26 Ιουν 2020
Μικροβίωμα Εντέρου: Τι είναι & Πώς να το Βελτιώσεις

Θες να ζήσεις περισσότερο; Θες να αρρωσταίνεις λιγότερο; Θες να είσαι πιο ευτυχισμένος; Η απάντηση σε όλα αυτά φαίνεται να μας οδηγεί σε μία και μοναδική λέξη. Μικροβίωμα. Σε αυτό το βίντεο θα σου εξηγήσω τι είναι αυτό το μικροβίωμα που μπορεί να μην το χεις ξανακούσει και ποτέ και πώς μπορείς να το υποστηρίξεις με καθημερινές πρακτικές και συμπληρώματα διατροφής. Όλα θα τα πούμε δεν θα σε αφήσω έτσι.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Θες να ζήσεις περισσότερο; Θες να αρρωσταίνεις λιγότερο; Θες να είσαι πιο ευτυχισμένος; Η απάντηση σε όλα αυτά φαίνεται να μας οδηγεί σε μία και μοναδική λέξη. Μικροβίωμα. Σε αυτό το βίντεο θα σου εξηγήσω τι είναι αυτό το μικροβίωμα που μπορεί να μην το χεις ξανακούσει και ποτέ και πώς μπορείς να το υποστηρίξεις με καθημερινές πρακτικές και συμπληρώματα διατροφής. Όλα θα τα πούμε δεν θα σε αφήσω έτσι.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Θες να ζήσεις περισσότερο; Θες να αρρωσταίνεις λιγότερο; Θες να είσαι πιο ευτυχισμένος; Η απάντηση σε όλα αυτά φαίνεται να μας οδηγεί σε μία και μοναδική λέξη. Μικροβίωμα. Σε αυτό το βίντεο θα σου εξηγήσω τι είναι αυτό το μικροβίωμα που μπορεί να μην το χεις ξανακούσει και ποτέ και πώς μπορείς να το υποστηρίξεις με καθημερινές πρακτικές και συμπληρώματα διατροφής. Όλα θα τα πούμε δεν θα σε αφήσω έτσι.

Ορισμός

Το μικροβίωμα είναι ένα ζωντανό στρώμα μικροβίων που αποτελείται από ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς αλλά κυρίως βακτήρια και καλύπτει το δέρμα μας και τα εσωτερικά μας όργανα, τους πνεύμονες το πεπτικό σύστημα, το στόμα και το παχύ έντερο. Στο παχύ έντερο είναι συγκεντρωμένος ο μεγαλύτερος αριθμός των βακτηρίων μας και εκεί θα εστιάσουμε σήμερα. Κράτα το αυτό είναι σημαντικό για τη συνέχεια. Είμαστε περισσότερο βακτήρια παρά άνθρωποι το ΄ξερες; 40 τρις βακτήρια ζουν μέσα και πάνω μας. Και επειδή μπορούμε να ζήσουμε χωρίς σπλήνα, χωρίς χοληδόχο κύστη, χωρίς αμυγδαλές, αλλά δεν μπορούμε να επιβιώσουμε για πολύ χωρίς το μικροβίωμα του εντέρου, το θεωρούμε πλέον ένα νέο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού που ζυγίζει λίγο περισσότερο από τον εγκέφαλο και είναι σχεδόν ίδιας ζωτικής σημασίας. 

Φαντάσου το σαν ένα τροπικό δάσος και όπως σε κάθε δάσος έτσι και σε αυτό η ποικιλομορφία και η ισορροπία είναι το κλειδί. Τα καλά βακτήρια το βοηθούν να ευδοκιμήσει και να παράγει καρπούς και τα κακά, που πρέπει να υπάρχουν, είναι εκεί για να προκαλούν πρόβλημα μόνο όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες και αυξηθούν πολύ σε αριθμό. Τότε είναι που διαταράσσεται η ισορροπία και προκαλείται φλεγμονή, η ρίζα σχεδόν κάθε χρόνιας νόσου.

