10 Μαρ 2022
Προστατίτιδα | Υγεία του Προστάτη

-Πάω συχνά για τσίσα, γιατί;

-Μήπως είναι προστάτης;

Πασά μου καλωσήρθες στο βίντεο που πρέπει να δει κάθε άνδρας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τύπους προστατίτιδας, για τις αιτίες και τα συμπτώματα θα συνεχίσουμε με τη θεραπεία και τα βότανα για προστατίτιδα και τέλος θα πούμε για κάποιες μικρές αλλά πολύ βοηθητικές αλλαγούλες στον τρόπο ζωής.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

-Πάω συχνά για τσίσα, γιατί;

-Μήπως είναι προστάτης;

Πασά μου καλωσήρθες στο βίντεο που πρέπει να δει κάθε άνδρας. Σήμερα θα μιλήσουμε για τους τύπους προστατίτιδας, για τις αιτίες και τα συμπτώματα θα συνεχίσουμε με τη θεραπεία και τα βότανα για προστατίτιδα και τέλος θα πούμε για κάποιες μικρές αλλά πολύ βοηθητικές αλλαγούλες στον τρόπο ζωής.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

-Πάω συχνά για τσίσα, γιατί;
-Μήπως είναι προστάτης;

Πασά μου καλωσήρθες στο βίντεο που πρέπει να δει κάθε άνδρας. Πάτα και λίγο ένα subscribe, σήμερα θα ξεψειρίσουμε την προστατίτιδα. 
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

Η προστατίτιδα είναι η πιο συχνή πάθηση σε άνδρες κάτω των 50 ετών - η πιο συχνή- και η τρίτη πιο συχνή σε άνδρες άνω των 50 ετών. Θα μιλήσουμε λοιπόν για τους τύπους προστατίτιδας, για τις αιτίες και τα συμπτώματα θα συνεχίσουμε με τη θεραπεία και τα βότανα για προστατίτιδα και τέλος θα πούμε για κάποιες μικρές αλλά πολύ βοηθητικές αλλαγούλες στον τρόπο ζωής.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Είσαι άνδρας, έχεις προστάτη. Πόσα γνωρίζεις για αυτόν; 
Ο προστάτης είναι ένας μικρός αδένας που βρίσκεται μεταξύ ουροδόχου κύστεως και πέους, ο οποίος χοντρά χοντρά να πούμε ότι παράγει σπέρμα και φροντίζει να είναι υγιές, ώστε να γίνει η γονιμοποίηση.

Ο προστάτης μοιάζει σε μέγεθος περίπου με καρύδι αλλά υπάρχουν 3 καταστάσεις, οι οποίες μπορούν να τον διογκώσουν: Ο καρκίνος, η καλοήθης υπερπλασία και η προστατίτιδα.
Σε αυτό το βίντεο θα εστιάσουμε στην προστατίτιδα. 


Διακρίνουμε 4 τύπους προστατίτιδας: 

(Οι Daltons) οξεία, ασυμπτωματική, χρόνια βακτηριακή και χρόνια μη βακτηριακή.
Μακάρι να έχεις ασυμπτωματική γιατί συνήθως δεν την παίρνεις χαμπάρι, δεν έχεις συμπτώματα και δεν χρειάζεται αντιμετώπιση. Ωστόσο, 9 στις 10 φορές η προστατίτιδα είναι χρόνια μη βακτηριακή κάτι που ονομάζεται και χρόνιος πυελικός πόνος.


-Ποιες είναι όμως οι αιτίες της προστατίτιδας; Γιατί μου συμβαίνει;

-Σχεδόν πάντα η προστατίτιδα δεν είναι μεταδοτική - ούτε με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να φταίει ένα βακτήριο, ένα τόσα δα μικρούλι βακτηριάκι που σε επισκέπτεται και προκαλεί λοίμωξη και φλεγμονή. (οξεία και χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα) 
Μπορεί να μην είναι βακτήριο, να μην μπορούμε να ανιχνεύσουμε κάτι εργαστηριακά και πάλι να έχεις φλεγμονή (χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα) Μπορεί να είναι τα βάρη που σηκώνεις, μπορεί κάποιος τραυματισμός, μπορεί το πολύ ποδήλατο, υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι πρόκειται για αυτοάνοση κατάσταση, πολλά μπορεί. 


