14 Σεπ 2023
Πειράζει να Πάρω Ληγμένο Φάρμακο;

Η ημερομηνία λήξης μας δείχνει τουλάχιστον μέχρι πότε είναι εγγυημένα ασφαλές και αποτελεσματικό ένα φάρμακο. Μετά;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Η ημερομηνία λήξης μας δείχνει τουλάχιστον μέχρι πότε είναι εγγυημένα ασφαλές και αποτελεσματικό ένα φάρμακο. Μετά;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Τι μας δείχνει η ημερομηνία λήξης ενός φαρμάκου;

Η ημερομηνία λήξης μας δείχνει τουλάχιστον μέχρι πότε είναι εγγυημένα ασφαλές και αποτελεσματικό ένα φάρμακο. Μετά;

Προφανώς κανένας κατασκευαστής δεν θα πει πάρτε ληγμένα - και καλά θα κάνει. Ωστόσο τα δεδομένα που έχουμε από μελέτες σταθερότητας μας δείχνουν ότι η πραγματική διάρκεια ζωής ενός φαρμάκου κατά κανόνα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Η καλύτερη απόδειξη είναι το πρόγραμμα SLEP στο οποίο συμμετείχε ο FDA. Μελετήθηκαν 3.005 παρτίδες φαρμάκων σε ιδανικές συνθήκες φύλαξης. ΚΑΝΕΝΑ φάρμακο δεν εμφάνισε πρόβλημα ένα χρόνο μετά τη λήξη του. Και 9 στα 10 φάρμακα ήταν σταθερά κατά μέσο όρο 66 μήνες μετά τη λήξη τους. 

 

Είναι ασφαλές να πάρω ληγμένο φάρμακο;

Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, το να πάρεις ληγμένο φάρμακο είναι πολλές φορές καλύτερο από το να μην πάρεις καθόλου. Τα δισκία και οι κάψουλες, αν έχουν φυλαχθεί σωστά, σχεδόν πάντα παραμένουν κατάλληλα για χρήση για αρκετό καιρό μετά την ημερομηνία λήξης. Αν δεν είσαι σίγουρος, ρώτα τον φαρμακοποιό σου. Επίσης, η ημερομηνία λήξης αφορά την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ημέρα του μήνα. Αν για παράδειγμα πρόκειται για 12/2022, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το φάρμακο "λήγει" στις 31/12/2022. 

 

Πότε να ΜΗΝ πάρεις ληγμένο φάρμακο;

Δες εδώ: Κολλύρια, φάρμακα σε υγρή μορφή, εισπνεόμενα και ενέσιμα συστήνεται να ΜΗΝ χρησιμοποιούνται μετά την ημερομηνία λήξης τους, όπως και φάρμακα με εμφανή σημάδια αλλοίωσης. Επίσης, για την ένεση αδρεναλίνης, κάθε μήνας μετά τη λήξη της, μειώνει τη δράση της αναλογικά.

 

Οδηγίες Φύλαξης Φαρμάκων

Αποθήκευσε τα φάρμακα σε ένα συρτάρι, γιατί εκεί η θερμοκρασία, η υγρασία και το φως θα είναι όπως πρέπει. Κράτα τα στην αρχική τους συσκευασία, γιατί αν τα βγάλεις, η ημερομηνία λήξης δεν μπορεί να διασφαλιστεί. Μπορείς όμως να βγάζεις τα καθημερινά σου χάπια και να τα έχεις στο Pillbox #ΕίμαιΧάπι για να θυμάσαι να τα πάρεις!
 

Τι μπορώ να κάνω με τα ληγμένα φάρμακα;

Τα ληγμένα φάρμακα απορρίπτονται στους πράσινους κάδους των φαρμακείων. Αν έχεις φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πια ΜΗΝ τα αφήνεις να λήξουν. Δώρισέ τα εκεί όπου υπάρχει ανάγκη. Δες πώς μέσω του GIVMED

Μάλλον σε ενδιαφέρουν και αυτά:

Τι Πληρώνεις Και Γιατί σε μια Συνταγή Φαρμάκων

Γιατί τα Χάπια Έχουν Χρώμα;

Φάρμακα & Αλκοόλ | Αλληλεπιδράσεις

Πώς να Καταπιώ Το Χάπι

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.