24 Φεβ 2022
Αδυνάτισμα | Μάνος Δημητρούλης & Θεμιστοκλής Τσίτσος

Κόλλα 5 Χάπι! 
Σήμερα κοντά μας ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης απαντά στις δικές σας 5 ερωτήσεις για το Αδυνάτισμα!

1. Τι πρέπει να κάνω για να αδυνατίσω; 
2. Τα TIPS του Μάνου Δημητρούλη για το Αδυνάτισμα  και τη Μείωση Όρεξης
3. Κετογονική Δίαιτα Vs Διαλειμματική Νηστεία
4. Γιατί ξαναπαίρνουμε κιλά μετά από μια Δίαιτα;
5. Συμπληρώματα Διατροφής για Αδυνάτισμα 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κόλλα 5 Χάπι! 
Σήμερα κοντά μας ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Μάνος Δημητρούλης απαντά στις δικές σας 5 ερωτήσεις για το Αδυνάτισμα!

1. Τι πρέπει να κάνω για να αδυνατίσω; 
2. Τα TIPS του Μάνου Δημητρούλη για το Αδυνάτισμα  και τη Μείωση Όρεξης
3. Κετογονική Δίαιτα Vs Διαλειμματική Νηστεία
4. Γιατί ξαναπαίρνουμε κιλά μετά από μια Δίαιτα;
5. Συμπληρώματα Διατροφής για Αδυνάτισμα 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Κόλλα 5, Χάπι!

- Καλώς τον! Τι έγινε;

- Σούπερ.
Σήμερα κοντά μας ο Μάνος Δημητρούλης, κλινικός διαιτολόγος, έξπερτ στο είδος του παρακαλώ, θα απαντήσει στις δικές σας 5 ερωτήσεις για το αδυνάτισμα. Μάνο, καλώς ήρθες.

- Καλώς σας βρήκα. Είμαι πανέτοιμος να ακούσω τι θέλει να μάθει ο κόσμος.

- Θα είμαι απαιτητικός και πολύ γρήγορος. Πάμε κατευθείαν στην 1η ερώτηση.

Δικές σας ερωτήσεις.

Με ρωτάει κάποιος: Τι πρέπει να κάνω για να αδυνατίσω;

Νομίζω η πιο προφανής ερώτηση.

- Ναι, είναι τόσο εύκολη ερώτηση και είναι τόσο δύσκολη η απάντηση, αλλά και η διαδικασία της απώλειας βάρους αυτή καθαυτή, δεν είναι;

- Μμμ.

- Έτσι, όπως έχουμε στη σημερινή κοινωνία αγχθωθεί τόσο πολύ, στεναχωρηθεί τόσο πολύ η αλήθεια είναι ότι το φαγητό είναι μια πολύ εύκολη
διέξοδος. Όλοι θέλουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό μας. Πλέον παίρνει πολύ υψηλή θέση στο τι θέλουμε να κάνουμε μέσα στη μέρα. Είναι αυτό που περιμένουμε όλοι πως και πως, το Φαγητό, τι θα φάμε.

- Ιεροτελεστία.

- Ακριβώς. Αυτό μας οδηγεί στο να τρώμε πιο συχνά, να τρώμε περισσότερο έξω, να τρώμε μεγαλύτερες μερίδες και να αναζητάμε την απόλαυση μέσα από το φαγητό. Είναι απόλυτα λογικό, λοιπόν, ο κόσμος να δυσκολεύεται να χάσει κιλά ή και να συντηρήσει τα ήδη υπάρχοντα. Δεν πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι πρέπει να μπαίνουμε σε διαδικασίες στερητικές για μία ακόμη φορά, για να χάσουμε κάποια κιλά. Αυτό που πρέπει όλοι να σκεφτείτε είναι το εξής. Γνωρίστε τις διατροφικές σας αδυναμίες, καταλάβετε λίγο τι πηγαίνει καλά, τι όχι, αρχίστε να βγάζετε τις περιττές, τις τζάμπα θερμίδες από τη διατροφή σας που δεν τις ευχαριστιέστε τόσο κι αρχίστε να κάνετε περισσότερο focus στο τι είναι σημαντικό για σας. Εάν είσαι άνθρωπος του γλυκού...

