10 Ιουλ 2020
Κουνούπια & Τσιμπήματα: Τι να Προσέξεις

Τι να προσέχουμε όταν επιλέγουμε εντομοαπωθητικά προϊόντα;
Tι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν κουνούπια;
Θα σε κάνω βασιλιά της ζούγκλας!

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Τι να προσέχουμε όταν επιλέγουμε εντομοαπωθητικά προϊόντα;
Tι κάνουμε αν μας τσιμπήσουν κουνούπια;
Θα σε κάνω βασιλιά της ζούγκλας!

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σε αυτό το βίντεο θα μιλήσουμε για τα κουνουπάκια. Στην αρχή θα δούμε τι να προσέχουμε όταν επιλέγουμε εντομοαπωθητικά προϊόντα, έπειτα τι να κάνουμε αν μας τσιμπήσουν και στη συνέχεια θα μοιραστώ μαζί σου καθημερινές συμβουλές για να προφυλασόμαστε με ασφάλεια. Θα πούμε και για το κουνούπι του Δυτικού Νείλου και για τις σκνίπες και το κουνούπι τίγρη. Θα σε κάνω βασιλιά της ζούγκλας!
Σα βασιλιάς όμως πρέπει να γνωρίζεις απ έξω κι ανακατωτά τα πάντα.

Θα ξεκινήσω λοιπόν με τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος γιατί με ρωτούν συχνά αν προκαλείται φλεγμονή.

Τις περισσότερες φορές, οι αντιδράσεις στα τσιμπήματα κουνουπιών είναι αρκετά ήπιες και εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες ή ημέρες. Μιλάμε για μια απλή ενόχληση που όμως όντως κάποιες φορές καταλήγει να κάνει το δέρμα κόκκινο, να δημιουργεί πρήξιμο και να μας φαγουρίζει. Αυτό είναι που ονομάζουμε φλεγμονή και μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνος σου, θα σου πω στη συνέχεια πώς γι αυτό μείνε μαζί μου. Βέβαια αν εσύ έχεις ανακαλύψει δικούς σου τρόπους που σε ανακουφίζουν μοιράσου το σε παρακαλώ πολύ μαζί μας και γράψε μου στα σχόλια. Να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο ότι τα συμπτώματα μπορούν να γίνουν πιο ενοχλητικά για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πότε θα χρειαστείς γιατρό; Αν παρατηρήσεις αλλεργική αντίδραση που προκαλεί πόνους στο σώμα, πονοκέφαλο και πυρετό. 

Αφού είδαμε τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος θα συνεχίσουμε τώρα με το τι χρειάζεται να προσέξεις όταν επιλέγεις εντομοαπωθητικά.

Θέλω να ξέρεις ότι σε αυτόν τον κόσμο δυστυχώς δεν μπορείς να ζεις χωρίς κουνούπια. Τι σου είπα τώρα ε; Mπορείς όμως να με κοιτάξεις στο στόμα και να ακούσεις αυτά που θα σου πω προσεκτικά για να προλάβεις να μην σε τσιμπήσουν. Όσο κι αν τα μισείς δεν χρειάζεται να τα σκοτώσεις, πλασματάκια είναι κι αυτά, απλά  διώξ΄τα μακριά με ένα εντομοαπωθητικό προϊόν τοπικής χρήσης. Ξέρεις όμως να διαλέγεις σωστά; Υπάρχει ένας σκασμός από προϊόντα εκεί έξω. Κάποια δουλεύουν περισσότερο κάποια λιγότερο. Για να είσαι πιο ήσυχος ψάξε στα εντομοαπωθητικά προϊόντα για τις ουσίες που θα σου πω ευθύς αμέσως. Τώρα τώρα έρχονται. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι οι πιο αποτελεσματικές: DEET, IR3535 και Ικαριδίνη που είναι και οι 3 χημικής προέλευσης και σου χω και δύο φυσικής προέλευσης. Πάρτες: Σιτριδιόλη (Citriodiol) και Έλαιο κιτρώδη ευκαλύπτου (Eucalyptus citriodora oil). Όσο αυξάνεται η περιεκτικότητα αυτών των ουσιών στα εντομοαπωθητικά προϊόντα τόσο αυξάνεται και η διάρκεια της προστασίας που μας παρέχουν.

