29 Μαϊ 2020
5 Βασικά για τα Φάρμακα

Σήμερα θα σου λύσω 5 απορίες για τα φάρμακα που πάντα ήθελες να ρωτήσεις το φαρμακοποιό σου. Ας ξεκινήσουμε. 

 Μπορώ να σπάσω το χάπι στη μέση; 
Μια πάρα πολύ συχνή ερώτηση. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δισκίο και χάπι είναι το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα. Συχνά αποφασίζουμε να σπάσουμε στη μέση ένα χάπι για τον πόνο για παράδειγμα είτε για οικονομία είτε γιατί πονάμε λίγο και πιστεύουμε ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Αυτό δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Όσα δισκία κόβονται έχουν εγκοπή, μια γραμμούλα δηλαδή που τα χωρίζει στη μέση ή μπορεί να έχουν και δύο γραμμές που τα χωρίζει στα τέσσερα.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα σου λύσω 5 απορίες για τα φάρμακα που πάντα ήθελες να ρωτήσεις το φαρμακοποιό σου. Ας ξεκινήσουμε. 

 Μπορώ να σπάσω το χάπι στη μέση; 
Μια πάρα πολύ συχνή ερώτηση. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δισκίο και χάπι είναι το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα. Συχνά αποφασίζουμε να σπάσουμε στη μέση ένα χάπι για τον πόνο για παράδειγμα είτε για οικονομία είτε γιατί πονάμε λίγο και πιστεύουμε ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Αυτό δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Όσα δισκία κόβονται έχουν εγκοπή, μια γραμμούλα δηλαδή που τα χωρίζει στη μέση ή μπορεί να έχουν και δύο γραμμές που τα χωρίζει στα τέσσερα.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα σου λύσω 5 απορίες για τα φάρμακα που πάντα ήθελες να ρωτήσεις το φαρμακοποιό σου. Ας ξεκινήσουμε. 

Μπορώ να σπάσω το χάπι στη μέση; 

Μια πάρα πολύ συχνή ερώτηση. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δισκίο και χάπι είναι το ίδιο πράγμα με άλλο όνομα. Συχνά αποφασίζουμε να σπάσουμε στη μέση ένα χάπι για τον πόνο για παράδειγμα είτε για οικονομία είτε γιατί πονάμε λίγο και πιστεύουμε ότι έτσι θα πάρουμε τη μισή δόση. Αυτό δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Όσα δισκία κόβονται έχουν εγκοπή, μια γραμμούλα δηλαδή που τα χωρίζει στη μέση ή μπορεί να έχουν και δύο γραμμές που τα χωρίζει στα τέσσερα. Αυτά μπορούμε να τα σπάσουμε είτε μόνοι μας με ένα μαχαίρι είτε με μια ειδική συσκευή που λέγεται χαποκόφτης. Σε αυτά, το φάρμακο είναι ομοιογενώς κατανεμημένο στα 2 μέρη. Δηλαδή αν το σπάσω και πάρω το μισό όντως θα πάρω και τη μισή δόση. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή υπάρχουν δισκία που έχουν για αισθητικούς λόγους εγκοπή αλλά δεν πρέπει να κόβονται. Γιατί; Γιατί έχουν επικάλυψη και αν κόψουμε το δισκίο την καταστρέφουμε και τότε έχουμε πρόβλημα.

Ποια είναι τώρα τα βασικά που προσφέρει η επικάλυψη στο χάπι και γιατί είναι τόσο σημαντική που δεν πρέπει να το κόβουμε; 

1. Προσφέρει ανεκτικότητα. Καλύπτει δηλαδή πιθανή δυσάρεστη γεύση ή οσμή του φαρμάκου.

2. Προσφέρει προστασία. Προστατεύει το φάρμακο από τα οξέα του στομάχου που μπορεί να το καταστρέψουν μέχρι να φτάσει στον τόπο που προορίζεται να απορροφηθεί, στο έντερο για παράδειγμα.

3. Προσφέρει ρύθμιση δράσης. Αυτό είναι το σημαντικότερο ίσως καθώς η επικάλυψη ρυθμίζει την αποδέσμευση του φαρμάκου. Υπάρχουν δισκία βραδείας αποδέσμευσης που αποδεσμεύουν το φάρμακο σταδιακά στον οργανισμό μέσα σε 8 ώρες. Αυτό συμβαίνει και με πολλά σκευάσματα βιταμίνης C ή και με άλλα συμπληρώματα διατροφής σε επικαλυμμένα δισκία. Υπάρχουν και δισκία ελεγχόμενης αποδέσμευσης που έχουν δύο δραστικές ουσίες στα οποία η μια μπορεί να αποδεσμεύεται μέσα σε 5 λεπτά και η άλλη σε 8 ώρες. Αφού σου εξήγησα όλα αυτά για την επικάλυψη και σίγουρα βαρέθηκες, καταλαβαίνεις ότι αν σπάσεις ένα τέτοιο χάπι καταστρέφεις όλο το σύστημα αποδέσμευσης. Και όλα πάνε στράφι. Χρειάζεται προσοχή πριν αποφασίσουμε τελικά να το σπάσουμε. Τις περισσότερες φορές δεν θα πάθουμε κάτι αλλά το πιθανότερο είναι να έχουμε σημαντικές απώλειες στη δράση συν την ταλαιπωρία τη δική μας φυσικά, αφού δεν μας βοηθήσει όσο περιμέναμε. Σε περιπτώσεις φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις βέβαια τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σοβαρά. Ας δούμε τώρα τι πρέπει να κάνεις πριν σπάσεις ένα χάπι. Πρώτα κοιτάς αν έχει εγκοπή, αν έχει μπορεί και να κόβεται, έπειτα πας στο φύλλο οδηγιών, σε αυτό το διπλωμένο πάπυρο δηλαδή που υπάρχει μέσα σε κάθε κουτί, στο σημείο δοσολογία τρόπος χορήγησης ή πώς να πάρετε το. Εκεί αναφέρεται αν το χάπι μπορεί να κοπεί ή όχι. Αν συνεχίζεις να έχεις αμφιβολίες μη ντραπείς, ρώτα το γιατρό ή το φαρμακοποιό σου. Γι αυτό είμαστε εδώ, για να σε φροντίσουμε. 

