06 Απρ 2023
Χρειάζομαι Συμπλήρωμα με Καρνιτίνη; Καρνιτίνη & Παρενέργειες

Δεν έχεις αποφασίσει αν θέλεις συμπλήρωμα με καρνιτίνη;
Καλωσήρθες! Σήμερα θα σε βοηθήσω να αποφασίσεις. 
Θα δούμε τα οφέλη της καρνιτίνης, θα δούμε δοσολογίες, παρενέργειες, διαθέσιμες μορφές. Όσα πρέπει να ξέρεις. Η Καρνιτίνη υπάρχει μέσα μας…

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Δεν έχεις αποφασίσει αν θέλεις συμπλήρωμα με καρνιτίνη;
Καλωσήρθες! Σήμερα θα σε βοηθήσω να αποφασίσεις. 
Θα δούμε τα οφέλη της καρνιτίνης, θα δούμε δοσολογίες, παρενέργειες, διαθέσιμες μορφές. Όσα πρέπει να ξέρεις. Η Καρνιτίνη υπάρχει μέσα μας…

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Έχεις αποφασίσει ότι θέλεις συμπληρωμα με καρνιτίνη, ωραία, πάρτην με άδειο στομάχι, μισή ωρίτσα πριν το φαγητό για καλύτερη απορρόφηση.
Δεν έχεις αποφασίσει αν θέλεις συμπλήρωμα με καρνιτίνη;
Τουλάχιστον αν το αποφασίσεις τώρα ξέρεις πώς να την πάρεις.
Καλωσήρθες! Σήμερα θα σε βοηθήσω να αποφασίσεις.
Θα δούμε τα οφέλη της καρνιτίνης, θα δούμε δοσολογίες, παρενέργειες, διαθέσιμες μορφές. Όσα πρέπει να ξέρεις.
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι Φαρμακοποιός και #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

Που υπάρχει η καρνιτίνη;

Η καρνιτίνη υπάρχει μέσα μας! Θα την φτιάξεις. Στα νεφρά και στο ήπαρ τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη συνουσιάζονται και τσουπ γεννούν L-Carnitine.
Η καρνιτίνη υπάρχει στη διατροφή μας! Θα την φας. Κρέας, κοτόπουλο, γαλακτοκομικά είναι οι καλύτερες πηγές σε L-carnitine.
Και φυσικά η καρνιτίνη υπάρχει στα συμπληρώματα διατροφής!
“Και γιατί να πάρω ένα συμπλήρωμα με καρνιτίνη; Αφού και μπορώ να την βρω στη διατροφή μου και μπορώ να την φτιάξω μόνος μου. Χα, Χαζός είμαι;” 

Ησύχασε. Αρχικά προτείνω να δούμε τις 3 βασικότερες μορφές καρνιτίνης που θα βρεις σε συμπληρώματα διατροφής:
Ακετυλο-L-καρνιτίνη: χρήσιμη κυρίως για εγκεφαλικές λειτουργίες.
Τρυγική καρνιτίνη ή αλλιώς L-carnitine L-tartrate: χρήσιμη περισσότερο για αθλητική απόδοση. 
Και L-carnitine ή αλλιώς λεβοκαρνιτίνη: η πιο διαδεδομένη μορφή στο σώμα μας, στις τροφές και τα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής.

Μετά από αυτό νιώθω ότι είναι ώρα να εξερευνήσουμε τις προσδοκίες μας από ένα συμπλήρωμα, τι να περιμένουμε, ποια είναι τα οφέλη της καρνιτίνης στον οργανισμό μας

Και λέω να ξεκινήσουμε από την Ενέργεια και την Αθλητική Απόδοση

Για να έχουμε ενέργεια στον οργανισμό μας χρειάζεται κάτι να κάψουμε.
Αλλά χρειάζεται και κάποιος να μας βοηθήσει να το κάψουμε.
Η καρνιτίνη είναι ένα σπίρτο. Μας βοηθάει να κάψουμε λίπος και να το μετατρέψουμε σε ενέργεια. Εύκολο.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την αθλητική απόδοση 20 χρόνια ερευνών - και βάλε - δεν μας έχουν οδηγήσει σε απολύτως ξεκάθαρα συμπεράσματα. Παρόλα αυτά στην πιο πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση κλινικών μελετών τα πράγματα κάπως ξεκαθαρίζουν και πάμε να τα δούμε:
1. Η καρνιτίνη μπορεί να αυξήσει την αντοχή και να μειώσει την κόπωση.
2. Στους αθλητές η καρνιτίνη διευκολύνει την αποκατάσταση μετά την άσκηση.
3. Η καρνιτίνη μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση μετά από έναν μυϊκό τραυματισμό.
4. Οφέλη για τους ηλικιωμένους. Η καρνιτίνη μειώνει την αίσθηση κούρασης και βελτιώνει σωματική, νοητική και γνωστική λειτουργία.
Δες στο βίντεο 3 αγαπημένα μου συμπληρώματα για έντονη σωματική δραστηριότητα.

