22 Σεπ 2022
6 Λάθη Που Κάνεις με την Πιτυρίδα

Σήμερα θα μάθουμε μαζί 6 λάθη που κάνεις με την πιτυρίδα.
Θα δούμε πώς δημιουργείται, πώς την ξεχωρίζω και πώς την αντιμετωπίζω με προϊόντα τοπικής χρήσης και συμπληρώματα διατροφής.
Καταρχάς είσαι σίγουρος ότι είναι πιτυρίδα;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μάθουμε μαζί 6 λάθη που κάνεις με την πιτυρίδα.
Θα δούμε πώς δημιουργείται, πώς την ξεχωρίζω και πώς την αντιμετωπίζω με προϊόντα τοπικής χρήσης και συμπληρώματα διατροφής.
Καταρχάς είσαι σίγουρος ότι είναι πιτυρίδα;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μάθουμε μαζί 6 λάθη για την πιτυρίδα στους άνδρες και την πιτυρίδας στις γυναίκες. Θα δούμε πώς δημιουργείται, πώς την ξεχωρίζω και πώς την αντιμετωπίζω με προϊόντα τοπικής χρήσης και συμπληρώματα διατροφής. 
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι Φαρμακοποιός και #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ;

Καταρχάς είσαι σίγουρος ότι είναι πιτυρίδα;

-Τι έχω;
-Μήπως είναι ξηροδερμία; Λέω εγώ τώρα.

Λάθος ΝΟ1. Μπερδεύεις την πιτυρίδα με την ξηροδερμία. 

Δεν είναι το ίδιο. Έχουν μεν παρόμοια συμπτώματα: φαγούρα, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ωστόσο ο τρόπος που θα τις προσεγγίσουμε θεραπευτικά συχνά διαφέρει. 

Πάμε να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα. 
Όταν μιλάμε για ξηροδερμία μιλάμε για ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής. that's it. Δεν υπάρχει κάτι παθολογικό. Το δέρμα μας είναι αφυδατωμένο - ή κάτι το έχει ερεθίσει - και ξεφλουδίζει, με αποτέλεσμα να βλέπεις τελικά αυτές τις ξηρές, μελαγχολικές νιφάδες χιονιού στους ώμους σου, τις λεγόμενες φολίδες.  

Αντίθετα στην πιτυρίδα υπάρχει κάτι παθολογικό - θα δούμε στη συνέχεια που οφείλεται. Εμφανισιακά, οι φολίδες εδώ είναι μεγαλύτερες από ότι στην ξηροδερμία, το χρώμα τους μπορεί να είναι κάπως πιο κιτρινωπό και αρκετές φορές δεν πέφτουν στους ώμους. Γιατί; Γιατί παρατηρείται λιπαρότητα. Οι φολίδες παραμένουν προσκολλημένες στο τριχωτό της κεφαλής και μελαγχολούν από ‘κει.

-Κι αν όλο αυτό το μελαγχολικό πάει προς τα φρύδια;
-Όταν η πιτυρίδα μπορεί και μετακομίζει και σε άλλα σημεία πέρα από το κεφάλι, ας πούμε στα φρύδια, τα γένια και τη ζώνη του “Τ”, το ονομάζουμε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Κι όταν η πιτυρίδα πάει στα μωρά, το ονομάζουμε νινίδα. 
Το ‘χουμε;
-Ναι εντάξει δεν έχω ψείρες, πιτυρίδα έχω. 
-Είναι κάτι νορμάλ. Ένα στατιστικό λέει ότι η πιτυρίδα εμφανίζεται σε 1 στους 2 ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως σε άνδρες. 

-Μήπως φταίει το ότι δεν πλένομαι συχνά;

-Λάθος ΝΟ2. Νομίζεις ότι φταίει η έλλειψη υγιεινής.

