21 Ιαν 2021
Γιατί Χρειάζεσαι Βιταμίνη D; | Συμπλήρωμα Βιταμίνης D

Η βιταμίνη C είναι η celebrity των βιταμινών. Ωχ λάθος βίντεο. 
-Δεν έκανες λάθος! κοιτάω ψηλά.
-Αν η βιταμίνη C είναι η celebrity τότε η βιταμίνη D τι είναι; 
-Κι αυτή celebrity είναι. 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Η βιταμίνη C είναι η celebrity των βιταμινών. Ωχ λάθος βίντεο. 
-Δεν έκανες λάθος! κοιτάω ψηλά.
-Αν η βιταμίνη C είναι η celebrity τότε η βιταμίνη D τι είναι; 
-Κι αυτή celebrity είναι. 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Η βιταμίνη C είναι η celebrity των βιταμινών. Ωχ λάθος βίντεο. 
-Δεν έκανες λάθος! κοιτάω ψηλά.
-Αν η βιταμίνη C είναι η celebrity τότε η βιταμίνη D τι είναι; 
-Κι αυτή celebrity είναι. 
Ωχ? Τώρα πια η βιταμίνη C δεν είναι μόνη, θα αναγκαστεί να μοιραστεί τη φήμη της, μη σου πω να γίνει και φίλη με τη Βιταμίνη D που επιτέλους κερδίζει την προσοχή που ίσως άξιζε πάντα.

Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός. Και #ΕίμαιΧάπι.  ΕΣΥ? Σήμερα θα δούμε τις πιο συχνές απορίες, τα σημαντικά οφέλη και τις κυριότερες δράσεις της Βιταμίνης D. Ξεκινάμε!
-Θεμιστοκλή να σε ρωτήσω κάτι; Εγώ δεν είμαι Χάπι γιατί κάνω όλα όσα πρέπει και συνεχίζω να έχω έλλειψη βιταμίνης D. Ξέρω ότι η διατροφή είναι σημαντική γι αυτό καταναλώνω τακτικά κατάλληλες τροφές, όπως είναι ο σολωμός, ο τόνος, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά. Επίσης εκτίθεμαι στον ήλιο 30 λεπτά 2 φορές την εβδομάδα, όπως έχω διαβάσει. Και ζούμε και στην Ελλάδα που ο ήλιος είναι δώρο. Και πάλι τίποτα.

Οι τιμές στη βιταμίνη D είναι χαμηλά, γιατί;

-Είσαι διαβασμένος και μπράβο σου. Άκου κι αυτό όμως. Παρόλο που είμαστε σε μια χώρα με ήλιο, με βάση τα τελευταία στατιστικά 7 στους 10 Έλληνες έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Το λεγόμενο και “μεσογειακό παράδοξο”. Επίσης, καθένας μας έχει διαφορετικό τρόπο που αφομοιώνει τα θρεπτικά συστατικά και αυτή είναι η μαγεία μας! Είσαι διαφορετικός από μένα. Είσαι μοναδικός. 
Οπότε το πρώτο που καλείσαι να κάνεις ποιο είναι; Να διαγνώσεις έγκαιρα πιθανή έλλειψη με μια απλή εξέταση αίματος. Και έπειτα να δοκιμάσεις ένα ποιοτικό συμπλήρωμα διατροφής στη σωστή δόση και για το διάστημα που απαιτείται για να έρθεις στα ίσια σου και να γίνεις Χάπι ξανά.

-Ναι αλλά πώς θα καταλάβω αν έχω έλλειψη σε βιταμίνη D;

Η αλήθεια είναι ότι τα συμπτώματα δεν είναι πολύ ευδιάκριτα. Εκείνα που αναγνωρίζονται ευκολότερα και θα σε κινητοποιήσουν είναι:
-πόνος στα οστά ή την πλάτη
-μυϊκή αδυναμία πχ.όταν κάθεσαι και δυσκολεύεσαι να σηκωθείς
-συχνές λοιμώξεις και 
-διαταραχές διάθεσης

Μείνε να παρακολουθήσεις το βίντεο μέχρι το τέλος για να λύσεις όλες σου τις απορίες σχετικά με τη βιταμίνη D και τα οφέλη της στην υγεία μας. Ε κάνε γρήγορα τώρα που σε βλέπω και ένα subscribe στο κανάλι μου στο youtube και έλα να με βρεις στα social media. Για να μ’ έχεις από κοντά.

Είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε 4 βασικές δράσεις της Βιταμίνης D που τεκμηριώνονται με μελέτες για εσένα που είσαι δύσπιστος. 

1. Ανοσοποιητικό σύστημα
2. Αυτοάνοσα νοσήματα
3. Κατάθλιψη
4. Απορρόφηση ασβεστίου 

Θα ξεκινήσουμε με το ανοσοποιητικό.

Αρρωσταίνεις συχνά; Σχεδόν κάθε ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού μας επηρεάζεται από τη βιταμίνη D. Ορίστε 2 στοιχεία με αξία που σου έχω ξεχωρίσει από δημοσιευμένες μελέτες.
Νο1. Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λοιμώξεων αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα, πνευμονία). 
Νο2. Επάρκεια βιταμίνης D μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις λοιμώξεων αναπνευστικού

