-Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Τι είναι;
-Μυκητίαση. Είσαι στο βίντεο για τους μύκητες τι περίμενες να πω δηλαδή, κόψιμο;
-Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Τι είναι;
-Μυκητίαση. Είσαι στο βίντεο για τους μύκητες τι περίμενες να πω δηλαδή, κόψιμο;
Μπορεί να συμβεί στον οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή. Τι είναι;
Μυκητίαση.
Είσαι στο βίντεο για τους μύκητες τι περίμενες να πω δηλαδή, κόψιμο;
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ; Στο σημερινό βίντεο θα αναλύσουμε όσα καλείσαι να γνωρίζεις για τις κολπίτιδες από μύκητα, πώς να τις ξεχωρίζεις και πώς να τις αντιμετωπίζεις γι αυτό μείνε να δεις το βίντεο ως το τέλος.
-Με τι θα ξεκινήσουμε;
-Με κάποια βασικά. Βασικά subscribe στο κανάλι μου στο YouTube.
Τι είναι η μυκητίαση κόλπου;
Η μυκητίαση του κόλπου ή αλλιώς καντιντίαση προκαλείται τις περισσότερες φορές από το ζυμομύκητα candida albicans. Αυτή η κυρία, η κάντιντα, φυσιολογικά κατοικεί σε μικρές ποσότητες στο γυναικείο κόλπο μαζί με γαλακτοβάκιλλους, οι γαλακτοβάκιλλοι είναι βακτήρια. Δηλαδή βακτήρια και μύκητες συνυπάρχουν αρμονικά, αγκαλίτσα και καθένας επιτελεί τους ρόλους του. Ωστόσο κάτι μπορεί να διαταράξει αυτή την ισορροπία, αυτή την αρμονία, αυτή την αγκαλίτσα και τότε οι μύκητες μετά τον τσακωμό ενδέχεται να επικρατήσουν και να οδηγηθούμε σε φλεγμονή και μυκητιασική κολπίτιδα. 3 στις 4 γυναίκες μια φορά στη ζωή τους θα τη βιώσουν και αφού τη βίωσαν μια φορά είναι πολύ πιθανό να την ξαναβιώσουν. Και έρχεσαι και με ρωτάς: Γιατί συνέβη σε ‘μένα;
Ποιες είναι οι αιτίες της κολπίτιδας;
Δεν είναι όλα τύχη μάτια μου. Οι κυριότερες αιτίες πρόκλησης μυκητιάσεων είναι τα φάρμακα (αντισυλληπτικά, κορτικοστεροειδή, αντιβιοτικά), είναι η εγκυμοσύνη, είναι ο απορρυθμισμένος διαβήτης και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Αναφορικά με το ανοσοποιητικό αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι άμεσα επηρεάζεται από το στρες και την ποιότητα ύπνου. Επομένως αν στρες και ύπνος δεν πάνε και τόσο καλά και θέλουν επιδιορθώσεις δες τα σχετικά βίντεο και κάνε τις επιδιορθώσεις σου. Βελτιώνεις ύπνο, βελτιώνεις στρες, βελτιώνεις ανοσοποιητικό, μειώνεις τις πιθανότητες για κολπίτιδες.
Έχοντας ξεκαθαρίσει τι είναι και πώς προκύπτουν οι μυκητιάσεις στον κόλπο θα προχωρήσουμε…
-Θα σου πω εγώ.
Θέλω να μάθω πώς θα ξεχωρίσω εάν είναι μυκητίαση ή ουρολοίμωξη;
-Πολύ ωραία. Αρχικά η ουρολοίμωξη προκαλείται από βακτήρια ενώ η μυκητίαση προκαλείται από μύκητα συνεπώς η θεραπευτική προσέγγιση είναι αντιβιοτικά στην πρώτη περίπτωση και αντιμυκητιασικά στη δεύτερη.
-Χαίρω πολύ Χαιρόπουλος
-Εδώ Θεμιστοκλής Τσίτσος #ΕίμαιΧάπι κλπ.