Πάμε για τις δύο επόμενες ερωτήσεις. 

Μπορώ να κάνω το χάπι σκόνη; Μπορώ να το μασήσω; 

Η απάντηση είναι Όχι. Μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις αν σε έχει καθοδηγήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σου. Να θυμάσαι πως όταν θρυμματίζεις ένα χάπι ή το μασάς όλη η δραστική ουσία του φαρμάκου απελευθερώνεται στον οργανισμό μέσα σε 5-10 λεπτά. Κι αν το φάρμακο έχει σχεδιαστεί να δουλεύει σταδιακά στον οργανισμό για 8 ώρες; Πολύ απλά κινδυνεύεις από ΥΠΕΡδοσολογία γιατί παίρνεις γρήγορα και απότομα όλη τη δόση του φαρμάκου από την αρχή, κάτι που δεν θα έπρεπε. Απ’ την άλλη αν έχει σχεδιαστεί να διαλυθεί στο έντερο δεν καταφέρνει να φτάσει ποτέ εκεί αφού τα οξέα του στομάχου το καταστρέφουν νωρίτερα. Το αποτέλεσμα; Δεν δρα σωστά. 

Έχεις κι άλλες ερωτήσεις; Εδώ είμαι για να απαντάω. Έχω Ναι! 

Μπορώ να διαλύσω το χάπι  σε νερό; Μπορώ να ανοίξω τις κάψουλες;

Θυμήσου ότι τα χάπια δεν έχουν σχεδιαστεί να διαλύονται σε νερό. Γι αυτό το λόγο υπάρχουν τα αναβράζοντα. Αντίστοιχα το περίβλημα της κάψουλας υπάρχει για κάποιο λόγο εκεί και προστατεύει το περιεχόμενο, δηλαδή το φάρμακό μας, από τα οξέα του στομάχου. Δεν είναι σαν τη φλούδα από το φρούτα που καμιά φορά την αφαιρούμε. Καταλαβαίνω όμως ότι πολλοί από μας, συγκεκριμένα ένας στους τρεις ανθρώπους, έχουν σοβαρό πρόβλημα με την κατάποση κυρίως ψυχολογικό και αυτό οφείλεται στο μέγεθος το χαπιού ή της κάψουλας. Αυτό μας αποθαρρύνει πολλές φορές και μειώνει τη συμμόρφωσή μας στη φαρμακευτική αγωγή, κάτι που σίγουρα δεν θέλουμε. Αν ζορίζεσαι μπορείς να επιλέξεις κάποια άλλη μορφή φαρμάκου όπως σιρόπι, υπόθετο ή αναβράζοντα δισκία.

Αν δεν έχεις άλλη επιλογή θα σου δείξω τώρα την καλύτερη μέθοδο για να καταπίνεις ευκολότερα τα φάρμακα.

Έρχεται από το πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία και είναι 88% πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη τεχνική.
Δες.
Θα χρειαστώ ένα μπουκάλι με νερό και μία κάψουλα. Τοποθετούμε την κάψουλα πάνω στη γλώσσα, παίρνουμε μια γουλιά νερό (χωρίς να καταπιούμε), σκύβουμε ελαφρώς το κεφάλι προς τα εμπρός. Έπειτα καταπίνουμε το νερό και την κάψουλα. 
Επειδή μία κάψουλα έχει συνήθως πυκνότητα χαμηλότερη από το νερό, όταν μπει στο στόμα κολυμπάει. Έτσι σκύβοντας το κεφάλι προς τα εμπρός, μπορούμε να καταπιούμε ευκολότερα. Απ’ την άλλη ένα δισκίο συνήθως έχει μεγαλύτερη πυκνότητα από το νερό γι’ αυτό ακολουθούμε άλλη τεχνική. 
Θα χρειαστώ ένα μπουκάλι με νερό και το χάπι μου. Τοποθετούμε το χάπι πάνω στη γλώσσα και σφίγγουμε τα χείλη γύρω από το στόμιο. Παίρνουμε μια γουλιά νερό, χωρίς τα χείλη να χάσουν την επαφή με το στόμιο και μπει αέρας. Καταπίνουμε το νερό μαζί με το χάπι. 

Να θυμάσαι πως 1 χάπι ισοδυναμεί με 1 ποτήρι νερό. Και αν νιώθεις ότι κόλλησε κάπου στο λαιμό σου, δεν πειράζει πιες άλλο ένα, το νερό είναι Υγεία. Αυτά ήταν …  5 βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τα φάρμακα. Άμα έμενα κι άλλο κι άλλα θα με ρώταγες. Έλα να με βρεις στα social media για να μ έχεις από κοντά και κάνε εγγραφή στο κανάλι μου στο youtube. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.