Διαλέξαμε λοιπόν το κατάλληλο εντομοαπωθητικό και σε αυτό το σημείο έχω επιλέξει για σένα κάποια super sos για να το χρησιμοποιείς σωστά, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Πάμε.

Τα εντομοαπωθητικά εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα ή πάνω από τα ρούχα αλλά όχι κάτω από τα ρούχα. Δηλαδή μην ψεκάζεσαι και ντύνεσαι.
Απόφυγε τα μάτια, το στόμα, το ερεθισμένο δέρμα και τις πληγές.
Επίσης, αν χρειαστεί να βάλεις αντηλιακό βάλε πρώτα αυτό και μετά το εντομοαπωθητικό και ανανέωσε όσο συχνά χρειάζεται. Στο τέλος της ημέρας μην ξεχνάς να ξεπλύνεις με άφθονο νερό και σαπούνι.
Αν επιλέξεις εντομοαπωθητικό με DEET ή IR3535 έχε στο νου σου ότι οι δύο αυτές ουσίες μπορεί να καταστρέψουν πλαστικά, συνθετικά υφάσματα, γυαλιά ακόμη και το χρώμα του αυτοκινήτου. 
Τέλος, δεν είμαι σίγουρος ότι κολλάει στα super sos απλά όντας φιλόζωος ήθελα να το προσθέσω κι αυτό, μην ψεκάζεις τα ζώα αφού υπάρχουν ειδικά προϊόντα για αυτά. 

Ωραία όσα λέμε για τα εντομοαπωθητικά αλλά το άτιμο βρήκε τρόπο και με τσίμπησε.

Μη σκας. Σου ‘χω λύσεις. Από όλα έχω και φάρμακα και μη. Καταρχάς το πρώτο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να το ξύνεις. Σε πέθανα τώρα, το ξέρω. Μπορεί να σε ανακουφίζει αλλά υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί πληγή και να μολυνθείς. Γι αυτό βάλε κατευθείαν ένα τοπικό αντιισταμινικό στο σημείο σε ό,τι μορφή προτιμάς, κρέμα, gel, roll on. Θα λειτουργήσει γρήγορα για σένα και άστο να σε δροσίσει, να σου μετριάσει τη φαγούρα και να σου καταπραΰνει τον ερεθισμό. Ανανέωσε 2-4 φορές την ημέρα και μην υπερβαίνεις το διάστημα των 7 ημερών χρήσης. Και ένα stick αμμωνίας τοπικά καλό είναι, κάνει δουλειά, απλά σε περίπτωση που έχεις ευαίσθητο δέρμα μπορεί να σε ερεθίσει. Αν δεις ότι μετά από τις πρώτες εφαρμογές δεν υποχωρεί το πρήξιμο ή αντίθετα χειροτερεύει, εδώ είμαι ‘γω. Χρησιμοποίησε πρωί-βράδυ μια κρεμούλα με αντιβίωση και κορτιζόνη που θα μειώσει τη φλεγμονή και θα αποτρέψει ή θα αντιμετωπίσει πιθανή μόλυνση. Για έντονο κνησμό δοκίμασε ένα αντιισταμινικό από το στόμα. Αν πάλι δεν θες φάρμακα μπορείς να προμηθευτείς κάποιο φυσικό προϊόν με αλόη, πρόπολη, χαμομήλι ή αμαμελίδα. Ειδάλλως, τρίψε λίγο θυμάρι στην περιοχή που έχει αντιερεθιστικές ιδιότητες. Δεν έχεις θυμάρι; Πιστεύω θα ‘χεις βασιλικό. Τα φύλλα του λόγω ενός συστατικού που ονομάζεται ευγενόλη μπορούν να απαλύνουν τα συμπτώματα. Αν δεν έχεις κήπο και δεν έχεις και γλάστρες δεν πειράζει, no pasa nada όπως λένε και οι φίλοι μου οι ισπανοί, βάλε λίγο πάγο σε μια πετσέτα και άστον πάνω σου για 5 λεπτά. Θα σε ανακουφίσει.  

