14 Απρ 2022
7 λάθη που κάνεις με τα Προβιοτικά

Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και των επιδράσεων των προβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου και γενικά στην υγεία μας, σήμερα θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε 7 λάθη που κάνεις με τα προβιοτικά. Έτοιμοι;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και των επιδράσεων των προβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου και γενικά στην υγεία μας, σήμερα θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε 7 λάθη που κάνεις με τα προβιοτικά. Έτοιμοι;

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Ύστερα από μια ενδελεχή έρευνα και αξιολόγηση όλων των παραμέτρων και των επιδράσεων των προβιοτικών στο μικροβίωμα του εντέρου και γενικά στην υγεία μας.
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος, είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι και αφού μελέτησα πολύ σήμερα θα προσπαθήσουμε να επιδιορθώσουμε 7 λάθη που κάνεις με τα προβιοτικά, γι αυτό μείνε ως το τέλος!

Ξεκινάμε, NO1. Ποιο προβιοτικό παίρνεις;

Μπαίνεις στο φαρμακείο και μου λες θέλω το καλύτερο προβιοτικό που έχεις, το πιο δυνατό. Και η ερώτηση είναι η εξής:
To πιο δυνατό είναι και το καλύτερο για εσένα τη δεδομένη χρονική στιγμή; Ε;

Για να δούμε, ένα δυνατό προβιοτικό έχει (1) πολλά προβιοτικά βακτήρια σε αριθμό και (2) πολλές διαφορετικές οικογένειες, στελέχη όπως λέμε. Τη θέλουμε αυτή την ποικιλία, γιατί κάθε διαφορετικό προβιοτικό στέλεχος επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο το εντερικό περιβάλλον, αλλά και γενικά τον οργανισμό μας. Ωραία ως εδώ.
Όμως εγώ σε σχέση με ‘σένα έχω διαφορετικές ανάγκες. Είμαστε τόσο διαφορετικά ίδιοι!

-Και στα προβιοτικά ισχύει αυτό;


-Βεβαίως! Εγώ ας πούμε έχω ευερέθιστο έντερο, αν πάω με τη μια και πάρω το πιο δυνατό προβιοτικό το πιο πιθανό είναι να ενταθούν τα συμπτώματα, γιατί τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί με προσωπικότητα. Θα μπουν μέσα, θα κάνουν κι αυτά τα δικά τους αέρια.
Σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν συστήνεται να ξεκινήσεις με κάτι ελαφρύ και σταδιακά να προχωρήσεις σε κάτι πιο δυνατό.
Όπως όταν μαθαίνεις να περπατάς δεν μπορείς με τη μια να αρχίσεις να τρέχεις.
Συμπέρασμα καλούμαστε να κατανοήσουμε ότι δεν είναι όλα τα προβιοτικά ίδια, χρειάζεται να επιλέγουμε κάθε φορά εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες και την ηλικία μας.

ΝΟ2. Εντυπωσιακές ετικέτες! 


Σε πολλά σκευάσματα θα δεις κάτι τεράστια νούμερα προβιοτικών που εντυπωσιάζουν. 50 δις προβιοτικά, 100δις προβιοτικά. 
Αν ψάξεις στα μικρά γράμματα θα δεις ότι πολλές φορές αυτό αφορά τις 2 κάψουλες ή ότι αφορά την ημερομηνία παραγωγής. Άκου τώρα, δηλαδή όταν φτιάχτηκε το προϊόν είχε ένα τεράστιο αριθμό προβιοτικών. Χαίρω πολύ. Μετά ανοίγεις το προϊόν το βάζεις στο ψυγείο - γιατί πολλά συμπληρώματα με προβιοτικά μετά το άνοιγμα συνίσταται να φυλάσσονται στο ψυγείο- με μικρά γράμματα το λέει κι αυτό. Μετά το βγάζεις από το ψυγείο, το ξαναβάζεις.
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί ευαίσθητοι στην υγρασία και όλο αυτό δημιουργεί απώλειες.
Φρόντισε να επιλέγεις σκευάσματα που εγγυώνται ότι μέχρι την ημερομηνία λήξης ο αριθμός των προβιοτικών βακτηρίων μένει αμετάβλητος. Γίνεται. Υπάρχουν τεχνικές με τις οποίες τα προβιοτικά διατηρούνται φρέσκα, ζωντανά, αλλά ανενεργά. Σα χειμερία νάρκη φαντάσου το. Μόλις μπουν στον οργανισμό και έρθουν σε επαφή με υγρασία, τσουπ ενεργοποιούνται και μας προσφέρουν τα οφέλη τους.
Οι συγκεκριμένες τεχνικές εξασφαλίζουν προφανώς σταθερότητα και κατά την αποθήκευση, άρα δεν χρειάζεται και φύλαξη στο ψυγείο. Σούπερ! 

