03 Δεκ 2020
Αντισυλληπτικά Χάπια | Μύθοι, Αλήθειες & Παρενέργειες

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις αντισυλληπτικά χάπια; Μήπως τα παίρνεις ήδη και αμφιβάλεις αν κάνεις καλά; Στο σημερινό βίντεο θα πούμε αλήθειες και θα καταρρίψουμε μύθους για τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά θα δούμε πιθανούς κινδύνους, παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Γιατί το καλύτερο αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα. Και είναι ίδιο για όλους μας. Λέγεται εκπαίδευση. Για λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και λιγότερες εκτρώσεις. Για αυτό είμαι ‘δώ.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις αντισυλληπτικά χάπια; Μήπως τα παίρνεις ήδη και αμφιβάλεις αν κάνεις καλά; Στο σημερινό βίντεο θα πούμε αλήθειες και θα καταρρίψουμε μύθους για τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά θα δούμε πιθανούς κινδύνους, παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Γιατί το καλύτερο αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα. Και είναι ίδιο για όλους μας. Λέγεται εκπαίδευση. Για λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και λιγότερες εκτρώσεις. Για αυτό είμαι ‘δώ.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις αντισυλληπτικά χάπια; Μήπως τα παίρνεις ήδη και αμφιβάλεις αν κάνεις καλά; Στο σημερινό βίντεο θα πούμε αλήθειες και θα καταρρίψουμε μύθους για τα αντισυλληπτικά χάπια, αλλά θα δούμε πιθανούς κινδύνους, παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειές τους. Γιατί το καλύτερο αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα. Και είναι ίδιο για όλους μας. Λέγεται εκπαίδευση. Για λιγότερες ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και λιγότερες εκτρώσεις. Για αυτό είμαι ‘δώ. #ΕίμαιΧάπι. ΕΣΥ? Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι φαρμακοποιός. Κάτσε άνετα, φτιάξε κάτι να πιεις και δες το βίντεο μέχρι το τέλος για να μην σου ξεφύγει τίποτα.

Μύθος Νο1. Τα αντισυλληπτικά είναι για όλους.

Τα αντισυλληπτικά δεν είναι για όλους, είναι επιλογή. Φαντάσου παίρνεις ένα χάπι το στέλνεις σε ένα κομμάτι στο σώμα σου που δουλεύει σωστά και το κάνεις να σταματά να λειτουργεί. Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα υγιές. Για να το πω πιο σωστά το κάνεις να λειτουργεί διαφορετικά όχι καθόλου. Και ναι σίγουρα αυτό έχει να κάνει με τις επιθυμίες μας. Ναι αν θέλεις να μείνεις έγκυος δεν τα χρειάζεσαι. Αν όμως όχι; Θες να φέρεις στον κόσμο ένα παιδί που δεν το θέλεις; Τα αντισυλληπτικά, όπως και όλα τα φάρμακα κάνουν καλό όταν τα παίρνουμε για το λόγο που τα χρειαζόμαστε. Πρώτα όμως θα έχουμε καθορίσει το λόγο, την επιθυμία μας. Σε αυτή την περίπτωση ναι είναι υγιές, γιατί είναι συνειδητή επιλογή για τη συγκεκριμένη περίοδο στη ζωή σου. Είναι υγιές και για το μυαλό σου και για ‘σένα και για την κοινωνία κατ’ επέκταση. Η αντισύλληψη για κάποιους είναι κάτι το παρεξηγημένο. Για κάποιους άλλους είναι ένα τεράστιο δώρο της επιστήμης να ρυθμίζουμε το πότε, να σχεδιάζουμε το πότε και να αποφασίζουμε το πότε εμείς οι ίδιοι θέλουμε ένα παιδί στη ζωή μας. Και για να το πάμε λίγο παραπέρα. Τα αντισυλληπτικά είναι ένα εργαλείο που προσφέρεται στη γυναίκα, στη γυναίκα που το θέλει φυσικά, για να καθυστερήσει την μητρότητα και να έχει άλλες προτεραιότητες στην ζωή της εκείνο το διάστημα.

Μύθος Νο2. Τα αντισυλληπτικά περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό.

Οι γενικεύσεις και οι υπεραπλουστεύσεις είναι συχνά επικίνδυνες. Το ότι στη φίλη μου την Ελένη είχε τελικά περισσότερα αρνητικά παρά θετικά δεν σημαίνει ότι θα συμβεί το ίδιο σε όλους. Και η παρακεταμόλη έχει παρενέργειες. Έχεις διαβάσει το φύλλο οδηγιών; Θα σου πέσουν τα μαλλιά. Συμβαίνουν σε όλους; Όχι.

