Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την εμμηνόπαυση, θα δούμε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο. Να θυμάσαι ότι στην εμμηνόπαυση θα ζήσεις σχεδόν τη μισή ζωή σου. Αντι να νιώθεις άβολα γι αυτό, απόλαυσέ το και πες είμαι ωραία!
Σήμερα θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την εμμηνόπαυση, θα δούμε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο. Να θυμάσαι ότι στην εμμηνόπαυση θα ζήσεις σχεδόν τη μισή ζωή σου. Αντι να νιώθεις άβολα γι αυτό, απόλαυσέ το και πες είμαι ωραία!
100% των γυναικών θα περάσει απ’ την εμμηνόπαυση. Θα γίνει.
Δεν είναι λίγο ανακουφιστικό όταν συνειδητοποιείς ότι θα γίνει έτσι κι αλλιώς;
Κι όταν κάτι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε δεν έχουμε παρά να μάθουμε περισσότερα γι’ αυτό. Σήμερα λοιπόν θα προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που βλέπουμε την εμμηνόπαυση, θα δούμε ποια είναι τα συμπτώματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε με φυσικό τρόπο. Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι φαρμακοποιός και #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;
Πρακτικά όμως τι είναι η εμμηνόπαυση;
-Τι είναι;
-Σκέψου την εμμηνόπαυση σαν την εφηβεία ανάποδα. Τι συμβαίνει στην εφηβεία; Αυξάνονται τα οιστρογόνα, ξεκινά η ωορρηξία, ξεκινά η περίοδος. Έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου.
Στην εμμηνόπαυση χοντρά χοντρά συμβαίνει το ανάποδο. Μειώνονται τα οιστρογόνα, διακόπτεται η γονιμότητα, σταματά η περίοδος. Αλλά… συνεχίζεις να έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου. Συνεχίζεις να είσαι παραγωγική και να προσφέρεις στην κοινωνία. Η αξία σου σαν γυναίκα δεν περιορίζεται στις ωοθήκες. Είσαι πολλά περισσότερα!
-Και πώς θα καταλάβει μια γυναίκα ότι είναι στην εμμηνόπαυση;
-12 μήνες χωρίς περίοδο σημαίνει ότι μόλις μπήκες στην εμμηνόπαυση. Καλωσήρθες!
Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 45 και 55 ετών. Ωστόσο μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να συμβεί και νωρίτερα και τότε τα συμπτώματα είναι κάπως πιο έντονα. Μέχρι να φτάσουμε όμως στην εμμηνόπαυση υπάρχει ένα στάδιο προσαρμογής, ένας προθάλαμος, ένα κατώφλι, στο οποίο κατώφλι ο οργανισμός εξοικειώνεται σιγά σιγά με τις αλλαγές που του συμβαίνουν. Αυτό το στάδιο λέγεται περιεμμηνόπαυση και χαρακτηρίζεται από ακανόνιστους εμμηνορυσιακούς κύκλους, μετάφραση: η περιοδος σου ‘ρχεται, κρατάει λίγο, φεύγει, επιστρέφει, κρατάει πολύ κλπ.
Βέβαια κατά την εμμηνόπαυση δεν αλλάζει μόνος η περίοδος…
-Μίλα μου για τα συμπτώματα
Συμπτώματα Εμμηνόπαυσης
- εξάψεις
- νυχτερινές εφιδρώσεις
- έλλειψη συγκέντρωσης
- αϋπνία, άγχος, κατάθλιψη
- κόπωση
__________
- κολπική ατροφία & ξηρότητα
- πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
- υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
- ακράτεια ούρων
- μειωμένη Libido
__________
- οστεοπόρωση
- χοληστερίνη, υπέρταση, ταχυκαρδίες
- αύξηση βάρους
- απώλεια ελαστικότητας δέρματος
- εύθραυστα νύχια & τριχόπτωση
-Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης οφείλονται στις αλλαγές τιμών στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, οι οποίες αλλαγές αγγίζουν όλα τα όργανα της γυναίκας.
Έχουμε λοιπόν:
Εξάψεις! 8 στις 10 γυναίκες τις βιώνουν. Ακολουθούνται πολλές φορές από εφιδρώσεις, άγχος και γενικά δυσφορία. Αν οι εξάψεις στην εμμηνόπαυση έμοιαζαν με οργασμό, γενικά θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.
