13 Οκτ 2022
Σεξ και Άγχος | Γιώργος Λάγιος Ψυχοθεραπευτής & Θεμιστοκλής Τσίτσος

Κόλλα 5 Χάπι!
Σήμερα κοντά μας ο Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις δικές σας 5 ερωτήσεις με θέμα Σέξ και Άγχος!

(1) Η στύση μου δεν κρατάει πολύ, γιατί;
(2) Αν πάρω χάπι για καλύτερη στύση θα πάθω τίποτα;
(3) Χάπια για Άγχος, τα προτείνεις;  
(4) Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να Aυξήσει τη Libido;
(5) Tips για καλύτερη Σεξουαλική Ζωή

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κόλλα 5 Χάπι!
Σήμερα κοντά μας ο Dr. Γιώργος Λάγιος απαντά στις δικές σας 5 ερωτήσεις με θέμα Σέξ και Άγχος!

(1) Η στύση μου δεν κρατάει πολύ, γιατί;
(2) Αν πάρω χάπι για καλύτερη στύση θα πάθω τίποτα;
(3) Χάπια για Άγχος, τα προτείνεις;  
(4) Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να Aυξήσει τη Libido;
(5) Tips για καλύτερη Σεξουαλική Ζωή

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κόλλα 5, Χάπι!
Σήμερα κοντά μας ο Dr Γιώργος Λάγιος, ψυχοθεραπευτής, σεξολόγος, θα απαντήσει σε πέντε δικές σας ερωτήσεις με θέμα σεξ και άγχος.

-Γιώργο, καλώς ήρθες.

-Καλώς σας βρήκα.

-Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε με την πρώτη ερώτηση. Έχω εδώ το σκονάκι μου. Ένας φίλος ρωτάει: Η στύση μου δεν κρατάει πολύ, γιατί;

-Εάν αποκλείσω τα θέματα που μπορεί να έχουν σχέση με ιατρικές εξετάσεις με ορμονικά, με θέματα πίεσης, εννοώ αρτηριακής πίεσης, αντικαταθλιπτικά χάπια. Υπάρχουν διάφοροι ιατρικοί λόγοι που μπορεί να συμβαίνει αυτό το πράγμα. Αν το αποκλείσω, κάτι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της πράξης μας δημιουργεί άγχος επίδοσης, κάτι σκεφτόμαστε, κάτι μας μπλοκάρει. Οπότε συνήθως διερευνούμε τι συμβαίνει και πότε συμβαίνει, αν έχει παρατηρηθεί με συγκεκριμένες ή συγκεκριμένους συντρόφους, αν υπήρχε πάντα, αν δημιουργήθηκε στην πορεία, είναι μια διαδικασία η διερεύνηση.

-Επομένως, μπορεί να είναι και άγχος για την ίδια την πράξη, δηλαδή, άγχος για σεξ.

-Συνήθως είναι άγχος επίδοσης. Η στύση τι είναι; Διέγερση, δηλαδή υπάρχει η επιθυμία η διέγερση, ο οργασμός. Εάν υπάρχει η επιθυμία, μπορεί πάνω στη διέγερση, επειδή σκεφτόμαστε κάτι που μας στρεσάρει να την μπλοκάρει. Οπότε πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε. Είναι από τις δουλειές, σε εισαγωγικά, που πρέπει να είμαστε πολύ συγκεντρωμένοι. Πρέπει να είμαστε εκεί.

-Οπότε, ένα συμπέρασμα από την πρώτη ερώτηση, θα έλεγα ότι είναι να κάνουμε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις αλλά τις περισσότερες φορές είναι κάτι ψυχογενές που καλούμαστε να το διερευνήσουμε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας και δεν είναι ταμπού αυτό.

-Φυσικά, και δεν είναι ταμπού, όπως όλες οι διαδικασίες που έχουν σχέση με ιατρικές εξετάσεις. Πρέπει να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας και σε σωματικό και σε ψυχικό επίπεδο. Αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Ψυχική και σωματική υγεία.

