20 Μαϊ 2021
Αποσμητικά Vs Αντιιδρωτικά | Είναι Επικίνδυνα;

Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα δούμε τις διαφορές μεταξύ αποσμητικών και αντιιδρωτικών, τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν και τι χρειάζεται να προσέχεις για να μοσχοβολάς και να μοσχομυρίζεις σα μοσχομπίζελο.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα δούμε τις διαφορές μεταξύ αποσμητικών και αντιιδρωτικών, τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν και τι χρειάζεται να προσέχεις για να μοσχοβολάς και να μοσχομυρίζεις σα μοσχομπίζελο.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Λοιπόν πώς ξεκινάει η μέρα μου, πλένω δόντια, βάζω αποσμητικό, ντύνομαι, έφυγα. Αν δεν πλύνω δόντια, θα έχω πρόβλημα, αν δεν ντυθώ θα έχω ξεκάθαρα πρόβλημα, αν δεν φύγω εκεί κι αν θα ‘χω πρόβλημα, αν δεν βάλω αποσμητικό είναι περίπου σα να έχω φύγει από το σπίτι τσιτσίδι. Αν σου έχει συμβεί σήκωσε χέρι και με φόρα πάτα μια εγγραφή στο κανάλι μου στο YouTube. Καλωσήρθες! Στο σημερινό βίντεο Χάπι μου θα δούμε τις διαφορές μεταξύ αποσμητικών και αντιιδρωτικών, τους πιθανούς κινδύνους που κρύβουν και τι χρειάζεται να προσέχεις για να μοσχοβολάς και να μοσχομυρίζεις σα μοσχομπίζελο, γι αυτό μείνε να δεις το βίντεο ως το τέλος.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι ο ιδρώτας είναι σχεδόν άοσμος.

Η “ευωδία” προέρχεται από τα βακτήρια που έχουν κάνει τη μασχάλη σου στέκι και την υγρασία που υπάρχει εκεί την έχουν κάνει σνακ και τα απόβλητα από τα σνακ μυρίζουν, μυρίζουν και τελικά δεν είναι ευωδία αλλά κακοσμία. Εκεί στοχεύουν τα αποσμητικά δημιουργώντας ένα περιβάλλον εχθρικό για τα βακτήρια αποτρέποντας την κακοσμία. Ωστόσο τα αποσμητικά δεν μπλοκάρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες, το οποίο σημαίνει ότι φορώντας αποσμητικό θα συνεχίσεις να ιδρώνεις απλά θα μυρίζει κάπως πιο ωραία. Τα αντιιδρωτικά από την άλλη περιέχουν ουσίες όπως είναι οι ενώσεις αλουμινίου που κατά κάποιο τρόπο αποτρέπουν την εφίδρωση. Άρα τα αποσμητικά αποτρέπουν την κακοσμία, τα αντιιδρωτικά αποτρέπουν την εφίδρωση, εύκολο. Βέβαια πολλά προϊόντα στο εμπόριο είναι και αποσμητικά και αντιιδρωτικά μαζί. Στο τέλος τέλος όμως κατά πόσο απορροφώνται μέσα μας; Είναι επικίνδυνα; Σίγουρα πάντως είναι ακίνδυνο ένα τόσο δα μικρό σχολιάκι κάτω από το βίντεο, άστο ντε τι το σκέφτεσαι. 

Φήμες λένε ότι κάποιες ουσίες μπορούν να περάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού ειδικά μετά το ξύρισμα. Η θεωρία υποστηρίζει ότι οι τοξίνες θα συσσωρευτούν στους λεμφαδένες και θα μετατρέψουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά. Άλλοι ισχυρισμοί αναφέρουν ότι αποσμητικά και αντιιδρωτικά κατηγορούνται για νεφρικές βλάβες και αλλεργίες. Άλλοι λένε ότι επειδή μπλοκάρουν τον ιδρώτα δεν αποβάλλονται οι τοξίνες από τον οργανισμό μας και εγκλωβίζονται μέσα μας.

Βρες εδώ τα αγαπημένα μου Ανδρικά αποσμητικά, Γυναικεία αποσμητικά, Παιδικά αποσμητικά.

Πάμε να δούμε για ένα ένα προσεκτικά τι ισχύει με τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα, όπως πάντα. 

Πρώτον: Το αλουμίνιο στα αποσμητικά είναι επικίνδυνο;

Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η συχνή και παρατεταμένη χρήση αποσμητικών με αλουμίνιο για καιρό, ναι όντως ενδέχεται να οδηγήσει σε κάποια συσσώρευση αλουμινίου στον ιστό του μαστού. Εντούτοις, δεν υπάρχει ως τώρα επιστημονικό εύρημα που να αποδεικνύει ότι τα άλατα αλουμινίου στα αντιιδρωτικά είναι δυνατόν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού και παθολογικές καταστάσεις για την υγεία μας. 

