09 Σεπ 2021
Κατακράτηση Υγρών | 5 Λόγοι που έχεις & Τι να Κάνεις

Λοιπόν άκου μες το μυαλό σου και μες στην καρδιά σου κατά 73% έχεις νερό. Κάθε περισσότερο είναι κατακράτηση...

-Κατακράτηση;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Λοιπόν άκου μες το μυαλό σου και μες στην καρδιά σου κατά 73% έχεις νερό. Κάθε περισσότερο είναι κατακράτηση...

-Κατακράτηση;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Λοιπόν άκου μες το μυαλό σου και μες στην καρδιά σου κατά 73% έχεις νερό. Κάθε περισσότερο είναι κατακράτηση. Αν λοιπόν με βάλεις μες την καρδιά σου και μες το μυαλό σου, διότι όπως κι εσύ, κι εγώ νερό είμαι κατά κύριο λόγο, αυτή η σταγόνα μου που θα ξεχειλίσει αυτό το δικό σου 73% θα σου προκαλέσει…
-Κατακράτηση;
-Κατακράτηση. Μα αυτή είναι μια Χάπι κατακράτηση! Σήμερα Χάπι μου θα δούμε 5 λόγους που έχεις κατακράτηση υγρών και πώς να την αντιμετωπίσεις, απλά κι ωραία.

Για αρχή να αποσαφηνίσουμε ότι η κατακράτηση υγρών είναι κάτι πολύ πολύ συχνό, τις περισσότερες φορές προσωρινό, καθώς τα συμπτώματα υποχωρούν μόνα τους και σπανίως επικίνδυνο. Τι συμβαίνει: το νερό αντι να αποβληθεί μέσω των νεφρών και της διούρησης παραμένει στους ιστούς μέσα μας οδηγώντας σε φούσκωμα, οίδημα, δυσφορία, κατι αρκετά ενοχλητικό ειδικά αν βρίσκεσαι σε διαδικασία αδυνατίσματος. (δες οπωσδήποτε το βίντεο Αδυνάτισμα, Ενεργοποίηση Μεταβολισμού & Απώλεια Βάρους). Στην πραγματικότητα το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύστημα για τη ρύθμιση της στάθμης του νερού…

-Θα μου πεις πολλή θεωρία; Γιατί έχω κατακράτηση;

-Νο1. λόγος κατακράτησης: Έλλειψη νερού.

Έντονη αφυδάτωση=πιθανή κατακράτηση, παραδόξως. Αν δεν πίνεις αρκετό νερό το σώμα σου λειτουργεί όπως τα μυρμηγκάκια που το χειμώνα τρώνε λίγο λίγο το φαγητό που έχουν μαζέψει από το καλοκαίρι. Τι εννοώ: εφόσον δεν δίνεις εσύ νερό στο σώμα σου εκείνο όσο έχει ήδη μέσα του το κρατάει για ασφάλεια ώστε να αυτοπροστατευτεί από πιθανή αφυδάτωση και έτσι έχουμε πιθανή κατακράτηση. Καλό; Συνεπώς φρόντισε να λαμβάνεις καθημερινά αρκετά υγρά και νερό και ένα πρακτικό tip για να αναγνωρίζεις το βαθμό ενυδάτωσής σου είναι να παρατηρείς το χρώμα των ούρων σου. Το φυσιολογικό είναι το κιτρινωπό χρώμα, μας κάνει, όσο πιο διαυγή είναι τα ούρα σου τόσο λιγότερο νερό χρειάζεσαι, ενώ αντίθετα όσο πιο πορτοκαλί είναι τόσο περισσότερο χρειάζεσαι. Ευκολάκι. Κάποια φάρμακα ή βιταμίνες ενδέχεται να μεταβάλλουν το χρώμα των ούρων σου, αλλά σε γενικές γραμμές αυτός είναι ένας μπούσουλας.

Επόμενος λόγος κατακράτησης Νο2.  Διατροφή & Συμπληρώματα

Αυξημένη κατανάλωση νατρίου=αυξημένη πιθανότητα κατακράτησης. Το νάτριο είναι ένας από τους βασικότερους ηλεκτρολύτες που δουλεύει νυχθημερόν μαζί με τους υπόλοιπους Κάλιο, Μαγνήσιο κλπ. για να εξασφαλίζεται η ισορροπία υγρών και η επαρκής ενυδάτωση. Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη σε απότομες διατροφικές αλλαγές φαίνεται η κατακράτηση να είναι ακόμη πιο πιθανή. Για παράδειγμα αν ξαφνικά εκεί που δεν κατανάλωνες νάτριο καθόλου, πέσεις με τα μούτρα ή αν ξαφνικά εκεί που κατανάλωνες νάτριο φουλ, το κόψεις μαχαίρι.