- Έρχομαι τώρα σαν πελάτης, Μάνο, στο γραφείο σου και σου λέω: "Κάθε απόγευμα μετά το μεσημεριανό μου, θέλω να φάω δυο σοκολάτες, πειράζει;"

- Εντάξει, δεν μπορείς να τρως δυο σοκολάτες κάθε μέρα, να σου πω την αλήθεια, αλλά αυτό που λέμε εμείς είναι ότι αν ένας άνθρωπος είναι του γλυκού, τότε, θα κοιτάξουμε η διατροφή του να έχει κάποιες παραπάνω θερμίδες από τις γλυκές επιλογές, ώστε ο διαιτόμενος να είναι ικανοποιημένος και μπορεί μακροπρόθεσμα να συντηρήσει ένα πρόγραμμα διατροφής για να χάσει τα κιλά και θα κόψουμε θερμίδες από αλμυρά σνακ, από άλλα λάθη που γίνονται μέσα στη μέρα, αλλά πρέπει την αδυναμία τη διατροφική του καθενός, να τη σεβαστούμε, να την ενστερνιστούμε, να την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας ώστε αυτό που θα κάνουμε να γίνει λίγο περισσότερο τρόπος ζωής. Ένας άνθρωπος, παράδειγμα από την άλλη, μπορεί να έχει μια στρεσογόνο ημέρα και θέλει το βραδάκι να πιει 2 ποτήρια κρασί, θα το επιτρέψουμε κι αυτό.

- Έτσι, σωστό.

- Και θα κόψουμε τις περιττές θερμίδες από κάπου αλλού μέσα στην ημέρα. Αυτός είναι ένας τρόπος για μια βιώσιμη διατροφή για να χάσουμε κιλά και να τα συντηρήσουμε σε βάθος χρόνου. Να ακούμε τον εαυτό μας, να κάνουμε και τις ατασθαλίες μας, δεν θέλει πολύ στερητικές διατροφές, δεν θέλει πολύ απότομες αλλαγές θέλει προσωποποιημένα προγράμματα με σεβασμό στη διατροφική αδυναμία του καθενός.

- Τέλεια, τέλεια. Ακούμε το σώμα μας και προσαρμοζόμαστε, λοιπόν.

Πάμε στη 2η ερώτηση. Τα TIPS του Μάνου Δημητρούλη για το Αδυνάτισμα  και τη Μείωση Όρεξης

- Κάποια tips, ε; Εντάξει, νομίζω όλοι έχουμε ακούσει ότι πρέπει να κάνουμε μικρά συχνά γεύματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό βοηθάει, ένα όμως tip, που δεν εφαρμόζουμε πάρα πολύ είναι ότι σε όλα τα γεύματα θα πρέπει να υπάρχει και πρωτεΐνη. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που κάνουν σκέτα υδατανθρακικά σνακς ή και γεύματα. Το να φας, ας πούμε, σκέτα φρούτα για ενδιάμεσο γεύμα, είναι λάθος. Το να πιεις χυμό φρούτων για ενδιάμεσο γεύμα είναι λάθος, το να κάνεις ένα smoothie με φουλ υδατάνθρακες που δεν περιέχει πρωτεΐνη είναι λάθος, γιατί κάνεις μεγάλα κι απότομα peaks...

- Οκέι.

- ...στην καμπύλη γλυκόζης και ινσουλίνης, με αποτέλεσμα, να πεινάς περισσότερο στις επόμενες ώρες και στα επόμενα γεύματα. Άρα λοιπόν βασικό tip, σε οποιοδήποτε γεύμα σας να υπάρχει πρωτεΐνη, να υπάρχει γαλακτοκομικό, αυγό, κοτόπουλο, να υπάρχουν λίγοι ξηροί καρποί και να μην είναι σκέτοι υδατάνθρακες. Ακόμη και σε ένα γεύμα, που θα θελήσετε να φάτε σκέτα μακαρόνια σε περίοδο δίαιτας βάλτε και λίγη πρωτεΐνη, καλύτερα να φας μακαρόνια με κιμά, παρά να φας σκέτα μακαρόνια.

- Πολύ καλό.