Επόμενο Καρνιτίνη και Αδυνάτισμα

Είπαμε ότι η καρνιτίνη βοηθάει στον μεταβολισμό του λίπους, είναι λιποδιαλύτης. Τι πιο λογικό λοιπόν να διερευνήσουμε αν μπορεί να μας αδυνατίσει κιόλας.
Μετα ανάλυση που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 με 37 κλινικές μελέτες μέσα, συνολικά συμμετείχαν 2292 άτομα.
Τι έδειξε; 2000mg συμπληρώματος L-carnitine την ημέρα μείωσε σημαντικά το σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα ήταν πιο αισθητά σε άτομα με παχυσαρκία. 
Άρα! Η καρνιτίνη μοιάζει να δουλεύει, φυσικά χρειάζεται να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας για να αδυνατίσουμε, χρειάζεται θερμιδικό έλλειμμα και άλλα· ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ.

Καρνιτίνη και Καρδιαγγειακή υγεία

Πιστεύεται ότι η καρνιτίνη έχει καρδιοπροστατευτική δράση. Αγαπάει την καρδούλα μας. Έχει θετική επίδραση στην καρδιακή ανεπάρκεια, έχει θετική επίδραση στην ισχαιμική καρδιακή νόσο, μπορεί να μειώσει τις αρρυθμίες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, μπορεί να βοηθήσει στην υπέρταση από στρες. Επίσης μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις και στο λιπιδικό προφίλ και τη χοληστερίνη.
Ως εκ τούτου θα λέγαμε ότι η L-καρνιτίνη φαίνεται να έχει θετικό πρόσημο στη διαχείριση των καρδιαγγειακών παθήσεων.
TIP. Ένα συμπλήρωμα με καρνιτίνη συνδυάζεται άριστα με ένα συμπλήρωμα με συνένζυμο Q10 για extra υποστήριξη στην καρδιαγγειακή υγεία

Προχωράμε Καρνιτίνη και κατάθλιψη

Εδώ υπάρχει ψωμί. Σε άτομα με κατάθλιψη τα επίπεδα καρνιτίνης στον οργανισμό έχει βρεθεί ότι είναι χαμηλά. Δοκιμάστηκαν λοιπόν συμπληρώματα καρνιτίνης και συγκεκριμένα ακετυλο-L-καρνιτίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Και χορηγήθηκαν είτε συνδυαστικά μαζί με την αντικαταθλιπτική αγωγή είτε μόνα τους, χωρίς φάρμακα. Και τα αποτελέσματα, μάντεψε, ήταν super! Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις η αντικαταθλιπτική δράση της καρνιτίνης ήταν σχεδόν ισοδύναμη με τη δράση γνωστών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Πανηγυρίζουμε; Δεν πανηγυρίζουμε, χρειάζονται σίγουρα περισσότερες μελέτες, ωστόσο η σχέση καρνιτίνης - κατάθλιψης μοιάζει να είναι στενή. 

Και τέλος Καρνιτίνη, Εγκεφαλικές Λειτουργίες και ΚΝΣ

Βεβαίως, βεβαίως η καρνιτίνη δείχνει να μπορεί να επέμβει στο μυαλό μας!
Έχει μελετηθεί κυρίως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ· και βοήθησε. Σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρησε την εξέλιξη της νόσου και τόνωσε τις νοητικές λειτουργίες. Για κάτι τέτοιο χρειάστηκαν 1.500-3.000mg ακετυλο-L-καρνιτίνης καθημερινά minimum για 3 μήνες.
Το ενδιαφέρον είναι ότι με παρόμοιες δοσολογίες είχαμε οφέλη και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που δεν είχαν Αλτσχάιμερ ή άλλες εγκεφαλικές παθήσεις.
Συμπέρασμα: Αν θέλαμε να δώσουμε 1 συμπλήρωμα σε ηλικιωμένους, ίσως το ιδανικό να ήταν η καρνιτίνη, όπως είδαμε και νωρίτερα συνεισφέρει σωματικά, νοητικά, γνωστικά. 

Κλείνοντας να πούμε και για τη σκοτεινή πλευρά της καρνιτίνης, τις παρενέργειες.

Οι ήπιες γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι κάτι το οποίο μπορεί να τύχει σχεδόν σε όλα τα συμπληρώματα διατροφής, οκ, ισχύει και εδώ. Εκείνο που έχει περισσότερη αξία είναι το TMAO. Εκφράζονται ανησυχίες ότι όταν η καρνιτίνη μεταβολίζεται παράγει Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης, κοινώς TMAO. Αυτή η ουσία, αυτή η ουσία! Αυτή η ουσία παράγεται και όταν τρώμε κόκκινο κρέας. Σε παρατεταμένη χρήση θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Έφτασες στο 5ο λεπτό του βίντεο για να αποδειχθεί μια φούσκα η καρνιτίνη;
Ε όχι δα! Θέλουμε κι άλλες τέτοιες καχύποπτες μελέτες που θα ρίξουν φως στη σκοτεινή πλευρά της καρνιτίνης, μέχρι τότε αν με ρωτάς, ναι θα δοκίμαζα καρνιτίνη σε συνεννόηση με τον γιατρό μου αν ήθελα να αντιμετωπίσω κάτι από αυτά που είπαμε σήμερα, θα πρόσεχα μόνο τη διάρκεια χρήσης. 

Αυτό ήταν! Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το, γιατί η γνώση είναι για να μοιράζεται. 

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.