Έχουμε επίσης ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές, βλέπε αϋπνία και κατάθλιψη. Σύμφωνα με την ελληνική εταιρεία εμμηνόπαυσης 1 στις 3 γυναίκες περίπου εμφανίζει εικόνα κατάθλιψης.
Επόμενο, κολπική ξηρότητα: αυτή μπορεί να γίνει αντιληπτή με πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
Αύξηση βάρους: Στα 50 χρειάζεσαι λιγότερα καύσιμα σε σχέση με τα 30 για να διανύσεις την ίδια απόσταση. Επίσης, χρειάζεσαι λιγότερα, καις και λιγότερα. Αρα, αν στα 50 τρως ότι έτρωγες στα 30 απλά θα οδηγηθούμε σε αύξηση βάρους.
Οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά προβληματάκια, όπως χοληστερίνη και υπέρταση. Εύθραυστα νύχια, τριχόπτωση, κόπωση…
-Συμφορά που θα με βρει!
-Κι άλλα συμπτώματα είναι πιθανά, αλλά δεν υπάρχει κάτι να φοβάσαι. Εκείνο που πρωτίστως καλούμαστε να κατανοήσουμε είναι ότι δεν εμφανίζονται ΟΛΑ τα συμπτώματα σε ΟΛΕΣ τις γυναίκες στην ΙΔΙΑ ένταση. Οπότε ναι, καλό είναι να ξέρεις τι μπορεί να συμβεί για να προετοιμαστείς καλύτερα και για να το διαχειριστείς αποτελεσματικότερα, αλλά μην τρελαίνεσαι κιόλας.
-Και τι προτείνεις να κάνω;
-Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τους τρόπους διαχείρισης της εμμηνόπαυσης και θα ξεκινήσουμε από τη ναυαρχίδα μας: τα φυτοοιστρογόνα.
Τα φυτοοιστρογόνα είναι “οιστρογόνα” από φυτά. Άρα δεν είναι φάρμακα. Είναι ενώσεις που παίρνουμε από τη φύση και μοιάζουν στη δομή με τα οιστρογόνα που έχουμε μέσα μας. Και επειδή κατά την εμμηνόπαυση, όπως είπαμε μειώνονται τα οιστρογόνα που έχουμε μέσα μας, τι καλύτερο από το να τα λάβουμε εξωγενώς με φυσικό τρόπο.
-Δηλαδή λες ότι βοηθούν;
-Σκέψου το εξής: Οι γυναίκες στην Ασία εμφανίζουν σε σχέση με τις γυναίκες του Δυτικού κόσμου, πολύ πολύ πιο ήπια συμπτώματα στην εμμηνόπαυση.
Γιατί πιστεύεις συμβαίνει κάτι τέτοιο;
Πολυάριθμες μελέτες αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα.
Μπορείς λοιπόν κι εσύ να αντιγράψεις αυτό το ασιατικό κόλπο και να εντάξεις στη διατροφή σου περισσότερες τροφές με φυτοοιστρογόνα, όπως το μπρόκολο, τα αποξηραμένα φρούτα, το τόφου.
Εναλλακτικά - και για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα θα έλεγα - μπορείς να λάβεις κάποιο ποιοτικό συμπλήρωμα διατροφής με φυτοοιστρογόνα.
-Και πώς θα ξέρω στα συμπληρώματα διατροφής ποιο είναι φυτοοιστρογόνο;
-3 super επιλογές που μπορείς να αναζητήσεις: ισοφλαβόνες σόγιας (Soya Isoflavones), λιγνάνες από λιναρόσπορο (Flaxseed Lignans), φασκόμηλο (Sage).
-Αν πάρω κάτι από αυτά πιστεύεις θα είμαι οκ;
-Κοίτα υπάρχει το καλό, υπάρχει και το καλύτερο.
Τα φυτοοιστρογόνα σίγουρα βοηθούν όμως δεν αρκούν, γιατί τα μεμονωμένα συστατικά καλύπτουν μεμονωμένα συμπτώματα.
Προτίμησε λοιπόν φόρμουλες που μαζί με τα φυτοοιστρογόνα θα σου δώσουν και όλα τα υπόλοιπα απαραίτητα διατροφικά συστατικά που χρειάζεσαι, στις σωστές ποσότητες.
