07 Ιαν 2021
Ευερέθιστο Έντερο | Σπαστική Κολίτιδα | Συμπληρώματα & Tips

Στο σημερινό βίντεο θα αναλύσουμε πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου με tips στην καθημερινότητα και συμπληρώματα διατροφής. Γιατί εκείνο που σε καθορίζει δεν είναι η σπαστική κολίτιδα, αλλά η δύναμη και το κουράγιο για να τα καταφέρεις.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Στο σημερινό βίντεο θα αναλύσουμε πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου με tips στην καθημερινότητα και συμπληρώματα διατροφής. Γιατί εκείνο που σε καθορίζει δεν είναι η σπαστική κολίτιδα, αλλά η δύναμη και το κουράγιο για να τα καταφέρεις.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

-Γεια! Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός. #ΕίμαιΧάπι. ΕΣΥ; 
-Εγώ δεν είμαι και πολύ καλά, έχω σπαστική κολίτιδα. Πόνους στην κοιλιά, διάρροια, δυσκοιλιότητα και έντονα φουσκώματα. Θα ζήσω, θα ζήσω;
-Εννοείται! Ζωή χαρισάμενη. Αρκεί να μην αφήσεις τα συμπτώματα να ελέγξουν τη ζωή σου.
-Καλά, χαίρω πολύ. 
-Κι εγώ χαίρομαι πολύ. Γι αυτό στο σημερινό βίντεο θα αναλύσουμε πώς να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου με tips στην καθημερινότητα και συμπληρώματα διατροφής. Γιατί εκείνο που σε καθορίζει δεν είναι η σπαστική κολίτιδα, αλλά η δύναμη και το κουράγιο για να τα καταφέρεις.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο να έχεις μια ευαισθησία στο έντερο με ήπιες ενοχλήσεις και άλλο το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δηλαδή η σπαστική κολίτιδα,μια χρόνια κατάσταση με έντονα συμπτώματα και εξάρσεις την οποία θα διαγνώσει ο γαστρεντερολόγος. Αφού λοιπόν λύσαμε αυτό το βασικό θέλω να σε ενθαρρύνω να είσαι ειλικρινής με τους ανθρώπους που αγαπά και να εξηγείς. Ναι! Ίσως υπάρξουν αμήχανες στιγμές αλλά είναι ανθρώπινο. Το ότι για παράδειγμα πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα γιατί υποφέρεις από διάρροιες, δεν είναι ντροπή. Εσύ έχεις ευερέθιστο έντερο, ο άλλος έκζεμα, ο τρίτος κατάθλιψη, εγώ τριχόπτωση. Όλοι κάτι έχουμε. Άνθρωποι είμαστε, όχι κούκλες. Και η ομορφιά μας βρίσκεται στην ατέλειά μας.

Για την ατέλειά μας λοιπόν, για το ευερέθιστο εντεράκι μας, θα ξεκινήσω με τα συμπληρώματα διατροφής και συγκεκριμένα με τα προβιοτικά.

Το πιο σημαντικό που διαταράσσεται στη σπαστική κολίτιδα είναι η ισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου. Από τη μια παρατηρούνται πολλά παθογόνα, κακά βακτήρια και από την άλλη λίγα φιλικά, καλά βακτήρια. Ένα σκεύασμα με προβιοτικά και ακόμη καλύτερα προβιοτικά μαζί με πρεβιοτικά, δηλαδή την τροφή των προβιοτικών, συμβάλλει στην αποκατάσταση αυτής της ανισορροπίας, ώστε η χλωρίδα σταδιακά να επανέλθει στα φυσιολογικά και το έντερο να λειτουργήσει ομαλά. Να παραδεχτούμε ωστόσο ότι δεν λειτουργούν όλα τα σκευάσματα με προβιοτικά το ίδιο καλά στη σπαστική κολίτιδα. Πριν επιλέξεις, εκτός από τον αριθμό των προβιοτικών βακτηρίων έχει τεράστια σημασία να εστιάσεις και στις διαφορετικές οικογένειες. Όσο περισσότερες τόσο καλύτερα. Για την ακρίβεια βάσει μελετών προτείνονται 4 οικογένειες: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium infantis 

Παρέα με τα προβιοτικά ένα σωτήριο συμπλήρωμα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι και τα πεπτικά ένζυμα ευρέως φάσματος.

Ο λόγος είναι απλός. Διευκολύνουν την αποδόμηση της τροφή και σε ξελασπώνουν σε μια δύσκολη στιγμή που θες βρε παιδί μου να το ρίξεις λίγο έξω και να καταναλώσεις κάτι το “απαγορευμένο”. Για παράδειγμα η λακτάση θα σε βοηθήσει να αφομοιώσεις τη λακτόζη, η αμυλάση το άμυλο και ουτ ο καθεξής. Τώρα σε περίπτωση δυσκοιλιότητας πολύ αξιόπιστη λύση αποτελεί το ψύλλιο. Το ψύλλιο.

