Κοιτώντας προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα σήμερα Χάπι μου θα διερευνήσουμε αν υπάρχει η καλύτερη μορφή ψευδαργύρου σε συμπλήρωμα διατροφής, θα δούμε ποιες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς δοσολογίες και πώς θα διαγνώσουμε πιθανή έλλειψη, αλλά πρώτα πρώτα προτείνω να ξεκινήσουμε με τις δράσεις του!
Κοιτώντας προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα σήμερα Χάπι μου θα διερευνήσουμε αν υπάρχει η καλύτερη μορφή ψευδαργύρου σε συμπλήρωμα διατροφής, θα δούμε ποιες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς δοσολογίες και πώς θα διαγνώσουμε πιθανή έλλειψη, αλλά πρώτα πρώτα προτείνω να ξεκινήσουμε με τις δράσεις του!
Το νερό βράζει στους 100C°, o ψευδάργυρος στους 907C°.
Ψευδάργυρος. Ζn. Ένα μέταλλο πολύ σκληρό για να πεθάνει.
Ώρα για subscribe και καλωσήρθες σε ένα βίντεο δράσης και περιπέτειας, θα χει και λίγο ρομάντζο.
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;
Κοιτώντας προσεκτικά τα επιστημονικά δεδομένα σήμερα Χάπι μου θα διερευνήσουμε αν υπάρχει η καλύτερη μορφή ψευδαργύρου σε συμπλήρωμα διατροφής, θα δούμε ποιες είναι αποτελεσματικές και ασφαλείς δοσολογίες και πώς θα διαγνώσουμε πιθανή έλλειψη, αλλά πρώτα πρώτα προτείνω να ξεκινήσουμε με τις δράσεις του.
-Εγώ θα πω τίποτα σήμερα;
-Θα περιμένεις.
Πάμε, 5 επιστημονικά μελετημένες δράσεις του ψευδαργύρου.
ΝΟ1. Ψευδάργυρος και ανοσοποιητικό σύστημα
Το σώμα μας έχει ανάγκη τον ψευδάργυρο για να αντισταθεί στις ασθένειες. Όπως το στυλό έχει ανάγκη το καπάκι του για να προστατευτεί.
Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γι αυτό ακόμα και ήπια έλλειψή του μπορεί να επιβραδύνει την ανοσοαπόκριση. Επιστημονικά ευρήματα τονίζουν ότι η λήψη ψευδαργύρου εντός των πρώτων 24 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος είναι ικανή να μειώσει τη διάρκεια και την έντασή τους. Δηλαδή αν νιώσεις κάτι να σε γυροφέρνει ο ψευδάργυρος σε συμπλήρωμα διατροφής θα ήταν μια καλή λύση.
Ωστόσο, τα δεδομένα ότι λειτουργεί και προληπτικά είναι ελλιπή. Οπότε ναι, φρόντισε να έχεις επάρκεια ψευδαργύρου όχι απαραίτητα για να μην κολλήσεις, αλλά για να είσαι πιο ανθεκτικός αν κολλήσεις κάποια λοίμωξη από βακτήρια ή ιούς. Έχει λίγη διαφορά.
Άλλα συμπληρώματα με τα οποία ταιριάζει για extra boost είναι η βιταμίνη D, η βιταμίνη C, τα προβιοτικά και ορισμένα βότανα (εχινάκεια, αστράγαλος, σκόρδο κλπ)
Προχωράμε, Ψευδάργυρος και δέρμα
Περίπου το 5% του συνολικού ψευδαργύρου του οργανισμού μας υπάρχει στο δέρμα. Πίστεψέ με αυτό το 5% είναι ένα νουμεράκι αρκετά υψηλό και υποδηλώνει το πόσο απαραίτητος είναι ο ψευδάργυρος για την υγεία του δέρματος.
Ας μιλήσει η επιστήμη, σου έχω ξεχωρίσει 3 μελέτες:
Μελέτη πρώτη του 2014:
Μεταξύ άλλων φάνηκε να υπάρχει θετική επίδραση του ψευδαργύρου στην ακμή, την ψωρίαση, τη ροδόχρου νόσο και το έκζεμα και ο λόγος είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Μελέτη δεύτερη, τρίμηνη μελέτη σε 332 άτομα και διαπιστώθηκε ότι η λήψη 30 mg στοιχειακού ψευδαργύρου, θα εξηγήσουμε αργότερα τι είναι ο στοιχειακός ψευδάργυρος,
30 mg λοιπόν καθημερινά ήταν ευεργετικά στη θεραπεία της φλεγμονώδους ακμής.
