27 Οκτ 2021
Ρετινόλη | Μύθοι & Αλήθειες

Ρετινόλη!
Το transformer που θα μεταμορφώσει το δέρμα σου και θα σε κρατήσει για πάντα νέα ή νέο. Όντως;
Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα αποκαλύψουμε μύθους και αλήθειες για τη ρετινόλη και θα εμβαθύνουμε.
-Η ρετινόλη κάνει μόνο αντιγήρανση;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ρετινόλη!
Το transformer που θα μεταμορφώσει το δέρμα σου και θα σε κρατήσει για πάντα νέα ή νέο. Όντως;
Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα αποκαλύψουμε μύθους και αλήθειες για τη ρετινόλη και θα εμβαθύνουμε.
-Η ρετινόλη κάνει μόνο αντιγήρανση;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ρετινόλη. 

Το transformer που θα μεταμορφώσει το δέρμα σου και θα σε κρατήσει για πάντα νέα ή νέο. Όντως; 
Ώρα για subscribe, καλωσήρθες. Είμαι ο Θεμιστοκλης Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός. #EίμαιΧάπι ΕΣΥ;
Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα αποκαλύψουμε μύθους και αλήθειες για τη ρετινόλη και θα εμβαθύνουμε, γι αυτό για τα επόμενα λεπτά μην κανονίσεις τίποτα, εδώ θα μείνεις. 

-Τι είναι η ρετινόλη;

Βασική ερώτηση. Για να κατανοήσουμε καλύτερα τη ρετινόλη θα λέγαμε ότι πολύ απλά είναι μια μορφή της γνωστής σε όλους μας βιταμίνης Α, ένα παράγωγό της.

Σε ένα παράλληλο σύμπαν αν η ρετινόλη ήταν προβατάκι δεν θα ήταν μόνο του, σωστά;
Θα άνηκε σε ένα κοπάδι με άλλα προβατάκια: τη ρετιναλδεΰδη, την τρετινοίνη, την ανταπελόνη, την ταζαροτένη και το κοπάδι από όλα αυτά τα προβατάκια μαζί το πήραν και το ονόμασαν ρετινοειδή
Κάθε ρετινοειδές έχει διαφορετική ισχύ και προορίζεται και για διαφορετική χρήση, ας μη σταθούμε πολύ εδώ, ας προχωρήσουμε στις δράσεις της.

-Η ρετινόλη κάνει αντιγήρανση;

Η ρετινόλη έχει την ικανότητα να διεισδύει στην κεράτινη στιβάδα και να φτάνει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, στη λεγόμενη δερμίδα ή αλλιώς χόριο.
Εκεί, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συστατικά υπεύθυνα μεταξύ άλλων για την εξομάλυνση, τη σύσφιξη, τη σφριγηλότητα και την πυκνότητα στο δέρμα.
Μοιάζει με θαύμα, αλλά δεν είναι.

Η ρετινόλη είναι εκπαιδευμένη να λειάνει και να απαλύνει σε ένα βαθμό τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες και ξέρει πολύ καλά πώς να το κάνει. 
Μάλιστα πολύ συχνά όταν διακόπτεις τη χρήση ρετινόλης το δέρμα σου παραμένει σε καλύτερη κατάσταση από ότι όταν ξεκίνησες. 

-Η ρετινόλη κάνει μόνο αντιγήρανση;

Φυσικά και όχι. Μεταξύ άλλων η ρετινόλη βοηθά στην ακμή και για να το εξηγήσω λίγο καλύτερα θα σταθώ σε 5 σημεία: 

(1) ρυθμίζει την υπερέκκριση σμήγματος και μειώνει τη λιπαρότητα
(2) ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση
(3) βοηθά στις εξάρσεις και μάχεται ενάντια στα βακτήρια της ακμής
(4) καθαρίζει τους φραγμένους πόρους και απομακρύνει νεκρά κύτταρα και
(5) σε ένα βαθμό απαλύνει παλιά σημάδια και ουλές ακμής και το δέρμα δείχνει πιο λείο. Υπέροχο. 

-Κάτι άλλο που κάνει;

-Μπορεί να σπρώξει το χέρι σου αυθόρμητα και να αφήσει ένα όμορφο σχολιάκι κάτω από το βίντεο.
Πέρα από την ακμή η ρετινόλη διεγείρει την παραγωγή νέων αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα, γεγονός που βελτιώνει το χρώμα, τις πιθανές ατέλειες και τη λάμψη του. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι φαίνεται να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για πανάδες, καφέ κηλίδες και φωτογήρανση.