-Τέλεια, νομίζω μπορούμε να προχωρήσουμε στην δεύτερη ερώτηση. Σοβαρεύει λίγο το πράγμα. Αν πάρω χάπι για καλύτερη στύση θα πάθω τίποτα;

-Θα έχεις καλύτερη στύση μάλλον! Το θέμα είναι ότι για να δουλέψει αυτό το χάπι, πρέπει να δοθεί η εντολή από τον εγκέφαλο. Το χάπι ουσιαστικά βοηθάει στην αιμάτωση, αλλά, για να δοθεί εντολή της αιμάτωσης, αυτό ξεκινά απ' τον εγκέφαλο. Αν τυχόν εσύ είσαι αγχωμένος ή πάρα πολύ...ε, να το πω έτσι ευγενικά, αλλού, η εντολή δεν θα πάει εκεί. Συνήθως στο άγχος επίδοσης, αυτό που προσπαθούμε να διερευνήσουμε είναι πώς εσύ αφηγείσαι αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στον εαυτό σου. Είναι διαφορετικό να πεις ότι πάω να απολαύσω και διαφορετικό να πεις πρέπει να ικανοποιήσω.

-Πολύ σωστή επισήμανση αυτή, ναι. Και είναι σημαντικό που επισημαίνουμε το θέμα του εγκεφάλου, γιατί αν δεν υπάρξει το ερέθισμα, δεν μπορεί να υπάρξει και η λειτουργία του χαπιού για στυτική δυσλειτουργία και να φτάσει εκεί που πρέπει να φτάσει.

-Έχουμε παρατηρήσει ότι μπορεί ένας άνδρας, για παράδειγμα να έχει πολλές ερωτικές εμπειρίες, αλλά όταν είναι ερωτευμένος να μην μπορεί να αποδώσει. Γιατί μπαίνει το στρες του «είμαι αρκετά καλός»; «Θα φανώ αντάξιος των προσδοκιών»; Εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, οπότε το χάπι μπορεί να υποβοηθήσει φυσικά, πάντα με συνταγή γιατρού, κατά προτίμηση και εμείς θα πρέπει να έχουμε κάνει τη δουλειά με τον εαυτό μας μετά.

-Η άλλη πλευρά; Το άλλο πρόσωπο; Που είναι συμμετέχων ή συμμετέχουσα;

-Συνήθως το παίρνουν ως απόρριψη, δηλαδή, ότι κάτι κάνουν εκείνοι λάθος και δεν δημιουργούν την επιθυμία στον σύντροφο. Που μπορεί να συμβεί κι αυτό. Αλλά, συνήθως είναι προσωπικό θέμα, γιατί μπορεί το σώμα μας να μας μιλάει και να μας λέει ότι εδώ αυτό μας αρέσει ή ότι αυτό δεν μας αρέσει, τόσο απλά, αλλά, μπορεί συνήθως, να έχουμε το άγχος της επίδοσης.

-Είναι καλό να το μοιραζόμαστε με το σύντροφό μας αυτό, Γιώργο; Ότι εγώ παίρνω χάπι, γιατί έχω θέμα και βλέπω ότι δεν προχωράει μεταξύ μας το θέμα όλο αυτό. Είναι καλό να το μοιραζόμαστε;

-Είναι πάρα πολύ καλό. Το πιο απλό και το πιο όμορφο πράγμα είναι να μοιράζεσαι αυτό που είσαι κι αυτό που αισθάνεσαι. Οπότε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και παρανοήσεις από την άλλη πλευρά. Δεν ξέρω τι συμβαίνει, σήμερα δεν μπορώ να αποδώσω, δεν φταις εσύ ή φταίει κάτι το οποίο έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει, τελείως ελεύθερα. Ας δώσουμε λίγο χρόνο, δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή να φύγουμε. Μπορούμε να κάτσουμε, να παίξουμε, να συζητήσουμε κι όταν χαλαρώσουμε να έρθει και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, να το πω έτσι.