Πιστεύεται πως άτομα με ακμή έχουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου. Συμπληρώνοντας λοιπόν, εφόσον διαπιστωθεί έλλειψη, προσδοκούμε ρύθμιση στην παραγωγή σμήγματος, επιβράδυνση στην ανάπτυξη των μικροβίων της ακμής και βελτίωση στα συμπτώματα. Σούπερ.
Επικουρικά, πολλές φορές για ακμή ο ψευδάργυρος εφαρμόζεται και τοπικά σε κρεμούλα. Αναφέρομαι σε κρέμες από συνταγές εξατομικευμένες, οι οποίες παρασκευάζονται εργαστηριακά και περιλαμβάνουν και άλλα στοιχεία βάσει αναγκών που εξετάζει ο δερματολόγος.
Μελέτη τρίτη του 2018: Ο ψευδάργυρος, λέει, συμμετέχει στη σύνθεση κολλαγόνου, στη δημιουργία νέων κυττάρων και γενικά σχεδόν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας επούλωσης. Επάρκειά του την την επιταχύνει, έλλειψή του την επιβραδύνει. Το μεγαλύτερο όφελος με συμπληρώματα ψευδαργύρου φαίνεται να αποκομίζουν άτομα με σοβαρά τραύματα, όπως έλκη κατάκλισης, εκτεταμένα εγκαύματα, διαβητικό πόδι.
-Κάτι μου πες ότι θα δω βίντεο με δράση και τέτοια, που είναι η δράση;
Δράση ΝΟ3. Ψευδάργυρος και Σεξουαλική υγεία
Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου συνδέονται με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.
Ο ψευδάργυρος είναι ο καλύτερος φίλος του άντρα.
Αυξάνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, αυξάνει την κινητικότητά τους, αυξάνει τη γονιμότητα και υποστηρίζει την υγεία του προστάτη.
SOS: όπως και με όλα τα θρεπτικά συστατικά θέλουμε ισορροπία. Όσο σημαντική είναι η έλλειψη ψευδαργύρου - και καλούμαστε να την αναπληρώσουμε - άλλο τόσο σημαντική είναι και η περίσσεια, η οποία μπορεί να καταλήξει να είναι και επιβλαβής για το σπέρμα.
Δράση ΝΟ4. Ψευδάργυρος και Κατάθλιψη
Μασουλάς το φαγητό σου και δεν νιώθεις χαρούμενος.
Ανοίγεις αυτό το Χάπι βίντεο, διακόπτεις για λίγο το φαγητό σου, αφήνεις ένα σχολιάκι από κάτω - για το καλό - και επιστρέφεις στο φαγητό σου. Το κοιτάς και το ρωτάς:
“Ψευδάργυρο έχεις;”
Εδώ σου έχω ξεδιαλέξει ορισμένες μου επιλογές για μαμ με ψευδάργυρο. Ρίξε μια ματιά:
Καλές Πηγές Ψευδαργύρου από τη Διατροφή
-κόκκινο κρέας και κοτόπουλο
-στρείδια
-βρώμη, κινόα
-τόφου, γιαούρτι, αυγά
-σπόροι (πχ.λινάρι, κάνναβη, κολοκύθα, κουκουνάρι, chia)
-ξηροί καρποί (πχ.φιστίκια, αμύγδαλα)
-φακές και όσπρια
Η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου από τη διατροφή έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους και σε άνδρες και σε γυναίκες. Αυτό επιβεβαιώνεται και από μια πρόσφατη ανασκόπηση κλινικών μελετών που πραγματοποιήθηκε το 2020 στην οποία παρατηρήθηκαν 28% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης, ξανά λέω 28% λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης όταν υπήρχαν υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό.
Ολα τα υπάρχοντα επιστημονικά δεδομένα συμφωνούν ότι η επάρκεια ψευδαργύρου συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής υγείας.
Παράλληλα, ο ψευδάργυρος φαίνεται να εμφανίζει και αντικαταθλιπτικές δυνατότητες.