Προχωράμε ΝΟ3. Πώς παίρνεις το προβιοτικό σου;

-Εγώ το παίρνω το πρωί μαζί με τον αχνιστό καφέ μου, πειράζει;
-Μάντεψε! Τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα στη ζέστη, όλοι έχουμε τις ευαισθησίες μας. 
Αν λοιπόν πάρεις προβιοτικό και το συνδυάσεις με κάτι ζεστό θα χάσεις σε απόδοση και δεν το θέλουμε.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ο ιδανικός τρόπος λήψης των προβιοτικών είναι με άδειο στομάχι, διότι τότε η παραγωγή οξέος είναι σε χαμηλά επίπεδα και τα προβιοτικά μπορούν να εισχωρήσουν στο λεπτό και στο παχύ έντερο πιο εύκολα. 

-Βέβαια, τώρα τα σταμάτησα τα προβιοτικά γιατί έχουν γλουτένη και λακτόζη διάβασα. Και με ενοχλούν.
-Μόλις μου έδωσες πάσα για το ΝΟ4.
Δεν είμαστε στο 1900. Υπάρχουν ποιοτικά συμπληρώματα με προβιοτικά τα οποία είναι χωρίς γλουτένη, χωρίς ζάχαρη, χωρίς λακτόζη, χωρίς χωρίς χωρίς. Και μάλιστα τα συγκεκριμένα σκευάσματα είναι ιδανικά και για εσένα που δυσκολεύεσαι στην κατάποση, γιατί η καψουλίτσα μπορεί να ανοιχτεί και να προστεθεί σε κάποιο ρόφημα χωρίς να χάσει καθόλου τη δράση της.Προσοχή όπως είπαμε νωρίτερα όχι σε καυτά.

Πάμε στο ΝΟ5. Δεν παίρνω προβιοτικά γιατί τρώω γιαούρτια. Καλά δεν είμαι; 

To γιαούρτι με πέτσα...
-Με φρουτάκια και ζαχαρίτσα κάνει;
-Δεν σχολιάζω καν. Το γιαούρτι με πέτσα λοιπόν, το κλασσικό, το παραδοσιακό, περιέχει Lactobacillus bulgaricus και Streptococcus thermophilus, σύμφωνοι. 
Ωστόσο δεν ξέρουμε ακριβώς ποια άλλα στελέχη μπορεί να περιέχει και σε τι ποσότητα. Δεν είναι κάτι standard. 
Πρώτον λοιπόν δεν ξέρουμε ποια και πόσα προβιοτικά θα πάρουμε. Δεύτερον, το γιαούρτι είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση και όπως κάθε τέτοιο τρόφιμο τείνει να έχει υψηλά ποσοστά ισταμίνης. Και η ισταμίνη τείνει να προκαλεί αλλεργίες, ευαισθησίες, δυσανεξίες.
Και τρίτον και βασικότερο, δεν ξέρουμε πόσα προβιοτικά από το γιαούρτι θα επιβιώσουν στα οξέα του στομάχου.
Συμπέρασμα: Φάε γιαούρτι, έχει πολλά οφέλη, αν φας ένα μπιτόνι από γιαούρτι κάτι θα αποκομίσεις και σε προβιοτικά, καλή όρεξη!
Εναλλακτικά ίσως καλύτερα να προτιμήσεις συμπληρώματα με προβιοτικά τα οποία είναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου, μπορούν να τα διαπεράσουν και να φτάσουν με ασφάλεια στο στόχο τους.