Γενικά τα αίτια της προστατίτιδας είναι ασαφή και συχνά προέρχονται από δυσλειτουργίες που συμβαίνουν εκτός του προστάτη, σε άλλα μέρη του σώματος ή να ευθύνεται και ο τρόπος ζωής. Μυστήριο. 
Μπορεί να ευθύνεται και το άγχος. Τα δεδομένα που έχουμε μαρτυρούν ότι περίπου το 50% των περιπτώσεων μη βακτηριακής προστατίτιδας προέρχεται από άγχος και προβλήματα συναισθηματικής υγείας. Και πώς προκύπτει αυτό!
Όπως κάποιος έχει άγχος και ένταση και το μεταφέρει στον αυχένα και δημιουργείται πονοκέφαλος, κάποιος άλλος το μεταφέρει χαμηλότερα, στους μύες της λεκάνης και έχει συμπτώματα προστατίτιδας. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για την πρόληψη όσο και τη θεραπεία της προστατίτιδας η καλή διαχείριση του στρες. Δες το σχετικό βιντεάκι για το άγχος και πάρε ιδέες.


-Και πώς νιώθω όταν έχω προστατίτιδα; Μήπως είναι απλά ουρολοίμωξη


Μπάστα! Πριν βγάλουμε συμπεράσματα προτείνω να παρατηρήσουμε τα συμπτώματα. Τα πιο συχνά που θα σε κινητοποιήσουν για να ψαχτείς είναι τα εξής:
-πόνος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση
-επιθυμία για συχνή ούρηση
-βραδινή ενούρηση, δηλαδή το να σηκώνεσαι το βράδυ και να τρέχεις τουαλετίτσα
-δυσκολία έναρξης ούρησης, διακοπτόμενη ούρηση και αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει τελείως η κύστη μετά την τουαλέτα
-στυτική δυσλειτουργία
-πόνος: στη μέση, ψηλά στους μηρούς, στους γοφούς, στον πρωκτό

Στη χρόνια προστατίτιδα τα συμπτώματα επιμένουν για διάστημα μεγαλύτερο των 3 μηνών. Οπότε παρατηρείς συμπτώματα, μιλάς με τον ουρολόγο σου.

Να συμπληρώσουμε εδώ ότι πέρα από συμπτώματα σωματικά τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν και συμπτώματα ψυχολογικά, όπως απογοήτευση και κατάθλιψη. Σε τέτοιες περιπτώσεις η ψυχολογική υποστήριξη από έναν ειδικό είναι πολύτιμη. 

Ωραία, είπαμε για τα συμπτώματα, είπαμε για τις αιτίες, για τους τύπους, ας μιλήσουμε τώρα για κάτι πιο hot: θεραπεία της προστατίτιδας.

-Ο Λούκυ Λουκ; 
-Καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αντιμετωπίσουμε κάτι που δεν ξέρουμε ακριβώς το πώς προκύπτει - και αναφέρομαι στην χρόνια μη βακτηριακή προστατίτιδα, που όπως είπαμε αφορά το 90% των περιπτώσεων. Πρόκειται για μια κατάσταση με εξάρσεις και υφέσεις, φουντώνω-ηρεμώ, φουντώνω-ηρεμώ, φουντώνω-ηρεμώ. 

Κάθε άνδρας προσβάλλεται σε διαφορετικά επίπεδα, οι αιτίες που την πυροδοτούν μπορεί να είναι διαφορετικές γι αυτό και δεν υπάρχει μια θεραπεία για όλους. Η προσέγγιση είναι εξατομικευμένη και πολύπλευρη και σχεδιάζεται προσεκτικά από έναν έμπειρο ουρολόγο.


-Τι περιλαμβάνει;

-Πέρα από φάρμακα και αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ενδεικτικά: κρουστικά κύματα, ομοιοπαθητική, βελονισμός και βιοανάδραση. 
Βιοανάδραση είναι μια τεχνική φυσικοθεραπείας, που σε εκπαιδεύει πώς να ελέγχεις καλύτερα τις αντιδράσεις του σώματος και να χαλαρώνεις τους μύες.
Επιπλέον, πολλές φορές συστήνεται για κάποιο διάστημα και γνωσιακή συμπεριφοριστική ως μέθοδος ψυχοθεραπείας. Δεν είναι ψυχανάλυση. 
Αυτή η μέθοδος μέσα σε 8 επισκέψεις σου μαθαίνει να αξιολογείς μόνος σου τα συμπτώματα του πόνου, να διακρίνεις τι τα διεγείρει, να αναγνωρίζεις τις σκέψεις που σε επηρεάζουν και να αποφασίζεις το πώς θα αντιδράσεις μετά. 

