Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
07 Οκτ 2021
3 Μύθοι για την Κορτιζόνη | TIPS για λιγότερες Παρενέργειες

-Χαπακώθηκα
-Χαπακώθηκες;
-Θα χαπακωθώ
Πρώτα κάνε ένα αυθόρμητο subscribe και ώπα καλώς τον, καλώς την, καλωσήρθες. Στο σημερινό Χάπι βίντεο θα μιλήσουμε για την κορτιζόνη και θα καταρρίψουμε 3 μύθους. Θα πούμε και TIPS για λιγότερες παρενέργειες γι αυτό μείνε ως το τέλος.

Ξεκινάμε, Μύθος ΝΟ1.
Η κορτιζόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντι της ιβουπροφαίνης.
Απαπα είναι η απάντηση. Πρόκειται για 2 φάρμακα που είναι και τα 2 αντιφλεγμονώδη, ναι, όμως δεν θα πάρεις κορτιζόνη για τους πόνους περιόδου, έτσι;
Να τα ξεχωρίσουμε: Η ιβουπροφαίνη ανήκει στα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, ενώ η κορτιζόνη ανήκει στα στεροειδή. Όπως συμβαίνει με το πορτοκάλι και το νερατζάκι, στα εσπεριδοειδή ανήκουν και τα δύο, αλλά άλλο το να, άλλο τ’ άλλο. 

Στο φαρμακείο λέγοντας κορτιζόνη εννοούμε συνήθως δεξαμεθαζόνη, φλουτικαζόνη, πρεδνιζολόνη, βηταμεθαζόνη κλπ, δηλαδή μια ομάδα στεροειδών ορμονών.
Η σημαντικότερη χρήση τους είναι στα αυτοάνοσα νοσήματα, καταστάσεις που το ανοσοποιητικό σύστημα λολαίνεται, υπερλειτουργεί και επιτίθεται χωρίς λόγο στα ίδια του τα κύτταρα και προκαλώντας φλεγμονή στον εαυτό του. 
Αυτή τη φλεγμονή καταπολεμά η κορτιζόνη και με αυτό τον τρόπο μειώνει τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος καταλήγοντας τελικά να ανακουφίζει από τον πόνο. Εκεί που οι άλλοι σταματούν, εκείνη ξεκινά. 
Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι χορηγείται από αρθρίτιδες και ελκώδη κολίτιδα μέχρι αλλεργίες, έκζεμα, επιπεφυκίτιδα και άσθμα.

Προχωράμε στο μύθο ΝΟ2. Η κορτιζόνη πηγαίνει σε όλο το σώμα μας.
Χάπι μου, χάπι μου, η κορτιζόνη κυκλοφορεί σε διάφορες μορφές και μας επηρεάζει, θα λέγαμε, με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά.
Για παράδειγμα, η κορτιζόνη που εισπνέεται από τις συσκευές εισπνοής στοχεύει κατευθείαν στον πνεύμονα, εκεί ακριβώς που είναι απαραίτητη και κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει. Μικρή μόνο ποσότητα κατακάθεται στη στοματική κοιλότητα και ίσως επιφέρει βραχνάδα και μυκητίαση. By the way, απλά πλύνε καλά το στόμα σου μετά την εισπνοή.

Πάμε στις κρέμες, οι κρέμες με κορτιζόνη δρουν τοπικά και η απορρόφησή τους από τον οργανισμό είναι μηδαμινή. Χρειάζεται πολύ ισχυρή δόση και εφαρμογή για μεγάλο διάστημα ή σε μεγάλη έκταση στο δέρμα για να υπάρξει η περίπτωση να περάσει ένα ποσοστό κορτιζόνης στην αιματική ροή, οπότε ψυχραιμία.

Έπειτα, ενέσεις κορτιζόνης. Που πάει η κορτιζόνη από τις ενέσεις;
H απάντηση είναι εξαρτάται. Όταν φερ ειπείν χορηγείται ενδοαρθρικά το μεγαλύτερο ποσοστό κορτιζόνης παραμένει στην άρθρωση που θέλουμε να δράσει. Καλό.

Και τέλος σχετικά με τα δισκία, τα δισκία κορτιζόνης είναι εκείνα που διανέμονται σε όλο το σώμα. Καλό μεν γιατί συνεισφέρουν συνολικά σε κάποιες καταστάσεις, αλλά και κακό διότι εμφανίζουν περισσότερες παρενέργειες σε σύγκριση με τις άλλες οδούς χορήγησης κορτιζόνης. Πάει κι αυτό.

