Δες τα φίλτρα
Ο Θεμιστοκλής απαντά για τα Αντηλιακά:
Τι είναι ο (γνωστός σε όλους) δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor);
Αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει το αντηλιακό έναντι των ακτίνων UVB. Αναλυτικότερα, ο αριθμός του δείκτη εξηγεί σε τι αναλογία το αντηλιακό αφήνει την ακτινοβολία να περάσει, πχ. ένας δείκτης 15 αφήνει να περάσει το 1/15 της ακτινοβολίας και ένας δείκτης 30 αφήνει το 1/30. Μία λάθος άποψη είναι να πιστεύουμε ότι ο δείκτης μας δειχνει κατά πόσο «ενισχύεται» το δέρμα χρονικά έναντι στην ακτινοβολία σε σχέση με το απροστάτευτο δέρμα.
Για αυτό θα πρέπει να γίνονται επιπλέον επαλείψεις καθώς το νερό (είτε της θάλασσας είτε της πισίνας) αλλά και ο ιδρώτας μειώνουν την προστασία που θα προσφέρει το αντηλιακό.
Τι είναι οι ακτίνες UVA και UVB;
Οι ακτίνες UVA προκαλούν φωτογήρανση και καφέ κηλίδες.Είναι υπεύθυνες για την φωτοευαισθησία και μακροπρόθεσμα για την γήρανση αλλά και τον καρκίνο του δέρματος.
Στις ακτίνες UVB οφείλουμε το ωραίο ηλιοκαμένο χρώμα που παίρνουμε το καλοκαίρι, αλλά παράλληλα είναι και υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα. Το αντηλιακό που θα επιλέξουμε θα πρέπει να μας προστατεύει και από τις δύο.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας ευρέως φάσματος;
Ευρέως φάσματος αντιηλιακά, είναι αυτά που μας προστατεύουν από ακτίνες UVA & UVB.
Ποιες κατηγορίες αντηλιακών υπάρχουν;
Εμείς οφείλουμε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και καλύπτει τις ανάγκες του δέρματος μας.
Τι τύποι Αντηλιακών υπάρχουν;
Στην αγορά αυτή τη στιγμή οι κατασκευαστές έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών ώστε να βρει ο καταναλωτής την υφή και την εμφάνιση που του ταιριάζει περισσότερο όπως:
Εμείς οφείλουμε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στην επιδερμίδα μας και καλύπτει τις ανάγκες του δέρματος μας.
Πώς χρησιμοποιώ το αντηλιακό μου;
Το αντιηλιακό καλό είναι να το εφαρμόζουμε μισή ώρα πριν την έκθεσή μας στον ήλιο, ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται τουλάχιστον κάθε 1 - 2 ώρες. Καλό είναι να το ανανεώνουμε καθώς το νερό (είτε της θάλασσας είτε της πισίνας) αλλά και ο ιδρώτας μειώνουν την προστασία που θα προσφέρει το αντηλιακό.
Πειράζει να χρησιμοποιήσω το περσινό μου αντηλιακό;
Μην χρησιμοποιείς το περσινό αντηλιακό σου ακόμη κι αν δεν έχει λήξει, δεν σε προστατεύει επαρκώς αφού ο αντηλιακός δείκτης έχει αποδυναμωθεί. Μια ωραία ιδέα για να μην πάει χαμένο είναι να το χρησιμοποιήσεις για ενυδάτωση.
Πειράζει να χρησιμοποιήσω το αντηλιακό σώματος στο πρόσωπο;
Σκέψου αυτό: Γιατί δεν βάζεις το ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος που έχεις στο πρόσωπο; Με παρόμοιο τρόπο λειτουργεί και στα αντηλιακά. Το δέρμα στο πρόσωπο είναι σαφώς πιο ευαίσθητο και έχει άλλες ανάγκες, χρειάζεται ελαφρύτερες υφές που απορροφώνται ευκολότερα και μη φαγεσωρογόνες που δεν φράζουν τους πόρους.
Τα αντηλιακά μπλοκάρουν την παραγωγή βιταμίνης D;
Δεν ισχύει κάτι τέτοιο βάσει επιστημονικών δεδομένων. Η βιταμίνη D συνεχίζει να παράγεται και με αντηλιακό. Μάθε περισσότερα στο βίντεο Αντηλιακά Vs Βιταμίνη D
Πώς αντιμετωπίζω το ηλιακό έγκαυμα;
Μάθε περισσότερο στο βίντεο για το ηλιακό έγκαυμα
Τι Αντηλιακό να επιλέξω;
Δες τις προτάσεις μου κάτω από κάθε βίντεο σχετικό με τα αντηλιακά