Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
13 Ιαν 2022
Νύχια που Σπάνε | Αιτίες και Θεραπεία

Το σημερινό Χάπι βίντεο είναι αφιερωμένο στα νύχια που σπάνε. Θα εστιάσουμε στις πιθανές αιτίες και φυσικά θα δούμε τις λύσεις μέσω της σωστής θρέψης και των συμπληρωμάτων διατροφής. Άραξε και μείνε ως το τέλος για να ξύνεσαι άνετα!

-Το νύχι στο πιο μακρύ σου δάκτυλο μεγαλώνει πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα, το ξερες;
-Με βοηθάει να ξυστώ καλύτερα
-Κι αν σπάει εύκολα;
Ώρα για subscribe και καλωσήρθες. 
Είμαι ο Θεμιστοκλής Τσίτσος και είμαι Φαρμακοποιός #ΕίμαιΧάπι ΕΣΥ; 
Το σημερινό Χάπι βίντεο είναι αφιερωμένο στα νύχια που σπάνε. Θα εστιάσουμε στις πιθανές αιτίες και φυσικά θα δούμε τις λύσεις μέσω της σωστής θρέψης και των συμπληρωμάτων διατροφής. Άραξε και μείνε ως το τέλος για να ξύνεσαι άνετα. 


Θα ξεκινήσουμε με 2 γρήγορα TIPS για να διαγνώσεις την κατάσταση στα νύχια σου: 


TIP1. Tα υγιή νύχια έχουν μια ελαφρώς ροζ ή ελαφρώς μωβ απόχρωση που στην πραγματικότητα πρόκειται για το χρώμα του δέρματος από κάτω. Όταν τα πιέζεις το χρώμα εξαφανίζεται και επανέρχεται ξανά όταν σταματάς την πίεση 
και αυτό είναι μια ένδειξη ότι έχεις επαρκή ενυδάτωση και καλή αιμάτωση στην περιοχή.
TIP2. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Οστεοπαθητικό Κολλέγιο Δερματολογίας εάν μόνο τα νύχια των χεριών σπάνε εύκολα και τα νύχια των ποδιών είναι δυνατά και υγιή, ένας εξωτερικός παράγοντας μάλλον είναι η αιτία. πχ. ένας μύκητας που έχει προκαλέσει αλλοιώσεις ή μπορεί πολύ απλά να βρέχεις και να στεγνώνεις πολύ συχνά τα νύχια σου και αυτό μπορεί να τα κάνει εύθραυστα. 

-Πώς προκύπτει αυτό το “εύθραυστα”;

-Ας απλοποιήσουμε τα πράγματα, τα εύθραυστα νύχια χωρίζονται σε 2 κατηγορίες: σε εύθραυστα και ξηρά και εύθραυστα και μαλακά. Τα εύθραυστα και ξηρά είναι συνήθως αποτέλεσμα λίγης ενυδάτωσης και πολύ συχνών και επαναλαμβανόμενων πλύσεων που εν τέλει τα αφυδατώνει. Από την άλλη, τα εύθραυστα και μαλακά είναι συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικής υγρασίας. Δηλαδή υπερέκθεσης σε απορρυπαντικά, καθαριστικά στο σπίτι, ξεβαφτικά νυχιών. 

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι η εικόνα των νυχιών είναι και μια αντανάκλαση των καθημερινών συνηθειών. Βέβαια τα νύχια μας είναι και μια αντανάκλαση της συνολικότερης υγείας μας. 
Τα νύχια είναι σαν τα άνθη των φυτών. Αν το φυτό δεν είναι καλά, θα φανεί και στα λουλούδια του. Ποίημα έγραψα. 

Οι πιο συχνές υποκείμενες καταστάσεις που μπορεί να βγαίνουν προς τα έξω και να ευθύνονται για τα αδύναμα νύχια είναι: αναιμία, διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, ψωρίαση. 
Παραδόξως οι ελλείψεις βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων δεν είναι η πιο συνηθισμένη αιτία για τα νύχια που σπάνε, αλλά σίγουρα μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στην εμφάνιση, την υφή ή το σχήμα. Η σημαντικότερη έλλειψη να πούμε ότι είναι η έλλειψη σιδήρου.

Η ηλικία επίσης παίζει το ρόλο της στην ποιότητα των νυχιων. Συγκεκριμένα καθώς μεγαλώνουμε τα νύχια των χεριών τείνουν να γίνουν πιο λεπτά, πιο εύθραυστα και πιο επιρρεπή σε ραγίσματα. Ε κι αν από παιδί θυμάσαι τον εαυτό σου να έχεις αδύναμα νύχια ίσως τελικά πρόκειται για γενετική αιτία. Γενετική αιτία που βέβαια να σημειώσουμε πως φαίνεται να μην είναι κληρονομική. 