-Πώς τις ξεχωρίζω;
-Ένας εύκολος τρόπος είναι από τα συμπτώματα τα οποία είναι κάπως διαφορετικά. Στην ουρολοίμωξη ίσως παρατηρήσεις κατά την ούρηση ανεξήγητη παρουσία αίματος, πόνο ή τσούξιμο, ίσως παρατηρήσεις συχνοουρία, έντομη οσμή στα ούρα, τα οποία μπορεί να είναι και θολά και ίσως παρατηρήσεις πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα ή τα πλευρά. Οι μυκητιάσεις από την άλλη χαρακτηρίζονται συνήθως από κνησμό, αίσθημα καύσου και οίδημα στον κόλπο και το αιδοίο, πόνο κατά την επαφή ή την ούρηση και άσπρες άοσμες εκκρίσεις. Σου 'χω και ξεχωριστό βίντεο αν σε ενδιαφέρει Ουρολοίμωξη | Πρόληψη, Αντιμετώπιση & Συμπληρώματα Διατροφής
Εδώ θα βρεις τα αγαπημένα μου προϊόντα για Ουρολοίμωξη - Ουροποιητικό και Μύκητες - Κολπίτιδες
-Ωραία με την ουρολοίμωξη. Το ‘χω νομίζω. Κι αν είναι κολπίτιδα από βακτήριο;
-Βακτηριακή κολπίτιδα, διαβασμένη σε βρίσκω. Τα συμπτώματα μοιάζουν, αλλά η ειδοποιός διαφορά εδώ είναι η οσμή ψαριού στις εκκρίσεις. Σε κάθε περίπτωση δεν θα κάνεις μαντεψιές μόνη σου γιατί πολύ απλά είναι πιθανό να συνυπάρχουν περισσότερα από ένα μικρόβια πχ. μυκητίαση με ουρολοίμωξη μαζί. Ή μπορεί να είναι κάτι άλλο: τριχομονάδα, μυκόπλασμα, χλαμύδια. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αντιμετωπίζονται, ωστόσο είναι κάτι το οποίο δεν είσαι σε θέση να το ανιχνεύσεις χωρίς το γιατρό σου.
Και πολλές φορές λες που να τρέχω τώρα σε γιατρούς, το ΄χω ξαναδεί το έργο, το ‘χω ξαναπάθει, θα πάρω ό,τι την προηγούμενη φορά κι όλα καλά. Έτσι δεν είναι;
-Καλά τα λές.
-Μόνος μου τα λέω μόνος μου τ’ ακούω. Αν καθυστερήσει η σωστή διάγνωση θα καθυστερήσει η θεραπεία, θα ταλαιπωρηθείς. Αξίζει; Δεν αξίζει.
Ωραία. Το λύσαμε. Πάμε παρακάτω να πούμε…
-Άστο πάνω μου, εγώ θα ρωτάω εσύ θα απαντάς.
-Καλώς
-Έστω ότι είναι μύκητας τελικά, καρατσεκαρισμένα.
Τι είναι καλύτερο να βάλω, κάτι τοπικό, δηλαδή υπόθετο ή κρέμα, ή να πάρω χάπι από το στόμα; Εδώ σε θέλω.
-Η λύση είναι μια αζόλες. Μια κατηγορία αντιμυκητιασικών φαρμάκων με στυλ. Αζόλες.
Σύμφωνα με μια μεγάλη ανασκόπηση του 2019 που εξέτασε 26 κλινικές μελέτες και συμμετείχαν 5.007 γυναίκες τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής 4 συμπεράσματα:
Νο1. Οι παρενέργειες είναι εξισου ήπιες είτε χρησιμοποιηθούν αζόλες από το στόμα είτε αζόλες από τον κόλπο. Δεν θα έλεγα λοιπόν ότι κάποια από τις 2 επιλογές κερδίζει εδώ
Νο2. Δεν λειτουργεί κάποιο πιο γρήγορα από το άλλο. Ισοπαλία κι εδώ
Νο3. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται εξίσου καλά και από τα 2. Κι άλλη ισοπαλία
και Νο4. για να δούμε θα έχουμε νικητή; Καλύτερη θεραπεία φαίνεται να επιτυγχάνεται με τα φάρμακα από το στόμα
-Άρα να παίρνω χάπια για μύκητες;
-Δεν είπα αυτό. Για την επιλογή φαρμάκου παίζει πάντα ρόλο η καλύτερη συμμόρφωσή σου στην αγωγή. Πχ. αν έχεις ιδιαίτερα ευαίσθητο στομαχάκι λογικά θα ήταν πιο προτιμητέα τα υπόθετα για ‘σένα. Γούτσου γούτσου.