-Κανα καλό βότανο για την προστατίτιδα; Τι προτείνεις Θεμιστοκλή;
Θα σου πω, αλλά πριν σου πω θα μου πεις εσύ πρώτα τι παραπάνω θα ήθελες να μάθεις για την υγεία του προστάτη - πέρα από την προστατίτιδα. Άσε ένα σχόλιο από κάτω. 

-Προστατίτιδα και βότανα. 
Αν και δεν θα πούμε μόνο για βότανα, τελοσπάντων έριξα πολύ διάβασμα και σου ξεχώρισα τα 4 αγαπημένα μου συμπληρώματα διατροφής με επιστημονικό έρεισμα για την προστατίτιδα: saw palmetto, κερσετίνη, τσουκνίδα, προβιοτικά.

Ξεκινάμε, Saw Palmetto, Saw Palmetto ή αλλιώς serenoa repens ή αλλιώς ένας μικρός φοίνικας με μούρα.
Το πιο διάσημο βότανο που χρησιμοποιείται για παθήσεις του προστάτη. Περιέχει μεταξύ άλλων αντιοξειδωτικά στοιχεία, λιπαρά οξέα, στερόλες και πολυσακχαρίτες υψηλού μοριακού βάρους που μπορούν να συνεισφέρουν στη μείωση της φλεγμονής
Οι μελέτες είναι πολλές και δείχνουν ότι το Saw Palmetto έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα της προστατίτιδας αλλά άκου: χρειάζεται συνδυασμός και με άλλα στοιχεία όπως η κερσετίνη και η τσουκνίδα. Το να χρησιμοποιηθεί μόνο του έχει αβέβαιη αποτελεσματικότητα.

2 σημαντικά στοιχεία στα οποία θέλω να σταθούμε είναι ότι πρώτον: φαίνεται να λειτουργεί πολύ καλά στον έλεγχο του πόνου - πολλές φορές καλύτερα και από τα φάρμακα - και δεύτερον φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο υποτροπής. Εξαιρετικά σημαντικό.

-Δοσολογία;
-Η συνήθης δοσολογία είναι τα 320mg ημερησίως διαιρεμένα σε δύο δόσεις από 160mg κάθε φορά. Θυμήσου: αναζητούμε πάντα τυποποιημένο εκχύλισμα saw palmetto. 

Επόμενο στη λίστα μας η Quercetin. Η κερσετίνη ή κουερσετίνη δεν είναι βότανο, είναι μια ουσία με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 
Θα τη βρεις στα κρεμμύδια, τα πράσινα μήλα, το μπρόκολο, τα μύρτιλα, τα βατόμουρα. Νόστιμα όλα αυτά, αλλά ως συμπλήρωμα διατροφής είναι που κάνει δουλίτσα. Σε κλινική μελέτη άνδρες έλαβαν 500mg κερσετίνης 2 φορές την ημέρα για ένα μήνα. 
Το αποτέλεσμα; 
Δύο στους 3 άνδρες είδαν βελτίωση στα συμπτώματα της χρόνια προστατίτιδας κατά μέσο όρο 38%. Και όλα έγιναν χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Super.

Προχωράμε στη φίλη μας την τσουκνίδα. Η τσουκνίδα είναι ένα φυτό που τσιμπάει. Αν ακουμπήσεις τσουκνίδα μάλλον θα εμφανίσεις κοκκινίλες και φαγούρα. Αν όμως τη λάβεις ως συμπλήρωμα διατροφής; 
Η τσουκνίδα χρησιμοποιείται παραδοσιακά για να τον πόνο, το κάψιμο και άλλα συμπτώματα του ουροποιητικού. Εμφανίζει ήπια διουρητική δράση και αυξάνει την ποσότητα των ούρων. Το θέλουμε αυτό. 
Για τη χρόνια προστατίτιδα, βάσει μελετών, φαίνεται ότι αν συνδυάσουμε τσουκνίδα μαζί με άλλα συμπληρώματα πχ. κερσετίνη και saw palmetto και τα χορηγήσουμε παράλληλα με αντιβιοτικά το αποτέλεσμα είναι καλύτερο από τη λήψη μόνο του αντιβιοτικού. 
Καλό; Καλό!
Επίσης, οι μελέτες δείχνουν ότι αν χορηγησουμε συμπλήρωμα τσουκνίδας μαζί με αντιφλεγμονώδη φάρμακα ενισχύουμε την αντιφλεγμονώδη δράση τους. 
Καλό κι αυτό!