Παράδειγμα, στη φάση της εμμηνόπαυσης είναι εξαιρετικά σημαντική η επάρκεια σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο και μαγνήσιο, ώστε να βοηθήσεις τα οστά να παραμείνουν γερά. Έχουμε επίσης ανάγκη τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και την βιταμίνη Ε τόσο για την εξισορρόπηση των ορμονών όσο και για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Να δουλεύει το πράγμα, να καίμε.
Με λίγα λόγια τέτοια ολοκληρωμένα σκευάσματα για την εμμηνόπαυση στο κάνουν εύκολο και άκου τι θα ‘χεις να περιμένεις:
- λιγότερες εξάψεις και εφιδρώσεις και όχι τόσο έντονες
- καλύτερη διαχείριση άγχους, αϋπνίας και κατάθλιψης
- μείωση κινδύνου για οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά προβληματάκια
- περισσότερη ενέργεια
- καλύτερη διαχείριση βάρους
- λιγότερη κολπική ξηρότητα
Βέβαια για την κολπική ξηρότητα μάλλον θα χρειαστείς τοπικά και κάποιο λιπαντικό.
-Κάτι άλλο να προσέξω στη διατροφή μου κατά την εμμηνόπαυση;
-3 TIPS
TIP1. Μην ξεχνάς ότι στην εμμηνόπαυση ο οργανισμός σου χρειάζεται λιγότερες θερμίδες.
TIP2. Μην ξεχνάς ότι έχεις ανάγκη 1200mg ασβεστίου καθημερινά. Αν δεν το καλύπτεις διατροφικά, πάρε συμπλήρωμα.
TIP3. Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη σου. Στην εμμηνόπαυση παρατηρούνται φυσιολογικές απώλειες στο μυϊκό ιστό, οπότε η επάρκεια πρωτεΐνης είναι must.
Πέρα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν πραγματάκια τα οποία μπορείς να ξεκινήσεις να προσέχεις σήμερα στον τρόπο ζωής σου και να δεις βελτίωση.
Έρευνα της κλινικής Mayo εξέτασε την επίδραση της καφεΐνης στα συμπτώματα εξάψεων και εφιδρώσεων.
1806 γυναίκες μελετήθηκαν και βρέθηκε ότι η κατανάλωση καφεΐνης επιδρά αρνητικά στα συμπτώματα.
-Σιγά μην κόψω τον καφέ
-Είναι ίσως δύσκολο να κόψεις τον καφέ, θα είχε όμως αξία να επεξεργαστείς το ενδεχόμενο να τον περιορίσεις. Τι άλλο επιδρά αρνητικά: κάπνισμα, αλκοόλ, καυτερά φαγητά, στρες. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι υπάρχει μια άμεση συσχέτιση της κορτιζόλης με τα οιστρογόνα. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται όταν αγχωνόμαστε, όταν αυξάνεται η κορτιζόλη, μειώνονται τα οιστρογόνα. Και ανάποδα. Άρα, αν περιορίσουμε την αύξηση κορτιζόλης, δηλαδή αν αγχωνόμαστε λιγότερο, θα ελπίζουμε και σε ηπιότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Για τη μείωση άγχους έχω κάνει βιντεάκι, οπότε εκεί μπορείς να δεις περισσότερα. Τέλος, βάλε και λίγη περισσότερη άσκηση στη ζωή σου.
-Περπάτημα ας πούμε;
-Έστω περπάτημα, 20 λεπτά κάθε μέρα. Η άσκηση συνεισφέρει παντού: έλεγχος βάρους, καρδιά, οστική πυκνότητα, ύπνος, διάθεση, εξάψεις.
Κι αν τα έχεις δοκιμάσει όλα και τίποτα, υπάρχουν και φαρμακευτικές θεραπείες με ορμονική υποκατάσταση που προσφέρουν σημαντική ανακούφιση και μπορείς να το συζητήσεις με το γιατρό σου.
Αυτό ήταν! Να θυμάσαι ότι στην εμμηνόπαυση θα ζήσεις σχεδόν τη μισή ζωή σου. Αντι να νιώθεις άβολα γι αυτό, απόλαυσέ το και πες είμαι ωραία!
Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like για να το απολαύσω κι ‘εγώ και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.