15 Μαϊ 2020
Πονοκέφαλος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις και δεν σου έχουν πει

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πονοκέφαλο. Ξέρω πονάει. Αν ακολουθήσεις όμως όσα πούμε σου υπόσχομαι ότι θα τον καταλάβεις καλύτερα και θα βγεις νικητής. Πάμε λοιπόν μαζί για μια ζωή με λιγότερους πονοκεφάλους. Είσαι έτοιμος; Φύγαμε!

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πονοκέφαλο. Ξέρω πονάει. Αν ακολουθήσεις όμως όσα πούμε σου υπόσχομαι ότι θα τον καταλάβεις καλύτερα και θα βγεις νικητής. Πάμε λοιπόν μαζί για μια ζωή με λιγότερους πονοκεφάλους. Είσαι έτοιμος; Φύγαμε!

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον πονοκέφαλο. Ξέρω πονάει. Αν ακολουθήσεις όμως όσα πούμε σου υπόσχομαι ότι θα τον καταλάβεις καλύτερα και θα βγεις νικητής. Πάμε λοιπόν μαζί για μια ζωή με λιγότερους πονοκεφάλους.
Είσαι έτοιμος; Φύγαμε! 

Μου αρέσουν τα στατιστικά. Ένας στους δύο σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει παραπονεθεί για πονοκέφαλο τουλάχιστον μια φορά τον τελευταίο χρόνο. Δεν μου κάνει εντύπωση εγώ περίμενα όλοι να είμαστε μέσα.
Σκέψου πότε ήταν η τελευταία φορά που πόνεσε το κεφάλι σου; Χθές; Τώρα θέλω να μου πεις αν ήταν πονοκέφαλος ή ημικρανία.

Ξέρεις να τα ξεχωρίζεις;

Οι πιο βασικές μορφές πονοκεφάλου είναι η κεφαλαλγία τάσης ή όπως λέμε απλός πονοκέφαλος και η ημικρανία.
Ο απλός πονοκέφαλος είναι ήπιας ή μέτριας έντασης και συνήθως τον περιγράφουν ως ένα σφίξιμο ή πίεση γύρω από το κεφάλι.
Στην ημικρανία, όπως το λέει και το όνομά της, ο πόνος είναι αισθητός στην μια πλευρά του κεφαλιού και μπορεί να είναι από μέτριος μέχρι πολύ δυνατός και να κρατήσει από 4 ώρες έως 3 ημέρες. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται και ναυτία, τάση για εμετό και ευαισθησία στο φως. Καταλαβαίνω, είναι αρκετά επίπονο γι αυτό θα βάλω τα καλά μου, θα βάλω και τα δυνατά μου και θα σου εξηγήσω ό,τι μπορεί να σε προβληματίζει.

Θα ξεκινήσω με μια παρανόηση για το τι ΔΕΝ προκαλούν τα κοινά παυσίπονα.Τα κοινά παυσίπονα δεν προκαλούν εθισμό, εξάρτηση και αντοχή.
Ας το αναλύσουμε λίγο αυτό γιατί διαβάζω διάφορα στο internet και θα ξεχάσω και αυτά που ξέρω. Είναι λίγο θεωρητικό αλλά είμαι σίγουρος ότι θα βρεις αξία.


Η εξάρτηση χωρίζεται σε ψυχολογική και σωματική.


Στην ψυχολογική εξάρτηση το φάρμακο μας δημιουργεί έντονη επιθυμία να το ζητάμε ξανά και ξανά και μας κάνει να αισθανόμαστε ωραία.
Στη σωματική εξάρτηση έχουμε αντοχή στο φάρμακο δηλαδή το έχουμε συνηθίσει και ζητάμε όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να μας πιάσει.

Αν διακόψουμε το φάρμακο εμφανίζεται σύνδρομο στέρησης. Τίποτα από όλα αυτά που μόλις είπα δεν συμβαίνει με τα κοινά παυσίπονα που έχουμε στο μυαλό μας. Το λύσαμε; Κι όμως κάτι συμβαίνει.

Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι διαφορετικό και θα στο εξηγήσω ευθύς αμέσως. Αν παίρνεις για τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία ένα παυσίπονο για 15 μέρες ή περισσότερο μέσα σε ένα μήνα μπορεί τελικά το ίδιο το φάρμακο να σου προκαλέσει πονοκέφαλο λόγω κατάχρησης. Και νομίζεις ότι το φάρμακο δεν σε πιάνει ή ότι έχεις εθιστεί επειδή δεν σταματά ο πονοκέφαλος, ενώ στην ουσία συμβαίνει αυτό που μόλις σου είπα.

Πονοκέφαλος από το ίδιο το φάρμακο.

Η λύση είναι να κόψεις τα φάρμακα απότομα, όχι σταδιακά και όχι μόνος σου. Βέβαια αυτό είναι κάτι που χρειάζεται παρακολούθηση και θα το κάνεις με τη συμβολή ενός ειδικού. Απλά για να ξέρεις, όταν κόψεις τα φάρμακα στην αρχή συνήθως τα συμπτώματα εντείνονται μέχρι τελικά να επανέλθουν σε ένα κάπως πιο φυσιολογικό μοτίβο. Υπάρχουν λύσεις οπότε μην ανησυχείς.

Αφού ξεκαθαρίσαμε αν τα κοινά παυσίπονα προκαλούν εξάρτηση ή όχι, θα συνεχίσω με τα 3 πιο απαραίτητα είδη παυσίπονων για την αντιμετώπιση του καθημερινού πονοκεφάλου. Ασπιρίνη, παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη. Πολύ απλά. Φυσικά και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή συνδυασμοί με καφεΐνη χρησιμοποιούνται ευρέως, είναι ασφαλή και έχουν καλή αποτελεσματικότητα.

Πώς να πάρεις την παρακεταμόλη όμως ξέρεις;

Πολύ βασικό, είμαι σίγουρος ότι κάποια πράγματα τα αγνοείς. Πάρτην με άδειο στομάχι.

Μου πήρε 2 εξάμηνα στη σχολή να καταλάβω πώς λειτουργεί η φαρμακοκινητική, στο δίνω σε μια πρόταση και πολλές φορές συνεχίζεις να το κάνεις λάθος. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι το φαγητό καθυστερεί και την απορρόφηση αυτού του φαρμάκου και την έναρξη δράσης και το αποτέλεσμα. Πολλές φορές μου ζητούν φέρε ένα κουτί παρακεταμόλη απ’τα δυνατά γιατί τα άλλα δεν με πιάνουν. Ε βέβαια αν δεν τα παίρνεις σωστά; Εντάξει σταματάω αρκετά σου φώναξα.

Η μέγιστη δόση παρακεταμόλης

σε ένα 24ωρο είναι 4gr ή αλλιώς 8 χάπια των 500mg συνολικά, όχι όλα μαζί, σε δόσεις. Φυσικά αν ο πόνος υποχωρήσει νωρίτερα δεν χρειάζεται να πάρεις και τα 4gr. Το μέγιστο αποτέλεσμα θα το δεις σε 1-2 ώρες από την λήψη. Άρα, αν πονάς και πάρεις παρακεταμόλη 1000mg και συνεχίζεις να πονάς σε 5 λεπτά μην πεις ότι δεν με έπιασε και αρχίζεις και παίρνεις κι άλλα χάπια. Κάνε λίγη υπομονή και άσε να περάσουν μεταξύ των δόσεων τουλάχιστον 4-6 ώρες, γιατί τόση είναι και η διάρκεια δράσης του φαρμάκου. Βέβαια αν δεν δεις καμία βελτίωση στις 2 πρώτες ώρες, μην κάτσεις με τον πόνο, πιθανώς να χρειάζεσαι κάτι άλλο.
Για την ασπιρίνη τώρα να θυμάσαι ότι έχει επίσης 4gr ανώτατη δόση μέσα στη μέρα και ανάλογη συχνότητα χρήσης με την παρακεταμόλη.
Απ΄την άλλη, ιβουπροφαίνη σου προτείνω να μην πάρεις περισσότερο από 1200mg ημερησίως ή αλλιώς 3 χάπια των 400mg, ένα κάθε 8 ώρες, maximum.