Τα αντισυλληπτικά βοηθούν το δέρμα να δείχνει καλύτερα, κάνουν την περίοδο μικρότερη σε διάρκεια και τα συμπτώματα ηπιότερα και πιο καλά ανεκτά με λιγότερες κράμπες. Πάντα υπάρχουν αρνητικά και θετικά σε όλα τα φάρμακα. Είναι πολύ προσωπικό θέμα νοοτροπίας και τρόπου που τα αντιμετωπίζει κανείς. Και πάλι έχει να κάνει με το τι ψάχνεις και το τι θέλεις.

Μύθος Νο3. Δεν θέλω να πάρω αντισυλληπτικά χάπια γιατί δεν θέλω ορμόνες στο σώμα μου.

Τα αντισυλληπτικά περιέχουν να το πούμε απλοϊκά οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ο γυναικείος οργανισμός περιέχει οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ουψ! Μάντεψε. Οι ορμόνες υπάρχουν ήδη στο σώμα σου, άρα δεν θα βάλεις κάτι ξένο μέσα σου.

Αυτό που θέλω να βάλεις όμως μέσα στην καρδιά σου είναι το κανάλι μου στο Youtube γι αυτό πάτα μια εγγραφή και έλα να με βρεις στα social media για να μ’έχεις από κοντά. Να με κάνεις και μ’ένα Χάπι να είσαι και ‘συ Χάπι, μια Χάπι οικογένεια.

Μύθος Νο4. Τα αντισυλληπτικά μειώνουν τη γονιμότητα.

Πάρα πολύ συχνός φόβος. Τα στοιχεία μέχρι σήμερα δείχνουν ότι δεν προκαλούν στειρότητα και δεν μειώνουν τη γονιμότητα. Εγκυμοσύνη μπορεί να προκύψει από τον πρώτο κιόλας μήνα διακοπής τους ή τις περισσότερες φορές μέσα στον πρώτο χρόνο. Επίσης δεν υπάρχει ελάχιστο ή μέγιστο διάστημα όπου μια γυναίκα μπορεί να πάρει αντισυλληπτικά. Συνεπώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Πάει κι αυτό.

Μύθος Νο5. Καλά τζιμάνι θα σε κάνω. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά παχαίνουν.

Χοτ θέμα το συγκεκριμένο. Και πολλά συννεφάκια παραπληροφόρησης γύρω του. Τι λέει η επιστήμη: Οι περισσότερες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα αντισυλληπτικά δεν επιδρούν στο σωματικό βάρος. Τι συμβαίνει στην πράξη: Oκ πολλές φορές προκύπτει αύξηση βάρους. Είναι όμως μικρή και οφείλεται σε προσωρινή κατακράτηση υγρών κατά την έναρξη της αγωγής. Η συμβουλή μου: Μείνε στη θεραπεία γιατί συνήθως μετά τους 2 με 3 πρώτους μήνες θα επανέλθεις. Αν παρόλα αυτά δεις ότι το συγκεκριμένο χάπι δεν σε βοηθάει, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Δοκίμασε ένα διαφορετικό αντισυλληπτικό. Για περισσότερα δες και το βίντεο Ποια Φάρμακα προκαλούν Αύξηση Βάρους;

Μύθος Νο6. Τα αντισυλληπτικά είναι 100% αποτελεσματικά για την αποφυγή εγκυμοσύνης.

Μακάρι να ήταν, αλλά δεν είναι. Η αποτελεσματικότητά τους σχετίζεται άμεσα με την συμμόρφωσή μας. Δηλαδή τα λαμβάνεις σωστά; Ίδια ώρα κάθε μέρα, χωρίς να τα ξεχνάς που και που; Τότε μπράβο σου είσαι η εξαίρεση και προσεγγίζεις το απόλυτο, συγκεκριμένα 99%. Διαφορετικά ο γενικός κανόνας λέει ότι η αποτελεσματικότητα τους είναι κοντά στο 91%. 

Μύθος Νο7

Μην ξεχνάς και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, ότι δεν προφυλάσσουν από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα οπότε σε πολυγαμικές σχέσεις θα πρέπει να γίνεται παράλληλη χρήση προφυλακτικού.

Μύθος Νο8. Τα αντισυλληπτικά προκαλούν ουρολοιμώξεις.

χμ. Τα στοιχεία εδώ δείχνουν ότι όσοι λαμβάνουν αντισυλληπτικά έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για ουρολοιμώξεις. Αυτό είναι αλήθεια σε ένα βαθμό. Αλλά δεν ευθύνονται τα χάπια. Το γιατί εξηγείται ως εξής: Λαμβάνοντας αντισυλληπτικά οι γυναίκες νιώθουν πιο άνετα και κάνουν πιο ελεύθερα sex. Το ελεύθερο sex είναι αιτία συχνότερων ουρολοιμώξεων, αφού μεταφέρει βακτήρια στην περιοχή. Απλά πράγματα. 