Λοιπόν, έχεις μάθει για τα εντομοαπωθητικά, έχεις εμπεδώσει τι να κάνεις αν σε τσιμπήσουν τα κουνούπια, μένει να εφαρμόσεις τις καθημερινές συμβουλές που θα σου χαρίσω τώρα.

Όπως είπαμε δεν μπορείς να αποτρέψεις εντελώς τα τσιμπήματα, αλλά μπορείς να μειώσεις τις πιθανότητες. Αρχικά κάτι βασικό, μην κουνάς τα χέρια σου όταν σε πλησιάζουν τα κουνούπια, την πάτησες, γιατί τα βοηθάς να σε εντοπίσουν ευκολότερα. Γνωρίζεις επίσης ότι τα κουνούπια είναι πιο δραστήρια από το απόγευμα και μετά συνεπώς φρόντισε να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο γίνεται περισσότερο το δέρμα. Κάνε συχνά ντους για να δροσίζεσαι αλλά και για να τα κρατάς μακριά, καθώς ο ιδρώτας τα προσελκύει. Το ίδιο και τα αρώματα, οπότε… Από την άλλη πολλά κουνούπια και σκνίπες ζουν στο μπαλκόνι μας ή στο πολύ κοντινό μας περιβάλλον και αναπαράγονται στο νερό, οπότε προσπάθησε να αποφύγεις να έχεις στάσιμο νερό στο νεροχύτη ή στις γλάστρες σου. Κράτα μακριά τα σκουπίδια, διατήρησε το γρασίδι και τους θάμνους στον κήπο κουρεμένα, οι ανεμιστήρες είναι εξαιρετική λύση, βάλε σίτες στα παράθυρα, βάλε και φιδάκια και συσκευές στο χώρο που αν και έχουν μικρή εμβέλεια, κάτι κάνουν. Αν προτιμάς τα αιθέρια έλαια μπορείς να δοκιμάσεις αυτό το super μείγμα: σιτρονέλα μαζί με λεβάντα και ευκάλυπτο. Βάλε λίγες σταγόνες στην ειδική συσκευή χώρου, απλά θυμήσου ότι εξατμίζονται σχετικά γρήγορα και χρειάζονται ανανέωση. Τέλος μην ξεχνάς και την απεντόμωση που είναι σίγουρα μια καλή λύση. 

Πριν κλείσουμε ας δούμε τι μεταφέρουν τα κουνούπια στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μεταδίδεται από μολυσμένο κουνούπι το οποίο τσιμπάει από το σούρουπο έως το χάραμα και πιο επικίνδυνες ομάδες θεωρούνται οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα. Τις ίδιες ώρες κυκλοφορούν και οι σκνίπες οι οποίες αποτελούν απειλή και για τα κατοικίδια και λόγω της προσαρμοστικότητάς τους μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν και σε εσωτερικούς χώρους αν βρουν υγρασία. Επίσης στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές και το κουνούπι τίγρης. Αυτό δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αντίθετα με τα υπόλοιπα, και δυνητικά μπορεί να μεταδώσει διάφορους ιούς εάν μολυνθεί από μολυνθέντα άνθρωπο.  Από την άλλη αν πρόκειται να ταξιδέψεις εκτός Ελλάδος για να αποφύγεις ασθένειες που προκαλούνται από κουνούπια να βεβαιωθείς ότι ο εμβολιασμός σου είναι ενημερωμένος και φυσικά υπάρχουν ειδικά φάρμακα για την πρόληψη της ελονοσίας ή άλλων ασθενειών.

Αυτό ήταν, μάθαμε τα πάντα για τα ιπτάμενα κουνούπια και ήρθε η ώρα να σε χρίσω και επίσημα βασιλιά της ζούγκλας. Βρες με στα social media για να μ’ έχεις από κοντά και κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο youtube. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο. 

Μάθε περισσότερα για το Γιατί σε Τσιμπάνε τα Κουνούπια;

Μάθε σε Μώβ Μέδουσα | Τι Κάνω & Τι Δεν Κάνω

Μάθε Πώς να τα ξεχωρίζεις Τσίμπημα Μέλισσας | Τσίμπημα Σφήκας | Αντιμετώπιση

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.