Γνωρίζεις στ αλήθεια τι είναι η φλεγμονή;

Ας πούμε ότι μας βοηθά να επιβιώσουμε. Είναι μια φυσιολογική αντίδραση γιατί ο οργανισμός μας είναι σοφός, αντιδρά και εξισορροπεί καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία μας. Γυρνάω τον αστράγαλό μου για παράδειγμα. Πρήζεται, ζεσταίνεται, κοκκινίζει γιατί αυξάνεται η ροή του αίματος τοπικά και πονάει. Αυτό είναι το φυσιολογικό και θα βοηθήσει για να θεραπευτεί. Αν όμως το πόδι μου παραμείνει πρησμένο, αν δηλαδή η φλεγμονή γίνει χρόνια, υπάρχει πρόβλημα. Οι πιο πρόσφατες μελέτες συνδέουν ασθένειες όπως το alzheimer, τη σκλήρυνση κατά πλάκας, τους καρκίνους, το άσθμα και πολλά ακόμα που θα πούμε στη συνέχεια με ένα μικροβίωμα που δεν είναι υγιές. Αυτός ο κατάλογος φαίνεται να μεγαλώνει διαρκώς κάτι που μας δείχνει την τεράστια σημασία του μικροβιώματος για την υγεία μας. Καταρχάς μόνο εξετάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου μπορείς με ακρίβεια 90% να δεις αν είσαι παχύσαρκος ή όχι. Έχει βρεθεί πως συγκεκριμένα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερο είναι υπεύθυνα για τη διαμόρφωση του σώματος και τη διατήρηση της παχυσαρκίας. Αν λοιπόν έχεις πρόβλημα στο να χάσεις βάρος μήπως ο ένοχος είναι το μικροβίωμα του εντέρου; Μήπως συμβαίνει το ίδιο αν ταλαιπωρείσαι από αϋπνίες και άστατο ύπνο; Στην πραγματικότητα αρκετά είδη βακτηρίων μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή μελατονίνης, της ορμόνης που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό και επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου. Πολλές φορές η διάθεσή σου είναι πεσμένη και θεωρείς ότι ο εγκέφαλος μόνο καθορίζει την ψυχική σου υγεία, ξανασκέψου το. Μέσω της χρήσης νευροδιαβιβαστών, ορμονών, πρωτεϊνών και άλλων παραγόντων επικοινωνίας, το έντερό σου μπορεί να στείλει μηνύματα απευθείας στον εγκέφαλο και να δώσει εντολές. Το μικροβίωμα επηρεάζει το πώς αισθάνεσαι, τα συναισθήματά σου και το κατά πόσο είσαι ευτυχισμένος με έναν πολύ απτό και πραγματικό τρόπο.

Τι άλλο επηρεάζει;

Όταν δημιουργείται φλεγμονή από ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου αυτή μπορεί να εκφραστεί σε πολλά επίπεδα. Από συμπτώματα όπως αέρια, φουσκώματα, δυσπεψία και δυσκοιλιότητα μέχρι ακμή στο δέρμα, ροδόχρου νόσου, εκζέματα και ψωρίαση. Μέχρι και το ανοσοποιητικό μπορεί να επηρεάσει. Με ποιο τρόπο; Η εσωτερική επένδυση του λεπτού και του παχέος εντέρου διευκολύνει την πρόσληψη θρεπτικών ουσιών και εμποδίζει την είσοδο παθογόνων μικροβίων. Όταν αυτή η επένδυση, αυτό το φράγμα δηλαδή που έχουμε είναι υγιές, ενεργεί ως μία από τις πρώτες γραμμές άμυνας ενάντια σε ασθένειες. Όταν δεν είναι;

Σχεδόν κάθε πτυχή μας επηρεάζεται από το μικροβίωμα και τα μικρόβιά μας είναι τελικά τόσα πολλά που κατά κάποιο τρόπο σιωπηλά μας ελεγχουν. Ή μήπως μπορούμε να τα ελέγξουμε εμείς; Αν βλέπεις αυτό το βίντεο σημαίνει ότι ψάχνεσαι για το πως θα πας την υγεία σου σε ένα άλλο επίπεδο. Είμαι σίγουρος λοιπόν ότι περιμένεις να σου πω πως να το κάνεις. 
-Θα σου πω. 
-Πότε; 
-Τώρα περίμενε ντε. 