Δεύτερον: Πόσο αλουμίνιο περιέχεται στα αποσμητικά;

0,012% είναι το ποσοστό αλουμινίου που πιστεύεται σύμφωνα με μελέτη ότι απορροφάται στον οργανισμό. Να αναφέρουμε ότι το ποσοστό αυτό, το 0,012, είναι κατά πολύ μικρότερο από το ποσοστό αλουμινίου που κάποιος προσλαμβάνει από τις τροφές του τρώγοντας απλά την ίδια στιγμή. Σε κάθε περίπτωση κρίνω πως έχει λογική να συμφωνήσουμε όλοι μας ότι καλούμαστε να ελαχιστοποιήσουμε τα επίπεδα χημικών στον οργανισμό μας. Καθώς δεν γνωρίζουμε πλήρως όλες τις μακροχρόνιες πιθανές συνέπειές τους. Πιθανές πάντα. Και να έχουμε κατά νου να ισορροπούμε μεταξύ αυτών των πιθανών συνεπειών και της κοινωνικά αποδεκτής κακοσμίας. Ναι ίσως πάθω κάτι, ναι ίσως μυρίζω άσχημα. Μην το χάσουμε και τελείως όμως. Τρίτον: Φυσιολογικά τα νεφρά μας τις περισσότερες φορές επεξεργάζονται και φιλτράρουν την περίσσεια αλουμινίου που καταλήγει να απορροφηθεί από το δέρμα και το κάνουν μάλιστα και αρκετά γρήγορα. Το Αμερικανικό Ίδρυμα Νεφρών μας συμβουλεύει ότι το αλουμίνιο από τέτοια προϊόντα είναι ανίκανο να βλάψει τη λειτουργία των υγιών νεφρών. Άρα, εάν τα νεφρά σου δουλεύουν ρολόι, μην ανησυχείς στο συγκεκριμένο κομμάτι. Διαφορετικά απόφυγέ το. Παράλληλα, η αποβολή των τοξινών πραγματοποιείται μέσω του ήπατος και των νεφρών συνεπώς το ότι βάζεις αντιιδρωτικό για να μην ιδρώνεις διατηρεί ανεπηρέαστη τη διαδικασία αποτοξίνωσης, μην τρελένεσαι. Τέταρτο και τελευταίο, ομολογώ ότι δερματικές ευαισθησίες ή αλλεργίες στα αντιιδρωτικά αποτελούν μια ένδειξη για να στραφείς σε πιο φυσικές λύσεις. Υπάρχουν αρκετές επιλογές εδώ σε αρώματα: λεβάντα, κίτρο κ.ο.κ προτείνω να δοκιμάσεις και να βρεις εκείνο που ταιριάζει στη δική σου χημεία. Υπάρχουν και άοσμες επιλογές όπως ο ορυκτός κρύσταλλος, με την αποδοχή πάντα ότι τα φυσικά αποσμητικά συνήθως δεν έχουν την ίδια αποδοτικότητα και διάρκεια δράσης με τα χημικά. Όταν πάντως κάνεις την μετάβαση και αλλάξεις από το χημικό και πας στο φυσικό αποσμητικό μη βιαστείς και πεις τι μπούρδα είναι αυτή δεν δουλεύει. Δώσε λίγο χρόνο μέχρι το μικροβίωμα του δέρματός σου να εξισορροπηθεί και να έρθει στα συγκαλά του.  

Συμπέρασμα, μετά τα όσα αναλύσαμε θα συνιστούσα να χρησιμοποιούμε τα χημικά αποσμητικά-αντιιδρωτικά τις πιο ζεστές ή απαιτητικές μέρες για να είμαστε εντάξει κι εμείς και οι γύρω μας και τις υπόλοιπες τα πιο φυσικά ή και τίποτα, εναλλαγές δηλαδή.

Κλείνοντας θέλω να υπενθυμίσω ότι η διατροφή και οι συνήθειες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οσμή του ιδρώτα μας πχ. Κόκκινο κρέας, αλκοόλ, κάπνισμα. Να υπενθυμίσω όμως και ότι τίποτα δεν πρέπει να σε εμποδίζει να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να πανηγυρίζεις για το πόσο όμορφη είναι η ζωή. Αυτό ήταν! Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα. Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το γιατί η γνώση είναι για να μοιράζεται και να μυρίζει ωραία.

Μάθε εδώ αν Το Λεμόνι κάνει για Αποσμητικό και δες το βίντεο Τι Πάει Λάθος όταν Κάνεις Μπάνιο

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.