- Ένα tip αυτό για την πρωτεΐνη. Μην ξεχνάτε να πίνετε νερά. Πίνετε νερά όλη μέρα. Πολλές φορές ο οργανισμός μας μπερδεύει την έλλειψη ενέργειας με τη δίψα και ουσιαστικά νιώθουμε ότι πεινάμε αλλά είμαστε αφυδατωμένοι.

- Σωστό.

- Προσέξτε πάρα πολύ τα νερά. Άλλο ένα tip να δώσω, πολύ αγαπημένο, όταν νιώθετε ότι θέλετε να φάτε κάτι έξτρα στη διατροφή σας που δεν το έχεi το διαιτολόγιο σας ή γενικά μέσα στην ημέρα σας, αν δεν κάνετε διατροφή, προτιμήστε οτιδήποτε είναι τραγανό. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα κρατσανιστά προϊόντα, το να φας καρότα ή αγγούρια ή έστω και κράκερς βοηθούν περισσότερο στο να χορτάσεις, στο να δοθεί στον εγκέφαλο αυτή η εντολή ότι χορταίνεις και συν της άλλης βοηθάει πάρα πολύ στο στρες. Τρώμε λοιπόν λιγότερο, όταν τρώμε τραγανά πράγματα. Ένα ακόμη tip πάρα πολύ σημαντικό, βρείτε μια αγαπημένη δραστηριότητα και ξεκινήστε την. Αν δεν υπάρχει δραστηριότητα, μια ζωή θα πασχίζετε να χάσετε κιλά.

- Πολύ σημαντικό.

- Ο ρόλος της δραστηριότητας δεν είναι μόνο ότι πας και καις κάποιες θερμίδες είναι ότι αλλάζει η καθημερινότητά σου. Όταν ξέρεις ότι 5 η ώρα θα πας στο γυμναστήριο σου ή θα κάνεις την γυμναστική σου γενικά, δεν θα φας τον αγλέορα το μεσημέρι. Οπότε, θα έχεις προσέξει όλη μέρα τη διατροφή σου συν του ότι όταν τελειώσεις την γυμναστική θα έχεις μια έκρηξη ενδορφινών, δεν θα πεινάς, θα είναι πολύ πιο εύκολο να κοντρολάρεις τη διατροφή, η διατροφή βοηθάει, συγγνώμη, η γυμναστική βοηθάει κι άμεσα κι έμμεσα τη διατροφή και την απώλεια βάρους.

- Και στην ψυχολογία ούτως η άλλως.

- Πολύ σωστά. Και ποτέ, μη γίνονται πράγματα με το ζόρι. Αν ξέρεις ότι πας μισθοφορικά και κάνεις κάποιες προπονήσεις, αυτό θα έχει ημερομηνία λήξης, δεν πρόκειται να τη συνεχίσεις. Βρείτε κάτι που να σας αρέσει.

- Ακριβώς.

- Ακόμη κι ένα ομαδικό άθλημα, κάτι που να είναι λίγο πιο challenging, κάτι που να είναι πιο παιχνιδιάρικο μπορεί να βοηθήσει στο να βρεις την ιδανική για σένα γυμναστική.

- Συνήθειες θέλουμε άλλωστε, να βελτιώσουμε συνήθειες.

- Σούπερ.

Πάμε στην 3η ερώτηση.

Μπαμ μπαμ, έχουμε φτάσει σε κάτι πολύ hot. Θέλουμε να μας πεις τη γνώμη σου για την:

Κετογονική Δίαιτα και Διαλειμματική Νηστεία

- Η αλήθεια είναι ότι είναι οι δύο πιο δημοφιλείς διατροφές, δίαιτες που εφαρμόζονται αυτή την περίοδο από το κόσμο που προσπαθεί να χάσει κιλά, οπότε σίγουρα, πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να μάθει την επιστημονική μας άποψη επ'αυτών των διαιτών. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά επαρκή επιστημονικά στοιχεία πρώτα απ' όλα, όπως συμβαίνει με όλες τις νέες δίαιτες, διότι δεν έχουμε το κατάλληλο χρονικό διάστημα για να εξετάσουμε την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητά τους, τα πιθανά οφέλη υγείας και τους πιθανούς περιορισμούς. Να πούμε για την κετογονική διατροφή που είναι λίγο πιο ξεκάθαρα τα πράγματα εκεί, ότι είναι μια ακόμη διατροφή πολύ υψηλής πρωτεΐνης και πολύ χαμηλών υδατανθράκων. Ανά τα χρόνια, απλά αλλάζουν ονομασίες αυτές οι διατροφές. Παλιότερα ήταν η Ντουκάν, λίγο πιο παλιά αν πάμε ήταν η Ατκινς, τώρα έχουμε την κετογονική που ουσιαστικά είναι ο Μανωλιός που έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Η κετογονική λοιπόν διατροφή, μας περιορίζει πάρα πολύ τους υδατάνθρακες πολύ λογικό λοιπόν, ότι σε περίοδο που τρώμε πολύ λίγους υδατάνθρακες χάνουμε γρήγορα. Την περίοδο αυτή που χάνουμε γρήγορα χάνουμε κυρίως μυική μάζα, γλυκογόνο, και συνεπώς, υγρά. Αυτό σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα, οι πιθανότητες συντήρησης των κιλών που χάνουμε είναι πάρα πολύ περιορισμένες. Ενδεικτικά, να σας πω ότι από παλαιότερες μελέτες επί των γνωστών thrush τέτοιου τύπου υπερπρωτεινικών διατροφών, το ποσοστό επαναπρόσληψης των κιλών των ατόμων που χάναν, στην επόμενη διετία, έφτανε το 95%.

- Ουάου.

- Οπότε το να κάνεις κετογονική και να περιμένεις ότι θα ανήκεις σε αυτό το μαγικό 5% που θα συντηρήσει τα κιλά του σε βάθος χρόνου, είναι λίγο ουτοπικό. Οπότε, κάντε τη χάρη στον εαυτό σας αυτή τη φορά να εφαρμόσετε κάτι πιο ισορροπημένο, κάτι πιο ορθόδοξο.

- Και για την διαλειμματική νηστεία;

- Για τη διαλειμματική νηστεία, ωραία. Εκεί έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να μπορούμε πλέον να πούμε ότι απλά δεν φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σαν μέθοδος δίαιτας σε σχέση με το να περιορίσεις απλά τις θερμίδες σου μέσω ενός ισορροπημένου ορθόδοξου προγράμματος διατροφής. Φαίνεται λοιπόν, να μπορείς να χάνεις και πιο γρήγορα κιλά λίπους αν κάνεις ένα διαιτολόγιο υγιεινής διατροφής. Πολύ κόσμο, μπορεί να τον βολεύει το πλάνο αυτό, ίσως γιατί δεν τους αρέσει να τρώνε πρωινό ή αρκετά τις πρωινές ώρες. Δεν φαίνεται να έχει πολύ κακή επίδραση στην υγεία του ανθρώπου, δεν φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματική σαν μέθοδος για τους άνδρες και λιγότερο αποτελεσματική για τις γυναίκες, διότι υπάρχει μια συσχέτιση εκεί με την αυξητική ορμόνη. Άρα λοιπόν, η διαλειμματική δεν είναι μια δίαιτα που ενθαρρύνουμε τον κόσμο να ακολουθήσει εκτός αν πραγματικά για χ, ψ λόγους τους βολεύει από άποψη προγράμματος. Προτιμούμε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής.

- Σίγουρα μεταξύ των δύο αν ξεχώριζες κάποια, θα ήταν η 2η, σωστά;

- Ναι σωστά. Και πάλι δεν θα την πρότεινα, αλλά σίγουρα δεν θα απέτρεπα, όπως θα απέτρεπα έναν τόσο...με τόση ένταση, έναν άνθρωπο να κάνει κέτο.

- Τέλεια. Νομίζω φτάσαμε στην 4η ερώτηση. Κι απ' ότι έχω διαβάσει είναι μια ερώτηση που δύσκολα την ακούμε κι ήρθε η ώρα να την απαντήσουμε στο Kόλλα 5, Χάπι. Μάνο,

Γιατί ξαναπαίρνουμε κιλά μετά από μια Δίαιτα;