Τέλος, να πούμε ότι και οι 2 κυρίες ασπιρίνη και ιβουπροφαίνη ανήκουν στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, δρουν σχετικά γρήγορα περίπου στα πρώτα 30 λεπτά και προτίμησε να τα πάρεις μετά το φαγητό με άφθονο νερό για να μην έχεις ενοχλήσεις στο στομάχι. Είδαμε τα 3 πιο απαραίτητα παυσίπονα για τον πονοκέφαλο, μιλήσαμε για το αν προκαλούν εξάρτηση και πάμε τώρα να σε πολιορκήσω με 7 υπερχρήσιμα tips.

TIP Nο1

Δε συστήνεται να λαμβάνεις φάρμακα για πονοκέφαλο ή ημικρανίες περισσότερο από 2 φορές την εβδομάδα. Το ξερες; Όπως είπαμε μπορεί τελικά να σου προκαλέσουν τα ίδια τα φάρμακα πονοκέφαλο. 2 φορές τη βδομάδα λοιπόν. Αν τυχαίνει να το κάνεις συχνότερα καμπανάκι, καλύτερα μίλησε με έναν νευρολόγο για να βρεις μαζί του τη λύση.

TIP Nο2

Τα παυσίπονα δεν τα παίρνουμε προληπτικά για να μην μας πιάσει ο πονοκέφαλος αλλά λειτουργούν στο σύμπτωμα.

TIP Nο3 

Απαγορεύεται η ταυτόχρονη λήψη δύο φαρμάκων που ανήκουν στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, για παράδειγμα ασπιρίνη μαζί με ιβουπροφαίνη. Για το ποια φάρμακα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία δες το Link στην περιγραφή του βίντεο.

TIP Nο4

 Μην φοβάσαι τα παυσίπονα, δεν θα σου κάνουν κακό. Πάρτα σωστά και θα σε βοηθήσουν. Όταν πραγματικά τα χρειάζεσαι μην κάνεις τον ήρωα και προσπαθείς να αντέξεις τον πόνο. Άστα να σε φροντίσουν.

TIP Nο5 

Στην ημικρανία προτίμησε παυσίπονα σε αναβράζοντα δισκία γιατί δουλεύουν καλύτερα. 

TIP Nο6 

Τα αναβράζοντα δισκία χρειάζονται για να διαλυθούν τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό, δηλαδή 150ml, δώστους λίγα δευτερόλεπτα να διαλυθούν τελείως και μην ξεχνάς να πίνεις μετά άλλο ένα ποτήρι νερό. 

TIP Nο7 

Αν μαζί με τον πονοκέφαλο ή την ημικρανία έχεις συμπτώματα ναυτίας ή εμετού είναι μονόδρομος τα αναλγητικά υπόθετα.

Νομίζω ότι ήρθε η στιγμή που όλοι περιμέναμε, η αγαπημένη μου ώρα και θα το απολαύσω.

Θα σου μιλήσω τώρα για  3 συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας.

Θα ξεκινήσουμε με το μαγνήσιο.

Η λήψη ενός σκευάσματος μαγνησίου  σε καθημερινή βάση μπορεί να σε βοηθήσει και προληπτικά αλλά και θεραπευτικά. Σημαντική έρευνα έδειξε ότι άτομα με ημικρανίες έχουν συχνά πολύ χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Μια τακτική πρόσληψη λοιπόν φάνηκε ότι μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης ημικρανίας περίπου 40%. Θα χρειαστείς μεγάλη δόση από 300 μέχρι 500 mg ημερησίως, πάρ’ το με φαγητό και καλύτερα βράδυ, για αρκετό διάστημα για να δεις τα οφέλη.

Μελέτες έδειξαν επίσης ότι το συνένζυμο Q10 συμβάλει στην πρόληψη εμφάνισης πονοκεφάλων και ημικρανίας σε ενήλικες με πολύ σοβαρά συμπτώματα. Η συνήθης δόση είναι 100 mg 3 φορές την ημέρα. Μην το πάρεις βράδυ επειδή δίνει ενέργεια και μπορεί να σου προκαλέσει υπερένταση και αϋπνία και προτίμησε την παρουσία τροφής καθώς είναι λιποδιαλυτή ουσία. Η καλύτερη μορφή να το βρεις είναι η εντεροδιαλυτή κάψουλα και η λιποσωμιακή.

