Δες τα φίλτρα
Ο Θεμιστοκλής απαντά για τις αλλεργίες:
Ξέρεις τι είναι η αλλεργία;
Αλλεργία είναι η υπερβολική αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος σε κάποιο ερέθισμα (αλλεργιογόνο), το οποίο σε φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι αβλαβές.
Υπάρχουν πολλών ειδών αλλεργίες;
Οι αλλεργίες μπορούν να χωριστούν σε 6 είδη.
Τροφικές αλλεργίες: αποτέλεσμα κατανάλωσης μιας συγκεκριμένης τροφής από παιδιά ή ενήλικες.
Αναπνευστικές αλλεργίες: θα εκδηλωθούν ως αλλεργική ρινίτιδα, αλλεργική επιπεφυκίτιδα και αλλεργικό βρογχικό άσθμα. (ρίξε μια ματιά στο βίντεο για την αλλεργική ρινίτιδα να δεις τι έχω προτείνει)
Δερματικές αλλεργίες: συμπτώματα αλλεργίας στο δέρμα.
Αλλεργία σε υμενόπτερα: αλλεργία δηλαδή στο τσίμπημα από μέλισσα και σφήκα.
Αλλεργίες σε φάρμακα: οι συνήθεις ύποπτοι είναι τα αντιβιοτικά και τα αναλγητικά.
Αλλεργικό σοκ: μια γρήγορα εξελισσόμενη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή πολυσυστηματική αλλεργία, που συχνότερα οφείλεται σε τροφή, φάρμακο ή τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας.
Τι συμπτώματα θα μου εμφανίσει μία αλλεργία;
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα που αναφέρουν να εμφανίζουν οι ασθενείς είναι :
Φαγούρα, Εξανθήματα, Οίδημα, Κνίδωση, Έκζεμα, Σπυράκια, Ερυθρότητα στο σημείο επαφής ή εκτεταμένη σε όλο το σώμα, Άσθμα, Ρινίτιδα, Δερματίτιδα, Βήχας, Δυσκολία στην αναπνοή, Κόκκινα μάτια, Ναυτία / Εμετός , Διάρροια, Επιπεφυκίτιδα Ζάλη / Απώλεια συνείδησης.
Σε σοβαρότερες καταστάσεις μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ και αναφυλαξία. Είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείς άμεσα στο γιατρό ή το κοντινότερο νοσοκομείο αν εμφανίσεις συμπτώματα αλλεργίας και ειδικά σε περίπτωση που ήδη γνωρίζεις ότι έχεις κάποια αλλεργία και λαμβάνεις αγωγή, να έχεις πάντα μαζί σου τα φάρμακά σου.
Πως γίνεται η διάγνωση της αλλεργίας;
Για τη διάγνωση της αλλεργίας θα πρέπει να απευθυνθείς σε ένα αλλεργιολόγο ο οποίος, αφού πρώτα λάβει το ιατρικό ιστορικό σου θα κάνει μια σειρά ειδικών αλλεργικών τεστ (δερματικές δοκιμασίες), ώστε να διαγνώσει το υπεύθυνο, για την αλλεργία, αλλεργιογόνο. Θα είναι πολύ χρήσιμο για το γιατρό, να έχεις καταγράψει τι έφαγες την ημέρα που σου εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα, αλλά και το περιβάλλον στο οποίο βρισκόσουν.
Τι γνώμη έχεις για τα σπρέι για τη μύτη για αλλεργία;
Μάθε περισσότερα στο βίντεο που εξηγούμε τις διαφορές ανάμεσα στα σπρέι με κορτιζόνη και στα απλά αποσυμφορητικά σπρέι.
Θα μάθεις και πώς να χρησιμοποιείς σωστά ένα σπρέι (!)
Υπάρχει κάτι για πρόληψη αλλεργίας;
Διατροφή: Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα σου προσφέρει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλεργίες και πεσμένο ανοσοποιητικό πάνε συνήθως παρεούλα.
Άσκηση: Η τακτική άσκηση προσφέρει εκτός από ευεξία, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, του αναπνευστικού αλλά και υποστηρίζει το ανοσοποιητικό.
Ψυχολογία: Η θετική σκέψη και ψυχική υγεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Πολλές αλλεργίες και εξανθήματα στο δέρμα κάνουν την εμφάνιση τους σε περιόδους έντονου στρες και κακής ψυχολογίας.
Τι συμπληρώματα διατροφής να επιλέξω για τις αλλεργίες;
Κάτω από το βίντεο για την αλλεργική ρινίτιδα θα βρεις τις προτάσεις μου σε συμπληρώματα διατροφής με τις αλλεργίες. Δες και το βίντεο, έχει και χρήσιμα tips:)