- Ο πιο σημαντικός λόγος που ξαναπαίρνουμε κιλά μετά από ένα πρόγραμμα διατροφής είναι ότι έχουμε πιεστεί πάρα πολύ στην περίοδο της δίαιτας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πέφτουμε με τα μούτρα, να το πω απλά, σε οτιδήποτε μας έχει λείψει όλο αυτόν τον καιρό. Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό στην περίοδο της δίαιτας να έχουμε bits and bites από όμορφα πραγματάκια, να τρώμε νόστιμα. Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που δουλεύω προσωπικά στα γραφεία μου είναι το κομμάτι της υγιεινής μαγειρικής. Θέλουμε ο κόσμος, ακόμα και στην περίοδο της δίαιτας, να εκπαιδεύεται στο να μαγειρεύει πολύ ωραία, πολύ νόστιμα πράγματα με πολύ λίγες θερμίδες. Κι αυτό ουσιαστικά είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για να συντηρηθούν τα κιλά σε βάθος χρόνου. Μαθαίνεις να μαγειρεύεις νόστιμα πράγματα, να τρως κάθε μέρα υγιεινές αλλά πολύ ιδιαίτερες γεύσεις και τις συντηρείς και σε βάθος χρόνου.

- Και προσαρμοσμένο πρόγραμμα υγιεινής διατροφής με βάση το χρόνο που έχει ο καθένας να αφιερώσει. Αλλά σίγουρα υπάρχουν λύσεις και πολύ εύκολες.

- Σίγουρα.
Άρα λοιπόν, το πρώτο και σημαντικό είναι να εκπαιδευόμαστε στο να μαγειρεύουμε σωστά και υγιεινά για να μπορούμε να παίρνουμε την απόλαυση του φαγητού, γιατί αυτή θα τη χρειαζόμαστε πάντα. Έτσι; Δεν γίνεται ξαφνικά να σταματήσουμε να απολαμβάνουμε το φαγητό ή να σταματήσει να μας αρέσει το φαγητό. Άρα, όχι πίεση στην περίοδο της δίαιτας. Ένας δεύτερος λόγος που συνήθως ξαναπαίρνουμε τα κιλά είναι ότι τα χάνουμε λανθασμένα. Κι όταν λέμε ότι τα χάνουμε λανθασμένα μιλάμε για πολύ υποθερμιδικές διατροφές οι οποίες φέρνουν τον μεταβολισμό μας σε ένα πολύ χαμηλό level τελειώνοντας το πρόγραμμα της διατροφής μας, δηλαδή μπορεί ένας άνθρωπος να ξεκινήσει τη δίαιτα με ένα βασικό μεταβολικό ρυθμό στις 1800 θερμίδες, να καίει 1800 θερμίδες χωρίς να κάνει τίποτα, και να την τελειώσει στις 1100 γιατί έχει εκθέσει τον εαυτό του σε πολύ χαμηλές θερμίδες για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο οργανισμός έχει προσαρμοστεί σε αυτές τις χαμηλές θερμίδες και έχει μειώσει πολύ όλες τις μεταβολικές καύσεις και τελικά όταν ξαναρχίζεις να τρως φυσιολογικά 1500-1600 θερμίδες, και 1700, αρχίζεις να προσλαμβάνεις κιλά, η πρόσληψη βάρους αυτή σε απογοητεύει, σε ματαιώνει, κι αυτό τελικά σε οδηγεί στο να ξαναπάρεις τα κιλά τα οποία έχεις χάσει. Ένα τελευταίο που θέλω εδώ να επισημάνω είναι ότι συνήθως δεν συνεχίζει ο κόσμος να εφαρμόζει πράγματα που έμαθε στη διατροφή του και που θα μπορούσε. Υπάρχει και μια αμέλεια λοιπόν.

- Σωστό.

- Γι' αυτό το λόγο προσπαθούμε με τον κόσμο που τελειώνει τις διατροφές του να κάνουμε ένα καλό keep up, έστω και μια φορά το μήνα ή το δίμηνο για κάποιους μήνες να είμαστε βέβαιοι ότι κάποιες συνήθειες έχουν παγιωθεί για να είμαστε σίγουροι ότι τον αφήνουμε πλέον σε καλά χέρια κι ότι μπορεί να συντηρήσει τα κιλά του σε βάθος χρόνου.

-Πολύ αναλυτική η απάντησή σου.