-Εργαλείο ε; Και πόσο γρήγορα θα έχω αποτελέσματα με τη ρετινόλη σε κρέμα;

Ανάλογα το που στοχεύουμε κάθε φορά: ακμή; σημάδια; ρυτίδες;
Η ρετινόλη, όπως και όλα τα ρετινοειδή, όπως είπαμε, δρουν σε κυτταρικό επίπεδo αργά και σταδιακά. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε 3, σε 6, σε 12 μήνες ή και περισσότερο. Όπως και να ‘χει σίγουρα δεν είναι μια λύση εξπρες. Αν βιάζεσαι, ξανασκέψου το. 

-Είναι καλύτερα να βάζω κρέμα ρετινόλης κάθε μέρα; Τι λες;

Αν η μουρμούρα δεν αντέχεται, η ρετινόλη είναι κάτι που τις περισσότερες φορές αντέχεται. 
Το δέρμα μας χτίζει ανοχή στη ρετινόλη και η συχνότητα χρήσης εξαρτάται αφενός από το ίδιο το προϊόν, πχ. το πόσο % ρετινόλη περιέχει και αφετέρου από το βαθμό ευαισθησίας του δέρματος. Για αρχή λοιπόν συνίσταται χρήση 1-2 φορές την εβδομάδα, τουλάχιστον για τις πρώτες 2 εβδομάδες και μετά τις 2 πρώτες εβδομάδες μπορείς να πας στο επόμενο βήμα και να αυξήσεις τη συχνότητα χρήσης σε 3 φορές την εβδομάδα. Έπειτα από ένα μήνα περίπου μπορείς να πας και σε καθημερινή χρήση, εάν χρειάζεται.

Προσοχή: εάν παρατηρήσεις έντονο ξεφλούδισμα ή ερεθισμό δεν προχωράς στο επόμενο βήμα, έτσι. Μέλημά μας είναι η ασφάλεια. Συμπερασμα: Η καθημερινή χρήση ρετινόλης δεν είναι αυτοσκοπός και δεν είναι για όλους πρώτον και δεύτερον το ότι εσύ μπορεί να τη χρησιμοποιείς πιο αραιά δεν σημαίνει ότι δεν λαμβάνεις και τα οφέλη της.

-Ναι αλλά γιατί είναι κόκκινο το δέρμα μου μετά τη χρήση; Δεν καταλαβαίνω

Κοίτα, εάν ξεκινήσεις τώρα ρετινόλη (τώρα-τώρα) το δέρμα σου είναι πολύ πιθανό να ερεθιστεί, να ξεφλουδίσει, να γίνει ξηρό. Αυτό είναι το φυσιολογικό και θα το αναλύσω:

Μέχρι την ηλικία των 30 τα κύτταρα του δέρματός μας ανανεώνονται κάθε 28 ημέρες. Με τη ρετινόλη το διάστημα αυτό συρρικνώνεται και μπορεί να φτάσει και τις 14 ημέρες, περίπου.

Με άλλα λόγια η ρετινόλη αποδεδειγμένα επιταχύνει το ρυθμό αναγέννησης των κυττάρων. Συνεπώς όταν πρωτο εφαρμόσεις ρετινόλη ουσιαστικά είναι σα να ψιθυρίζεις στα κύτταρα του δέρματός σου να αλλάξουν τον τρόπο συμπεριφοράς τους.
Περισσότερα νεκρά κύτταρα απομακρύνονται προσωρινά, ενώ τα νέα κύτταρα που τα αντικαθιστούν, είναι ανέτοιμα, είναι άγουρα, θέλουν χρόνο, θέλουν προσαρμογή. Μέχρι να συμβεί αυτή η ριμάδα προσαρμογή και να ωριμάσουν, είναι πιθανοί μικροερεθισμοί και μικρο ευγκαυματάκια τοπικά, που βέβαια τις περισσότερες φορές υποχωρούν εντός λίγων εβδομάδων. 