Άλλες εξαιρετικές φυσικές επιλογές είναι η μέντα, το τζίντζερ και ο κουρκουμάς. 

Πιο συγκεκριμένα το τζίντζερ χρησιμοποιείται για ναυτία, πόνους και φουσκώματα και έχει και αντιφλεγμονώδη δράση όπως και ο κουρκουμάς. Ως εκ τούτου ο κουρκουμάς και το τζίντζερ στοχεύουν στη ρίζα του προβλήματος, στη φλεγμονή, την επιδιορθώνουν αν θέλεις σε ένα βαθμό και επουλώνουν το έντερο. Όσο για τη μέντα, κλινικές μελέτες δείχνουν ότι το έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσει πόνο, φούσκωμα και δυσκοιλιότητα και έχει αναφερθεί ως πιο δραστικό ακόμη και από τα αντισπασμωδικά φάρμακα. Αν δεν θέλεις να έχεις μια δεξαμενή με συμπληρώματα διατροφής βάλτα στη διατροφή σου με φαντασία. Και μια ωραία ιδέα είναι να τα συνδυάσεις και τα 3 μαζί: τζίντζερ, κουρκουμά και μέντα σε τσάι με μέλι. Φυσικά είναι αυτονόητο πως τα συμπληρώματα είναι πολύ περισσότερο αποδοτικά, αλλά σε κάθε περίπτωση για να γίνουν οι κατάλληλες επιλογές και να αξιολογείται σωστά η εξέλιξη χρειάζεται καθοδήγηση από έναν επαγγελματία υγείας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να σε προσκαλέσω να πατήσεις το κουμπάκι εγγραφής στο κανάλι μου στο youtube και να με βρεις στα social media για να μ έχεις από κοντά. Γράψε και στα σχόλια ό,τι έχεις δοκιμάσει και σε έχει βοηθήσει στα συμπτώματα. Να δίνουμε ο ένας στον άλλον, να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας.

Θα συνεχίσουμε με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τη διατροφή.

Η διατροφή είναι το σημαντικότερο βήμα που καλείσαι να κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου. 

Δυό γρήγορα TIPS μπαμ μπαμ

ΝΟ1. Δοκίμασε φρυγανιά ή λίγο ψωμί τη στιγμή ακριβώς που νιώθεις ότι ξεκινάει το σύμπτωμα 
ΝΟ2. Πιες νερό αφού φας και ποτέ με άδειο στομάχι
Αυτά τα tips είναι θησαυρός! 

Τώρα σχετικά με τις δίαιτες η αλήθεια είναι ότι ακούγονται πολλά.

Αδιαμφισβήτητα πάντως δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη δίαιτα για όλους! Είμαστε διαφορετικοί και ανταποκρινόμαστε με διαφορετικό τρόπο στις τροφές, τι να κάνουμε. Η ίδια τροφή μπορεί να είναι για σένα φάρμακο και για μένα δηλητήριο. Πάρε παράδειγμα τις φυτικές ίνες. Τεράστια η διατροφική τους αξία. Σύμφωνοι. Ωστόσο τα φασόλια, με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, σε κάποιους ενδέχεται να πυροδοτήσουν συμπτώματα. Το ίδιο και οι ξηροί καρποί, υψηλή η περιεκτικότητά τους σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Κάποιοι ξηροί καρποί κάποιους τους ενοχλούν. Ο στόχος είναι να μάθουμε το σώμα μας, τι λειτουργεί καλά πάνω του και τι όχι. Άλλωστε η προσωποποιημένη πρόληψη και αντιμετώπιση είναι το μέλλον και εκεί που θα εστιάσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι επαγγελματίες υγείας.

