Σήμερα κοιτάμε 12 ερωτήσεις που εμείς οι φαρμακοποιοί ακούμε συχνά: ας δούμε τις απαντήσεις τους! Ποιος ξέρει, μπορεί ανάμεσά τους να είναι και η ερώτηση που πάντα ήθελες να κάνεις στον φαρμακοποιό σου! Απλά, λιτά, #madesimple
Σήμερα κοιτάμε 12 ερωτήσεις που εμείς οι φαρμακοποιοί ακούμε συχνά: ας δούμε τις απαντήσεις τους! Ποιος ξέρει, μπορεί ανάμεσά τους να είναι και η ερώτηση που πάντα ήθελες να κάνεις στον φαρμακοποιό σου! Απλά, λιτά, #madesimple
Σήμερα κοιτάμε 12 ερωτήσεις που εμείς οι φαρμακοποιοί ακούμε συχνά: ας δούμε τις απαντήσεις τους!
Ποιος ξέρει, μπορεί ανάμεσά τους να είναι και η ερώτηση που πάντα ήθελες να κάνεις στον φαρμακοποιό σου!
(1) Με βολεύει να ανοίγω την κάψουλα και να τρώω τα μπιλάκια που ’χει μέσα.. πειράζει;
Η κάψουλα προστατεύει το φάρμακο από τα οξέα του στομάχου. Αν την αφαιρέσεις, το φάρμακο μάλλον δεν θα καταφέρει να φτάσει εκεί που πρέπει, ώστε να δράσει – άρα δεν θα ‘χεις αποτελεσματική θεραπεία.
(2) Τι σημαίνει να παίρνω το φάρμακο με άδειο στομάχι;
Ορισμένα φάρμακα λειτουργούν αποδοτικότερα απουσία τροφής. Αυτό σημαίνει 1 ώρα πριν το φαγητό, ή 2 ώρες μετά!
(3) Τι θα πάθω αν πάρω ληγμένο φάρμακο;
Μάλλον τίποτα. Η ημερομηνία λήξης καθορίζεται από τον κατασκευαστή και μας λέει μέχρι πότε το φάρμακο είναι εγγυημένα σταθερό. Πάντως, αν μιλάμε για κάψουλες ή χάπια, είναι συχνά καλύτερο να πάρεις ληγμένο φάρμακο από το να μην πάρεις καθόλου!
(4) Το γενόσημο φάρμακο είναι χειρότερο από το original, δηλαδή από αυτό που κατασκευάστηκε πρώτο.. έτσι δεν είναι;
Όταν ανακαλύπτεται ένα νέο φάρμακο, προστατεύεται από ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για 10 χρόνια. Μετά τα 10 χρόνια, το φάρμακο αυτό μπορεί να αντιγραφεί και, μάλιστα, να βγουν και πιο οικονομικές παραλλαγές του στην αγορά, γιατί πολύ απλά στην αντιγραφή δεν υπάρχουν έξοδα έρευνας και ανάπτυξης. Συνεπώς, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τίθεται θέμα καλύτερου και χειρότερου.
(5) Τι θα πάθω αν επιλέξω να πάρω ένα υπόθετο.. από το στόμα;
Μάλλον τίποτα κακό, αλλά.. μάλλον και τίποτα καλό! Τα υπόθετα δεν προορίζονται για το στόμα, επομένως δεν θα έχουμε το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα.
3 λόγοι που προτιμάμε τα υπόθετα από τα χάπια είναι: η γρήγορη δράση, η δυσκολία κατάποσης, το ότι αποφεύγουμε γαστρεντερικές παρενέργειες. Βάλε λοιπόν τα υπόθετα.. εκεί που πρέπει!
(6) Θέλω άμεσα αποτελέσματα: να πάρω διπλή δόση φαρμάκου να τελειώνουμε;
Περισσότερο δεν σημαίνει και καλύτερο! Ο οργανισμός είναι ικανός να απορροφήσει συγκεκριμένη ποσότητα - το υπόλοιπο το αποβάλλει. Αν το παρακάνεις, υπάρχει ο κίνδυνος τοξικότητας. Η σωστή δοσολογία αναφέρεται πάντα στο φύλλο οδηγιών του φαρμάκου (δες και το αντίστοιχο βιντεάκι!)
(7) Παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη για τον πονοκέφαλο: τι είναι καλύτερο;
Για κάποιον μπορεί να είναι το μεν, για άλλον το δε: δεν υπάρχει καλύτερο και χειρότερο. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε σε σχέση με τα παυσίπονα είναι να μην τα παίρνουμε σαν καραμέλες. Η κατάχρηση παυσίπονων μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.. απ’ το ίδιο το φάρμακο για τον πονοκέφαλο!
(8) Τι να επιλέξω: χάπι ή αναβράζον δισκίο;
Α, εδώ είναι θέμα προτίμησης. Αν χρειάζεσαι άμεση δράση, επίλεξε το αναβράζον. Αν έχεις καρδιακά προβλήματα, προτίμησε το χάπι, καθώς τα αναβράζοντα δισκία συνήθως περιέχουν άλατα νατρίου.
(9) Φοβάμαι τα αντιβιοτικά, θα με βλάψουν;
Τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια και το πόσιμο νερό έχουν σώσει τις περισσότερες ζωές παγκοσμίως. Enough said.
(10) Ο γιατρός λέει να πάρω την αγωγή μου για 10 μέρες. Είμαι στην 5η μέρα και νιώθω καλύτερα: λέω να διακόψω!
Μην διακόψεις. Η δοσολογία σε μια θεραπεία είναι εξίσου σημαντική με τη διάρκειά της. Ακόμα κι αν νιώθει κανείς καλύτερα, η διακοπή μπορεί να επιφέρει υποτροπές, ταλαιπωρία και απώλεια εμπιστοσύνης προς το φάρμακο.. χωρίς το καημένο να φταίει! Ασ’ το να κάνει τη δουλειά του, παίρνοντάς το για όσες μέρες σε συμβούλεψε ο γιατρός σου.
(11) Θέλω μια βιταμίνη, πες μου γρήγορα ποια είναι η καλύτερη, να την πάρω!
Όταν επιλέγουμε ένα συμπλήρωμα διατροφής το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να ορίσουμε τον σκοπό μας: γιατί το έχουμε ανάγκη, τι προσδοκούμε; Αφού απαντήσουμε σε αυτά και αφού κάνουμε τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, συνήθως βρίσκουμε τη σωστή βιταμίνη για εμάς.
(12) Δεν θέλω φυσικά φάρμακα είναι μούφα.. καλά δε λέω;
Αν ο Ιπποκράτης δεν είχε παρατηρήσει ότι ο φλοιός της Ιτιάς έχει καταπραϋντική δράση, δεν θα είχαμε την ασπιρίνη – κι αυτό κάτι μας λέει! Η φύση μας προσφέρει απλόχερα βότανα και φυσικά φάρμακα, αλλά εμείς οφείλουμε να τα αξιοποιούμε σωστά. Δες το επόμενο βιντεάκι μας, όπου θα σου πω για τα βότανα και τα φυσικά φάρμακα!
Και να θυμάσαι: δεν είναι ντροπή να ρωτάς το φαρμακοποιό σου. Ακόμη κι αν κάτι σου φαίνεται απλό, η χαζό.. ρώτα, δεν χάνεις τίποτα!
Δες ολόκληρο το βίντεο εδώ.