4ο συμπλήρωμα διατροφής για την προστατίτιδα τα προβιοτικά. 
-Προβιοτικά για προστατίτιδα;
-Θα συμφωνήσεις νομίζω μαζί μου ότι ένας από του καλύτερους τρόπους πρόληψης και διαχείρισης της προστατίτιδας είναι ένα γερό ανοσοποιητικό. Περίπου το 70% του ανοσοποιητικού όμως κατοικεί στο έντερο. Άρα για γερό ανοσοποιητικό θέλουμε υγιές έντερο. Με το τσουβάλι αντιβιοτικών που χορηγούνται στην προστατίτιδα το έντερο δεν το λες και υγιές και σίγουρα δεν έχει επάρκεια σε προβιοτικά.  

4 οφέλη των προβιοτικών στην προστατίτιδα.Τα προβιοτικά:

  1. επιδρούν θετικά στην φλεγμονή 

  2. περιορίζουν τις παρενέργειες από τη χρήση αντιβιοτικών πχ. λιγότερες διάρροιες

  3. μειώνουν τις υποτροπές, άρα κατ’ επέκταση μειώνουν τη χρήση αντιβιοτικών 

  4. αποκαθιστούν τα καλά βακτήρια που σκοτώνονται με τα αντιβιοτικά (γιατί τα αντιβιοτικά σκοτώνουν μεν τα κακά αλλά σκοτώνουν και τα καλά) 

Συμπέρασμα: Τα προβιοτικά είναι ένα απαραίτητο εργαλείο τόσο για πρόληψη όσο και για αντιμετώπιση της προστατίτιδας.

extra tip: φρόντισε για επάρκεια επιπέδων βιταμίνης D και ψευδαργύρου, έχει βρεθεί ότι έλλειψη αυτών των δύο σχετίζεται με την προστατίτιδα και άλλο ένα extra tip (λιγό άσχετο με τις βιταμίνες) κάνε ζεστά μπάνια. Βοηθούν.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι πολλά από τα συμπληρώματα για την προστατίτιδα βρίσκουν εφαρμογή και στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη κι αυτό γιατί πολλές φορές τα συμπτώματα ουροποιητικού μοιάζουν. 

-Για τον τρόπο ζωής έχεις καμιά συμβουλή να μου δώσεις; 

Υπάρχουν πολλοί φυσικοί τρόποι με τους οποίους ένας άνδρας μπορεί να ανακουφιστεί κάνοντας μικρές αλλαγές σε διατροφή και άσκηση.
Ιταλική έρευνα σε 231 άτομα που έκαναν καθιστική ζωή και ταλαιπωρούνταν από χρόνια προστατίτιδα έδειξε ότι ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης 3 φορές την εβδομάδα για 18 εβδομάδες έδειξε λιγότερη δυσφορία και βελτίωση στο άγχος και την κατάθλιψη αλλά και γενικά στην ποιότητα ζωής. Ας μη γελιόμαστε, η άσκηση και ο έλεγχος βάρους είναι από τα καλύτερα που μπορείς να κάνεις για την υγεία του προστάτη.  

Αναφορικά με τη διατροφή τώρα, η καλύτερη δίαιτα είναι αυτή που είναι χαμηλή σε ζάχαρη, επεξεργασμένα τρόφιμα και κορεσμένα λίπη.
Εδώ δίπλα μου έχουν ήδη εμφανιστεί μαγικά οι αγαπημένες μου επιλογές, εμπνεύσου και ό,τι σου αρέσει, κάντο συνήθεια:
-πολλά υγρά πχ. πράσινο τσάι χωρίς καφεΐνη
-ντομάτα, μπρόκολο, πράσινα λαχανικά, ρόδι, μούρα
-ψάρια πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (πχ.σολωμός)
-αβοκάντο, όσπρια, ξηροί καρποί, σπόροι κολοκύθας
-ψωμί και ζυμαρικά ολικής αντι για τα κλασικά
-λιγότερα: γαλακτοκομικά, καυτερά, κόκκινο κρέας 
-λιγότερο: αλκοόλ, καφεΐνη, αλάτι, ζάχαρη

Αυτό ήταν! Ένα βίντεο για τους Daltons και την προστατίτιδα έφτασε στο τέλος του και εύχομαι να έλυσες όλες σου τις απορίες. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα κι αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο. 

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.