09 Φεβ 2023
Φάρμακα που Επηρεάζουν το Σεξ

Αν νομίζεις ότι όλα στη ζωή είναι τέλεια, αυτό το βίντεο δεν κάνει για ‘σένα. Σήμερα θα μιλήσουμε για ατέλειες, για παρενέργειες. Σήμερα θα δούμε 3 κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν το σεξ.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αν νομίζεις ότι όλα στη ζωή είναι τέλεια, αυτό το βίντεο δεν κάνει για ‘σένα. Σήμερα θα μιλήσουμε για ατέλειες, για παρενέργειες. Σήμερα θα δούμε 3 κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν το σεξ.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αν νομίζεις ότι όλα στη ζωή είναι τέλεια, αυτό το βίντεο δεν κάνει για ‘σένα. Σήμερα θα μιλήσουμε για ατέλειες, για παρενέργειες. Σήμερα θα δούμε 3 κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν το σεξ. Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι Φαρμακοποιός και #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

Ξεκινάμε: Αντικαταθλιπτικά και Σεξ

Πριν βιαστούμε να κατηγορήσουμε ένα φάρμακο, θα ήθελα να δούμε το εξής ενδιαφέρον στατιστικό: Σχεδόν το 50% των ατόμων με κατάθλιψη αντιμετωπίζει κάποιου είδους σεξουαλική δυσλειτουργία ΠΡΙΝ ξεκινήσει μια θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το πρόβλημα στο σεξ οφείλεται στην κατάθλιψη που προϋπάρχει· και όχι στο φάρμακο που λαμβάνεται για αυτήν. Άρα βελτιώνοντας την κατάθλιψη, βελτιώνεται το σεξ. 

Τώρα, σε άλλες περιπτώσεις, ναι, ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι δυνατόν να επηρεάσουν την ερωτική μας ζωή. Παρενέργεια. Η παροξετίνη ας πούμε ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στύσης, μειωμένη ερωτική επιθυμία, αλλά… και καθυστέρηση εκσπερμάτισης στους άνδρες-το οποίο κάποιες φορές είναι χρήσιμο. Χρήσιμη παρενέργεια. 

Το ΠΟΙΟ φάρμακο θα προκαλέσει ΤΙ και σε ΠΟΙΑ συχνότητα είναι κάτι που δυστυχώς δεν μπορεί να προβλεφθεί πάντα. Άλλωστε πολλές φορές οι παρενέργειες υποχωρούν σταδιακά από μόνες τους. Δεν υποχωρούν; Δεν είναι να πάρεις και τα βουνά, όχι! Σχεδόν πάντα υπάρχουν εναλλακτικές. Αν χρειαστεί θα δοκιμάσετε με τον γιατρό σου να αλλάξετε την ώρα λήψης του φαρμάκου, να αλλάξετε τη δοσολογία και αν τίποτα απ’ όλα αυτά δεν πετύχει, υπάρχουν αντικαταθλιπτικά που είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν παρενέργειες στο σεξ, όπως είναι η μιρταζαπίνη, η βορτιοξετίνη και η βουπροπιόνη. 
Είναι πολύ ανακουφιστικό να ξέρεις ότι υπάρχουν εναλλακτικές. 
Μην ξεχνάς όμως ότι προτεραιότητά μας δεν είναι οι παρενέργειες της θεραπείας, αλλά η ίδια η θεραπεία. Χάπι μου:)

 

