17 Φεβ 2022
5+1 Πράγματα Λιγότερο Γνωστά Για Τη Βιταμίνη Ε

Σήμερα Χάπι μου θα αναλύσουμε 6 πραγματάκια λιγότερο γνωστά για τη βιταμίνη Ε. Για τη βιταμίνη που σου προσφέρει ελευθερία, ενθουσιασμό και ενσυναίσθηση. Δεν κολλάει πολύ, απλά είπα να τα ενώσω κάπως.
Ξεκινάμε, πραγματάκι ΝΟ1. Η Βιταμίνη Ε δεν είναι μια βιταμίνη…

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα Χάπι μου θα αναλύσουμε 6 πραγματάκια λιγότερο γνωστά για τη βιταμίνη Ε. Για τη βιταμίνη που σου προσφέρει ελευθερία, ενθουσιασμό και ενσυναίσθηση. Δεν κολλάει πολύ, απλά είπα να τα ενώσω κάπως.
Ξεκινάμε, πραγματάκι ΝΟ1. Η Βιταμίνη Ε δεν είναι μια βιταμίνη…

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

-Άλεξ πες μια βιταμίνη από “ε”
-Ελευθερία
-Άλλη;
-Ενθουσιασμός
-Άλλη;
-Ενσυναίσθηση
-Βαθύ
Ώρα για subscribe, καλώς ήρθες σε ένα ακόμη Χάπι βίντεο και καλώς σε βρήκα. 
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι Φαρμακοποιός, #ΕίμαιΧάπι και σήμερα θα αναλύσουμε 6 πραγματάκια λιγότερο γνωστά για τη βιταμίνη Ε. Για τη βιταμίνη που σου προσφέρει ελευθερία, ενθουσιασμό και ενσυναίσθηση. 
Δεν κολλάει πολύ, απλά είπα να τα ενώσω κάπως. 

Ξεκινάμε, Νο1. Η βιταμίνη Ε δεν είναι μια βιταμίνη, είναι μια ομάδα λιποδιαλυτών ουσιών.

Σε αυτή την ομάδα οι παίκτες είναι διάφορες χημικές μορφές που ταξινομούνται στις τοκοφερόλες και τις τοκοτριενόλες

Κάθε μια παίζει το δικό της ρόλο, το δικό της παιχνίδι,αλλά εκείνη που αναγνωρίζεται ότι καλύπτει καλύτερα τις ανθρώπινες απαιτήσεις είναι η “d-alpha-tocopherol”. Σημείωσέ τη. 
Αυτή είναι η φυσική μορφή της βιταμίνης Ε και την προτιμάμε όταν πρόκειται για κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. Το αρνητικό της είναι η ευαισθησία της σε φως και αέρα, για αυτό όταν το έλαιό της εκτίθεται, χάνει σταδιακά τη δράση της.   

Αντίθετα, η συνθετική βιταμίνη Ε συνήθως είναι κάπως έτσι: dl-alpha-tocopheryl acetate ή έτσι: dl-alpha-tocopheryl succinate. Αυτή η μορφή είναι μεν λιγότερο αποδοτική ως συμπλήρωμα διατροφής, αλλά πιο σταθερή για δερματολογική χρήση.

Για να τα τακτοποιήσουμε: κατά κανόνα προτιμάμε φυσική μορφή για συμπληρώματα και συνθετική μορφή για καλλυντικά. 

-Δηλαδή να σπάω την κάψουλα και να βάζω το λαδάκι στο πρόσωπο;
-Τι είπαμε; Κοίτα τη μορφή της. 
Η σταθερότητα της βιταμίνης Ε διακυβεύεται μόλις το προϊόν ανοιχτεί και εκτεθεί, εκτός κι αν είναι όπως είπαμε συνθετική. Με αυτό τον τρόπο παρατείνεται η διάρκεια ζωής της και προστατεύονται οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες. 

Πάμε στο πραγματάκι ΝΟ2. λιγότερο γνωστό για τη βιταμίνη Ε: Τι προσφέρει τελικά στο δέρμα;

Η κύρια δράση της στο δέρμα έχει 2 συνισταμένες: ενυδάτωση και αντιοξειδωτική προστασία. Πάμε να δούμε τι πρακτικά σημαίνουν αυτά ξεκινώντας από την αντιοξείδωση.

Έστω ότι έχουμε στη μια χούφτα μας ελεύθερες ρίζες, ασταθή μικροσκοπικά σωματίδια, που είναι κακά και που αυξάνονται από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, από το κάπνισμα, την ατμοσφαιρική ρύπανση, το αλκοόλ, τα τηγανιτά. 