Τέλος, σου δίνω μια ακόμη μελετημένη επιλογή, η Βιταμίνη B2 ή αλλιώς ριβοφλαβίνη. Αυτή η όμορφη δεσποινίς μπορεί να ρυθμίσει τη συχνότητα εμφάνισης και τη διάρκεια των συμπτωμάτων. Εάν προτιμήσεις ένα τέτοιο συμπλήρωμα θα χρειαστείς 2 δισκία των 100mg 2 φορές τη μέρα σε καθημερινή βάση. Ό,τι κι αν επιλέξεις θέλω να έχεις κατά νου ότι θα χρειαστείς το λιγότερο 2 με 3 μήνες για να αρχίζεις να βλέπεις τα αποτελέσματα της προσπάθειάς σου. Πίστεψέ με όμως αξίζει να δοκιμάσεις.

Αφού σου αποκάλυψα τα αγαπημένα μου 3 συμπληρώματα διατροφής για τον πονοκέφαλο, θα μοιραστώ τώρα μαζί σου 10 καλές καθημερινές πρακτικές για πρόληψη πονοκεφάλων στο σπίτι. Υπόσχομαι να φανώ αντάξιος των προσδοκιών σου οπότε πάμε γρήγορα να δούμε τι σου έχω ετοιμάσει.

Κοιμάμαι λίγο παραπάνω τα σαββατοκύριακα πειράζει;

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ύπνος κάνει καλό και λύνει πολλά προβλήματα. Αυτό που ίσως ξεχνάμε όμως είναι ότι ο πολύς ύπνος πολλές φορές δεν κάνει και τόσο καλό. Θα στο εξηγήσω. Δουλεύεις 10 ώρες την ημέρα 5 φορές την εβδομάδα άνετος κι ωραίος χωρίς πονοκεφάλους. Έρχεται το σάββατο, το περίμενες σαν μια όαση στην έρημο να ξεδιψάσεις και λες θα κοιμηθώ λίγο παραπάνω να αναπληρώσω τις χαμένες ώρες και ξαφνικά ξυπνάς με έναν τρομερό πονοκέφαλο που δεν ξέρεις από που σου ρθε. Σου έχω την απάντηση. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα σου αντιδρά στην αλλαγή της ρουτίνας του ύπνου με πονοκέφαλο. Οι ορμόνες του στρες πέφτουν και έχεις μια γρήγορη απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών. Δοκίμασε να κοιμηθείς 7-8 ώρες και το σαββατοκύριακο και όχι παραπάνω. Καταλαβαίνω δεν είναι ό,τι πιο ευχάριστο. Πίστεψέ με όμως αξίζει περισσότερο από ένα βαρύ κεφάλι. Κάτι ακόμη που θα σε βοηθήσει εδώ είναι να δημιουργήσεις μέσα στην εβδομάδα λίγο χρόνο για προσωπική χαλάρωση και να μην αφήνεις όλη σου την ξεκούραση για το σαββατοκύριακο.

Πάμε στο επόμενο. Οι έντονες μυρωδιές.

Έχει αποδειχθεί ότι προϊόντα που μπορεί να χρησιμοποιούμε στο σπίτι ή τη δουλειά περιέχουν χημικά που μας προκαλούν πονοκέφαλο. Αυτά μπορεί να είναι αρώματα, αρωματικά χώρου, καθώς και καθαριστικά προϊόντα με έντονες μυρωδιές. Τι μπορείς να κάνεις; Εκτός από το να αντικαταστήσεις αυτά τα προϊόντα με άλλα με πιο ήπια αρώματα ή άοσμα σου προτείνω να ανοίγεις τα παράθυρα συχνά. Να ανανεώνεται ο αέρας και να απομακρύνονται οι έντονες μυρωδιές. Θα σε ανακουφίσει.

Αυτό μας οδηγεί στην επόμενη συμβουλή που έχει να κάνει με το φως.