NO6. Παίρνεις προβιοτικά και δεν λαμβάνεις μαζί φυτικές ίνες. 

Τα προβιοτικά Χάπι μου είναι μόνο ένα μέρος του παζλ για την υγεία του εντέρου. Είναι σημαντικό παράλληλα να καταναλώνουμε πολλές φυτικές ίνες και από τη διατροφή μας αλλά και από κάποιο ποιοτικό συμπλήρωμα διατροφής υδατοδιαλυτών φυτικών ινών.
-Γιατί έτσι;
-Δύο βασικοί λόγοι: Πρώτον, οι περισσότερες φυτικές ίνες λειτουργούν ως πρεβιοτικά, δηλαδή τρέφουν τα προβιοτικά, τα ταΐζουν και συνεισφέρουν, ώστε να χτιστεί η βέλτιστη πεπτική ισορροπία. Να το εξηγήσω και πιο απλά αν πάρεις μια κότα και πίτουρο για να την θρέψεις θα έχεις καλύτερο αποτέλεσμα από το να πάρεις την κότα σκέτη. Κάτι αντίστοιχο φαντάσου με τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά.

Και δεύτερον, οι φυτικές ίνες ομαλοποιούν την κινητικότητα του εντέρου και μεταξύ άλλων ανακουφίζουν από συμπτώματα διάρροιας ή δυσκοιλιότητας.
Αν θέλεις να μάθεις παραπάνω για τις δράσεις των φυτικών ινών και το γιατί είναι σημαντικές, άσε ένα σχόλιο από κάτω και θα φροντίσω να κάνω νέο βίντεο. 

Και τέλος φτάσαμε στο ΝΟ7. Δεν παίρνω προβιοτικά γιατί δεν τα χρειάζομαι ρε φίλε.

-Ε δεν τα χρειάζομαι
-Ίσως δεν τα χρειάζεσαι. Όμως άκου αυτό: Κάθε τι γύρω μας επηρεάζει τη χλωρίδα του εντέρου και προκαλεί ανισορροπίες.
Το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα πρόσθετα τροφίμων, το χλώριο του νερού, ορισμένα φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά - τα οποία μπορεί να λάβουμε είτε άμεσα όταν κάνουμε αντιβιοτική θεραπεία είτε έμμεσα όταν καταναλώνουμε κρέας το οποίο τις περισσότερες φορές έχει λάβει αντιβιοτικά. 
Η αύξηση ηλικίας, άτομα άνω των 50 ετών έχουν αυξημένες ανάγκες σε μπιφιδοβακτήρια - μην ψαρώνεις μια συγκεκριμένη οικογένεια προβιοτικών είναι.
Το στρες σωματικό ή ψυχολογικό. Η διατροφή, αλλάζοντας τη διατροφή σου σε vegan αλλάζεις την χλωρίδα του εντέρου σου σε μία μόλις ημέρα.

Κάποια από αυτά μπορείς να τα προλάβεις: να βάλεις ένα φίλτρο νερού, να βελτιώσεις τον τρόπο ζωής σου, να γυμνάζεσαι δεν μπορούμε όμως να ζούμε σε χαρτόκουτα αποστειρωμένοι.
Κι αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε σε ένα μεγάλο βαθμό αυτές τις ανισορροπίες, τα προβιοτικά σε συμπλήρωμα διατροφής μάλλον είναι μια καλή λύση. Μην ξεχάσεις να δεις και το special βίντεο για τα 5 οφέλη των προβιοτικών στην υγεία μας όπου εξηγώ περισσότερα. Κι ύστερα αποφασίζεις αν τα χρειάζεσαι ή όχι.

Αυτό ήταν! Ένα πλήρες οπτικοακουστικό εγχειρίδιο χρήσης για τα προβιοτικά έφτασε στο τέλος του και εύχομαι να έμαθες κάτι. Αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.