Οι ελεύθερες ρίζες εξασθενούν τα υγιή κύτταρα του δέρματος και είναι σε θέση -αν δεν ελεγχθούν- να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που φαίνεται να συνδέεται με βλάβες στο δέρμα, φωτογήρανση και ρυτίδες
Όμως στην άλλη χούφτα μας έχουμε τα αντιοξειδωτικά. Η βιταμίνη Ε θεωρείται ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό. Έρχεται λοιπόν η βιταμίνη Ε -σεινάμενη κουνάμενη- και εξουδετερώνει θα λέγαμε τις ελεύθερες ρίζες -προσπαθεί τουλάχιστον- ενδυναμώνει τα κύτταρα του δέρματος και με απλά λόγια, μας παίρνει αγκαλίτσα και μας προστατεύει.

Να αναφέρουμε εδώ ότι μεγαλώνοντας χάνουμε φυσιολογικά ένα μέρος από αυτούς τους εγγενείς αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς μας, γιατί έτσι είναι η φυσική εξέλιξη, δεν μπορούμε να πάμε κόντρα στο χρόνο.

TIP! Η βιταμίνη Ε συνδυάζεται άριστα με τη βιταμίνη C σε προϊόντα τοπικής εφαρμογής για extra αντιοξειδωτική προστασία. Ας πούμε κρέμα με βιταμίνη Ε και από κάτω serum προσώπου με βιταμίνη C.

Ας εξηγήσουμε τώρα το ρόλο της βιταμίνης E στην ενυδάτωση του δέρματος

Το δέρμα μας είναι ένας φυσικός φραγμός από τον έξω κόσμο. 
Όπως πολλοί άλλοι τύποι κυττάρων στο σώμα μας, έτσι και τα κύτταρα του δέρματος έχουν λιπιδικές μεμβράνες, τοιχώματα δηλαδή, τα οποία κλειδώνουν την υγρασία και αποτρέπουν την απώλεια νερού και ηλεκτρολυτών. 
Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν κυτταρική βλάβη είναι η διάσπαση αυτών των μεμβρανών και η βιταμίνη Ε μάχεται για αυτό. Και τελικά, διατηρεί την υγρασία στο δέρμα μας. Μπες στο themistoklistsitsos.gr και δες τις προτάσεις μου σε προϊόντα βιταμίνης Ε. 

-Στα σημάδια ακμής βοηθάει; Τις ουλές τις μειώνει; 
-No, No! Οι κλινικές μελέτες δεν συμφωνούν σε κάτι τέτοιο. 
Η βιταμίνη Ε, αν και προωθείται γι αυτό το σκοπό, δεν φαίνεται να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης. Σόρρυ.

TIP! Aπόφυγε την τοπική χρήση εάν έχεις λιπαρό ή ευαίσθητο δέρμα καθότι μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις ακμής ή τοπική αλλεργική αντίδραση.

Προχωράμε στο ΝΟ3. Ποια είναι πραγματικά τα οφέλη της βιταμίνης Ε στον οργανισμό μας;

-Λένε ότι κάνει καλό στον καρκίνο και την καρδιά, ισχύει;
-Θα δούμε! Το οξειδωτικό στρες πέρα από το ότι μας επηρεάζει εξωτερικά, όπως είδαμε στο δέρμα, μας επηρεάζει και εσωτερικά. Μελέτες δείχνουν ότι συνδέεται με πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ορισμένοι τύποι καρκίνου, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον. 
Η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την όραση, είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή και τη γονιμότητα. Τη χρειαζόμαστε σε επάρκεια για την υγεία του αίματος, της καρδιάς, του εγκεφάλου, του δέρματος. Συγκεντρώνει, πέρα από αντιοξειδωτικές ιδιότητες, αντιφλεγμονώδεις, αντιθρομβωτικές, ανοσορυθμιστικές. 

-Ωραία όλα αυτά, σε συμπλήρωμα διατροφής βοηθάει; 
-Οι επιστήμονες λοιπόν μελετούν όλες αυτές τις δυνατότητες και διερευνούν το αν τελικά η βιταμίνη Ε σε συμπλήρωμα διατροφής είναι σε θέση να προλάβει και να αντιμετωπίσει τις χρόνιες ασθένειες που αναφέραμε. 
Τα νέα δεν τα λες και καλά. Οι περισσότερες έρευνες, unfortunately, τείνουν να μην έχουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας.  
Γράψτε μου κάτω στα σχόλια τι παραπάνω θα σε ενδιέφερε να μάθεις για τις δράσεις της βιταμίνης Ε και αν μαζευτούν πολλές ερωτήσεις θα κάνω extra video.

Ώρα για το ΝΟ4. Πώς θα καταλάβεις αν έχεις έλλειψη βιταμίνης E; 

Συχνή ανεπάρκεια παρατηρείται σε πρόωρα νεογνά. 