Είπαμε ότι ένα μικροβίωμα για να είναι υγιές χρειάζεται ποικιλομορφία

Όσο περισσότερη ποικιλία υπάρχει σε μικρόβια τόσο μικρότερη είναι κι η πιθανότητα για φλεγμονές, αλλεργίες και ασθένειες. Εκτός από τον ποιοτικό ύπνο και την τακτική άσκηση που σίγουρα βοηθούν, θα αναλύσουμε τη σημασία της ποικιλίας στη διατροφή μας. Αυτό που τρώμε τρέφει το μικροβίωμα πάμε λοιπόν να το ταΐσουμε σωστά με μερικές νόστιμες επιλογές που σου έχω ξεχωρίσει: τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής, τα φρούτα και τα λαχανικά και συγκεκριμένα το μπρόκολο, ο αρακάς, οι αγκινάρες και τα raspberries. Αυτά τα τρόφιμα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες αφομοιώνονται από ορισμένα καλά βακτήρια στο έντερο και αυτό ευνοεί την ανάπτυξή τους. Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις μια αυστηρά χορτοφαγική διατροφή ωστόσο έρευνες δείχνουν πως ένα πρόγραμμα 16 εβδομάδων εστιασμένο σε βίγκαν ή vegetarian επιλογές είναι ικανό να βελτιώσει αισθητά το μικροβίωμα του εντέρου και τη συνολική σου υγεία. Στόχευσε σε 40gr φυτικών ινών καθημερινά, το οποίο μεταφράζεται στη διπλάσια δόση σε σχέση με το μέσο όρο πρόσληψης.

Άλλες τροφές εξαιρετικά ευεργετικές είναι:

αυτές που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και ειδικά το απλό, το παραδοσιακό, το πολυαγαπημένο μας, χωρίς βελτιωτικά γεύσεων και χωρίς πρόσθετα ζάχαρης. Στην ίδια κατηγορία έχουμε και τις πίκλες, το τουρσί, νομίζω πείνασα, το κεφίρ, το ξινολάχανο, το ρόφημα kombucha και το γάλα σόγιας. Να θυμάσαι πως μια ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου δεν αφήνει το σώμα μας να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά όπως θα έπρεπε. Γι αυτό το λόγο μπορείς να βάλεις στη διατροφή σου τις πολυφαινόλες. Αυτές είναι φυτικές ενώσεις που λειτουργούν σαν καύσιμο για τα βακτήρια του εντέρου και έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, μειώνουν την αρτηριακή πίεση, τις φλεγμονές, τα επίπεδα χοληστερόλης και το οξειδωτικό στρες. Δεν μπορούν πάντα να απορροφηθούν αποτελεσματικά από τα ανθρώπινα κύτταρα οπότε οδηγούνται στο παχύ έντερο- θυμάσαι νωρίτερα που λέγαμε για το παχύ έντερο;- και εκεί αναλαμβάνουν δράση τα βακτήρια που τις διασπούν για το καλό του μικροβιώματος. Τι επιλογές έχουμε εδώ με πολυφαινόλες; Κακάο, μαύρη σοκολάτα, πράσινο τσάι, κόκκινο κρασί, αμύγδαλα και κρεμμύδια. Παρα Πείνασα τελικά. Από την άλλη πλευρά θα χρειαστεί να αποφύγεις τα υποκατάστατα ζάχαρης με πιο γνωστά την ασπαρτάμη και τη σουκραλόζη καθώς αυτά μπορεί να μειώσουν την αντίδραση της ινσουλίνης και να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα δημιουργώντας πρόβλημα στο μικροβίωμα του εντέρου. 

Αφού λοιπόν φάγαμε καλά καλά πάμε να τώρα δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε για ένα ισορροπημένο μικροβίωμα εντέρου.