Τα έντονα φώτα, αυτά που τρεμοπαίζουν αλλά και το φως της οθόνης των Η/Υ κατηγορούνται ότι προκαλούν πονοκεφάλους και ημικρανίες, καθώς αυξάνουν συγκεκριμένες ουσίες στον εγκέφαλο. Η ευαισθησία στο φως είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά δεν σχετίζεται μόνο με το ίδιο το φως αλλά και με τις αντιθέσεις που αντιλαμβάνονται τα μάτια. Παράδειγμα, σκοτάδι γύρω μου και εγώ βλέπω χαρούμενος ένα βίντεο στο φωτεινό, λαμπερό υπολογιστή μου. Κάνω καλά; Εσύ θα μου απαντήσεις. Όταν τα μάτια μας αναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από δύο περιβάλλοντα με έντονη αντίθεση ενεργοποιείται ο αμφιβληστροειδής και τα νεύρα πίσω από τα μάτια και δημιουργούνται πονοκέφαλοι. Αν λοιπόν δουλεύεις σε ένα σκοτεινό χώρο χρειάζεται να προσαρμόσεις κατάλληλα τη φωτεινότητα της οθόνης σου ή να χρησιμοποιήσεις ένα φίλτρο οθόνης που αποκλείει τα μπλε μήκη κύματος, μπορείς να το βρεις δωρεάν. Έτσι θα περιορίσεις την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών σου και μαζί τον κίνδυνο για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Σχετικά με τους Η/Υ σημαντική είναι και η στάση του σώματος που αν είναι λάθος μπορεί να δημιουργήσει πίεση στην πλάτη, τον αυχένα, το λαιμό και τους ώμους. Η ίδια πίεση δημιουργείται και όταν χρησιμοποιείς το κινητό ή το τάμπλετ σου και έχεις συνεχώς το κεφάλι σκυμμένο κάτω. Βρες μια άνετη στάση, αφού ξέρεις τη λύση, που να μην σε ζορίζει και κάνε διαλείμματα. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά για να σε φρεσκάρουν και να ανακουφιστούν οι εντάσεις της ημέρας.

Να! δοκίμασε και μια καλή πρακτική.

Κάθε 20 λεπτά κοίταξε κάτι 6 μέτρα μακριά για 20 δευτερόλεπτα. 20 λεπτά, 6 μέτρα, 20 δευτερόλεπτα. 20.6.20. Γράψτο σε ένα χαρτάκι μπροστά στον υπολογιστή σου να στο θυμίζει. Τι άλλο να κάνεις; Σήκω και περπάτησε λίγο, να φύγει το αίμα να κυκλοφορήσει, φάε κάτι, πιες νερό. Όταν σηκώνεσαι και κινείσαι κάθε τόσο, στην ουσία παίρνεις κάποια πίεση από το λαιμό, τον αυχένα και τους ώμους και επιτρέπεις στους υπόλοιπους μυς του σώματος να τεντωθούν. Γενικά να θυμάσαι ότι η όρθια στάση βοηθά.

Όρθιος λοιπόν όπως είσαι αφού σηκώθηκες και πήγες να φας κάτι όπως μόλις σου είπα θα σου μιλήσω για το φαγητό και τις τροφές.

Έχεις σκεφτεί ότι μπορεί να πονάς επειδή πεινάς;

Τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις και τελικά δεν προλαβαίνεις να φας; Και παραπονιέσαι για πονοκέφαλο; Φάε κάτι και θα το ξεχάσεις! Φρόντισε να μην παραλείπεις γεύματα και να μένεις χορτάτος. Από την άλλη επειδή είμαστε όλοι διαφορετικοί, διαφορετικές τροφές μπορούν να μας επηρεάσουν διαφορετικά. Μελέτες έχουν δείξει πως οι πιο συχνές τροφές που προκαλούν πονοκεφάλους είναι τα αλλαντικά, τα τυριά μακράς ωρίμανσης, όπως η παρμεζάνα, αλλά και τα ανθρακούχα και αλκοολούχα ποτά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε ουσίες που περιέχουν, σε συντηρητικά και σε διάφορα πρόσθετα.

