03 Φεβ 2022
Φάρμακα: Φύλλο Οδηγιών | Θεμιστοκλής Τσίτσος | TEDxAthens

Μπορεί να το βλέπουμε σαν το μικρό διαβολάκι του φαρμάκου. Μπορεί να μη το διαβάζουμε ποτέ. Μπορεί, όταν το βγάζουμε από το κουτάκι, να μας εκνευρίζει που δεν διπλώνεται και μπαίνει εύκολα ξανά μέσα. Τι είναι τελικά αυτό το φύλλο οδηγιών; Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος μας εξηγεί γραμμή με γραμμή το περίεργο αυτό φυλλαδιάκι που θα βρούμε (μαγικά) διπλωμένο μέσα στο κουτί κάθε φαρμάκου. Χωρίς πολλά-πολλά: φύλλο οδηγιών #madesimple

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Μπορεί να το βλέπουμε σαν το μικρό διαβολάκι του φαρμάκου. Μπορεί να μη το διαβάζουμε ποτέ. Μπορεί, όταν το βγάζουμε από το κουτάκι, να μας εκνευρίζει που δεν διπλώνεται και μπαίνει εύκολα ξανά μέσα. Τι είναι τελικά αυτό το φύλλο οδηγιών; Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος μας εξηγεί γραμμή με γραμμή το περίεργο αυτό φυλλαδιάκι που θα βρούμε (μαγικά) διπλωμένο μέσα στο κουτί κάθε φαρμάκου. Χωρίς πολλά-πολλά: φύλλο οδηγιών #madesimple

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αυτό είναι το φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου levodopa+benserazide hydrochloride και έχει πολύ συγκεκριμένο λόγο ύπαρξης! Έχει μέσα γραμμένες όλες τις πληροφορίες για να είσαι ασφαλής κατά τη θεραπεία σου. .. Ίσως το κάνεις τελικά σαΐτα, ίσως όχι: δες το βίντεο ως το τέλος και αποφάσισε! 

Ξεκινάμε! Το φύλλο οδηγιών περιέχει τις εξής πληροφορίες:

Προσδιορισμός του φαρμακευτικού προϊόντος:
Εδώ αποσυναρμολογείται το φάρμακο, δηλαδή βλέπουμε από τι αποτελείται, τι δραστικές ουσίες έχει και τι έκδοχα έχει. Ψιτ, παρεμπιπτόντως, έκδοχο θεωρείται ό,τι αδρανές προστίθεται μέσα στο φάρμακο για να βελτιώσει χρώμα, όψη, αφή, οσμή, γεύση ή να βοηθήσει τη δραστική ουσία να δράσει καλύτερα. Χωρίς τα έκδοχα δεν θα είχαμε φάρμακο!
Οπότε ρίξε μια ματιά, γιατί μπορεί να έχεις αλλεργία σε κάποιο συστατικό.

Μπορείς να δεις και τις διαθέσιμες φαρμακοτεχνικές μορφές που κυκλοφορούν: δηλαδή, αν εσύ έχεις πάρει το φάρμακο σε χάπι, εδώ μαθαίνεις ότι κυκλοφορεί και σε σιρόπι. Και στο σιρόπι πάντως, το ίδιο φύλλο οδηγιών θα βρεις μέσα! 


Τι πρέπει να γνωρίζεις για το φάρμακο:

Εδώ θα βρεις:

- Πληροφορίες για τον τρόπο δράσης του φαρμάκου 
- Τις ενδείξεις του, δηλαδή τον λόγο για τον οποίο συστήνεται
- Τις αντενδείξεις του, δηλαδή πότε δεν πρέπει να χορηγηθεί

Πέρα από τις αντενδείξεις ενός φαρμάκου, που απαγορεύουν, υπάρχουν και οι ειδικές προφυλάξεις, οι οποίες προειδοποιούν:
Εδώ αναλύονται οι περιπτώσεις συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού που μπορούν να πάρουν το φάρμακο, αλλά χρειάζεται προσοχή και παρακολούθηση.
Σ’ αυτό το κομμάτι θα βρεις επίσης τι χρειάζεται να γνωρίζεις σε περίπτωση που ανήκεις στις λεγόμενες “ευπαθείς” ομάδες, όπως είναι οι εγκυμονούσες, οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, αλλά και οι οδηγοί. ΟΚ, οι οδηγοί δεν είναι ευπαθής ομάδα, αλλά αν πρόκειται να οδηγήσεις τρακτέρ, καλό θα ήταν να ρίξεις μια ματιά εδώ!

