Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
01 Ιουλ 2021
Υαλουρονικό Οξύ | Όσα Δεν σου Έχουν Πει Ποτέ

-Παλιά παίρναμε το υαλουρονικό οξύ από το λειρί του κόκορα
-Από κοτέτσια ή ελευθέρας; 

-Άτσα κάνουμε και χιουμοράκι!

-Mαζί σου τα χω δει όλα! 

-Όλα θα τα δούμε, καλωσήρθες! Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

-Παλιά παίρναμε το υαλουρονικό οξύ από το λειρί του κόκορα
-Από κοτέτσια ή ελευθέρας; 

-Άτσα κάνουμε και χιουμοράκι!

-Mαζί σου τα χω δει όλα! 

-Όλα θα τα δούμε, καλωσήρθες! Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

Σήμερα Χάπι μου θα παίξουμε Σωστός ή Λάθος. 6 ερωτήσεις που απαντάνε στις πιο καυτές σου απορίες σχετικά με το υαλουρονικό οξύ σε προϊόντα τοπικής χρήσης. Βομβαρδιζόμαστε βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις από αυτό το υαλουρονικό, διαφημίσεις που μας δημιουργούν μια πελώρια λαχτάρα για όλα εκείνα που υπόσχονται ότι κάνει. 

-Κάνει τελικά τίποτα ή….;

-Θα δούμε. Σε αυτό το βίντεο θα εστιάσουμε στην ενυδάτωση και την αντιγήρανση και θα μοιραστώ μαζί σου ό,τι καλείσαι να προσέχεις όταν επιλέγεις προϊόντα με υαλουρονικό. Γιατί πριν ξοδέψεις τα λεφτάκια σου κάπου, καλό είναι να ξέρεις μερικές αλήθειες, οπότε μείνει να δεις το βίντεο ως το τέλος.

 

Ερώτηση 1η: Το υαλουρονικό οξύ που έχουμε στο δέρμα μας είναι το ίδιο με το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει στις κρέμες. Σωστό ή Λάθος; 

Ας δούμε κάποια βασικά. Το υαλουρονικό οξύ ίσως περίμενες κάτι πιο φαντασμαγορικό αλλά είναι απλά σάκχαρα, ζαχαρίτσα. Υπάρχει φυσιολογικά μέσα μας από το μάτι μέχρι το γόνατο και περίπου το 50% του συνολικού υαλουρονικού οξέος μας κατοικεί στο δέρμα. Και τι κάνει; Εκτός των άλλων σα σφουγγάρι είναι ικανό να δεσμεύει πάνω από 1000 φορές το βάρος του σε νερό. 1gr υαλουρονικό δεσμεύει 1000gr νερού. Το ‘χεις ακούσει; το χεις ακούσεις. Όμως! Το ότι το υαλουρονικό οξύ που έχουμε μέσα μας κάνει κάτι τέτοιο δεν σημαίνει εξορισμού ότι συμβαίνει το ίδιο και με το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει στα προϊόντα ομορφιάς στον ίδιο βαθμό. Γούρλωσες τα μάτια σου; 

 

-Παίρνεις το χεράκι σου, βρίσκεις το κουμπάκι εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube, το πατάς και συνεχίζουμε.

Αδυνατώ να εντοπίσω κάποια έγκυρη μελέτη που να αποδεικνύει ότι το υαλουρονικό οξύ στις κρέμες δεσμεύει 1000 φορές το βάρους του σε νερό. Ναι σαφώς, το υαλουρονικό παρεμποδίζει την διαδερμική απώλεια ύδατος, ουσιαστικά δηλαδή επιβραδύνει το ρυθμό με τον οποίο το νερό εξατμίζεται από το δέρμα σου. Με απλά λόγια εξασφαλίζει φουλ ενυδάτωση. Σαφώς. Και είναι τέλειο! Αλλά ας μην γελιόμαστε, δεν συγκρίνεται με το βαθμό με τον οποίο συμβαίνει το ίδιο με το φυσιολογικό μας υαλουρονικό όσο είμαστε νέοι. 

-Αμ δεν είμαστε για πάντα νέοι

-Σωστά, φυσική εξέλιξη. Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται η παραγωγή υαλουρονικού οξέος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με την ελαστίνη και το κολλαγόνο. By the way αν θέλεις βίντεο για το κολλαγόνο άσε ένα σχόλιο από κάτω και γράψε μου τι θες να συζητήσουμε και θα το αναλάβω προσωπικά. Υαλουρονικό, κολλαγόνο, ελαστίνη αποτελούν ουσίες κλειδιά για την γήρανση, τις ρυτίδες, την πυκνότητα δέρματος. Καθώς λοιπόν χάνουμε υαλουρονικό με την πάροδο των ετών, πρακτικά γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε χαλάρωση και ρυτίδες στο πρόσωπο. Και εκεί έρχονται οι κρεμούλες και τα serums να μας σουλουπώσουν. Σημαντικό: Συνήθως στα προϊόντα δεν θα δεις στα συστατικά γραμμένο hyaluronic acid, θα δεις sodium hyaluronate. 