Μύθος ΝΟ3. Η κορτιζόνη έχει τρομακτικές παρενέργειες.
Οι παρενέργειες εξαρτώνται κυρίως από: το είδος της κορτιζόνης- δηλαδή πόσο δυνατή είναι- τη δόση, τη διάρκεια της θεραπείας και φυσικά το ιατρικό ιστορικό του ατόμου που τη λαμβάνει.
Τα σκευάσματα με κορτιζόνη συνταγογραφούνται στην χαμηλότερη αποτελεσματική δόση και για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο στόχος. Τότε οι παρενέργειες τις περισσότερες φορές είναι ελάχιστες αν όχι ανύπαρκτες.

Πιο συχνές είναι όταν πραγματοποιείται παρατεταμένη χρήση, αλόγιστη χρήση και κυρίως κατά τη λήψη δισκίων. Παραδείγματα πιθανών παρενεργειών αποτελούν ο διαβήτης, οι διαταραχές διάθεσης, η οστεοπόρωση, η αύξηση βάρους και η επίδραση στην αρτηριακή πίεση και τους παλμούς. Επαναλαμβάνω πρόκειται για πιθανές παρενέργειες και σε παρατεταμένη χρήση κυρίως από δισκία.

Είμαι σίγουρος ότι στάθηκες στο κομμάτι για το βάρος, γιατί σε καίει. Η κορτιζόνη παχαίνει; 
Η κορτιζόνη διαταράσσει την ηλεκτρολυτική ισορροπία και ενδέχεται να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, αύξηση όρεξης και αλλαγές στην κατανομή του σωματικού λίπους. Μετάφραση: παραπάνω κιλά στη ζυγαριά. Τα καλά νέα είναι ότι μετά τη διακοπή το σώμα επανέρχεται.

Πάμε τώρα να σου χαρίσω 7 πολύτιμα tips για την πρόληψη παρενεργειών από κορτιζόνη. Μπορείς να σημειώσεις:
(1) σταδιακή διακοπή φαρμάκου σε συνεννόηση με το γιατρό, δεν διακόπτω το φάρμακο απότομα
(2) περισσότερα υγρά και πρωτεΐνη στη διατροφή σου
(3) περισσότερο κάλιο ή κάποιο συμπλήρωμα καλίου
(4) λιγότερο αλάτι, λιγότερο νάτριο, λιγότερους υδατάνθρακες
(5) τακτική και ήπια σωματική άσκηση
, όντως βοηθάει
(6) έλεγχος σακχάρου και αρτηριακής πίεσης
(7) συμπλήρωμα βιταμίνης D και ασβέστιο
για να προστατεύσουμε τα οστά, όταν έχουμε θεραπεία μεγάλης διάρκειας με κορτιζόνη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι η κορτιζόνη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό, όπως είπαμε, καλύτερα απόφυγέ τη, αν έχεις κάποια λοίμωξη και αναφέρομαι κυρίως στα δισκία κορτιζόνης. 

Κλείνοντας, θα ήθελα να κάνω λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, θα πω ένα παράδειγμα για το πόσο σωτήρια μπορεί να θεωρηθεί η κορτιζόνη: 
Σε άτομα με ερυθηματώδη λύκο, ένα αυτοάνοσο νόσημα, τα στεροειδή είναι σε θέση να αποτρέψουν νεφρική ανεπάρκεια και ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση. Νομίζω διακρίνεις το όφελος. 

Αυτό ήταν! 3 μύθοι για την κορτιζόνη και εύχομαι, αφού την κατανόησες καλύτερα, να τη φοβάσαι λιγότερο με την ορθή καθοδήγηση ενός επαγγελματία υγείας. Αν σου άρεσε τούτου το βιντεάκι κάνε ένα like και μοιράσου του, γιατί η γνώση είναι για να μοιράζεται.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
35%
VITABIOTICS Osteocare Original 30tabs
13,5 €
8,78 €
Χάπι Τιμή
Add to wishlist
min
plus
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
31%
SOLGAR Potassium Gluconate 99mg 100tabs
15,95 €
11,01 €
Χάπι Τιμή
Add to wishlist
min
plus