Δεύτερη κατηγορία φαρμάκων: Αντισυλληπτικά και Σέξ

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για αυτό το θέμα. Έως και 15% των γυναικών που λαμβάνει κάποιο αντισυλληπτικό χάπι δηλώνει μείωση στην ερωτική επιθυμία. Ο λόγος που αυτό συμβαίνει δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρος. Μια βασική πεποίθηση είναι ότι η λήψη αντισυλληπτικών μειώνει την τεστοστερόνη και αυτό, με τη σειρά του, μειώνει τη σεξουαλική ορμή. 
Από τη άλλη βέβαια να πούμε ότι έως και 20% των γυναικών που λαμβάνει κάποιο αντισυλληπτικό δηλώνει ακριβώς το ανάποδο· δηλαδή αύξηση στη libido. 
Αν με ρωτάς, δεν νομίζω ότι αξίζει να προβληματιστούμε ιδιαίτερα για το αν τα αντισυλληπτικά χάπια επηρεάζουν ή όχι το σεξ. Τα οφέλη τους είναι πολλά κι αν δεν είσαι Χάπι με αυτό που λαμβάνεις, πιστεύω θα βρεις κάποιο άλλο.

Τρίτη και τελευταία κατηγορία φαρμάκων: B-blockers, Υπέρταση και Σεξ

Η επίγνωση ότι ένα φάρμακο μπορεί να σου προκαλέσει προβλήματα στο σεξ σαν παρενέργεια μερικές φορές αρκεί για να εμφανίσεις συμπτώματα. 
Μια μελέτη εξέτασε άνδρες που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με καρδιακή νόσο, οι οποίοι ξεκίνησαν θεραπεία με το φάρμακο ατενολόλη που ανήκει στους b-blockers. Κάποιοι ενημερώθηκαν για τις σεξουαλικές παρενέργειες του φαρμάκου, κάποιοι όχι. 
Μεταξύ εκείνων που ενημερώθηκαν, σχεδόν το 30% ανέφερε συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας. Αντίθετα, όσοι δεν είχαν ιδέα για το φάρμακο που θα λάβουν και τις παρενέργειές του, εμφάνισαν συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας σε ποσοστό μόλις 3%.
Με βάση τη μελέτη, αν ξέρεις ότι ένα φάρμακο θα σου κάνει πρόβλημα είναι 10 φορές πιο πιθανό να στο κάνει. Άρα κάποιες φορές η άγνοια είναι ευτυχία;
Δεν θα φιλοσοφήσουμε. 2 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις:
ΝΟ1. ΚΑΠΟΙΑ φάρμακα για υπέρταση ΙΣΩΣ κάνουν κακό στο σεξ σε ΚΑΠΟΙΟΥΣ από εμάς. Σου ‘τυχε; To συζητάς με το γιατρό σου και το αλλάζεις. Διαφορετικά υπάρχει πάντα η λύση των πολύ αποτελεσματικών φαρμάκων για ενίσχυση στύσης.

Και ΝΟ2. Και η ίδια η υπέρταση που δεν αντιμετωπίζεται κάνει κακό στο σεξ. 
Αν έχεις υπέρταση, το ξέρεις, και δεν κάνεις κάτι γι αυτό, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειωθεί το αίμα που φτάνει στο πέος ή τον κόλπο σου, κάτι το οποίο θα εκφραστεί με κολπική ξηρότητα, προβλήματα στύσης, μειωμένη Libido και άλλα πολύ πιο σοβαρά. 
Θέλουμε ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση για να μπορούμε αρχικά να ζούμε· Και σεξουαλική ευεξία για να ζούμε ωραία.

Δεν ξέρω τι γνώμη έχεις για τις παρενέργειες των φαρμάκων, αλλά νομίζω ότι όλοι μας ψάχνουμε κάτι τέλειο. Μια τέλεια δουλειά, έναν τέλειο σύντροφο, μια τέλεια ζωή, ένα τέλειο φάρμακο. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέλειο σε αυτόν τον κόσμο. Όλα είναι τόσο, όσο μπορούμε να αντέξουμε. Κι αν δεν μπορούμε να το αντέξουμε, μπορούμε να το αλλάξουμε. Κι αν δεν μπορούμε να το αλλάξουμε καλούμαστε αργά ή γρήγορα να το αποδεχτούμε. 

Αυτό ήταν! Ένα όχι τέλειο βιντεάκι μόλις έφτασε στο τέλος του. Αν το βρήκες χρήσιμο, κάνε ένα like και μοιράσου το, γιατί η γνώση είναι για να μοιράζεται. 

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.