Πάμε παρακάτω!
Έχουμε τις αλληλεπιδράσεις του φαρμάκου: 
Γίνεται μια τροφή, το αλκοόλ, ή ένα άλλο φάρμακο να επηρεάσει τη δράση του φαρμάκου; Πώς δεν γίνεται!
Μια αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, δηλαδή να καθυστερήσει η ολοκλήρωση της θεραπείας, ή και σε μειωμένη ασφάλεια του φαρμάκου. Σε κάθε περίπτωση, μας οδηγεί σε διαφορετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Για αυτό και είναι σούπερ-SOS να διαβάζεις αυτό το κομμάτι!

Στο φύλλο οδηγιών αναφέρεται φυσικά και η δοσολογία:
Κοίταξε, όταν λέμε δοσολογία, δεν εννοούμε μόνο τα mg. Εδώ θα βρεις τα πιο συχνά δοσολογικά σχήματα - ανάλογα, φυσικά, με το σκοπό για τον οποίο σου έχει χορηγηθεί το φάρμακο. 
Ακόμα, εδώ βλέπεις:

- Το πόσο συχνά θα πρέπει να το παίρνεις,
- Την προτεινόμενη διάρκεια της θεραπείας,
- Τι θα κάνεις αν ξεχάσεις να πάρεις μια δόση,
- Τι θα συμβεί αν διακόψεις το φάρμακο απότομα,
- Τι θα συμβεί αν κάνεις μίνι γκάφα και πάρεις κατά λάθος παραπάνω δόσεις του φαρμάκου.

Εκείνο που θέλω να θυμάσαι είναι να ακολουθείς πάντα το θεραπευτικό σχήμα που έχει επιλέξει ο γιατρός σου για σένα: εκείνος ξέρει!

Προχωράμε στις κάπως παρεξηγημένες ανεπιθύμητες ενέργειες
Αυτές αφορούν στα συμπτώματα που σκάνε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σαν έκπληξη.. η οποία συνήθως δεν είναι και ευχάριστη!

Οπότε, εδώ βλέπεις να αναφέρονται κάποια σπάνια περιστατικά που έχουν καταγραφεί ως ανεπιθύμητες ενέργειες του συγκεκριμένου φαρμάκου. Χρήσιμο, αλλά να μην το παρερμηνεύουμε! Το ότι συνέβη σε κάποιον κάτι, με πιθανότητα 1 στο 1.000.000, δεν είναι λόγος να πανικοβληθείς και να μην πάρεις το φάρμακο.

Για δες το ξεχωριστό βίντεο που έχουμε φτιάξει, όπου αναλύουμε τις παρενέργειες και τις ανεπιθύμητες ενέργειες!

Τέλος, θα βρεις και γενικές οδηγίες για την ασφαλή φύλαξη των φαρμάκων, αλλά και για το τι πρέπει να κάνεις αν λήξουν
Κοίτα έγκαιρα την ημερομηνία λήξη και, αν βρεις κάτι που δεν το έχεις πια ανάγκη, δώρισέ το

Εν ολίγοις, αν επιλέγαμε 3 SOS σημεία τα οποία καλείσαι να κοιτάς πάντα, ακόμη κι αν βιάζεσαι, θα λέγαμε πως είναι οι αντενδείξεις, οι προειδοποιήσεις και οι αλληλεπιδράσεις. Για όλα τα υπόλοιπα μπορείς να ανατρέξεις στο φύλλο οδηγιών την στιγμή που το έχεις ανάγκη- αρκεί, φυσικά, να το έχεις αφήσει ήσυχο μέσα στο κουτάκι του.
 

Δες ολόκληρο το βίντεο εδώ

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.