16 Απρ 2020
Πώς ενισχύουμε το ανοσοποιητικό;

Σήμερα θα μιλήσουμε για το ανοσοποιητικό σύστημα και θα σου δείξω 5 βασικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να το υποστηρίξουν. O Γκάντι λέει πως η Υγεία είναι ο αληθινός πλούτος και όχι τα κομμάτια από χρυσό και ασήμι. Για να είμαστε λοιπόν πλούσιοι, δηλαδή υγιείς χρειαζόμαστε και ένα υγιές ανοσοποιητικό.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μιλήσουμε για το ανοσοποιητικό σύστημα και θα σου δείξω 5 βασικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να το υποστηρίξουν. O Γκάντι λέει πως η Υγεία είναι ο αληθινός πλούτος και όχι τα κομμάτια από χρυσό και ασήμι. Για να είμαστε λοιπόν πλούσιοι, δηλαδή υγιείς χρειαζόμαστε και ένα υγιές ανοσοποιητικό.

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Σήμερα θα μιλήσουμε για το ανοσοποιητικό σύστημα και θα σου δείξω 5 βασικά συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να το υποστηρίξουν. O Γκάντι λέει πως η Υγεία είναι ο αληθινός πλούτος και όχι τα κομμάτια από χρυσό και ασήμι. Για να είμαστε λοιπόν πλούσιοι, δηλαδή υγιείς χρειαζόμαστε και ένα υγιές ανοσοποιητικό.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και πόσο σημαντικό είναι; Θα σου πω αμέσως.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα. Καλά κατάλαβες. Δεν είναι ένα πράγμα. Για αυτό και είναι κάτι που δεν μπορούμε εύκολα να το επηρεάσουμε ειδικά αν αντιληφθούμε το πόσο περίπλοκο είναι. Κύτταρα, όργανα, πρωτεΐνες, ιστοί που συνεργάζονται για να προστατεύσουν τον οργανισμό από πιθανή μόλυνση. Είναι η άμυνά μας, το όχημά μας στον αγώνα με τα μικρόβια και σε γενικές γραμμές κάνει καλά τη δουλειά του. Μην μπερδεύεσαι. Δεν έχει κουμπί On/off. Δεν μπορούμε να βάλουμε μπρος και να πάρουμε κάτι για να αλλάξει ταχύτητα και να λειτουργεί πιο πολύ. Σκέψου, αν ήταν σε θέση να δουλέψει με πιο γρήγορους ρυθμούς θα μας δημιουργούσε πρόβλημα αφού θα έβλαπτε και τα υγιή κύτταρα όπως συμβαίνει στα αυτοάνοσα νοσήματα, όπου ο οργανισμός αναγνωρίζει τα ίδια του τα κύτταρα ως εχθρικά και τους επιτίθεται. Άρα αυτό που θέλουμε είναι το ανοσοποιητικό μας να δουλεύει σωστά. Όχι περισσότερο. Αλλά σωστά. Ο ύπνος, η άσκηση, το στρες, η διατροφή είναι βασικά πράγματα που το επηρεάζουν.

Άρα γιατί τελικά να πάρω ένα συμπλήρωμα διατροφής για το ανοσοποιητικό; Τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τα λαμβάνουμε σε μια ισορροπημένη διατροφή, ωστόσο αφενός η διατροφή μας δεν είναι πάντα ισορροπημένη και αφετέρου σε έναν κόσμο που όλα τρέχουν πρέπει και μεις να τρέξουμε και να καλύψουμε τις extra ανάγκες του οργανισμού μας. Εξάλλου, υπάρχουν και βιταμίνες που δεν μπορούμε εύκολα να τις πάρουμε από τη διατροφή μας.

Θα σου τα πω σαν παραμύθι. Ας φανταστούμε πως όλα τα θρεπτικά συστατικά ζουν σε ένα κάστρο! 

Έχουμε τη βιταμίνη D τη στρατηγό

Μαθαίνουμε συνεχως για τη βιταμίνη D για αυτή την βιταμίνη που παίζει σπουδαίο ρόλο στις ανοσολογικές μας αντιδράσεις και μια έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία σε λοιμώξεις. Έχει αντιική και αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλει στις ασθένειες του αναπνευστικού. Μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D από τη διατροφή και από τον ήλιο, με μια συνεργασία δέρματος και υπεριώδους ακτινοβολίας. Θα σου δώσω 4 λόγους για να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να πάρεις βιταμίνη D για το ανοσοποιητικό.

  • Γνωρίζεις γιατί το χειμώνα αρρωσταίνουμε πιο συχνά από το καλοκαίρι; Μπορεί σε αυτό να οφείλεται ο λιγοστός ήλιος. Λιγότερος ήλιος-λιγότερη D-περισσότερη ευαισθησία σε λοιμώξεις.
  • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που δεν μας αφήνει να εκτεθούμε στον ήλιο όσο θα θέλαμε.
  • Ένα στατιστικό λέει ότι το 30% περίπου των ελλήνων είναι πιθανό να έχει έλλειψη βιταμίνης D.
  • Η διατροφή δεν μας παρέχει όλη την ποσότητα βιταμίνης D που χρειαζόμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες μας.