Πάντως όποια αγωγή κι αν ακολουθήσεις αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν συνήθως γίνεται επανάληψη της αγωγής ύστερα από 3 ημέρες.
SOS. Εάν εμφανίζεις συχνότερα από 4 φορές το χρόνο μυκητιάσεις θα χρειαστεί να εξετάσεις το θέμα με το γυναικολόγο σου και μάλλον να καταλήξετε σε μια θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας μαζί με ένα πρόγραμμα συντήρησης.
Είπαμε και για τη θεραπεία και τώρα θα πούμε…
-Είπαμε εγώ αποφασίζω.
Τα προβιοτικά βοηθούν στις κολπίτιδες;
-Δεν μ’αφήνεις να ησυχάσω ε; Πριν σου πω για τα προβιοτικά δες οπωσδήποτε το βίντεο Υγιεινή Ευαίσθητης Περιοχής | Φροντίδα & Πρόληψη γιατί η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο.
Πάμε τώρα στην ερώτησή σου. Οι μελέτες για την αποτελεσματικότητα των προβιοτικών στις μυκητιάσεις είναι εν εξελίξει, δεν συμφωνούν απόλυτα και δεν 100% ξεκάθαρο το αν τελικά θα βοηθηθείς ή όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα, γιατί λέμε αλήθειες εδώ.
Εντούτοις επειδή οι παρενέργειες από τη χρήση τους είναι πολύ σπάνιες, τα προβιοτικά θεωρούνται μια πολύ ασφαλής επιλογή και συχνά αρκετά βοηθητική.
Μάλιστα μελέτη του 2015 επισημαίνει ότι γυναίκες που ακολούθησαν αντιμυκητιασική αγωγή με φλουκοναζόλη, η ομορφότερη από τις αζόλες με στυλ, φλουκοναζόλη λοιπόν που τη συνδύασαν με κολπικά υπόθετα με προβιοτικά φάνηκε να είχαν καλύτερα αποτελέσματα και μειωμένες πιθανότητες επανεμφάνισης της μυκητίασης. Ως εκ τούτου για επαναλαμβανόμενες και υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις αν και οι έρευνες όπως είπαμε διχάζονται δεν βρίσκω κάποιο εμπόδιο να ξεκινήσεις προβιοτικά.
Εδώ τα στελέχη που έχουν δοκιμαστεί επιτυχώς είναι του γένους lactobacillus acidophilus. Υποσημείωση, αστερίσκος, τα προβιοτικά από το στόμα θα χρειαστούν από μία έως 4 εβδομάδες για να επιδράσουν θετικά στο μικροβίωμα του κόλπου σου, ενώ τα κολπικά υπόθετα με προβιοτικά δρουν πιο γρήγορα. Φυσικά για να αποκομίσεις τα συνολικά οφέλη τους θα μπορούσες να τα συνδυάσεις και τα 2.
-Θεμιστοκλή; Επαφές να έχω αν έχω κολπίτιδα;
-Βρε τι πάθαμε…
Δεδομένου ότι τα κολπικά αντιμυκητιασικά υπόθετα έχουν λιπαρή βάση ίσως αποδυναμώσουν τα προφυλακτικά με λάτεξ και ίσως τα καταστήσουν λιγότερο αξιόπιστα. Καλό είναι να το γνωρίζεις ώστε να στραφείς σε προφυλακτικά χωρίς λάτεξ. Αλλιώς όπως είπαμε υπαρχει και η λύση με τα αντιμυκητιασικά χάπια. Αν και καλύτερο θα ήταν να κάνεις ένα break, ένα διάλειμμα από τις επαφές σου μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα.
Τέλος, εάν παρουσιάζεις συμπτώματα μυκητίασης εσύ φίλη μου συστήνεται όχι σπάνια και η λήψη θεραπείας με χάπια από το στόμα και για το σύντροφό σου, καθώς παρόλο που οι μυκητιάσεις δεν θεωρούνται σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, είναι δυνατόν να αναπτυχθούν μετά την επαφή.
Αυτό ήταν! Χάπι μου εύχομαι σήμερα να ξεκαθάρισες μερικά πραγματάκια μέσα σου για τις μυκητιάσεις.