09 Σεπ 2020
Μείωση Άγχους – Συμπληρώματα & Αντιμετώπιση Στρες

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για το άγχος και το πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις. Θα σου πω για φάρμακα, θα σου χαρίσω 3 super μελετημένες επιλογές με συμπληρώματα διατροφής και θα δούμε τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα. Αλλά δεν θα μείνω μόνο σε αυτά, θα σου δώσω και extra εναλλακτικές λύσεις για να τις εφαρμόσεις στο σπίτι. Άνετα κι ωραία. 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για το άγχος και το πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις. Θα σου πω για φάρμακα, θα σου χαρίσω 3 super μελετημένες επιλογές με συμπληρώματα διατροφής και θα δούμε τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα. Αλλά δεν θα μείνω μόνο σε αυτά, θα σου δώσω και extra εναλλακτικές λύσεις για να τις εφαρμόσεις στο σπίτι. Άνετα κι ωραία. 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για το άγχος και το πώς μπορείς να το καταπολεμήσεις. Θα σου πω για φάρμακα, θα σου χαρίσω 3 super μελετημένες επιλογές με συμπληρώματα διατροφής και θα δούμε τι συνδυασμούς μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την αποτελεσματικότητα. Αλλά δεν θα μείνω μόνο σε αυτά, θα σου δώσω και extra εναλλακτικές λύσεις για να τις εφαρμόσεις στο σπίτι. Άνετα κι ωραία. 

Θα ξεκινήσω καταρρίπτοντάς σου ένα μύθο. Το άγχος δεν είναι εχθρός σου.

Χρειαζόμαστε το καλό το άγχος, γιατί είναι η φυσιολογική απάντηση σε ένα νέο και απαιτητικό ερέθισμα που μας βοηθά να ανταποκριθούμε και να παραμείνουμε σε εγρήγορση. Το ξερες; Σε μια στρεσογόνο κατάσταση απελευθερώνονται οι ορμόνες αδρεναλίνη και κορτιζόλη, η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη, οι μύες τεταμένοι, ιδρώνουμε και αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός. Όλα αυτά όμως μας χρειάζονται για καλύτερη εστίαση προσοχής και για να παίρνουμε γρήγορα αποφάσεις, ενώ σε έντονη δραστηριότητα το άγχος κινητοποιεί όλα τα αποθέματα ενέργειας του οργανισμού για να μας βοηθήσουν. Καταλαβαίνεις λοιπόν πόσο απαραίτητο είναι για την επιβίωση μας. Αλλά έτσι όπως τρέχουμε όλοι πανικόβλητοι να προλάβουμε-δεν ξέρω τι- μας δημιουργούνται ψευδαισθήσεις απειλών και αυτές είναι που μας κρατάνε μόνιμα αγχωμένους. Εκεί είναι που το χάνουμε, στην ισορροπία. Και εκεί είναι που εμφανίζομαι εγώ για να σε πάρω από το χέρι και να σου δείξω το σωστό το δρόμο. Το δρόμο των συμπληρωμάτων διατροφής.

Πριν σου δείξω το δρόμο επίτρεψέ μου ένα σύντομο σχόλιο για τα φάρμακα.

Διάφορα φάρμακα συνταγογραφούνται για το στρες με πιο συχνές τις βενζοδιαζεπίνες. Τα φάρμακα αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά, χρησιμοποιούνται ευρέως, αλλά δεν είναι καραμέλες. Συνιστώνται όταν η αγχώδης διαταραχή είναι σοβαρή, όταν περιορίζει τις δραστηριότητες του ασθενή ή του προκαλεί έντονη δυσφορία και δυσλειτουργία. Επίσης να έχουμε κατά νου ότι υπάρχει κίνδυνος σωματικής και ψυχικής εξάρτησης από αυτά τα φάρμακα αλλά και σύνδρομο στέρησης. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Για να ξεκινήσουμε αλλά και να διακόψουμε αυτά τα φάρμακα συμβουλευόμαστε μόνο το γιατρό μας και δεν δανειζόμαστε ένα χαπάκι από τη φίλη μας για τις δύσκολες ώρες.

Αφού μιλήσαμε για τα φάρμακα τώρα πλέον μπορώ να σου μιλήσω χωρίς άγχος για τα 3 συμπληρώματα διατροφής που έχω επιλέξει για σένα. Τη Ροδιόλα, Την Ασβαγκάντα, Τη Θειανίνη. Οι 3 χάριτες. Πάμε να τις δούμε μία μία .

Αρχικά η Ροδιόλα είναι ένα προσαρμογόνο βότανο, τι σημαίνει αυτό:

Bοηθά τον οργανισμό να προσαρμοστεί στο περιβάλλον του. Συγκεκριμένα βελτιώνει το πώς ανταποκρινόμαστε στα στρεσογόνα ερεθίσματα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προφυλάσσοντάς μας από τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται είτε από το ίδιο στρες είτε από εξωγενείς παράγοντες. Το πλεονέκτημά της είναι η γρήγορη δράση. Μελέτη τεσσάρων εβδομάδων έδειξε βελτίωση σε συμπτώματα κούρασης, ανησυχίας και άγχους μόλις από την τρίτη ημέρα. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε περιόδους έντονου σωματικού και νοητικού στρες. Και είναι επίσης χρήσιμη σε μαθητές άνω των 16 ετών αλλά και σε αθλητές κατά την προπόνηση και πριν από σημαντικούς αγώνες. Τα στοιχεία εδώ δείχνουν ότι η ιδανικότερη δόση είναι τα χάπια των 400mg σε καθημερινή βάση.