Γι αυτό και ένα συμπλήρωμα διατροφής είναι για πολλούς από μας απαραίτητο. Υπάρχουν 2 μορφές η D2 και η D3, προτίμησε τη D3 καθώς είναι καλύτερα αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό. Για το ανοσοποιητικό μία δόση από 1000-2000 μονάδες είναι ικανοποιητική για να σε τονώσει. Πάρτην μαζί με λιπαρό γεύμα καθώς είναι λιποδιαλυτή βιταμίνη. Αν δυσκολεύεσαι στην κατάποση μπορείς να την βρεις σε σταγόνες αλλά και σε υπογλώσσιο σπρει.

Βιταμίνη C η πριγκίπισσα

Τι να πούμε για τη βιταμίνη C που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πιθανή έλλειψή της μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς σε ιώσεις και στο κοινό κρυολόγημα. Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα και η καθημερινή της πρόσληψη είναι σημαντική καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί ούτε να τη φτιάξει ούτε να την αποθηκεύσει. Μια καλή δόση για τη ρύθμιση των συμπτωμάτων των ιώσεων είναι τα 1000mg που δύσκολα μπορείς να πάρεις από τη διατροφή σου. Ωστόσο επιλέγοντας ένα σκεύασμα βιταμίνης C μην κοιτάς μόνο τα mg. Μπορεί να είναι 1000mg και το 90% να αποβάλλεται μέσα στην πρώτη ώρα. Θες κάτι τέτοιο; Μπορείς να βρεις βιταμίνη C με 3€ μπορείς να βρεις και με 50€. Που διαφέρουν; Καταρχάς στην πηγή, χαμηλής τιμής βιταμίνης C είναι συνήθως χημικής προέλευσης. Εμείς θέλουμε τη φυσική πηγή καθώς το σώμα μας αναγνωρίζει τα θρεπτικά συστατικά στη φυσική τους μορφή, όπως αυτά υπάρχουν στα τρόφιμα και μπορεί έτσι να τα επεξεργαστεί και να τα αφομοιώσει καλύτερα.  Όσο περισσότερο απορροφάται τόσο πιο αποτελεσματική γίνεται. Αρα καλή φυσική πηγή, καλύτερη απορρόφηση, καλύτερο αποτέλεσμα. Εξαιρετικές πηγές είναι η φρέσκια ασερόλα και ο καρπός από το άγριο τριαντάφυλλο. Δώσε σημασία και στη διάρκεια δράσης. Χρειαζόμαστε βιταμίνη C παρατεταμένης αποδέσμευσης για να έχουμε τα οφέλη της για περισσότερες ώρες. Αν έχεις ευαισθησία στο στομάχι η οξύτητά της μπορεί να σου προκαλέσει ενοχλήσεις. Δοκίμασε την εστερική μορφή, θα τη δεις ester-c. Αυτή είναι μη όξινη μορφή και μελέτες δείχνουν πως και απορροφάται καλύτερα και παραμένει στον οργανισμό περισσότερο. Νέα μορφή είναι και η λιποσωμιακή που εγγυάται πολύ υψηλά επίπεδα βιοδιαθεσιμότητας.

Εχινάκεια η βασίλισσα

Το πιο διαδεδομένο βότανο με αντιβακτηριδιακή και αντιική δράση που διεγείρει και θωρακίζει το ανοσοποιητικό είναι η εχινάκεια. Μπορείς πάρεις εχινάκεια είτε για να προλάβεις να μην κρυολογήσεις, είτε για να περιορίσεις τα συμπτώματα πονόλαιμος, βήχας, πυρετός και να αναρρώσεις πιο γρήγορα. Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα λήψης και να θυμάσαι ότι συστήνεται για 7 έως 10 ημέρες συνεχόμενα, έπειτα διακόπτεις για λίγο και επανέρχεσαι. Μέχρι 2 μήνες το χρόνο είναι ένα καλό διάστημα ικανό να σε θωρακίσει. Αν δε σε ικανοποιούν οι ταμπλέτες και τα αναβράζοντα δισκία μπορείς να τη βρεις και σε βάμμα, δηλαδή εκχύλισμα σε διάλυμα με αλκοόλ. Όταν επιλέγουμε βότανα είναι σημαντικό να κοιτάμε πάντα στην ετικέτα του σκευάσματος το καθαρό εκχύλισμα που αυτό αποδίδει. Για παράδειγμα, σε ένα προϊόν μπορεί να γράφει 1000mg εχινάκειας τα οποία στην ουσία ανταποκρίνονται στη σκόνη που χρησιμοποιήθηκε και αυτό να αποδίδει τελικά μόνο 100mg καθαρού εκχυλίσματος, που αυτό είναι που δουλεύει. Άρα χρειάζεται προσοχή στις συγκρίσεις μεταξύ σκευασμάτων για να επιλέγουμε σωστά.  