-Έχει διαφορά;

-Είναι το αλάτι του χημικα μιλώντας, το οποίο φαίνεται να έχει καλύτερη δράση στην διατήρηση ενυδάτωσης και στην αντιμετώπιση ξηρότητας.

 

Ερώτηση 2η: Το υαλουρονικό κάνει αντιγήρανση. Σωστό ή Λάθος;

Θεωρητική ερώτηση, ερώτηση παγίδα, δεν είναι ούτε λάθος ούτε απόλυτα σωστό. Δεν κάνει το ίδιο αντιγήρανση άμεσα. Δεν σβήνει το ίδιο τις γραμμές και τις ρυτίδες στο πρόσωπο. Εκείνο που κάνει και το κάνει βέβαια εκπληκτικά είναι όπως είπαμε να διατηρεί υγρασία στο δέρμα και ένα καλά ενυδατωμένο δέρμα φαίνεται λιγότερο γερασμένο. Συνεπώς προτείνω να συμφωνήσουμε ότι έχει αντιρυτιδική δράση, αλλά έμμεσα. 

 

Ερώτηση 3η: Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Σωστό ή Λάθος;

Κοίταξε, το υαλουρονικό οξύ είναι κυκλοθυμικό. 

-Υδροχόος;

-Είναι με τις ώρες του. Είναι ένα μόριο που αντλεί νερό και προσφέρει υγρασία.

-Από που το αντλεί όμως; 

-Από κει που υπάρχει, είτε από το περιβάλλον είτε από τα κατώτερα στρώματα του δέρματος.

-Και πώς το αντλεί;

-Αν βρίσκεσαι σε ένα ξηρό περιβάλλον, με χαμηλά ποσοστά υγρασίας δεν υπάρχει νερό έξω για να το μαζέψει το υαλουρονικό μέσα σου. Ως εκ τούτου εφαρμόζοντάς το στο πρόσωπο πχ. με ένα serum, από που θα πάρει νερό; θα στραφεί στο ίδιο το δέρμα, με αποτέλεσμα την πιθανή αφυδάτωση. Αντίθετα σε υγρασία πάνω από 50%, όπως στα Γιάννενα ή και στην Αττική κάποιες φορές, το υαλουρονικό κάλλιστα αξιοποιεί το νερό από το περιβάλλον του. Οπότε όλα καλά. Συμπέρασμα πρώτο: Κάποιος με ξηρό δέρμα σε ένα ξηρό περιβάλλον δεν θα πρότεινα να χρησιμοποιεί υαλουρονικό οξύ μόνο του αλλά ίσως σε συνδυασμό με μια καλή ενυδατική κρεμούλα από πάνω. Συμπέρασμα δεύτερο: τα 3 πράγματα που κοιτάμε είναι NO1. o τύπος δέρματος-υγρασία μέσα, NO2. το περιβάλλον-υγρασία έξω και NO3. τι άλλο χρησιμοποιείς μαζί με το υαλουρονικό για να κλειδώσεις αυτή την υγρασία. Μην αρχίσεις και κυκλοφορείς με υγρασιόμετρο έτσι; κατάλαβες νομίζω τι θέλω να πω.   

-Δεν με βοηθάς, άρα serum ή κρέμα; 

-Επαναλαμβάνω, έχει να κάνει με τις ανάγκες σου και έχει να κάνει και με το περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση σε ένα ξηρό δέρμα ένα serum δεν αρκεί. Θέλει κάτι από πάνω, κάτι θέλει, θέλει μια καλή ενυδατική κρεμούλα που θα θωρακίσει την υγρασία και θα κρατήσει την ενυδάτωση σφραγισμένη στο δέρμα σου.