Βέβαια το οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο στον οποιοδήποτε. Οπότε μια καλή λύση είναι να παρακολουθείς το πότε εμφανίστηκε πονοκέφαλος σε σχέση με τη λήψη κάποιας τροφής και να βγάλεις αυτή την τροφή από τη διατροφή σου τελείως για κάποιους μήνες παρατηρώντας την εξέλιξη. Αν για παράδειγμα διαπιστώσεις πονοκεφάλους όταν τρως παρμεζάνα κόψτην για 3 μήνες, την παρμεζάνα όμως όχι όλα τα τυριά. Μην αποκλείσεις μόνος σου ολόκληρες ομάδες τροφίμων.

Μήπως δίψασες; Πάμε για νερό;

Καλά ούτε αυτό δεν προλαβαίνεις; Ξεχνάς να πιεις νερό; Το νερό ενυδατώνει. Η σημασία του νερού είναι τεράστια. Τότε μήπως να πάμε για αλκοόλ; Όχι! θα το περιορίσουμε, όσο μπορούμε, ειδικά αν έχουμε συχνούς πονοκεφάλους. Το αλκοόλ αφυδατώνει και η αφυδάτωση οδηγεί σε απώλεια υγρών στον εγκέφαλο και διέγερση των υποδοχέων του πόνου. Αυτό με τη σειρά του προκαλεί συχνά αδυναμία συγκέντρωσης, μας κάνει ευέξαπτους και επιδεινώνει τον πονοκέφαλο, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε. Συμπέρασμα μην ξεχνάς να κρατάς την πολύτιμη υγρασία μέσα σου με τουλάχιστον 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα και όσο μπορείς λιγότερο αλκοόλ για λιγότερη αφυδάτωση και λιγότερους πονοκεφάλους.

Ένα κάπως περίεργο στατιστικό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι πάνω από το 50% των γυναικών που πιάνουν τα μαλλιά τους σφιχτή αλογοουρά,πλεξούδες ή κότσο έχουν πονοκέφαλο. Αφού λοιπόν σε πονάει το κεφάλι γιατί δεν τα πιάνεις πιο χαλαρά; ή άστα ελεύθερα. Μπορεί να σου πάνε και περισσότερο. Και επειδή συνήθως πιάνεις τα μαλλιά σου σφιχτά ενώ κάνεις γυμναστική, άκου κι αυτό.

Η γυμναστική βοηθάει και στον πονοκέφαλο.

Τι άλλο να κάνει πια. 30 λεπτά χαλαρής άσκησης 3 φορές την εβδομάδα συμβάλλουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου και της ημικρανίας, καθώς κατά την άσκηση το σώμα σου παράγει φυσικά αναλγητικά. Προσοχή θέλουμε χαλαρή άσκηση εδώ γιατί διαφορετικά μια πολύ έντονη άσκηση είναι πιθανό να προκαλέσει αντίθετα αποτελέσματα. Το ηθικό δίδαγμα; Γυμνάσου χαλαρά και χωρίς να πιάνεις σφιχτά τα μαλλιά σου.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις στην καθημερινότητα για λιγότερους πονοκεφάλους;
Να θυμώνεις και να αγχώνεσαι λιγότερο.

Χαίρω πολύ πες. Να θυμάσαι όταν νευριάζεις οι μυς συσπώνται και αντίστοιχα όταν αγχώνεσαι λαχανιάζεις με αποτέλεσμα να φτάνει λιγότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο. Είναι επίσης πιθανό να σφίγγεις τα δόντια σου λόγω άγχους. Όλες αυτές οι καταστάσεις μπορούν να σου προκαλέσουν έντονους πονοκεφάλους.

Μια απλή συμβουλή

εντόπισε την ακριβή στιγμή που σου συμβαίνει κάτι τέτοιο και πριν αντιδράσεις να εφαρμόσεις δυναμικές αναπνοές. Δηλαδή βαθιές εισπνοές και εκπνοές σε διπλάσιο χρόνο. Για παράδειγμα: εισπνέω σε 4 χρόνους εκπνέω σε 8. Αν είσαι προχωρημένος διπλασίασε τους χρόνους, 8 για εισπνοή 16 για εκπνοή.  Αυτή η τεχνική είναι εξαιρετικά αποτελεσματική καθώς ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και ευνοεί τη χαλάρωση, ρίχνει τους παλμούς και ηρεμεί τους μυς.