Ψευδάργυρος ο ιππότης

Ο ψευδάργυρος είναι ένα ακόμη συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζεται άριστα με τη βιταμίνη C, την πριγκίπισσα,  και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό. Μια από τις βασικές του δράσεις είναι να βοηθά στην παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων τα οποία μας είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των ιών. Έχει απασχολήσει με πολλές μελέτες τους ερευνητές και έχει βρεθεί πως όταν λαμβάνεται στην αρχή των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος μπορεί να περιορίσει και την ένταση τους και τη διάρκειά τους, κατά περίπου 1 μέρα. H σταδιακή εξασθένηση του ανοσοποιητικού με την αύξηση της ηλικίας έχει βρεθεί πως συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων ψευδαργύρου. Γι αυτό όσο μεγαλώνουμε τόσο πιο απαραίτητος μας γίνεται. Μην το παρακάνεις με τη δόση, μέχρι 25mg ημερησίως είναι καλά, εκτός αν ο γιατρός σου σε καθοδηγήσει αλλιώς. Υπάρχουν διάφορες μορφές ψευδαργύρου στο εμπόριο γλυκονικός, κιτρικός, πικολινικός. Μπορείς να τον βρεις είτε σε δισκία είτε σε παστίλιες που λιώνουν στο στόμα οι οποίες εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα όταν λαμβάνονται κάθε 2 ώρες με την έναρξη των πρώτων συμπτωμάτων. Μπορείς να τον βρεις και σε συνδυασμό με εχινάκεια και βιταμίνη C σε αναβράζοντα δισκία με ωραία γεύση.

Τα προβιοτικά οι στρατιώτες

Όλα ξεκινούν από το έντερο. Αυτή είναι μια άποψη που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Σκέψου μόνο ότι 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί (κυρίως βακτήρια) περιέχονται στα έντερα του ανθρώπου και το 70% του ανοσοποιητικού κατοικεί εκεί. Όταν ο αριθμός των βακτηρίων επηρεαστεί και δεν είναι σε ισορροπία, το ανοσοποιητικό δεν είναι σε ισορροπία, ο οργανισμός δεν είναι δυνατός και αυτό είναι πηγή ασθενειών. Τα προβιοτικά είναι τα καλά, φιλικά βακτήρια που λαμβάνοντάς τα από ένα συμπλήρωμα διατροφής στη σωστή δόση μπορούν να αναστρέψουν αυτή την ανισορροπία. Ας δούμε τι να προσέξουμε καθώς επιλέγουμε ένα προϊόν με προβιοτικά. Εστίασε στον αριθμό των βακτηρίων που αναγράφεται στη συσκευασία, το πόσα είναι δηλαδή, αλλά ακόμη περισσότερο στο πόσα παραμένουν τελικά ζωντανά μέχρι το τέλος. Εφόσον μιλάμε για ζωντανούς οργανισμούς που είναι ευαίσθητοι, από την παραγωγή ενός σκευάσματος μέχρι την ημερομηνία λήξης έχουμε απώλειες. Γι αυτό κάποια σκευάσματα χρειάζεται να διατηρούνται και στο ψυγείο. Δώσε βάση και στα διαφορετικά στελέχη προβιοτικών δηλαδή στο πόσες διαφορετικές ποικιλίες περιλαμβάνει ένα σκεύασμα. Μία έως 2 κάψουλες την ημέρα συνήθως πριν το φαγητό για 2-3 μήνες είναι ένα ικανοποιητικό διάστημα για να διατηρήσεις το ανοσοποιητικό σου δυνατό.

Είναι σημαντικό να πούμε πως τα συμπλήρωμα διατροφής δεν είναι φάρμακα και δεν έχουν αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα. Μη βιάζεσαι να δεις γρήγορα βελτίωση γιατί λειτουργούν συσσωρευτικά και χρειάζεται χρόνος για να φτιαξουν επίπεδα στον οργανισμό.Έτσι μετά τη χρήση τους για κάποιο καιρό η δράση τους παραμένει στον οργανισμό. 

Αυτό ήταν. Ελπίζω να σε βοήθησα για να επιλέγεις τα κατάλληλα συμπληρώματα για ένα υγιές ανοσοποιητικό που λειτουργεί σωστά. Μέχρι το επόμενο βίντεο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο.

Themistoklis Tsitsos
Ο Θεμιστοκλής Τσίτσος ως YouTuber, είναι ο δημιουργός του μεγαλύτερου καναλιού για φάρμακα στην Ελλάδα και ιδρυτής της πρωτοβουλίας #ΕίμαιΧάπι, με την οποία διαδίδει το χαμόγελο και την αισιοδοξία υποστηρίζοντας τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό GIVMED.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ON DEMAND

Επιλέγω υπεύθυνα για εσένα τα προϊόντα που χρειάζεσαι με βάση το ιστορικό σου και τις ανάγκες σου. Όπου κι αν είσαι.