16 Δεκ 2021
Αντιβιοτικά | Όσα Πρέπει να ξέρεις

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έστω μια φορά στη ζωή σου έχεις πάρει αντιβίωση.
Μπορεί να είχε δύο συστατικά μέσα και να την έλεγαν Σουλφαμεθοξαζόλη και Τριμεθοπρίμη.
-Μα γιατί να πάρω αντιβίωση!
Στο σημερινό βίντεο θα μάθουμε όλα όσα πάντα ήθελες να γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά. Περαστικούλια, βολέψου, ξεκινάμε.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έστω μια φορά στη ζωή σου έχεις πάρει αντιβίωση.
Μπορεί να είχε δύο συστατικά μέσα και να την έλεγαν Σουλφαμεθοξαζόλη και Τριμεθοπρίμη.
-Μα γιατί να πάρω αντιβίωση!
Στο σημερινό βίντεο θα μάθουμε όλα όσα πάντα ήθελες να γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά. Περαστικούλια, βολέψου, ξεκινάμε.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι έστω μια φορά στη ζωή σου έχεις πάρει αντιβίωση
Μπορεί να είχε δύο συστατικά μέσα και να την έλεγαν Σουλφαμεθοξαζόλη και Τριμεθοπρίμη. 

-Μα γιατί να πάρω αντιβίωση!

Ώρα για subscribe και Καλωσήρθες! Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;
Στο σημερινό βίντεο θα μάθουμε όλα όσα πάντα ήθελες να γνωρίζεις για τα αντιβιοτικά. Περαστικούλια, βολέψου, ξεκινάμε.

Είμαστε περισσότερο βακτήρια παρά άνθρωποι. 
Έχουμε βακτήρια μέσα μας, έχουμε βακτήρια πάνω μας, έχουμε βακτήρια έξω μας. Κυρίως είναι αβλαβή και ωφέλιμα. Είναι καλά. Τα χρειαζόμαστε. 

Έλα όμως που υπάρχουν και τα επιβλαβή. Τα κακά. Το καλό και το κακό.
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα κακό βακτήριο. Μερικές φορές όμως είναι τόσα πολλά σε αριθμό ή τοσο δυνατά που χρειάζεται φάρμακο. Αντιβίωση. 
Τα αντιβιοτικά είναι ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που έχουμε για να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε λοιμώξεις. Πριν ανακαλυφθούν το 30% όλων των θανάτων Παγκοσμίως προέρχονταν από βακτηριακές λοιμώξεις. Με τα αντιβιοτικά το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε, οι χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν ασφαλέστερες και οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν από θανατηφόρες ασθένειες. 

-Ωραία τα λες, να πάρω τελικά αντιβίωση ή όχι; 

-Θα σου απαντήσω με ερώτηση: Αυτό που έχεις ξέρεις τι είναι; 
Είναι ιός, είναι βακτήριο, είναι μύκητας ή κάτι άλλο; 
Τα αντιβιοτικά προορίζονται αποκλειστικά για βακτήρια και όχι για ιούς ούτε για μύκητες. Το ξαναλέω γιατί μπορεί να σε μπερδεύει το όνομα αντιβίωση. Τα αντιβιοτικά προορίζονται για βακτήρια - και μόνο - και ο τρόπος που δρουν είναι να τα σκοτώνουν ή να σταματούν την ανάπτυξή τους. 
Να αναφέρουμε εδώ ότι συνηθισμένα συμπτώματα πχ.συνάχι, βήχας, πονόλαιμος ΔΕΝ αντιμετωπίζονται με αντιβίωση, γιατί είναι τις περισσότερες φορές ιικής φύσεως. 

-Έλα τώρα δως μου ένα καλό αντιβιοτικό να το ‘χω.

-Θέλει συνταγή φίλε. Καταρχάς, τι να το ‘χεις; Δεν είναι όλα τα αντιβιοτικά για όλα τα βακτήρια. Υπάρχει εκλεκτικότητα. Ξανασκέψου το αυτό την επόμενη φορά που θα χρειαστείς όντως αντιβίωση, πριν πάρεις εκείνη που σου περίσσεψε από πέρσι και πριν δανειστείς αντιβίωση από τη φιλενάδα σου, που την πήρε λέει και αναστήθηκε.

Το 70-80% των διαγνωστικών αποφάσεων, το να καταλάβουμε δηλαδή τι έχουμε, βασίζεται στις εργαστηριακές εξετάσεις. Κάνεις λοιπόν μια απλή εξέταση αίματος, προκύπτει το αντιβιόγραμμα και ύστερα ο γιατρός σου το ερμηνεύει και προτείνει το κατάλληλο αντιβιοτικό. Το κατάλληλο αντιβιοτικό, στο οποίο είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που έχεις. 