Άρα, καλύτερες αναπνοές-Λιγότερος θυμός-Λιγότερο άγχος-Λιγότερη ένταση-Λιγότεροι πονοκέφαλοι.
Μη μου πείς ότι έχεις ακόμα πονοκέφαλο; 

Δώρο από μένα 2 extra φυσικοί εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης στο σπίτι.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το άρωμα της μέντας είναι τόσο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του πόνου όσο η ασπιρίνη. Σαν εναλλακτική φαρμάκου λοιπόν μπορείς να δοκιμάσεις τοπικά 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε 5ml αμυγδαλέλαιο και να κάνεις μασάζ στους κροτάφους και τον αυχένα. Το έλαιο μέντας περιέχει μενθόλη η οποία ενεργοποιεί τους υποδοχείς στο δέρμα που παράγουν μια αίσθηση ψύξης και απομακρύνει την ένταση αφού χαλαρώνει τους μυς. Αν κάνεις ομοιοπαθητική και δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέντα, το αιθέριο έλαιο λεβάντας θα σε βοηθήσει εξισου, καθώς σε τελευταία μελέτη φάνηκε να ανακουφίζει το 70% των εθελοντών.

Αν πάλι έχεις αλλεργία στα αιθέρια έλαια ή δε σε εμπνέουν και τόσο σου προτείνω τη στιγμή που ξεκινά ο πονοκέφαλος να εφαρμόσεις κρύα ή ζεστά επιθέματα στο μέτωπο, τους κροτάφους ή το λαιμό.
Δοκίμασε και τα δύο για να βρεις τι σε ανακουφιζει περισσότερο και να το χρησιμοποιείς σαν πυροσβεστήρα όταν πονοκεφαλιάζεις.

Αυτό ήταν.

Πάμε να συνοψίσουμε τι είδαμε σήμερα, μιλήσαμε για:
τα 3 απαραίτητα είδη παυσίπονων για πονοκέφαλο και για το αν τελικά τα κοινά παυσίπονα προκαλούν εξάρτηση,
σου αποκάλυψα τα 3 αγαπημένα μου συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να περιορίσουν τη συχνότητα, τη διάρκεια και την ένταση των πονοκεφάλων και της ημικρανίας.
Αναλύσαμε 10 καλές καθημερινές πρακτικές για πρόληψη και επειδή είμαι Large σου χάρισα και 2 extra φυσικούς εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης πονοκεφάλων στο σπίτι.

Τι άλλο θέλεις; Η λέξη κλειδί για λιγότερους πονοκεφάλους είναι η κανονικότητα.

Θέσε συγκεκριμένες ώρες που θα πηγαίνεις για ύπνο και που θα σηκώνεσαι, φτιάξε ένα πρόγραμμα που θα τρώς ίδιες ώρες κάθε μέρα, διώξε από τη ζωή σου ό,τι μπορεί να σε πονοκεφαλιάζει, βγες τακτικά έξω για άσκηση χωρίς σφιχτό κότσο και φτιάξε μικρές στιγμές χαλάρωσης και εκτόνωσης μέσα στη βδομάδα, στην καθημερινότητα. Νομίζω κάτι μάθαμε. Ξεκίνα να τα εφαρμόζεις σιγά σιγά. Ένα κάθε μέρα, αν σου φαίνεται δύσκολο ένα κάθε εβδομάδα και λίγο λίγο θα δεις την διαφορά. Σου έδωσα γνώση. Η γνώση είναι δύναμη και να θυμάσαι ότι είσαι πιο δυνατός από τον πονοκέφαλο. Έλα να με βρεις με στα social media και κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο youtube. Να με κάνεις κι εμένα χαρούμενο. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου, να πονοκεφαλιάζεις λιγότερο και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.

VIOGENESIS Coenzyme Q10 100mg 60softgels
27,66 €
ΚΑΤΗΡΓΗΜΕΝΟ
Add to wishlist