Και φτάσαμε στην 5η και τελευταία ερώτηση, η οποία μου αρέσει και λέει: "Μάνο,

Συμπληρώματα Διατροφής για Αδυνάτισμα

- Στο αδυνάτισμα συγκεκριμένα. Καταρχάς θα απαντήσω με το να πω ότι τα συμπληρώματα διατροφής τη σήμερον ημέρα έχουν ένα ρόλο στη ζωή μας. Βλέπουμε ότι διαρκώς βγαίνουν καινούργιες ελλείψεις και πολύ πιο συχνές ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, όπως για παράδειγμα στη βιταμίνη D, όπου εκεί ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι όταν έχει έλλειψη σε βιταμίνη D, κι επειδή οι διατροφικές πηγές είναι σχετικά ελλιπείς και δύσκολα απορροφήσιμες πρέπει να παίρνει το συμπληρωματάκι του, γιατί η βιταμίνη D συσχετίζεται με το μεταβολισμό και με την διάθεση μας,...

- Παντού, ναι.

- ...είναι πάρα πολύ σημαντική βιταμίνη, άρα λοιπόν σε γενικές γραμμές, ο κόσμος πρέπει να εκπαιδευτεί στο να χρησιμοποιεί σωστά, ορθά και με φειδώ, τα συμπληρώματα διατροφής. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το συμπλήρωμα Ω3 για κόσμο με υψηλή χοληστερίνη που δεν τρώει ψάρια και θαλασσινά, που είναι πάρα πολύ απαραίτητο. Τώρα, σε ότι έχει να κάνει με το αδυνάτισμα, υπάρχουν συμπληρώματα που φαίνεται να έχουν μια μικρή επίδραση. Τα συζευγμένα λινολεϊκά οξέα...

- CLA.

- Μπράβο, για παράδειγμα, είναι μια ουσία η οποία γνωρίζουμε ότι έχει ευεργετική δράση στη λιποδιάλυση αλλά, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι είναι επικουρική αυτή η δράση. Δίνει ένα μικρό ποσοστό στη λιποδιάλυση που θα επέλθει. Η λιποδιάλυση προέρχεται μέσω του ελλείμματος ενέργειας. Όταν τρώμε λιγότερο, λιγότερες θερμίδες από όσες καταναλώνουμε τότε, υπάρχει trigger για λιποδιάλυση.

- Γιατί μου έρχονται στο φαρμακείο και μου λένε: "Θέλω κάτι για να αδυνατίσω τώρα, σε δυο βδομάδες έχω ένα γάμο, δεν μπαίνω στο φόρεμα και τα σχετικά."
Να πούμε ότι μόνα τους τα συμπληρώματα, από τον καναπέ, μάλλον, δεν κάνουν πολλά πράγματα.

- Όχι δε λειτουργούν σχεδόν καθόλου κι ακόμη και σε ένα πρόγραμμα διατροφής να είμαστε, θα μας δώσουν ένα 5, 10, 15% ανάλογα με το άτομο, ανάλογα με τη δραστική ουσία. Υπάρχουν κι άλλα θερμογενετικά προϊόντα που μπορούν να βοηθήσουν στη λιποδιάλυση.

- Βγαίνουν πολλά κάθε τόσο.

- Ναι που είναι ένα κοκτέιλ, συνήθως ουσιών από γνωστές ουσίες λιποδιαλυτικής δράσης, όπως είναι η καφεΐνη,

- Το πράσινο τσάι, όλα αυτά,

- θα μπορούσε κάποιος να τα χρησιμοποιήσει επικουρικά αλλά πάνω απ όλα, ρόλο παίζει η διατροφή και η γυμναστική. Πολλές φορές εγώ τα χρησιμοποιώ πιο πολύ σε κόσμο που βλέπω ότι τα θέλουνε ή σε κόσμο που μπορεί να έχει περάσει αρκετός καιρός και να χρειάζεται ένα μικρό πουσάρισμα, έστω και μέσω του placebo effect,

- Λειτουργεί, η αυθυποβολή, το placebo effect λειτουργούν.

- Ακριβώς, να αρχίσει να λειτουργεί λίγο καλύτερα και πάλι με την διατροφή και την γυμναστική του.

- Σούπερ. Ένα ακόμα επεισόδιο Κόλλα 5, Χάπι έφτασε στο τέλος του. Μάνο, σε ευχαριστώ που ήσουν εδώ. Ήταν χαρά μου!

Κόλλα 5, Χάπι.
Ραντεβού στο επόμενο επεισόδιο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.