-Φίλε, τι κάνω όταν τα νύχια μου σπάνε;


(1) Φροντίδα και σωστή περιποίηση, (2) διαγνωστικές εξετάσεις, (3) ισορροπημένη διατροφή και συμπληρώματα διατροφής 
Σχετικά με τη φροντίδα στα έχω όλα μαζεμένα - πας και βλέπεις το βίντεο με τα 10 super πρακτικά TIPS για τη φροντίδα των νυχιών. Έπειτα επανέρχεσαι εδώ. Ξανά-Καλωσήρθες. 

Προχωράμε στις εξετάσεις. Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα καλούμαστε να διαγνώσουμε την αιτία. Αν δηλαδή το σπάσιμο οφείλεται σε μύκητα προφανέστατα ακολουθούμε αντιμυκητιασική αγωγή. Αν οφείλεται σε αναιμία και ανεπάρκεια σιδήρου λαμβάνουμε ένα ποιοτικό συμπλήρωμα σιδήρου. Αν οφείλεται σε παθήσεις του θυρεοειδή με την κατάλληλη θεραπεία από τον ενδοκρινολόγο θα έχουμε βελτίωση κ.ο.κ Αλλά προφανώς πρέπει να κάνουμε εξετάσεις, να κάνουμε όμως.

-Κάτι έχω ακούσει για τη βιοτίνη, βοηθάει στα νύχια τελικά; 

-Εδώ είμαστε. Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιοτίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη απαραίτητη για την ανάπτυξη των νυχιών. Δεν αποθηκεύεται στον οργανισμό και συνεπώς χρειάζεται καθημερινή αναπλήρωση από τη διατροφή μας. Ένα παράδειγμα έλλειψης βιοτίνης είναι οι χρόνιες παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος Crohn, αν και γενικά να πούμε ότι η έλλειψη βιοτίνης είναι κάτι σπάνιο. 


-Και αν δεν μου λείπει βιοτίνη γιατί να πάρω συμπλήρωμα βιοτίνης;


-Θα σου πω:  Η λήψη συμπληρώματος βιοτίνης μπορεί να βελτιώσει τη σφριγηλότητα, τη σκληρότητα και το πάχος των νυχιών. Και πιο σκληρά νύχια = λιγότερες πιθανότητες να σπάσουν ή να ξεφλουδίσουν. 
Δεν το λέω εγώ, σε κλινική μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς εθελοντές που έλαβαν 2,5 mg βιοτίνης την ημέρα είχαν 25% αύξηση στο πάχος των νυχιών τους. Εντυπωσιακό! 

Για να μην αρχίσεις τις απορίες 2.5mg Βιοτίνης, είναι 2500μg. Αυτό το νουμεράκι σύμφωνα με την Κλινική Mayo θεωρείται ασφαλής δόση για τον υγιή πληθυσμό, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες. 
Επίσης έχε κατά νου ότι για την όποια βελτίωση θα χρειαστεί αγωγή με συμπλήρωμα βιοτίνης κοντά στους 6 μήνες και ο λόγος είναι ο προφανής: το μέσο νύχι του ενήλικα μεγαλώνει περίπου κατά 3,47 χιλιοστά το μήνα. Ένας κόκκος ρυζιού είναι μεγαλύτερος.

Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα νύχια μεγαλώνουν εξορισμού αργά και είναι ένα κομμάτι του σώματος που χρειάζεται αρκετό χρόνο για να αναπτυχθεί και να επισκευαστεί.  


-Κανά άλλο έτσι καλό συμπλήρωμα διατροφής θα πεις;


-Αν τρως σωστά τι να τα κάνεις; 
Πρώτα καλύπτεις τις ανάγκες σου από τη διατροφή και εφόσον διαγνώσεις κάποια έλλειψη έρχεσαι και συμπληρώνεις με έναν συμπλήρωμα διατροφής - που θα έχει ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι και στις δοσολογίες που πρέπει, έτσι; Όχι ό,τι να ‘ναι. 

Βλέπεις ήδη εδώ δίπλα μου, παρεούλα, μερικές διατροφικές προτάσεις μου για δυνατά και υγιή νύχια, κράτα σημειώσεις και ό,τι σου αρέσει βάλτο στην καθημερινότητά σου. 