-Σου μοιάζω για μωρό;

-Κατά τα άλλα, η ανεπάρκεια βιταμίνης Ε είναι σπάνια και έχει τα εξής συμπτώματα:

  • απώλεια αίσθησης στα χέρια και τα πόδια

  • απώλεια ελέγχου της κίνησης του σώματος-έλλειψη ισορροπίας δηλαδή 

  • προβλήματα όρασης

  • μυϊκή αδυναμία, αλλά και ευπάθεια των μυών

Ένα άλλο σημάδι ανεπάρκειας είναι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά στους ηλικιωμένους. Αν ας πούμε παρατηρείς ότι είσαι ευάλωτος σε λοιμώξεις και τα συμπτώματα έχουν διάρκεια, ίσως σου λείπει βιταμίνη Ε. 

Και θα μου πεις-και με το δίκιο σου- εγώ τρώω καλά λιπαρά, έχω ισορροπημένη διατροφή άρα λογικά καλύπτω τις ημερήσιες ανάγκες μου σε βιταμίνη E. Σωστά;

Η αιτία τις περισσότερες φορές για την έλλειψη βιταμίνης Ε δεν είναι η διατροφή, αλλά η απορρόφηση. 

Να το αναλύσουμε: Η βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη -όπως και η βιταμίνη D - άρα χρειάζεται μαζί κάτι λιπαρό για να απορροφηθεί.
Έλα όμως που υπάρχουν καταστάσεις, όπως η κυστική ίνωση, η παγκρεατίτιδα, η κοιλιοκάκη, η νόσος Crohn, όπου χαρακτηρίζονται από δυσαπορρόφηση του λίπους. 
Εκεί ίσως χρειαστεί να εξετάσουμε τη λήψη κάποιου συμπληρώματος. By the way, με μια απλή εξέταση αίματος μπορείς να μετρήσεις εύκολα τις τιμές της βιταμίνης Ε.

Και Φτάσαμε στο ΝΟ5. Πώς θα υπολογίσεις πόση βιταμίνη Ε χρειάζεσαι;

Χάπι μου, η δοσολογία εξαρτάται από το φύλο και την ηλικία και η συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες είναι τα 15mg ημερησίως. Αυτά τα 15mg, επειδή δεν μπορούμε να τα παράξουμε μόνοι μας, τα καλύπτουμε από τη διατροφή μας και από κάποια ποιοτική πολυβιταμίνη. Ενδεικτικά οι καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί, το σιτέλαιο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. 

-Τι 15mg; Εγώ στα συμπληρώματα δεν βλέπω mg, βλέπω 200IU, 400IU, 1000IU. Τι είναι  αυτό το IU; 
-Μια μονάδα μέτρησης είναι και κάθε διαφορετική μορφή της βιταμίνης E έχει και διαφορετική αναλογία IU με mg. 
Για να στο κάνω εύκολο: Εκείνο που συναντάμε πιο συχνά σε συμπληρώματα είναι η φυσική μορφή βιταμίνης Ε, όπως είπαμε η “d-alpha-tocopherol”. Αν λοιπόν δεις γραμμένο πάνω στο κουτάκι “d-alpha-tocopherol”, θα πεις: “Α! αυτό το έχω δει στο βίντεο του Θεμιστοκλή”
Εσύ θα πρέπει λοιπόν να πολλαπλασιάσεις με το 0,67 πχ. αν γράφει 400IU, 400*0,67=268mg βιταμίνης Ε. Βουαλά! 

-Κάτσε λίγο, πάνω από 15mg βιταμίνης Ε την ημέρα έχουν παρενέργειες;

-ΝΟ6. Παρενέργειες

Κοίτα, αν μασαμπουκώνεις μπόλικη βιταμίνη Ε από τη διατροφή σου κάθε μέρα, δεν θεωρείται επικίνδυνο. Τώρα σχετικά με τα συμπληρώματα θέλει λίγη προσοχή. 

Ναι, η βιταμίνη Ε σαν συμπλήρωμα στον υγιή πληθυσμό όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις θεωρείται γενικά ασφαλής. Ως ανώτατο όριο για τους ενήλικες έχουν τεθεί τα 1000mg ημερησίως. Εντούτοις, αν πρόκειται για κάποιο λόγο να πάρεις, θα σε συμβούλευα χωρίς ιατρική παρακολούθηση να κινηθείς σε χαμηλότερα όρια - ειδικά εάν παράλληλα λαμβάνεις κάποιο φάρμακο για την αραίωση του αίματος, όπως η ασπιρίνη. 
Γιατί; 
Γιατί η βιταμίνη Ε επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος και έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες για αιμορραγίες, που δεν το θέλουμε. Επίσης, καλό είναι να γνωρίζεις ότι μεγάλες δόσεις βιταμίνης Ε μειώνουν τα αποθέματα βιταμίνης Α στο σώμα, οπότε ίσως χρειαστεί να συμπληρώσεις κατάλληλα.

Αυτό ήταν! 6 πραγματάκια λιγότερο γνωστά για τη βιταμίνη Ε. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα και αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το, μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.