Να στο κάνω και λιανά. Αν δεν έχεις αρκετή D πιθανώς να αρρωσταίνεις πιο εύκολα. Αν έχεις αρκετή D και κολλήσεις, μάλλον θα τα βγάλεις πέρα καλύτερα.
Και εδώ γεννιέται ένα ακόμη ερώτημα. Πότε αρρωσταίνεις πιο συχνά; Το καλοκαίρι, το χειμώνα, την άνοιξη; Γνωρίζουμε ότι η καλύτερη πηγή βιταμίνης D για τον οργανισμό μας είναι η ελεγχόμενη έκθεση στον ήλιο. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι έχουμε έξαρση στις εποχικές λοιμώξεις την εποχή με τη λιγότερη ηλιοφάνεια μέσα στη χρονιά. Μάλιστα το peek, η κορύφωση δηλαδή, παρουσιάζεται το Μάρτιο αφού έχουμε ήδη διανύσει τους μήνες με τον λιγότερο ήλιο. Συνεπώς λιγότερος ήλιος – λιγότερη βιταμίνη D – μεγαλύτερη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Εκτός από τη γρίπη και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού ακούμε πολλές φορές ότι έλλειψη βιταμίνης D ενδέχεται να προκαλέσει αυτοάνοσα νοσήματα. 
-Κατά πόσο αυτό αληθεύει;
-Πολιόρκησέ με με ερωτήσεις!
Όλα ξεκινούν από τη φλεγμονή αγαπημένε μου και αγαπημένη μου. Όταν πέφτεις και χτυπάς, πονάς και γι αυτό συνήθως ευθύνεται μια φλεγμονή. Πας στο γιατρό, σου δίνει ένα αντιφλεγμονώδες. Όλα καλά. 

Η φλεγμονή όμως είναι και η αιτία σχεδόν κάθε χρόνιας νόσου και κατ επέκταση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Να αναφέρω ενδεικτικά σαν παραδείγματα τις παθήσεις του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), την ψωρίαση αλλά και την ατοπική δερματίτιδα γνωστή και ως έκζεμα. Μιλάμε για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις που χρειάζεται παρακολούθηση και συντήρηση. Φυσικά ο οργανισμός μας επειδή είναι σοφός και δυνατός έχει την ικανότητα να παράγει μια αν θέλεις φυσική ορμόνη με αντιφλεγμονώδη δράση. Τη βιταμίνη D, που έχει ρόλο κλειδί και ρυθμίζει χημικές ουσίες στο σώμα μας για να μειώσει τη φλεγμονή. Φαντάσου το, όπως κάνει η ασπιρίνη.

-Μισό λεπτό δηλαδή αν δεν έχω αρκετή D θα εμφανίσω αυτοάνοσο;

-Δεν είπα αυτό. Γίνονται πολλές μελέτες ανά τον κόσμο και μάλιστα έγινε πρόσφατα μια μεγάλη 2ετής μελέτη στην Ελλάδα με συνεργασία από την Ελληνική διατροφολογική εταιρεία και το Χαροκόπειο πανεπιστήμιο. Τα αποτελέσματα λοιπόν μαρτυρούν μια σημαντική τάση σύνδεσης μεταξύ ανεπάρκειας βιταμίνης D και αυξημένου κινδύνου για αυτοάνοσα νοσήματα. 

Μια άλλη συσχέτιση της βιταμίνης D είναι με την ψυχική υγεία και την κατάθλιψη

Συναντάμε συχνά τον όρο εποχική κατάθλιψη. Πάλι δεν είναι τυχαίο ότι το χειμώνα αυξάνονται στατιστικά τα επίπεδα κατάθλιψης. Αρκετές μελέτες επισημαίνουν πως κάποιες φορές τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D ευθύνονται για διαταραχές διάθεσης, αλλά και κατάθλιψης, κυρίως στους υπερήλικες. Με άλλα λόγια λιγότερος ήλιος – λιγότερη D – περισσότερες πιθανότητες κατάθλιψης. 

Και πώς προκύπτει αυτό;

Δεν είναι επακριβώς γνωστό το πώς προκύπτει αυτό, ωστόσο φαίνεται ότι η βιταμίνη D συμβάλλει αποτελεσματικά στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων σεροτονίνης. Όπως έχουμε ξαναπεί και σε άλλα βίντεο, η σεροτονίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου που μας βοηθά να νιώθουμε χαρά και ευεξία. Τι συμπεράσματα κρατάμε: Από τη μια άτομα με σοβαρή έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη, ενώ επάρκεια βιταμίνης D μπορεί να δράσει προστατευτικά και να μας διατηρήσει χαρούμενους.

Για το τέλος σου άφησα έναν από τους σημαντικότερους ρόλους της βιταμίνης D:

Τη ρύθμιση στα επίπεδα του ασβεστίου στον οργανισμό μας. Φαντάσου ότι μαζί με τη βιταμίνη D η απορρόφηση του ασβεστίου αυξάνεται κατά 20 φορές. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η υγεία σε μύες, δόντια και οστά. Χωρίς αρκετή βιταμίνη D το σώμα μας θα άρχιζε να κατακερματίζει τα ίδια του τα κόκκαλα για να πάρει το ασβέστιο που χρειάζεται. Και αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν λαμβάνεις αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σου. Εκτός από την ενίσχυση των οστών, η επάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προλάβει ένα οστικό κάταγμα, αφού μειώνει τη φθορά των μυών και την πιθανότητα πτώσης στους ηλικιωμένους, ένα πολύ συχνό ατύχημα στην τρίτη ηλικία. Παράλληλα φαίνεται να έχει και θετική επίδραση στη συντήρηση της οστεοπόρωσης. 

Κλείνοντας, η αλήθεια είναι ότι προσπαθούμε ακόμη να αποκωδικοποιήσουμε το πώς ακριβώς δρα η βιταμίνη D στα διάφορα συστήματα του οργανισμού μας και σε τι βαθμό τα επηρεάζει. Και θα τα καταφέρουμε, είμαστε κοντά. Γιατί τα περισσότερα αποτελέσματα που λαμβάνουμε είναι όλο και πιο ενθαρρυντικά. Αντί λοιπόν να αμφιβάλλουμε διαρκώς, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας και αυτό ακριβώς κάναμε σήμερα. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.