Η χορήγηση συμπληρωμάτων με ψευδάργυρο έχει μελετηθεί και σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή και μόνη της, δηλαδή σε κατάθλιψη δώσαμε ψευδάργυρο μαζί με φάρμακο και ψευδάργυρο χωρίς φάρμακο. Και στις 2 περιπτώσεις τα αποτελέσματα ήταν θετικά και έδειξαν αισθητή ανακούφιση.
-Ε τι να τα κάνω τα αντικαταθλιπτικά τότε, θα παίρνω ψευδάργυρο.
-Μην κάνεις κανα αστείο, ε!
Το μονοπάτι της θεραπείας που θα περπατήσεις θα το χαράξει ο γιατρός σου και θα σου κρατά το χέρι σφιχτά, τα φύλλα θα θροΐζουν και θα πορεύεστε, ώστε ό,τι γίνεται να γίνεται σωστά και με ασφάλεια.
-Πολύ ρομάντζο έπεσε
-Ε, είπα να το σπάσω λίγο
5η δράση του ψευδαργύρου: οξειδωτικό στρες - χρόνια φλεγμονή - χρόνιες παθήσεις
Μάλιστα. Αυτό το τρίπτυχο στρες - φλεγμονή - πάθηση ίσως είναι το κλειδί για την καλύτερη διαχείριση πολλών χρόνιων καταστάσεων, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και άλλες πτυχές του λεγόμενου μεταβολικού συνδρόμου.
-Που κολλάει ο ψευδάργυρος;
-Ο ψευδάργυρος παίζει ρόλο στη σωστή λειτουργία του μεταβολισμού των λιπιδίων και της γλυκόζης ρυθμίζοντας τη δράση της ινσουλίνης. Σε πολυάριθμες μελέτες, τα συμπληρώματα ψευδαργύρου έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα γλυκόζης και τα επίπεδα της LDL “κακής” χοληστερόλης.
Δεν τα ξέρουμε όλα ακόμη.
Αν όμως κατανοήσουμε βαθύτερα τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ψευδαργύρου θα μπορούσαμε και να τον αξιοποιήσουμε ορθότερα. Για πιο αποδοτικές θεραπείες και περισσότερη πρόληψη στο μέλλον. Αρκετά ενθαρρυντικό.
Πέρα από αυτές τις 5 δράσεις που αναλύσαμε, μόλις, να ξέρεις ότι χωρίς ψευδάργυρο μάλλον θα είχες παραμορφωμένη όραση, παραμορφωμένη όσφρηση, παραμορφωμένη γεύση και μάλλον δεν θα είχες μεγαλώσει κιόλας από παιδί να γίνεις μεγάλο παιδί, καθώς ευθύνεται για την ομαλή ανάπτυξη και εξέλιξη.
-Ωραία, εγώ τελικά να πάρω ψευδάργυρο σε συμπλήρωμα διατροφής ή όχι;
-Ο κανόνας είναι λαμβάνουμε όταν δεν έχουμε, αυτή είναι και η έννοια του συμπληρώματος.
Η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι κάτι πολύ συχνό και συνδέεται άμεσα με τη διατροφή σου, πχ. όσοι ακολουθούν μια χορτοφαγική διατροφή είναι πιθανό να χρειαστεί να φάνε έως και 50% περισσότερο ψευδάργυρο από τις συνιστώμενες ποσότητες. Παρεμπιπτόντως έχω κάνει βίντεο για τις ανάγκες των χορτοφάγων, να το δεις.
Εδώ στο πλάι σου έχω μερικά συμπτώματα έλλειψης ψευδαργύρου. Πάρε λίγο χρόνο να τα μελετήσεις. Θα μείνω ακίνητος.
Συμπτώματα Έλλειψης Ψευδαργύρου
-Μειωμένη αίσθηση γεύσης & όσφρησης
-Απώλεια όρεξης
-Μειωμένη εγρήγορση
-Αργή επούλωση πληγών
-Πληγές στο δέρμα ή τα μάτια
-Διάρροια
-Εξασθενημένο ανοσοποιητικό
-Ανεξήγητη απώλεια βάρους
-Γενικευμένη τριχόπτωση
-Καταθλιπτική διάθεση
-Επιβράδυνση στην ανάπτυξη για παιδιά
-Στυτική δυσλειτουργία/χαμηλή τεστοστερόνη
Αν σου συμβαίνουν είναι μια ένδειξη να το ψάξεις παραπάνω. Θα ήθελα, επίσης, να σου πω ότι η έλλειψη ψευδαργύρου δεν είναι μόνο η αιτία μιας κατάστασης, μπορεί να είναι και το αποτέλεσμα μιας κατάστασης.