Αν πάντα ήθελες να αποκτήσεις σκύλο αλλά ποτέ δεν το αποφάσιζες σου έχω εδώ ένα λόγο για να το κάνεις. Οι μελέτες δείχνουν πως όσοι ζουν μαζί με σκύλους έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στο μικροβίωμά τους. Ουαου. Για σένα που σου αρέσει η πολύ η καθαριότητα να πλένεις φυσικά τα χέρια σου αλλά να έχεις κατά νου ότι οι υπερβολές δεν βοηθούν. Σχετικά με τη χρήση των φαρμάκων τώρα θα σου πω ότι ακόμη και η παρακεταμόλη έχει βρεθεί ότι μπορεί να επέμβει στην ισορροπία του μικροβιώματος. Μην αναφέρω για τα αντιβιοτικά, που ναι μεν εξοντώνουν τα κακά βακτήρια που θέλουμε, αλλά εξοντώνουν και τα καλά με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτά να χρειαστούν για να επανέλθουν ακόμη και 6 μήνες. Δεν λέμε να μην παίρνεις φάρμακα, αλλά πάρτα σωστά και μόνο όταν τα χρειάζεσαι και για το λόγο που τα χρειάζεσαι. 

Είσαι έτοιμος να μιλήσουμε για συμπληρώματα διατροφής;

Θέλω να ακούσω αν είσαι έτοιμος! Ξεκίνα με προβιοτικα και πρεβιοτικά. Αλήθεια ξέρεις τη διαφορά τους; Τα προβιοτικά είναι τα καλά βακτήρια που ξέρουμε και τα πρεβιοτικά είναι οι ζυμομήκητες που ουσιαστικά τρέφουν τα προβιοτικά. Η τροφή τους δηλαδή. Άρα λαμβάνοντας ένα σκεύασμα με πρεβιοτικά ευνοείς έμμεσα την ανάπτυξή τους αλλά και τα βοηθάς να γίνουν πιο ανθεκτικά στις αλλαγές της θερμοκρασίας και του PH. Μπορείς να τα βρεις και μαζί στο φαρμακείο σε ένα σκεύασμα ως συμβιωτικά. Επίσης αν συνδυάσεις προβιοτικά μαζί με ωμέγα 3 μπορείς να διατηρήσεις τον αριθμό των καλών βακτηρίων στο έντερο σε υψηλά επίπεδα ακόμη και σε καταστάσεις που υπάρχει αύξηση των επικίνδυνων μικροβίων. Για σένα τώρα που ζητάς πάντα αυτή την extra υποστήριξη σου έχω την L-glutamine. Αυτό το πολύ σημαντικό αμινοξύ επηρεάζει θετικά την ανοσολογική απόκριση, μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης και συμβάλλει στη μείωση των φλεγμονών. Μπορεί ακόμη να βοηθήσει στην επούλωση του εντερικού τοιχώματος και στην εξισορρόπηση της χλωρίδας του εντέρου. Κοιτάζοντας και τα πιο πρόσφατα στοιχεία από μελέτες θα σταθώ και στο μαγνήσιο και τη βιταμίνη D. Εκτός από τα τεράστια ευεργετικά οφέλη αυτών των δύο συστατικών άμεσα στον οργανισμό μας σε πάρα πολλούς τομείς φαίνεται να αυξάνεται συνεχώς και η στενή σύνδεσή τους με το μικροβίωμα του εντέρου. Μια έλλειψη στα επίπεδά τους λοιπόν μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ανισορροπία και φλεγμονή. 

Αυτό ήταν. Να θυμάσαι ότι το μικροβίωμά μας είναι μια άμεση επέκταση της φύσης που αγγίζουμε. Ο τρόπος ζωής, οι επιλογές μας στη διατροφή και συγκεκριμένα συμπληρώματα μπορούν να το διατηρήσουν σε ισορροπία και ποικιλομορφία και να μας κρατήσουν υγιείς και χαμογελαστούς. Βρες με στα social media για να μ έχεις από κοντά και κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο Youtube. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.