-Και σιγά τι θα συμβεί αν πάρω αντιβίωση και δεν τη χρειάζομαι τελικά; 

-Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από 30% έως 50% της χρήσης αντιβιοτικών στους ανθρώπους είναι σήμερα περιττή ή ακατάλληλη.
Δηλαδή μπορεί ή εσύ ή εγώ να κάνουμε λάθος αγωγή με αντιβιοτικά και αυτό συντηρεί τη Μικροβιακή Αντοχή, ένα από τα πιο ανησυχητικά θέματα για την Παγκόσμια Υγεία. 
Να εξηγήσω:
Το βακτήρια μόνιμα ψάχνουν τρόπους να επιβιώσουν. Προφανώς, να ζήσουν θέλουν κι αυτά. Όταν λαμβάνουμε λοιπόν αντιβιοτικά, κάποια βακτήρια μεταλλάσσονται, γίνονται ανθεκτικά και μεταδίδουν αυτή την ιδιότητα της ανθεκτικότητας και σε άλλα βακτήρια και τελικά μπορεί να παραμείνουν στο σώμα μας έως και 1 χρόνο. 

Το αποτέλεσμα της αντίστασης στα αντιβιοτικά είναι να δημιουργούνται παντοδύναμα στελέχη βακτηρίων που για πολλά από αυτά πλέον δεν υπάρχει διαθέσιμη θεραπεία ή η θεραπεία που υπάρχει είναι δαπανηρή και επίπονη. 
Δες καταστάσεις όπως είναι οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η θεραπεία καρκίνου. Εκεί η πιθανότητα μόλυνσης είναι αυξημένη και οι ασθενείς κινδυνεύουν χωρίς αποτελεσματικά αντιβιοτικά.
Σου απαντάω, λοιπόν, το να πάρεις αντιβίωση όταν δεν πρέπει μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, όχι μόνο σε ‘σένα τον ίδιο αλλά και σε όλους μας, τώρα και στο μέλλον. Συμπέρασμα: Χρησιμοποίησε τα φάρμακα σωστά.

-Τι σημαίνει παίρνω τα φάρμακα σωστά;

-Το σωστό φάρμακο, στη σωστή δόση, με το σωστό τρόπο και για συγκεκριμένο διάστημα. Και εδώ αρχίζουν οι παρανοήσεις. 
Πολλές φορές ξεκινάς μια αντιβίωση, νιώθεις καλύτερα την τρίτη μέρα και το κουτάκι έχει μέσα χάπια για άλλες 4 μέρες και σκέφτεσαι: να τα πάρω; να μην τα πάρω - να τα πάρω; γιατί να τα πάρω, μα είμαι καλύτερα. 

Τα αντιβιοτικά ξεκινούν να δουλεύουν από τη στιγμή της λήψης τους και χρειάζονται κατά μέσο όρο 2-3 μέρες μέχρι να αρχίζεις να αισθάνεσαι καλύτερα. Αν όμως σταματήσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αγωγή είναι πολύ πιθανό πρώτον: να προκύψει ανάγκη για επανέναρξη της θεραπείας αργότερα - γιατί απλά ένα τόσο δα βακτηριάκι που τη γλίτωσε, τώρα αυγατίζει και έχουμε πάλι τα ίδια - και δεύτερον: αφού το βακτηριάκι τη γλίτωσε και είχε κάποια έκθεση στο αντιβιοτικό μπορεί να αναπτύξει αντίσταση σε αυτό. 
Να στο πω και με 4 λεξούλες; Ολοκλήρωσε την αγωγή σου!

-Κανά ποτάκι να πιω μαζί; Πειράζει; 

-Θέλω να θυμάσαι τα αντιβιοτικα δοξυκυκλίνη και μετρονιδαζόλη είναι κακοί φίλοι με το αλκοόλ. Αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να φέρει μειωμένη απόδοση του φαρμάκου ή περισσότερες πιθανότητες για παρενέργειες. Για τα υπόλοιπα αντιβιοτικά γενικά συστήνεται να μένεις μακριά από το αλκοόλ, αν και η συνετή κατανάλωσή του σπάνια θα προκαλέσει κάποιο θέμα.
Αλλά γιατί να πιεις μωρέ; λίγες μέρες είναι; Ε δες το και σαν μια καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση.

Άλλα 3 στοιχεία που καλό είναι να αποφεύγεις με τα αντιβιοτικά είναι: το γκρέιπφρουτ, η ζάχαρη και το υπερβολικό ασβέστιο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο αλληλεπιδρά αρνητικά με τα αντιβιοτικά ειδικά με τη δοξυκυκλίνη και τις κινολόνες. Οπότε καλύτερα άσε 3 ώρες να περάσουν μεταξύ αντιβίωσης και γαλακτοκομικών, για να ‘σαι safe.