Διατροφικές Επιλογές για Υγιή Νύχια


-πουλερικά, μοσχάρι
-σολωμός, τόνος, γαρίδες
-φρούτα και ειδικά blueberries, φράουλες, μπανάνες
-πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, Kale)
-γλυκοπατάτες, ντομάτες, καρότα, πιπεριές
-αυγά και γαλακτοκομικά 
-φασόλια και φακές
-φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, ηλιόσποροι 
-δημητριακά ολικής και βρώμη

Ας αποσυναρμολογήσουμε τώρα αυτές τις τροφές, ας μπούμε μέσα τους για να δούμε τι περιέχουν και ποια είναι αναλυτικά τα βασικά διατροφικά στοιχεία που έχουμε ανάγκη καθημερινά για υγιή νύχια:

Αρχικά χρειαζόμαστε MSM, Κυστεΐνη και Μεθειονίνη. 
Να εξηγήσω: Το οργανικό θείο ή αλλιώς MSM είναι βασικό συστατικό των αμινοξέων Κυστεΐνη και Μεθειονίνη και αυτά τα αμινοξέα είναι τα σημαντικότερα για την παραγωγή της κερατίνης. Και η κερατίνη είναι η κύρια δομική πρωτεΐνη των νυχιών. 
Αυτή είναι που εξασφαλίζει στα νύχια ανθεκτικότητα και πιθανή έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην εμφάνιση και τη σκληρότητα. 

Προχωράμε: 
-Σίδηρος, Βιταμίνη Β12, Φυλλικό οξύ. Και τα 3 παίζουν ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα των νυχιών. Αν λείπει κάποιο από τα 3 δεν φτάνει αρκετό οξυγόνο στα νύχια και έχουμε problem.
-Επίσης χρειαζόμαστε μαγνήσιο που βοηθάει στην πρωτεϊνοσύνθεση και το σχηματισμό νέων νυχιών
-Χρειαζόμαστε ασβέστιο και βιταμίνη D3 για γερά νύχια από την πληκτρολόγηση μέχρι το να βγάλουμε τις μπαταρίες από μια συσκευή
-Έχουμε ανάγκη από αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τα κύτταρα των νυχιών από τις ελεύθερες ρίζες. Αναφέρομαι στο Σελήνιο, τη Βιταμίνη Α, τη Βιταμίνη C, τη Βιταμίνη Ε. Συγκεκριμένα η C είναι απαραίτητη και για την παραγωγή κολλαγόνου που δίνει σχήμα, δύναμη και ακεραιότητα στα νύχια. Επιπλέον η C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου που τονίσαμε νωρίτερα τη σημασία του
-Τι άλλο; θέλουμε Χαλκό, Μαγγάνιο, Πυρίτιο, Ψευδάργυρο, δηλαδή μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την υποστήριξη και την αντοχή των νυχιών 
-Και τέλος θέλουμε Ωμέγα-3
Τα ωμέγα 3 ωφέλιμα λιπαρά οξέα δρουν προληπτικά έναντι των ξηρών και εύθραυστων νυχιών και παράλληλα χαρίζουν λίπανση, θρέψη και λάμψη. 

Επαναλαμβάνω ότι όλα τα στοιχεία που αναφέραμε σήμερα καλείσαι να τα πάρεις πρωτίστως από τη διατροφή σου καθημερινά και μπορείς να ακολουθήσεις τις διατροφικές επιλογές μου. Διαφορετικά, για την επιλογή ενός συμπληρώματος μην υποτιμάς τη συμβουλή από έναν ειδικό που γνωρίζει το ιατρικό ιστορικό σου, όχι τίποτα άλλο, για να βρεις το κατάλληλο για εσένα και να έχεις μέγιστη ασφάλεια και όφελος. Μην ξεχάσω να πω ότι νύχια, μαλλιά, δέρμα έχουν παρόμοιες ανάγκες σε διατροφικά στοιχεία. Οπότε φροντίζοντας το ένα, φροντίζεις και τ'αλλα.

Αυτό ήταν! Νύχια που σπάνε; Όχι πια γιατί τώρα ξέρεις τι να κάνεις και πώς να το κάνεις. Έλα να με βρεις στα social media να γνωριστούμε καλύτερα κι αν σου άρεσε τούτο το βιντεάκι κάνε ένα Like Και μοιράσου το. Μέχρι το επόμενο να φροντίζεις τον εαυτό σου και να χαμογελάς περισσότερο. 

ΔΕΣ ΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
-31%
SOLGAR Biotin 1000mcg 50vegicaps
14,95 €
10,32 €
Χάπι Τιμή
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
-29%
MINAMI Morepa Omega 3 Smart Fats 30softgels
24,9 €
17,68 €
Χάπι Τιμή
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
-32%
PODIA Nails Intensive Care Serum 10ml
10,85 €
7,38 €
Χάπι Τιμή
Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
-28%
CAUDALIE Des Vignes Hand & Nail Cream 50ml
9,7 €
6,98 €
Χάπι Τιμή