Θα συνεχίσουμε με την Ασβαγκάντα.

Πρόκειται για ένα αρχαίο βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και 3000 χρόνια για τη διαχείριση του στρες. Όμοια με τη Ροδιόλα και η Ασβαγκάντα έχει προσαρμογόνο δράση που φαίνεται να ενισχύει την ανθεκτικότητά μας στο στρες και την ανησυχία. Έρευνα 8 εβδομάδων έδειξε ότι το 88% των εθελοντών που έλαβαν Ασβαγκάντα δήλωσαν βελτίωση στα συμπτώματά τους. Πολύ ενθαρρυντικό αποτέλεσμα. Αποτελεί ιδανική λύση σε απαιτητικά άτομα με έντονους ρυθμούς ζωής, ενώ οι αποτελεσματικές δόσεις σε δισκία κυμαίνονται από 250-600 mg ημερησίως.

Η τρίτη πρότασή μου για το στρες είναι η Θειανίνη.

Θα την δεις και L-theanine και είναι ένα αμινοξύ που το συναντάμε στα φύλλα του τσαγιού και είναι υπεύθυνο για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες. Και γιατί να πάρεις θειανίνη σε κάψουλες και να μην πίνεις τσαγάκι κάθε μέρα; Μπορείς, αρκετοί λένε ότι τους χαλαρώνει. Ωστόσο, πίνοντας τσάι δύσκολα θα δεις ουσιαστική βελτίωση στην καταπολέμηση στρες. Κι αυτό γιατί σε ένα σακουλάκι τσαγιού φαντάσου ότι περιέχονται μόνον 10-20mg θειανίνης όταν οι θεραπευτικές δόσεις είναι κοντά στα 200mg. 10 με 20 φορές παραπάνω δηλαδή. Το χουμε; Ένα σημαντικό πλεονέκτημά της είναι ότι δεν προκαλεί υπνηλία οπότε μπορείς άνετα να την πάρεις και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν θες το κάτι παραπάνω, αν δεν σου φτάνουν όσα είπα, σε καταλαβαίνω. Σου προτείνω λοιπόν να καταλήξεις σε μια από τις 3 επιλογές που σου χάρισα και να τη συνδυάσεις με αυτό το super μείγμα: μαγνήσιο, υψηλές δόσεις Βιταμινών Β και προβιοτικά. Προβιοτικά για στρες; Ναι προβιοτικά. Δημοσιεύσεις του Harvard τονίζουν την άμεση συσχέτιση του μικροβιώματος του εντέρου με το ΚΝΣ στον εγκέφαλο. Οπότε ένα υγιές έντερο που υποστηρίζεται από κατάλληλα προβιοτικά μπορεί να οδηγήσει και σε μια λιγότερο αγχωτική καθημερινότητα.  

Βέβαια κι άλλα πράγματα μπορείς να κάνεις για λιγότερο στρες. Οι απλές καθημερινές συνήθειες έχουν τεράστια σημασία.

Από το να ασκείσαι, να ακούς χαλαρωτική μουσική, να χαμογελάς μέχρι το να φτιάξεις ένα παζλ. Πέρα από αυτά, σου υποσχέθηκα στην αρχή εναλλακτικές λύσεις αντιμετώπισης του άγχους στο σπίτι. Πάρτες. Είναι 3 πολύ προσεκτικά επιλεγμένα αιθέρια έλαια από την αρωματοθεραπεία. Η λεβάντα, το περγαμόντο και το υλανγκ-υλανγκ. Μπορείς να δοκιμάσεις και τα 3 για να καταλήξεις σε αυτό που σου αρέσει περισσότερο και δουλεύει καλύτερα για σένα. Το υλανγκ-υλανγκ έχει λουλουδένιο, γλυκό άρωμα, τη λεβάντα την ξέρουμε όλοι λίγο πολύ και το περγαμόντο έχει δροσερές νότες από εσπεριδοειδή. Αυτά τα αιθέρια έλαια μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους. Είτε στην ειδική κεραμική συσκευή είτε στην μπανιέρα σου για να σε ηρεμήσουν και να σε αναζωογονήσουν. Αν δεν έχεις ούτε συσκευή για έλαια ούτε μπανιέρα άπλωσε 2 σταγόνες υλάνγκ-υλάνγκ στην εσωτερική πλευρά των καρπών σου. Διαφορετικά αν προτιμάς το μασάζ προσθέστε 20 σταγόνες περγαμόντο σε 50ml αμυγδαλέλαιο και τρίψε τον αυχένα, τους ώμους σου ή και ολόκληρο το σώμα.

Κλείνοντας θα σου πω ότι δεν υπάρχει τρόπος να πείσεις τον εαυτό σου να μην αγχώνεται και δεν είμαι αυτος που θα σου πει: Mην αγχώνεσαι. Όχι. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι να εξοικειωθείς με το στρες και να προσπαθήσεις να μειώσεις την έντασή του. Σου έδειξα πώς μπορείς να το κάνεις. Βρες με στα social media για να μ έχεις από κοντά και κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο youtube. Μέχρι το επόμενο βίντεο εύχομαι να αγχώνεσαι λιγότερο, να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
LAMBERTS L-Theanine 200mg 60tabs
23,56 €
ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΜΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ
Add to wishlist