 

Ερώτηση Νο4: Υαλουρονικό οξύ 5% είναι καλύτερο από υαλουρονικό οξύ 1%. Σωστό ή Λάθος;

Το 5 είναι μεγαλύτερο από το 1, σωστά; στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο το περισσότερο και το πιο δυνατό δεν είναι και καλύτερο. Βάζοντας μια κρέμα με 5% υαλουρονικό, που δεν υπάρχει έστω ότι τη φτιάχνεις μόνος σου, βάζοντας μια τέτοια κρέμα δεν σημαίνει ότι θα έχεις ενυδάτωση για περισσότερες μέρες. Άλλωστε τα αποτελέσματα ιδανικά διαρκούν από 24-36 ώρες γιατί πολύ απλά έχουμε κάποια ένζυμα τις υαλουρονιδάσες οι οποίες φυσιολογικά διασπούν το υαλουρονικό οξύ μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Επομένως, ναι, αναγνωρίζουμε τα εξαιρετικά οφέλη του στο δέρμα μας και παράλληλα συγκρατούμε τις προσδοκίες μας για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Εγκυκλοπαιδικά οι περιεκτικότητες υαλουρονικού με την καλύτερη δράση κυμαίνονται από 1 έως 2%. Με αφορμή αυτό να τονίσουμε ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείς να έχουν υαλουρονικό οξύ σώνει και ντε. Ορός με υαλουρονικό, κρέμα με υαλουρονικό, αφρός με υαλουρονικό, toner με υαλουρονικό, ντεμακιγιάζ με υαλουρονικό, αντηλιακό με υαλουρονικό, μακιγιάζ με υαλουρονικό, μαντηλάκια με υαλουρονικό. Αν με ρωτάς θα πρότεινα να το χρησιμοποιείς σε ένα στάδιο της ρουτίνας ομορφιάς σου και καλύτερα όχι σε όλα, καθώς και εδώ υπάρχει η μικρή, μα υπαρκτή πιθανότητα αφυδάτωσης, λόγω κατάχρησης. Όπως η παρακεταμόλη όταν τη χρησιμοποιείς συνέχεια για πονοκέφαλο, προκαλεί η ίδια πονοκέφαλο. Τροφή για σκέψη. 

 

Ερώτηση Νο5: Όλες οι κρέμες με υαλουρονικό είναι ίδιες. Σωστό ή Λάθος;

-Για πες;

-Με έχεις ζορίσει σήμερα. Πέρα από τη συγκέντρωση, δηλαδή το ποσοστό υαλουρονικού οξέος που περιέχεται σε ένα προϊόν, μετράει και το μοριακό βάρος, μετράει και το μέγεθος. Υψηλά μοριακά βάρη δεσμεύουν μεγάλο όγκο νερού, συγκρατούν πολύ νερό και σαν στρουμπουλά που είναι παραμένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Παραμένουν στην κεράτινη στιβάδα. Δεν μας πειράζει, τέτοια προϊόντα όταν εφαρμόζονται τοπικά μας χαρίζουν ενυδάτωση, λείανση, φρεσκάδα. Μικρότερα μοριακά βάρη στον αντίποδα συγκρατούν λιγότερο νερό, είναι πιο ευέλικτα σαν μικρά πιτσιρικάκια και διεισδύουν πιο βαθιά. Για να μην πονοκεφαλιάζεις πολλές εταιρείες συνδυάζουν στα προϊόντα τους διαφορετικά μοριακά βάρη και έτσι πρακτικά επιτυγχάνεται διείσδυση σε διάφορες στρώσεις της επιδερμίδας προσφέροντας αντίστοιχα τα αποτελέσματα. SOS. Είναι καίριας ο εξής διαχωρισμός: Tο υαλουρονικό οξύ στα προϊόντα ομορφιάς αδυνατεί να διεισδύσει πέρα από τα όρια της επιδερμίδας, τουλάχιστον προς το παρόν. Δεν περνά στη λεγόμενη δερμίδα ή αλλιώς χόριο που βρίσκεται από κάτω. Αυτό το πετυχαίνεις με μια ενέσιμη προσέγγιση. 

 

Ερώτηση Νο6 και τελευταία: Κάνει για λιπαρό δέρμα. Σωστό ή Λάθος;

Εξαρτάται είναι η απάντηση. Ακόμη και ένα λιπαρό δέρμα συχνά έχει τάσεις αφυδάτωσης. Τότε ναι, ένα ποιοτικό προϊόν με υαλουρονικό οξύ θα ήταν ταμαμ.

 

Τελειώσαμε! Ο σκοπός μου σήμερα δεν ήταν να κακοχαρακτηρίσω το υαλουρονικό οξύ, ο σκοπός μου ήταν να σε ενημερώσω και εύχομαι να το πέτυχα. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα και αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι πάτα ένα Like και μοιράσου. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
27%
MEY Hyaluronic Pertide Drops 30ml, Instant Wrinkle Fighter 30ml & Cosmetic Bag
103,45 €
75,52 €
Χάπι Τιμή
Add to wishlist
min
plus
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
33%
AG PHARM Hyaluronic Serum 2ml
2,83 €
1,9 €
Χάπι Τιμή
Add to wishlist
min
plus