03 Μαρ 2022
Συμπληρώματα Διατροφής | Θεμιστοκλής Τσίτσος | ΤEDxAthens

Ίσως αναρωτιέσαι αν τα συμπληρώματα διατροφής έχουν, τελικά, αποτέλεσμα στον οργανισμό μας. Ο expert φαρμακοποιός, Θεμιστοκλής Τσίτσος, απαντά σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής.
Δες το βίντεο και μάθε τα πάντα για τις βιταμίνες, Απλά, λιτά, #madesimple

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ίσως αναρωτιέσαι αν τα συμπληρώματα διατροφής έχουν, τελικά, αποτέλεσμα στον οργανισμό μας. Ο expert φαρμακοποιός, Θεμιστοκλής Τσίτσος, απαντά σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής.
Δες το βίντεο και μάθε τα πάντα για τις βιταμίνες, Απλά, λιτά, #madesimple

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Οι βιταμίνες είναι σαν τις γάτες: αν δεν έχεις γάτες, σου λείπει η συντροφιά. Αν έχεις 1-2 γάτες, είσαι εντάξει. Αλλά κανείς δεν χρειάζεται 50 γάτες.

Τελικά τα συμπληρώματα διατροφής κάνουν ή δεν κάνουν κάτι για μας; Χμ καλή ερώτηση!

Aς δούμε πρώτα τι είναι: τα συμπληρώματα διατροφής είναι σκευάσματα που περιέχουν ουσίες που είτε λείπουν εντελώς από τη διατροφή μας, είτε υπάρχουν σε ανεπαρκείς ποσότητες. Αναπληρώνουν την όποια έλλειψη σε βιταμίνες, αλλά και υποστηρίζουν κάποια λειτουργία μας επειδή υπάρχει ανάγκη.

Και γιατί να πάρει κάποιος ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Πρώτα-πρώτα, μπορεί ας πούμε να έχεις κάνει εξέταση αίματος: ε, αφού μετράς τις τιμές στη βιταμίνη D και διαπιστώνεται έλλειψη.. παίρνεις βιταμίνη D. Τόσο απλά!
Ας δούμε κι έναν άλλο λόγο. Υπάρχουν καταστάσεις που εξαντλούν κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από τη διατροφή μας: έρχονται, λοιπόν, τα συμπληρώματα να αναπληρώσουν αυτή την μικρή απώλεια. Για παράδειγμα, το έντονο στρες δύναται να μειώσει τα επίπεδα μαγνησίου και βιταμινών Β, κάτι που μπορεί να μας ωθήσει στο να πάρουμε το αντίστοιχο συμπλήρωμα!

Επίσης, τα συμπληρώματα διατροφής μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούμε να λάβουμε από τη διατροφή μας. Ας πούμε, η σέννα είναι ένα φυτικό βοήθημα που βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας, η γλυκοζαμίνη προσφέρει υποστήριξη στις αρθρώσεις, ένα σκεύασμα με ροδιόλα συνεισφέρει στη ρύθμιση του στρες – και πόσα ακόμα!

Μα η γιαγιά μου έλεγε «το φαγητό έχει ό,τι χρειάζεσαι».. 
οκ, καλά τα λεγε η γιαγιά μου: τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν τη διατροφή, αλλά τη συμπληρώνουν. Δεν είναι σε θέση να αναπαράγουν τα οφέλη που προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά!

Και σκέφτεσαι τώρα εσύ: θα μπορούσαμε να τρεφόμαστε μόνο με συμπληρώματα διατροφής και να κόψουμε το φαγητό;
Ε, όχι.
Παρόλο που χρειαζόμαστε τις βιταμίνες σε επαρκείς ποσότητες για τη συνολική μας υγεία, έχουμε ανάγκη από το κατάλληλο μείγμα από πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και τις απαραίτητες θερμίδες για να επιβιώσουμε.

Δες και τους αστροναύτες: αν υπήρχε χάπι που αντικαθιστά τη διατροφή, θα είχε εφευρεθεί μόνο και μόνο για χρήση στο διάστημα!  Αντίθετα, οι σύγχρονοι αστροναύτες καταναλώνουν όλα τα είδη τροφών, όπως δημητριακά, φρούτα, ψάρια και κρέας. 
Άλλωστε, αν θέλαμε να αντικαταστήσουμε τη διατροφή μας με μία πολυβιταμίνη, θα έπρεπε να καταναλώνουμε καθημερινά μερικές χιλιάδες δισκία, το οποίο θα μας προκαλούσε ηπατικές βλάβες και σίγουρα.. πολλή πείνα!

Αλλά έχουμε και το άλλο: όταν κάποιος θέλει να διαχειριστεί 5 διαφορετικές καταστάσεις ταυτόχρονα, πρέπει να πάρει 5 διαφορετικά χαπάκια: άλλο για τον ύπνο, άλλο για ενέργεια, άλλο για σίδηρο, άλλο για αρθρώσεις και ένα ακόμα για ευερέθιστο έντερο. Γιατί, λοιπόν, να πάρει 5 ξεχωριστά χαπάκια και να μην μπορεί να τα συνδυάσει όλα μαζί σε ένα σούπερ χάπι; Τι πράγμα κι αυτό;

.. Γιατί, πολύ απλά, υπάρχουν στοιχεία που λαμβάνονται  με άδειο στομάχι και άλλα που λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Όπως και βιταμίνες που είναι υδατοδιαλυτές -διαλύονται, δηλαδή στο νερό- και βιταμίνες που είναι λιποδιαλυτές και, άρα, χρειάζονται κάτι λιπαρό κατά τη λήψη τους. 

Άσε που υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα στοιχεία που λαμβάνουμε ακυρώνουν το ένα το άλλο! Ας πούμε, το ασβέστιο μπλοκάρει την απορρόφηση του σιδήρου, ενώ ο ψευδάργυρος μπλοκάρει την απορρόφηση του χαλκού. Όταν παίρνουμε πολύ από το ένα στοιχείο, μειώνουμε αναπόφευκτα το άλλο.. άρα, δεν γίνεται να τα παίρνουμε μαζί, γιατί δεν καταφέρνουμε τίποτα!

Βλέπουμε, λοιπόν, το γιατί τα χαπάκια αυτά είναι έτσι… ξεχωριστά
Και σε περίπτωση που μας φανούν πολλά σε αριθμό, όπως πάντα με τα θέματα υγείας, καλό είναι να ιεραρχούμε τις ανάγκες μας και να βάζουμε προτεραιότητες.

Εξετάζουμε, λοιπόν, ένα συμπλήρωμα διατροφής με έναν επαγγελματία υγείας και προσέχουμε 3 πράγματα:
- αν όντως το χρειαζόμαστε
- αν πρόκειται να το πάρουμε, να το πάρουμε με συνέπεια και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
- εφόσον πρόκειται να το συνεχίσουμε, να αξιολογούμε την εξέλιξή μας με έναν ειδικό, ώστε ό,τι γίνεται να γίνεται σωστά και με ασφάλεια. 


Αν μας δίνεται η δυνατότητα να ζούμε καλύτερα, γιατί να μην το κάνουμε;

Δες ολόκληρο το βίντεο εδώ

 

 

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.