Το ότι έχεις πιτυρίδα δεν σημαίνει ότι είσαι βρώμικος και παρεμπιπτόντως το ότι έχεις πιτυρίδα δεν σημαίνει ότι την κολλάς - δεν είναι μεταδοτική. 
-Και τότε τι φταίει;
-Ας δούμε πώς δημιουργείται η πιτυρίδα.
Εσύ βλέπεις το σύμπτωμα, βλέπεις νιφάδες. 
Ωραία, όμως το σύμπτωμα από κάπου πηγάζει. Και η αιτία του προβλήματος φαίνεται να είναι η φλεγμονή
Πηγαίνοντας ακόμη πιο βαθιά τώρα αυτή η φλεγμονή μπορεί να οφείλεται σε ένα σωρό άλλα πράγματα που δεν μας είναι απολύτως ξεκάθαρα, αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία ευθύνεται ένας μύκητας
Malassezia globosa έτσι λέγεται. 

Αυτός ο τύπος μύκητα ζει σχεδόν σε όλους μας. Πίστεψέ το! 
Kαι τρέφεται από το σμήγμα που έχουμε φυσιολογικά στο τριχωτό μας για να μας κρατά ενυδατωμένους. Βέβαια, σε κάποιους από εμάς απλά ζει, σε κάποιους γλεντάει, υπερ αναπτύσσεται και δημιουργεί ερεθισμό και φλεγμονή. Τότε είναι που τα κύτταρα του δέρματος παραμιλάνε “We have a Problem here!” και για να ανταπεξέλθουν αναπαράγονται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό. Αναπαράγονται, αναπαράγονται, αναπαράγονται και καθώς δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν αρκετά, “πέφτουν”και οδηγούμαστε σε πιτυρίδα.

Προχωράμε, Λάθος ΝΟ3. Χρησιμοποιείς έλαια στο κεφάλι για ”θεραπεία πιτυρίδας”.

-Να βάζω ελαιόλαδο; 
-Δεν είπαμε ότι ο μύκητας τρέφεται με σμήγμα;
Το να πηγαίνεις να βάζεις λάδια για να “θεραπεύσεις την πιτυρίδα” είναι σαν να λες στο μύκητα έλα φάε. Μην το ρισκάρεις. 

Άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επιδεινώσουν την όψη της πιτυρίδας είναι: άγχος, κρύο περιβάλλον, εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Επεξεργάσου τα. 

-Ωραία να μην βάλω έλαια, τι να βάλω;
-Σαμπουάν.
-Να πάρω ένα που να λέει πιτυρίδα; Antidandruff;

-Λάθος ΝΟ4. Αγοράζεις σαμπουάν στα τυφλά. 

Μην πάρεις ό,τι να ΄ναι. Σου έχω φτιάξει μια λίστα με 7 συγκεκριμένα συστατικά που θέλουμε στα σαμπουάν μας για να αντιμετωπίσουμε την πιτυρίδα, σημείωσέ τα, αναζήτησέ τα, bingo.  

  1. ketoconazole
  2. climbazole
  3. selenium sulfate 
  4. zinc pyrithione
  5. piroctone olamine 
  6. salicylic acid
  7. tea tree

Τα πέντε πρώτα συστατικά έχουν αντιμυκητιασική δράση, δηλαδή στοχεύουν στο μύκητα απευθείας, καταπάνω του. Και εφόσον δεν θα υπάρχει μύκητας πια, δεν θα υπάρχει και φλεγμονή, άρα και πιτυρίδα.
ΣΟΣ! Ketoconazole, climbazole, selenium sulfate συστήνονται για χρήση έως 2 φορές την εβδομάδα. 

