Τι είναι αυτό που καθιστά ένα φάρμακο ως «φυσικό», ή ως «χημικό»; Γιατί φοβόμαστε την χημεία και εμπιστευόμαστε τα βότανα; Μήπως, τελικά, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ χημείας και φύσης; Δες το βίντεο και μάθε όσα δεν γνώριζες για τα φυσικά φάρμακα και τα βότανα.
Τι είναι αυτό που καθιστά ένα φάρμακο ως «φυσικό», ή ως «χημικό»; Γιατί φοβόμαστε την χημεία και εμπιστευόμαστε τα βότανα; Μήπως, τελικά, δεν χρειάζεται να επιλέξουμε μεταξύ χημείας και φύσης; Δες το βίντεο και μάθε όσα δεν γνώριζες για τα φυσικά φάρμακα και τα βότανα.
Πολύ συχνά ακούμε ότι «ένα φάρμακο που είναι φυσικό, είναι καλύτερο και πιο ασφαλές από το χημικό». Η προτίμησή μας για τα φυσικά προϊόντα πηγάζει από την εξίσου κοινή πεποίθηση ότι η φύση είναι καθαρή και εγγενώς ανώτερη από τους ανθρώπους, κάτι που επηρεάζει και τις αποφάσεις για την υγεία μας.
Γενικά, οι ακραίες απόψεις δεν είναι και ποτέ επιστημονικά αληθείς. Η Φύση δεν είναι σε πόλεμο με τη Χημεία, ούτε είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. Για να δούμε αυτή την ωραία σκέψη πιο αναλυτικά.
Ας δούμε πρώτα τι είναι αυτό που καθιστά ένα φάρμακο ως φυσικό:
Φυσικό είναι το φάρμακο που παρασκευάζεται από ενώσεις που βρίσκονται στη φύση. Οι πιο διαδεδομένες φυσικές πηγές φαρμάκων είναι τα βότανα.
Όταν λέμε βότανα, εννοούμε οποιοδήποτε μέρος ενός φυτού έχει φαρμακολογική δράση.
Όμως, διαφορετικά μέρη του ίδιου φυτού ενδέχεται να έχουν διαφορετική δράση… Εκεί είναι που μπερδεύει το πράγμα!
Για παράδειγμα, η ρίζα ταραξάκου έχει καθαρτική δράση, ενώ τα φύλλα του διουρητική δράση. Αν λοιπόν αγοράσει κανείς ταραξάκο, το βράσει και το πιει σαν ρόφημα, πώς μπορεί να γνωρίζει ποια από όλες τις δράσεις του θα εκδηλωθεί;
Δεν μπορεί!
Μέσα στα χρόνια, η χρήση βοτάνων για θεραπευτικούς σκοπούς έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καταπολέμηση ασθενειών και στη βελτίωση της υγείας. Η φύση μας έδωσε την ασπιρίνη, την μορφίνη.. και ένα σωρό άλλα!
Δεν είναι, όμως, όλα τα βότανα φάρμακα.
Και στα βότανα, όπως ακριβώς και στα γνωστά, χημικά φάρμακα, καλούμαστε να λάβουμε υπόψη τα εξής: την αποτελεσματικότητα, τις παρενέργειες, τις δοσολογίες, τις αντενδείξεις και τις πιθανές αλληλεπιδράσεις. Επειδή είναι βότανο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπολογιστούν όλα αυτά!
Αποτελεσματικότητα; Ας δούμε την πρόπολη που, ενώ έχει αντιμικροβιακή δράση, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κλασσικό αντιβιοτικό σε μια σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη.
Παρενέργειες; Το τζίνσενγκ - ενώ συστήνεται για αδυναμία και εξάντληση, μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές στην αρτηριακή πίεση.
Αντενδείξεις; Η εχινάκεια! Που παραδοσιακά προτείνεται για αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος, αντενδείκνυται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή.
Έχουμε και το εξής θέμα: το θεραπευτικό αποτέλεσμα που αναμένουμε από ένα βότανο συχνά δεν γνωρίζουμε πώς προκύπτει.
Τι εννοώ: Ενώ σε ένα χημικό φάρμακο έχουμε 1, 2, ή 3 δραστικές ουσίες – που είναι διαχειρίσιμο νούμερο - σε ένα βότανο έχουμε δεκάδες, ή και εκατοντάδες δραστικές ουσίες!
Συνεπώς, το θεραπευτικό αποτέλεσμα που επιφέρει ένα βότανο μπορεί να οφείλεται σε συνεργική δράση πολλών διαφορετικών δραστικών συστατικών. Ε, όπου αυτή η συνεργική δράση είναι γνωστή, τα συστατικά αυτά έχουν απομονωθεί και συγκεντρωθεί σε μία κάψουλα που ήδη κυκλοφορεί στην αγορά.
Ένας άλλος λόγος για να ξανασκεφτείς την αποκλειστική χρήση φυσικών φαρμάκων είναι ότι τα βότανα που κυκλοφορούν σε συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται στα ίδια πρότυπα δοκιμών, παραγωγής και ελέγχων ποιότητας που υφίστανται τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Tο βαλσαμόχορτο είναι ένα δημοφιλές βότανο που «πιστεύεται» ότι βοηθά στη διαχείριση των συμπτωμάτων της ήπιας κατάθλιψης. Αν κοιτάξει κανείς στη συσκευασία του συμπληρώματος, δεν αναγράφεται πουθενά ότι είναι αντικαταθλιπτικό, όπως θα συνέβαινε σε ένα κλασικό φάρμακο για κατάθλιψη. Παρ’ όλα αυτά, το βαλσαμόχορτο προωθείται ως βοήθημα για τη βελτίωση της κατάθλιψης, χωρίς όμως να είναι κλινικά αποδεδειγμένο ότι θεραπεύει.
Έτσι προκύπτει η ανάγκη των χημικών φαρμάκων. Γιατί και στην Φύση τα πράγματα είναι τελικά λίγο πιο complicated απ’ όσο θα θέλαμε!
Πολλοί πιστεύουν ότι το χημικό είναι κάτι τοξικό, συνθετικό.. κάτι που πρέπει να αποφύγεις. Γιατί ρε παιδιά; Σκεφτείτε ότι σχεδόν όλα γύρω μας είναι χημικά: ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε περιέχει χημεία, ακόμη και τα σώματά μας είναι χημεία!
Στην τελική, όλα τα φάρμακα έχουν επίδραση στα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού - είτε είναι φυσικά, είτε χημικά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τα χρησιμοποιούμε με την ίδια προσοχή και σεβασμό.
Bottom line; Η Φύση και η Χημεία δεν είναι σε πόλεμο, γιατί τίποτα από τα 2 δεν είναι «καλύτερο» από το άλλο: το ένα εμπεριέχει το άλλο και δεν πρέπει να αποκλείουμε κανένα!
Δες ολόκληρο το βίντεο εδώ