Παράδειγμα: η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn και ο σακχαρώδης διαβήτης ενδέχεται να περιορίσουν την ποσότητα ψευδαργύρου που απορροφά το σώμα και να αυξήσουν την ποσότητα που χάνεται στα ούρα.
-Και πώς θα διαγνώσω μια έλλειψη ψευδαργύρου;
-Μια εξέταση αίματος ή μια εξέταση ούρων δυστυχώς αδυνατούν να σου δώσουν οριστικά αποτελέσματα. Κι αυτό γιατί ο ψευδάργυρος ανευρίσκεται μόνο σε μικρές ποσότητες στα κύτταρά μας. Ακόμη λοιπόν κι αν οι τιμές του βγουν normal θεωρητικά, πρακτικά γίνεται να έχεις έλλειψη. Ο ιατρός θα χρειαστεί να λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό εξετάζοντας και τις διατροφικές σου συνήθειες.
Προτείνεται συγχρόνως η μέτρηση και άλλων στοιχείων όπως ο σίδηρος, ο χαλκός, η βιταμίνη D, η Β12, το μαγνήσιο, δεδομένου ότι όλα αυτά αλληλοεπηρεάζονται.
-Ωραία άιντε και έχω έλλειψη, τι να πάρω; έχω μπερδευτεί λέμε
-Ξέρω ότι σε καίει να μάθεις ποιος ψευδάργυρος συγκεκριμένα είναι ο καλύτερος. The Best. Να τον πάρεις, να ξεμπερδεύεις.
Ποιες είναι οι πιο καλές μορφές Ψευδαργύρου;
Κοίτα, 3 μορφές χηλικού ψευδαργύρου σου έχω ξεχωρίσει: κιτρικός, πικολινικός, γλυκονικός. Αυτές αναζήτησε.
Θα έλεγα ότι δεν έχει τόση διαφορά πια η μία από την άλλη, απλά αν δεν σου κάνει η μια, δοκίμασε μια άλλη και προτίμησε τη λήψη ψευδαργύρου με φαγητό.
TIP! Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι ο στοιχειακός ψευδάργυρος, ο στοιχειακός προσδιορίζει την πραγματική ποσότητα ψευδαργύρου που βρίσκεται χωμένη μέσα σε ένα συμπλήρωμα. Για παράδειγμα βλέπεις σε ένα κουτάκι 220mg Zinc sulfate.
Αυτό σημαίνει 220mg θειικού ψευδαργύρου που στην πραγματικότητα αποδίδουν 50mg στοιχειακού ψευδαργύρου, εσένα αυτό σε νοιάζει, τα 50mg, τα άλλα bye bye.
Τέλος, πάμε και στις δόσεις. Πόσο να πάρεις;
Δοσολογίες Ψευδαργύρου
H συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι: 8mg για τις γυναίκες και 11mg για τους άνδρες. Κάποιες καταστάσεις ίσως μεγαλώσουν τις ανάγκες σου για ψευδάργυρο πάντως καλό είναι να μην ξεπερνιούνται τα 40mg ημερησίως και να μην γίνεται κατανάλωση ψευδαργύρου για παρατεταμένη χρήση χωρίς ιατρική επίβλεψη.
Γιατί; Γιατί ο ψευδάργυρος δύναται να μειώσει το ποσοστό χαλκού που απορροφά το σώμα και η μειωμένη απορρόφηση χαλκού είναι σε θέση να προκαλέσει αναιμία και άλλα. Επιπλέον σαν παρενέργεια σε μερικούς ανθρώπους, ο ψευδάργυρος προκαλεί ναυτία, έμετο, διάρροια, μεταλλική γεύση, μα μη σκας, όλα έχουν παρενέργειες - και το πολύ νερό φέρνει κατούρημα.
Αυτό ήταν! Εύχομαι να έλυσα όλες σου τις απορίες για τον ψευδάργυρο. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα και αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.