Το 6ο συστατικό, το σαλικυλικό οξύ, επιδρά στο σύμπτωμα: το ξεφλούδισμα. Εάν λοιπόν ταλαιπωρείσαι από επίμονη λιπαρή πιτυρίδα και έχεις από εκείνες τις μελαγχολικές νιφάδες που προσκολλώνται στο τριχωτό, το σαλικυλικό οξύ είναι φίλος σου, θα σε βοηθήσει να τις ξεφορτωθείς. 
Τελευταίο, το αιθέριο έλαιο tea tree
Μην νομίζεις ότι επειδή είναι φυσικό δεν έχει επιστημονικό έρεισμα, έχει. Είναι αντιμυκητιακό, αντιβακτηριακό, αντιφλεγμονώδες και λίγο ερεθιστικό, οπότε κατά τη χρήση έχε λίγο το νου σου.
Στο link στην περιγραφή του βίντεο θα βρεις όλες τις προτάσεις μου σε προϊόντα για την πιτυρίδα μαζεμένες! Ρίξε μια ματιά.

-Τα έχω δοκιμάσει όλα, δεν μου κάνουν τίποτα.

-Λάθος ΝΟ5. Δεν χρησιμοποιείς σωστά τα σαμπουάν. 

-Μωρέ λες;
-Σου έχω 3 TIPS. 

TIP1. Πιτυρίδα δεν έχουν τα μαλλιά μας, αλλά το τριχωτό της κεφαλής. Το ‘ξερες; 

Άσε λοιπόν το σαμπουάν να κάνει τη δουλειά του στο σωστό μέρος και δώστου 5-10 λεπτά χρόνο. Στα υπόλοιπα μαλλιά μπορείς να βάλεις το αγαπημένου σου σαμπουάν να μυρίζει ωραία. Καλά σε ‘μένα αυτό που έχω λίγα μαλλιά δεν γίνεται, αλλά κατάλαβες.

TIP.2. Εναλλαγές.

Ο μύκητας αρκετά συχνά γίνεται ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά προϊόντα που χρησιμοποιείς. Άλλαζε τα σαμπουάν σου. 

TIP3. Συνδυασμοί.

Δοκίμασε να χρησιμοποιήσεις ένα σαμπουάν που στοχεύει στο μύκητα - δες τα 5 πρώτα συστατικά από τη λίστα μας - μαζί με ένα σαμπουάν με σαλικυλικό που στοχεύει στο ξεφλούδισμα. Λούζεσαι με το ένα, ξεβγάζεσαι, λούζεσαι με το άλλο, ξεβγάζεσαι. 

-Έχω ακούσει ότι η διατροφή δεν παίζει ρόλο στην πιτυρίδα.

-Χα! Λάθος ΝΟ6. Η διατροφή δεν επηρεάζει την πιτυρίδα.

Απόφυγε τους πολλούς υδατάνθρακες και τα “κακά” (trans) λιπαρά. Και βάλε περισσότερο στη ζωή σου τα προβιοτικά. Δεν το λέω εγώ, ενδιαφέρουσα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 60 άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών με μέτρια έως σοβαρή μορφή πιτυρίδας έλαβαν για 56 ημέρες καθημερινά ένα συμπλήρωμα διατροφής με ένα συγκεκριμένο προβιοτικό στέλεχος (Lactobacillus paracasei). Και είδαν σημαντική βελτίωση στην πιτυρίδα. 

Χάπι μου όπως κατάλαβες η πιτυρίδα τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Παρόλα αυτά αν επιμένει, μην παραβλέψεις να μιλήσεις με το γιατρό σου. Ας πούμε μπορεί να χρειάζεται φαρμακευτική λύση με κορτιζονούχες λοσιόν τοπικά ή μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο από πίσω: έκζεμα, ψωρίαση, δακτυλίτιδα του τριχωτού της κεφαλής. 
Είναι σημαντικό να ξέρεις τι έχεις, ώστε να μάθεις πώς να το αντιμετωπίσεις. 

Αυτό ήταν! Πιτυρίδα τέλος. Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο. 

 

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.

PHARMEX Daohair-S Σαμπουάν Κατά Της Πιτυρίδας Για Όλους Τους Τύπους Μαλλιών 120gr
5,07 €