Για να το εξηγήσω λίγο καλύτερα ας δούμε ένα πρόσφατο περιστατικό στο φαρμακείο: 
-Θεμιστοκλή είχα μια έξαρση στο έντερό μου με φουσκώματα, αέρια και πόνο. 
Το πρώτο που ρώτησα ήταν: Πότε συνέβη; Tι έφαγες; Με κοίταζε, δεν πήρα απάντηση. 
Γιατί; Γιατί συνήθως δεν θυμάσαι. Και που να το θυμάσαι αν δεν το σημειώσεις; Κράτα ημερολόγιο. Μπορεί να φαίνεται κάπως μπελαλίδικο αλλά αν γνωρίζεις τι ακριβώς έφαγες και τι σου προκάλεσε, εύκολα εντοπίζεις τι είναι αυτό που τελικά σε ενοχλεί ώστε να το αποφεύγεις. Κάνε το ίδιο και με τα στρεσογόνα περιστατικά που συνέβησαν στην ημέρα σου για να αποφορτίσεις το μυαλό σου. Όπως γνωρίζεις είναι βασικό επίσης, ακόμη κι αν είσαι πολυάσχολος, να μην τρως στο πόδι και να μην ξεχνάς τα μικρά και συχνά γεύματα. Τα οποία γεύματα θα συνδυάζουν διαφορετικές ομάδες τροφών. Ίσως σου φαίνεται περίεργο όμως χρειαζόμαστε για παράδειγμα κρέας με πατάτες ή μακαρόνια με κιμά και τη σαλάτα μαζί με το κυρίως γεύμα, την ίδια στιγμή δηλαδή και όχι σαν πρώτο πιάτο. Ορίστε και 3 πολύ καλές τροφές που σου έχω ξεχωρίσει. Βραστά λαχανικά, κομπόστες φρούτων και γιαούρτι. 

-Ε δεν μένει και τίποτα άλλο να φάω, όλα με πειράζουν. Θα ακολουθήσω μια vegan διατροφή, το αποφάσισα.

-Είμαι μαζί σου, να το δοκιμάσεις. Θέλω όμως να προσέξεις κάτι που πολλοί το προσπερνούν. Φρούτα, χυμοί, λαχανικά περιέχουν φρουκτόζη. Ήξερες ότι 1 στους 3 έχει πρόβλημα απορρόφησης φρουκτόζης; Και τι σχέση έχει αυτό; Αυτή η δυσκολία απορρόφησης της φρουκτόζης με τη σειρά της είναι ικανή να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και έντονα συμπτώματα φουσκώματος. Μάλιστα πολλές φορές είναι πιθανό να μας μπερδέψει και να μας οδηγήσει ακόμη και σε λανθασμένη διάγνωση με αποτέλεσμα να καταλήξεις να παίρνεις χάπια που δεν τα έχεις ανάγκη.
-Κατάλαβα…Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
-Μην το βάζεις κάτω. Η λύση κρύβεται σε μια μαγική λεξούλα: Ισορροπία.  Τσα! Απλά και μόνο εξισορρόπησε το πόση φρουκτόζη θα καταναλώνεις. Σε κάθε περίπτωση αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι περαιτέρω καθοδήγηση από έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο μην διστάσεις να το κάνεις. 

Ωραία πήραμε συμπληρώματα, βελτιώσαμε και τη διατροφή μας, αρκούν αυτά για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου; Μάλλον όχι.

Για να ζήσεις τη ζωή που θες καλείσαι σε ένα βαθμό να σχεδιάσεις την κάθε μέρα. Ο τρόπος ζωής είναι καθοριστικός για τα συμπτώματα και τις εξάρσεις και είναι αυτό που λειτουργεί ως το καλύτερο προληπτικό ΧΑΠΙ: Ο σωστός προγραμματισμός απαιτητικών καταστάσεων πριν τα γεύματα, ο ποιοτικός ύπνος, η τακτική άσκηση και εκτόνωση και η ρύθμιση του στρες. Για το άγχος έχω κάνει και ειδικό βίντεο οπότε εκεί μπορείς να δεις περισσότερο.

Κλείνοντας θα μιλήσουμε για τα φάρμακα.

Τα φάρμακα κάνουν καλό αλλά δεν λειτουργούν προληπτικά, λειτουργούν στο σύμπτωμα. Δηλαδή έχεις διάρροια παίρνεις αντιδιαρροικό, έχεις δυσκοιλιότητα παίρνεις καθαρτικό, πονάς παίρνεις παυσίπονο, έχεις φουσκώματα παίρνεις σπασμολυτικό. Πολλές φορές χορηγούνται και αντιβιοτικά, αλλά και αντικαταθλιπτικά, κα΄θοτι σχεδόν ένας στους τρεις με ευερέθιστο έντερο βιώνει κάποιας μορφής κατάθλιψη και έντονο άγχος. Σημείωσε πως όχι σπάνια, αντικαταθλιπτικά χορηγούνται ακόμη κι αν ΔΕΝ έχει διαγνωστεί κατάθλιψη αφού προσφέρουν ανακούφιση και στα ίδια τα συμπτώματα του εντέρου. 

Κι αν όλα αυτά δεν σου φτάνουν να θυμάσαι ότι υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις. Και μπορείς να τα καταφέρεις. Υπάρχει η ομοιοπαθητική αλλά και διάφορες πολύτιμες τεχνικές στην ψυχοθεραπεία. Εύχομαι να απόλαυσες το βίντεο όσο κι εγώ. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες για το Τι Σταματά τη Διάρροια

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.