-Και πώς θα ελαχιστοποιήσω τους ερεθισμούς; 

Πάρε 4 tips:

TIP1. Δοκιμάζεις ένα πιο ήπιο ρετινοειδές (τα προβατάκια που είπαμε νωρίτερα) όπως είναι οι εστέρες της ρετινόλης. Παράδειγμα (retinyl palmitate
TIP2. Mειώνεις τη συχνότητα χρήσης σε μια φορά την εβδομάδα 
TIP3. Aποφεύγεις να χρησιμοποιείς μαζί την ίδια στιγμή προϊόντα με βιταμίνη C
και TIP4. Τεχνική sandwich.
Εφάρμοσε πρώτα μια λεπτή στρώση ενυδατικού προϊόντος έπειτα τη ρετινόλη και έπειτα ξανά ενυδατική μόνο στα σημεία που το δέρμα είναι ξηρό. Ο λόγος; Η ενυδατική αφενός βοηθά το δέρμα να μη στεγνώσει και αφετέρου “αραιώνει” τη ρετινόλη, την καθιστά κάπως πιο “ελαφριά” και αυτό μπορεί σε ένα βαθμό να σε προστατέψει.
Τέλος, να πούμε ότι  προφανώς αν η ρετινόλη επιμένει έντονα και σε ερεθίζει θα χρειαστεί να τη διακόψεις.

-Πόσο ρετινόλη να βάζω;

Ένας κόκκος αρακά για όλο το πρόσωπο αρκεί. Καλή όρεξη. 

-Έχω ακούσει ότι η ρετινόλη είναι καλύτερη από το υαλουρονικό οξύ. Ισχύει;

Αρχίσαμε τα έχω ακούσει τώρα;
Δεν μπορώ να συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Άλλο το ‘να. άλλο τ’ άλλο. Το υαλουρονικό οξύ στα καλλυντικά προϊόντα λειτουργεί στα ανώτερα στρώματα της επιδερμίδας και προσφέρει ενυδάτωση και επανόρθωση. Η ρετινόλη από την άλλη είναι σε θέση να προχωρήσει βαθύτερα στο χόριο και να προσφέρει αντιγήρανση, αύξηση κολλαγόνου και γενικά ανανέωση της υφής και της όψης του δέρματος.
Πάντως να ξέρεις ότι υαλουρονικό και ρετινόλη έχουν συνεργική δράση και συνδυάζονται άριστα. Έχω κάνει και βίντεο για το υαλουρονικό, εκεί μπορείς να δεις περισσότερα.

-Λένε ότι η ρετινόλη θα μου κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο.

-Κάθεσαι; 
-Κάθομαι
-Είναι μύθος. 
Τα ρετινοειδή από τη φύση τους είναι πιο ευαίσθητα στον ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι αν εφαρμόσεις ρετινόλη και εκθέσεις το δέρμα σου αμέσως στο φως, θα έχεις μειωμένη αποτελεσματικότητα. Γι αυτό και τα σκευάσματα ρετινόλης πωλούνται σε μεταλλικούς σωλήνες ή αδιαφανή δοχεία για να προφυλάσσονται. 
Όμως κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν το εξής: η ρετινόλη είναι μεν φωτοευαίσθητη, η ίδια, αλλά για εσένα τον ίδιο ο αυξημένος κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος είναι ελάχιστος. Ο μύθος καταρρίφθηκε.

-Και τότε γιατί λένε να τη βαζω μόνο βράδυ;

Εύλογη απορία.
Η ανανέωση και επιδιόρθωση των κυττάρων του δέρματος κατά της διάρκεια της νύχτας γίνεται σε πιο έντονο βαθμό - κάτι που εγκυκλοπαιδικά πραγματοποιείται μέσω της κυτταρικής μίτωσης. Ως εκ τούτου, εφαρμόζοντας ρετινόλη το βράδυ ουσιαστικά ενισχύεις τις διαδικασίες που ούτως ή άλλως συμβαίνουν. 
Να προσθέσουμε βέβαια ότι με την επιστήμη να προχωρά, πλέον υπάρχουν εστέρες ρετινόλης, που δεν απενεργοποιούνται καθόλου από το φως του ήλιου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και το πρωί άνετα. Πάντα με αντηλιακό, οπωσδήποτε, ακόμη και στη συννεφιά.

-Είμαι 25 χρονών, μπορώ να βάλω ρετινόλη;

-Σιγά μην είσαι και 15, τελοσπάντων.
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός στην ηλικία, άλλωστε τα ρετινοειδή αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία ακμής στοχευμένα στους νέους. Καλύτερα απόφυγέ τη σε εγκυμοσύνη, θηλασμό, έκζεμα και ροδόχρου ακμή.

Αυτό ήταν! Εύχομαι να πήρες τις απαντήσεις που πάντα έψαχνες για τη ρετινόλη. Έλα να με βρεις στα social media Να γνωριστούμε καλύτερα και αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.