Ας πούμε και μια αλήθεια, έτσι για αλλαγή. Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην ακμή.

Πράγματι επιλέγονται συχνά για την ορμονικά εξαρτώμενη ακμή, καθώς ρυθμίζουν την υπερέκκριση σμήγματος, με άλλα λόγια ρυθμίζουν τη λιπαρότητα. TIP1. Στην αρχή ίσως διαπιστώσεις ότι η ακμή χειροτερεύει. Αυτό είναι φυσιολογικό, μην το βάλεις κάτω μέχρι τελικά να δεις βελτίωση σε 3-6-9 μήνες, βελτίωση σε πολύ υψηλό βαθμό. TIP2. Ορισμένα αντισυλληπτικά που έχουν μόνο προγεστερόνη ίσως επιδεινώσουν την ακμή και γι αυτό θα χρειαστεί να μιλήσεις με το γυναικολόγο σου για εναλλακτικές.

Αλήθεια Νο2. Αντισυλληπτικά και κάπνισμα είναι κακοί φίλοι.

Αυτό έχει τεράστια σημασία. 
Αν καπνίζεις μην παίρνεις αντισυλληπτικά γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες για θρομβώσεις, έμφραγμα και εγκεφαλικό. Είμαι σίγουρος ότι δεν θες να το ρισκάρεις.

Θα συνεχίσουμε με μερικές ανεπιθύμητες ενέργειες των αντισυλληπτικών που έχω ξεχωρίσει για να είσαι ενημερωμένη.

Αρχικά θα πούμε για την κατάθλιψη.

Υπάρχουν ορισμένες μελέτες που συνδέουν την πιθανότητα κατάθλιψης με τη χρήση αντισυλληπτικών. Στο γενικό πληθυσμό στην αναπαραγωγική ηλικία 1 στους 60 έχει κατάθλιψη. Σε άτομα υπό αγωγή με αντισυλληπτικά το ποσοστό κατάθλιψης διαμορφώνεται σε 1 στους 50. Ωστόσο τα δεδομένα δεν είναι ξεκάθαρα και δεν ξέρουμε ακριβώς αν το χάπι τελικά είναι εκείνο που ευθύνεται για την κατάθλιψη ή όχι. Έχει ενδιαφέρον να αναφέρω και ένα πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο φαρμακείο: 
-Θεμιστοκλή έπαιρνα αντισυλληπτικά πριν 3 χρόνια και μου έριχναν τη διάθεση. Τα χρειάζομαι αλλά φοβάμαι να τα πάρω ξανά.
-Πολύ ωραία. 1ον. Δεν σημαίνει ότι επειδή πριν από 1-3-10 χρόνια λάμβανες αντισυλληπτικά και είχες αυτήν την ανεπιθύμητη ενέργεια θα συμβεί το ίδιο και σήμερα. 2ον. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά αντισυλληπτικά, διαφορετικές φόρμουλες και σε διαφορετικές δόσεις. Υπάρχουν επιλογές. Μην απελπίζεσαι και δοκίμασε. Αργά η γρήγορα θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει.


-Τι άλλο προκαλούν τα αντισυλληπτικά; 

Πολύ συχνά παρατηρούνται πονοκέφαλοι, διόγκωση στο στήθος και πόνος, ναυτία και ακανόνιστες αιμορραγίες. Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν ξεκινάς και θα υποχωρήσουν σταδιακά. Αν όχι καλείσαι να μιλήσεις με το γιατρό σου φυσικά.

Επιπλέον τα αντισυλληπτικά ενδέχεται να προκαλέσουν τριχοφυΐα. Αυτό κάποιες φορές το θέλουμε, αν ταλαιπωρείσαι από τριχόπτωση. Κάποιες φορές δυστυχώς, δεν το θέλουμε. 

-Έχω ακούσει ότι μειώνουν τη libido. Αληθεύει;

Ένα 5-10% περίπου γυναικών που λαμβάνει αντισυλληπτικά δηλώνει μείωση στην ερωτική επιθυμία. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το γνωρίζεις.

Τέλος, μια σημαντική αλλά σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια είναι οι θρομβώσεις. Σημαντική γιατί μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία μας αλλά σπάνια γιατί εμφανίζεται περίπου 1 στις 10.000.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού, του απαραίτητου εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του ετήσιου τεστ Παπανικολάου. Να επιλέγεις με επίγνωση τις προτεραιότητές σου και να αναλαμβάνεις με ωριμότητα την απόφαση του να φέρεις ένα παιδί στον κόσμο με τον σύντροφό σου. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.