-Εγώ ξεκίνησα αντιβίωση και νιώθω κόπωση, είναι φυσιολογικό;

-Η κόπωση Χάπι μου είναι ένα συχνό και φυσιολογικό σύμπτωμα της λοίμωξης που περνάς, αλλά μπορεί να είναι και μια σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια των αντιβιοτικών. Ξεκουράσου, απόφυγε δραστηριότητες που απαιτούν σωματική και πνευματική εγρήγορση και φυσικά αν δεις ότι επιμένει, μιλάς με το γιατρό σου.

-Τα αντιβιοτικά έχουν πολλές παρενέργειες; 

-Την περίμενα αυτή την ερώτηση. 
Εξαρτάται. Κάποια αντιβιοτικά όπως οι κινολόνες που χορηγούνται σε σοβαρές περιπτώσεις, θα λέγαμε ναι. Σε γενικές γραμμές πάντως οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες των αντιβιοτικών είναι διάρροια, ναυτία, εμετός, στομαχικές διαταραχές. 
Μια λύση για να τις αποφύγεις είναι να πάρεις το αντιβιοτικό με γεμάτο στομάχι. Αν και κάποια αντιβιοτικά, όπως οι τετρακυκλίνες, λειτουργούν καλύτερα με άδειο στομάχι. Μην ντρέπεσαι, ρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου πώς να πάρεις το ρημάδι φάρμακο, ώστε να έχεις το μέγιστο όφελος από την αγωγή σου. Ρώτα τον και για τα κινέζικα ονόματα που αναφέρω στο βίντεο, θα σου εξηγήσει τι είναι τι.

Άλλη συχνή παρενέργεια των αντιβιοτικών είναι οι μυκητιάσεις στον κόλπο.
Ας δούμε γιατί: 
Τα αντιβιοτικά επιδρούν αρνητικά στο μικροβίωμα του κόλπου και μειώνουν την ποσότητα των ωφέλιμων βακτηρίων, των γαλακτοβάκιλλων. Οι γαλακτοβάκιλλοι συνυπάρχουν σε ισορροπία με το μύκητα Candida Albicans, όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, boom, μπορεί να έχουμε μυκητίαση. Για περισσότερα σου προτείνω να δεις το σχετικό βίντεο για τις κολπίτιδες.

-Τα προβιοτικά βοηθούν;

-Θέλει ανάλυση, αν θες να κάνω extra βίντεο για το αν πραγματικά χρειάζεσαι συμπλήρωμα με προβιοτικα με την αντιβίωση, άσε ένα σχόλιο από κάτω.

Κάποια αντιβιοτικά επίσης όπως η δοξυκυκλίνη προκαλούν φωτοευαισθησία γι αυτό και επιβάλλεται η χρήση αντηλιακού. Εδώ που φτάσαμε δες και το βίντεο για τα αντηλιακά.

-Τελικά δεν κατάλαβα, τα αντιβιοτικά είναι επικίνδυνα;

-Πολλοί από μας φοβόμαστε τα αντιβιοτικά, γιατί έχουν παρενέργειες και τα θεωρούμε επικίνδυνα. Το να θεωρείς όμως ότι κάτι είναι επικίνδυνο δεν εξαρτάται από το πόσο σε φοβίζει, αλλά από το συνδυασμό 2 πραγμάτων: 
Πρώτον από τον πραγματικό βαθμό επικινδυνότητάς του. 
Σκέψου το εξής: Τα αντιβιοτικά δίνονται σε παιδιά - δε νομίζω να αποφάσιζε κανείς να δώσει στο παιδί του κάτι επικίνδυνο. 
Και δεύτερον το να θεωρείς ότι κάτι είναι επικίνδυνο εξαρτάται από το πόσο έχεις εκτεθεί σε αυτό. Ναι, αν παίρνεις αντιβιοτικά κάθε μέρα, για μεγάλο διάστημα, ξεπερνώντας τα συνιστώμενα όρια δοσολογίας, θα έχεις πρόβλημα. Αν όμως παίρνεις μόνο όταν το χρειάζεσαι, η έκθεσή σου στο φάρμακο είναι στοχευμένη και ελεγχόμενη. 
Να θυμάσαι ότι ο φόβος για τις πιθανές παρενέργειες των αντιβιοτικών είναι σχεδόν πάντα βλαπτικότερος από τις ίδιες τις παρενέργειες.

Αυτό ήταν! Μόλις τελείωσε ένα πλήρες εγχειρίδιο για τα αντιβιοτικά και εύχομαι να το βρήκες χρήσιμο. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα και αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.