-Και που είναι το νάτριο;

-Σε μεγάλο βαθμό ανευρίσκεται στο αλάτι, το ξερες; Το ξερες. 2 tips που ίσως δεν ήξερες:

  • TIP1. Φρόντισε να μην υπερβαίνεις τη μέγιστη ημερήσια δόση σε αλάτι που είναι τα 6gr ή αλλιώς ένα κουταλάκι του γλυκού.
  • TIP2. Αναζήτησε στο εμπόριο υποκατάστατα αλατιού, υπάρχουν και είναι με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, εάν είσαι υπερτασικός ένας λόγος παραπάνω.

Εντούτοις, περίπου το 75% του νατρίου που καταναλώνουν οι άνθρωποι δεν βρίσκεται στο αλάτι αυτό καθεαυτό αλλά κρύβεται στα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα τυριά, τα αλλαντικά και τα κατεψυγμένα. Ως εκ τούτου αφού το νάτριο κρύβεται εκεί μέσα και σε χαιρετάει, χαιρέτα το κι εσύ αλλά για λιγότερη κατακράτηση μην πας στο ραντεβού που σου έχει ζητήσει. Στήστο. 

-Διουρητικά φάρμακα να πάρω; έχω ακούσει ότι μειώνουν την κατακράτηση.

-Βιάζεσαι, για τη διατροφή μιλάμε, θα σου απαντήσω αργότερα! 

Να πούμε τώρα και για τη σχέση υδατανθράκων και νερού. Οι υδατανθρακες αποθηκεύονται στον οργανισμό ως γλυκογόνο και για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου μπορεί να αποθηκευτούν μαζί 3-4gr νερού. Απλοϊκά εξηγώντας το καταναλώνοντας υδατάνθρακες ζητάς έμμεσα να παραμείνει και να κατακρατηθεί στον οργανισμό σου και νερό. Όπως και με το νάτριο το φαινόμενο διογκώνεται όταν εντάσεις τους υδατάνθρακες στη διατροφή σου ύστερα από μια μακρά περίοδο περιορισμού τους.

Συμπέρασμα, μειώνοντας τους υδατάνθρακες μειώνεις το γλυκογόνο που αποθηκεύεται και επακολούθως μειώνεις και το νερό που αποθηκεύεται, άρα έχεις κάποια βελτίωση στην κατακράτηση. Παράλληλα μην ξεχνάς να μεριμνείς και για επάρκεια πρωτεΐνης από τη διατροφή σου καθώς είναι απαραίτητη για την ισορροπία των υγρών στο σώμα σου.

Και τέλος, προτείνω να στραφείς και σε τροφές που εξομαλύνουν τα επίπεδα νατρίου, πρόκειται για τροφές πλούσιες στο στοιχείο κάλιο. 

-Καμιά πρόταση με κάλιο για την κατακράτηση; 

-Έχουμε σπανάκι, έχουμε γιαουρτάκι, έχουμε ντομάτες, αβοκάντο, μπανάνα και γενικά φρούτα και λαχανικά, Α, έχουμε και συμπληρώματα διατροφής με Κάλιο ή ηλεκτρολύτες. Εδώ να προσθέσουμε ότι οι ηλεκτρολύτες θα ήταν ευεργετικοί στην κατακράτηση εάν συνοδεύονταν από:τακτική άσκηση, χαμηλή πρόσληψη νατρίου και υψηλή πρόσληψη νερού. Κράτα τα αυτά τα 3.

-Και Τα συμπληρώματα διατροφής με βότανα; κάνουν τίποτα;

-Καλή ερώτηση. Μείγματα βοτάνων υπόσχονται να σε ξεφουσκώσουν αύριο κιόλας. Υπερβολές. Παραδοσιακά ναι υπάρχουν και χρησιμοποιούνται κάποια βότανα με ήπια διουρητική δράση. Γιατί θεωρητικά πηγαίνοντας για πιπι συχνότερα μειώνεται η κατακράτηση υγρών και νιώθεις μια κάποια ανακούφιση σε φουσκώματα και οιδήματα. Αυτό που θες δηλαδή. Τέτοια βότανα είναι η άρκευθος, ο μαϊντανός και η πικραλίδα. Ωστόσο δώσε μου λίγη προσοχή. Δεδομένου ότι οι κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι σε πολύ αρχικό στάδιο ακόμη για όλα αυτά, προτείνω να συζητήσεις τις επιλογές σου με έναν επαγγελματία υγείας για να καταλήξετε μαζί σε κάποιο πιθανό φυσικό διουρητικό βοήθημα που θα είναι ασφαλές για εσένα. Δες εδώ προϊόντα για Αποτοξίνωση - Κατακράτηση Υγρών

Αναλύσαμε εκτενώς το κομμάτι της διατροφής και των συμπληρωμάτων νομίζω, προχωράμε στην αιτία

Νο3. λόγος για κατακράτηση που δεν είναι άλλος από την περίοδο. 

Μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει τα ίδια. Λίγες μέρες πριν την περίοδο τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη σου πέφτουν και διαταράσσεται παροδικά η ορμονική ισορροπία. Αυτό συμβαίνει φυσιολογικά όμως επειδή οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν τον τρόπο που κατανέμονται τα υγρά στο σώμα μας και επειδή όπως είπαμε οι τιμές τους πριν την περίοδο μεταβάλλονται υπάρχει η πιθανότητα κατακράτησης. Και τι να κάνεις; Πέρα από την άσκηση και τη μείωση της ποσότητας νατρίου από τη διατροφή σου, ένα καλό βοήθημα σύμφωνα με μελέτες θεωρείται το συμπλήρωμα μαγνησίου. Πιστεύεται ότι η καθημερινή λήψη 200mg μαγνησίου είναι ικανή να ανακουφίσει συμπτώματα κατακράτησης πριν την περίοδο. Θυμήσου: Αν ξεκινήσεις σήμερα μαγνήσιο τα όποια οφέλη αναμένονται στο δεύτερο κύκλο σου. Μάθε περισσότερα στο λαχταριστό βίντεο Πόνοι Περιόδου & Δυσμηνόρροια | Αντιμετώπιση με Φυσικό Τρόπο

Συνεχίζουμε Νο4. αιτία κατακράτησης: Στατικότητα και Ορθοστασία.

Πολλές ώρες καθιστική ζωή, πολλές ώρες ορθοστασία στη δουλειά 
-Ξέρω θα μου πεις να περπατάω κάθε τόσο, να κάνω λεμφικό μασάζ, τα ξέρω τα ξέρω
-Το ξέρω ότι τα ξέρεις. Επανάληψη κάνουμε. 3 σημαντικά κράτησε:

Πρώτον: Με μια ώρα άσκηση μπορείς να χάσεις έως και 2lt νερού μέσω του ιδρώτα, τέλειο. Δεύτερον: Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία, η οποία με τη σειρά της μπορεί να μειώσει τη συσσώρευση υγρών, δηλαδή την κατακράτηση, σε όλο το σώμα, ειδικά στα κάτω άκρα και Τρίτον: Η άσκηση ενεργοποιεί τις καύσεις στις αποθήκες γλυκογόνου που είπαμε νωρίτερα, οπότε αποβάλλεται κι από κει νερό. Αφού ίδρωσες και ξέδωσες μην παραβλέπεις τη σωστή αποκατάσταση ηλεκτρολυτών με υγρά τόσο κατά την άσκηση όσο και μετά. Μην την παραβλέπεις λέμε.

Μιας που είπαμε για τον ιδρώτα θέλω να χωρέσω σε αυτό το σημείο την πληροφορία ότι στην κατακράτηση υγρών δεν βοηθούν η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες και τα ζεστά μπάνια.

Και τέλος Νο5. Φάρμακα που παίρνεις και προκαλούν κατακράτηση.

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν κατακράτηση υγρών σαν παρενέργεια. Συνήθως πρόκειται για αντισυλληπτικά, αντιυπερτασικά, κορτικοστεροειδή, αντιφλεγμονώδη και αντικαταθλιπτικά. Αν λοιπόν νιώσεις ότι πρήζεσαι κατά τη θεραπεία δεν έχεις παρά να συζητήσεις το θέμα με το γιατρό σου μήπως κάνετε κάποια τροποποίηση είτε μειώνοντας τη δοσολογία είτε αλλάζοντας το φάρμακο, αν είναι δυνατόν.

Κι έφτασε η ώρα για τα διουρητικά φάρμακα που με ρώτησες νωρίτερα. Τι ισχύει. Να τα πάρεις; Θα σε βοηθήσουν; 

-Επιτέλους λέγε
-Τα διουρητικά φάρμακα, όπως είναι η φουροσεμίδη και η υδροχλωροθειαζίδη, προορίζονται κυρίως για ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και όχι για να ξεφουσκώσεις. Μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χορηγούνται για κατακράτηση υγρών όταν κρίνεται αναγκαίο και πάντα υπό ιατρική παρακολούθηση. Και όπως κάθε φάρμακο έχουν πιθανές παρενέργειες: δυσκοιλιότητα, πονοκέφαλος, ηλεκτρολυτικές ανωμαλίες, ξηροστομία, αφυδάτωση, ζάλη. Δεν τα λέω για να σε τρομάξω τα λέω για να σε προιδεάσω και να σε αποτρέψω από το να κάνεις χαζομαρούλες μόνος σου.


Αυτό ήταν! Χάπι μου σήμερα είδαμε τους 5 βασικότερους λόγους που έχεις κατακράτηση και ελπίζω να ενημερώθηκες επαρκώς. Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο. 

Δες σε προηγούμενο βίντεο για την Αποτοξίνωση Οργανισμού: Τι Είναι, Γιατί να Κάνω & Πώς.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.