-Τέλεια. Με ή χωρίς χάπι, δεν έχει σημασία, το θέμα είναι να φτάσουμε εκεί που πρέπει και να ικανοποιηθούμε και οι δύο. Και οι δυο να 'μαστε χάπι. Τέλεια. Λοιπόν, είμαι έτοιμος για την τρίτη ερώτηση η οποία λέει το εξής: Χάπια για Άγχος, τα προτείνεις; Ξεκάθαρο.

-Ένα άγχος γενικευμένο για παράδειγμα, γιατί υπάρχουνε πολλά είδη άγχους και πολλά είδη φοβίας, δηλαδή, το άγχος είναι κάτι θετικό στη ζωή μας. Είναι μια αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Το χρειαζόμαστε το άγχος γιατί αλλιώς, τη Δευτέρα που πρέπει να πληρώσουμε τη ΔΕΗ δεν θα πάμε, αν δεν έχουμε λίγο άγχος. Τώρα, επειδή το χάπι γενικά, δεν λύνει την αιτία απλά σου απαλύνει λίγο αυτό το συναίσθημα, σε χαλαρώνει και μπορεί έτσι να λειτουργήσεις καλύτερα, γιατί τη λειτουργικότητα προσπαθούμε να αξιολογήσουμε συνήθως. Όσα χάπια και να πάρουμε, η αιτία είναι μέσα στο κεφάλι μας. Οπότε πρέπει να πάμε να κάνουμε ψυχοθεραπεία.  Το άγχος είναι τελείως σκέψεις που σωματοποιούμε. Αλλάζουμε τις σκέψεις μας, αλλάζει το συναίσθημα!

-Πολύ σωστό, άρα όταν φτάσουμε στο σημείο να είμαστε δυσλειτουργικοί να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε, να αποδώσουμε στη δουλειά μας στην προσωπική μας ζωή οπουδήποτε, καλούμαστε να το ψάξουμε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, κι αν εκείνος κρίνει ότι χρειάζεται, τότε, να προβούμε σε αυτή τη διαδικασία. Γιατί πολλές φορές κι από τη δική μου πείρα, τυγχάνει να έρχονται στο φαρμακείο και να μου λένε, πήρα το τάδε φάρμακο γιατί μου το έδωσε η φίλη μου να το 'χω για ασφάλεια στην τσέπη μου, να το έχω πάντα μαζί μου, και που και που παίρνω και μισό δυο τρεις φορές τη βδομάδα.

-Ξέρω σε τι αναφέρεσαι κι όντως τους βοηθάει να το έχουν στην τσέπη τους μήπως και συμβεί κάτι. Αλλά αυτοί που το παίρνουν συχνά, εθίζονται στην ιδέα ότι αν δεν το πάρουν μπορεί να συμβούν τα χειρότερα. Οπότε, ναι στο να το 'χω στην τσέπη μου μήπως και, αλλά όχι, στο να το παίρνω κάθε μέρα για να λύνω ένα πρόβλημα που δεν λύνεται με το χάπι. 

-Ναι, σωστό. Κάποιες φορές όταν είναι κάτι το οποίο είναι μη διαχειρίσιμο μεν, αλλά όχι τόσο σοβαρό, υπάρχουν και φυτικές λύσεις για το άγχος με συμπληρώματα διατροφής πχ. μαγνήσιο, είτε οτιδήποτε άλλο σε μορφή βοτάνου, που θα λέγαμε ότι μπορεί μέχρις ενός σημείου να βοηθήσει, σωστά;

-Σωστά, και πάντα σαν προτεραιότητα, ξεκινάμε από τα φυτικά. Και μετά πάμε στα χημικά. Αλλά, ένας ψυχίατρος μπορεί να αξιολογήσει αν χρειάζεται κάποιος μια αγωγή. Δεν είμαι εναντίον της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά, πρέπει να αξιολογείται ανά περίπτωση. Δηλαδή, να μην γίνεται μια αυτοδιάγνωση, ούτε μου το είπε η φίλη μου, γιατί κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός κι έχουμε διαφορετικά side effects κάθε φορά. 

-Ούτε έψαξα στο google και βρήκα ότι έχω αυτό και θα πάρω αυτό. 

-Ακριβώς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και θέλω να αναφερθώ και στην προηγούμενή σου ερώτηση πάνω σε αυτό πολλά χάπια έχουν ως side effect την μείωση της επιθυμίας ή την δυσκολία στον οργασμό ή την δυσκολία στην στύση. Οπότε, πρέπει να ρυθμίσουμε ποιο μας κάνει και σε ποια δοσολογία. 

-Και να αξιολογήσουμε και να δούμε τη σχέση ωφέλειας και πιθανού κινδύνου ώστε να βρούμε αυτό το φάρμακο ή το συμπλήρωμα που ταιριάζει τελικά, σε μας, στην ιδιοσυγκρασία μας. Πολύ ωραία, τέταρτη ερώτηση, πιο γυναικεία λίγο, κι αντρική εντάξει, θα δείξει. Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα για να Aυξήσει τη Libido;

-Να χωρίσει, μάλλον.

-Γιατί για τους άνδρες υπάρχει κάποιο χαπάκι. Τουλάχιστον στην Ελλάδα, ακόμα δεν υπάρχει κάτι σε θεραπευτική αγωγή για τις γυναίκες, ας πούμε, άρα, τι θα 'λεγες;

-Λοιπόν, υπάρχει στο εξωτερικό και για τη γυναίκα. Βεβαίως. Υπάρχει ένα disorder το οποίο συνήθως, παρουσιάζει μια μειωμένη επιθυμία στις γυναίκες που σχετίζεται είτε με ορμονικά είτε με κάποια αγωγή που μπορεί να παίρνουν είτε με θέματα εμμηνόπαυσης, αλλά, σε μία κατάσταση που είναι όλα καλά από σωματική και βιολογική άποψη, πάλι συμβαίνει αυτό που είπαμε στην αρχή. Πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος; Επειδή οι γυναίκες είναι πολύ εγκεφαλικές η επιθυμία τους συνδέεται πάρα πολύ με το πως συνδέονται με τον σύντροφο. Οπότε εάν είναι σε μία σχέση και δεν υπάρχει επιθυμία σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στη σχέση το οποίο έχει δημιουργηθεί πολύ νωρίτερα από το σεξουαλικό, είναι μια απόσταση εγκεφαλική.

-Άρα, φταίει ο άντρας.

-Πάντα φταίει ο άντρας, αυτό θέλω να το έχεις δεδομένο Ξεκινάμε από κει, για να μην το πλατιάζουμε.

- Είναι μονολεκτικό, άρα, ας το αναλύσουμε λίγο.

-Έχω παρατηρήσει ότι και γυναίκες που δεν είναι σε σχέση, μετά από ένα διάστημα που βλέπουν ότι δεν συνδέονται με ανθρώπους αρχίζει και μειώνεται πάρα πολύ η επιθυμία δεν υπάρχει γενικότερα επιθυμία ούτε για την αυτοϊκανοποίηση.  Ούτε φαντασιώσεις, ούτε σκέψεις. Το σεξ και η αυτοϊκανοποίηση γενικά, μας κρατούν σε μία εγρήγορση, λειτουργούν τα συστήματα, να το πω έτσι. Εάν αφεθούμε και το αφήσουμε τελείως έξω από τη ζωή μας αρχίζει και μας αφήνει κι αυτό. Κι έχει πολλά οφέλη, όπως γνωρίζεις καλύτερα από μένα, ο οργασμός. Και στο ανοσοποιητικό και στο στρες, πάρα πολύ μεγάλο...

-Είδα μια πολύ πρόσφατη δημοσίευση σου που έλεγες, επειδή σε παρακολουθώ, και να παρακολουθήσουμε λίγο τον Dr Λάγιο, παρακαλώ, είδα λοιπόν μια πολύ πρόσφατη δημοσίευσή σου η οποία έλεγε…

-Οι καθημερινοί οργασμοί μειώνουν το στρες.

-Ακριβώς, δηλαδή, ήρθε κάποιος και σου είπε, «Γιατρέ έχω στρες» και ‘συ ρώτησες «Πότε ήταν η τελευταία φορά που είχες οργασμό.» Πόσο καίριο αυτό δηλαδή, πραγματικά;

-Ο οργασμός και το σεξ εκκρίνουν ενδορφίνες, εκκρίνουν, άμα είμαστε με έναν άνθρωπο, ωκυτοκίνη, σεροτονίνη. Όλα αυτά εκκρίνουν ορμόνες, νευροδιαβιβαστές οι οποίοι βοηθούν πάρα πολύ στο feel good που λέμε, στο να ανεβαίνει η διάθεσή μας πέρα από το ανοσοποιητικό, το οποίο έχει πραγματικά φοβερά οφέλη. Και μάλιστα, στους σεξουαλικούς εθισμούς, πολλοί, όταν είναι πολύ αγχωμένοι καταφεύγουν και γι' αυτό εθίζονται σεξουαλικά, γιατί είναι μια απόδραση από το άγχος. 

-Άρα, γυναίκα λίμπιντο τι κάνω, το πρώτο βήμα είναι χωρίζω, το κρατάμε ή αν όχι, έρχομαι και το συζητάω, να το λύσω, σωστά;

-Εντάξει, προφανώς αστειεύομαι στο ότι χωρίζω, όχι πάντα.  Αλλά πρέπει να έρθεις να το συζητήσεις να διερευνήσεις, γιατί η επιθυμία, η έλλειψη της ερωτικής επιθυμίας είναι ένα σύμπτωμα, κάτι δείχνει, κάτι συμβαίνει στη ζωή σου. Μπορεί να μην είσαι καλά, να είσαι στεναχωρημένος, αγχωμένος, να περνάς μια φάση που είναι πάρα πολύ δύσκολη για σένα, μπορεί να ‘χεις βιώσει μια απώλεια, οτιδήποτε. Αλλά κάτι δείχνει, κάτι συμβαίνει στη ζωή σου. 

-Και πρέπει να δράσουμε γι' αυτό κι όχι να το αφήσουμε.

-Πέμπτη ερώτηση και τελευταία. Tips για καλύτερη Σεξουαλική Ζωή Και για τους δύο συντρόφους.

-Γιατί το περιόρισες έτσι;

-Αντιλαμβάνομαι ότι η ερώτηση του φίλου της φίλης αφορά δύο άτομα, αλλά ωραία, ας μην το περιορίσουμε, ας απαντήσεις όπως θέλεις. Tips για καλύτερη σεξουαλική ζωή.

-Λοιπόν, δεν θα πω τα κλασικά ότι πρέπει εννοείται να ασκούμαστε να έχουμε ένα σωματικό βάρος και… Τα αυτονόητα. Θα σου πω κάτι το οποίο είναι πραγματικά η πυξίδα. Είναι η σχέση με τον εαυτό. Εάν είσαι καλά με τον εαυτό σου, αυτόματα όλα αυτά τα οποία αισθάνεσαι εκφράζονται με πολύ πιο ωραίο τρόπο. Γιατί για να έχουμε μια πολύ καλή σεξουαλική ζωή πρέπει να επιλέγουμε πιο συνειδητά ερωτικούς συντρόφους. Οπότε για να ξέρουμε τι επιλέγουμε, πρέπει να ξέρουμε τον εαυτό μας. Η σχέση, λοιπόν, με τον εαυτό, είναι η αφετηρία. Από κει ξεκινάνε όλα, τα υπόλοιπα όλα είναι γύρω γύρω.

-Τέλεια. Νομίζω με κάλυψες και με προβλημάτισες. Ελπίζω όλους μας. Γιώργο, σ' ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσουν εδώ. Εύχομαι να απολαύσατε το επεισόδιο. Ένα Κόλλα 5 Χάπι, έφτασε στο τέλος του. Ραντεβού στο επόμενο επεισόδιο. Κόλλα 5, Χάπι!

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.